Gospodarstvo

Čizmić: Stabilno poslovanje Mercatorja osnova za vse scenarije

Ljubljana, 26. 04. 2017 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Največji slovenski trgovec je leto končal z izgubo v višini 72,7 milijona evrov. Kot razloge za takšno izgubo po predlanskem dobičku so v Mercatorju navedli prenovo trgovin, zviševanje konkurenčnosti in slabitve terjatev do družb v sistemu Agrokorja. Predsednik uprave je poudaril, da je stabilno poslovanje osnova za vse scenarije glede prihodnosti družbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Več desetmilijonska izguba?
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Več desetmilijonska izguba?
  • Iz SVETA: Mercator z ogromno izgubo
    04:37
    Iz SVETA: Mercator z ogromno izgubo
  • Iz 24UR: Visoka denarna izguba Mercatorja presenetila
    03:33
    Iz 24UR: Visoka denarna izguba Mercatorja presenetila
Mercator je lani pridelal za kar 72,7 milijona evrov čiste izgube,
Mercator je lani pridelal za kar 72,7 milijona evrov čiste izgube, FOTO: Miro Majcen

Skupina Mercator je lani ustvarila nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,5 odstotka manj kot predlani. Po predlanskih 20,2 milijona čistega dobička je lani imela 72,7 milijona evrov čiste izgube. Med razlogi v Mercatorju navajajo prenovo trgovin, napore za zvišanje konkurenčnosti in slabitve terjatev do družb v sistemu Agrokorja.

Nižji prihodki so med drugim posledica osredotočanja na osnovno dejavnost – lani so odprodali dejavnosti Modiane in Intersporta –, vlaganj v konkurenčnost ponudbe, večjega števila začasno zaprtih trgovin zaradi prenov v primerjavi z letom 2015 ter oblikovanje dodatnih slabitev terjatev do družb v sistemu lastnika, je Mercator sporočil prek spletne strani Ljubljanske borze.

S poslovanjem se je v torek seznanil nadzorni svet družbe. S torkom sta iz nadzornega sveta odstopila predsednik nadzornikov Ante Todorić in član Ivan Crnjac, so dodatno sporočili iz Mercatorja.

Čizmić: Stabilno poslovanje Mercatorja osnova za vse scenarije

Mercator je stabilno podjetje in izpolnjuje vse svoje obveznosti, stabilno poslovanje pa bo tudi osnova za vse scenarije glede prihodnosti družbe, na katere se uprava pripravlja, je dejal predsednik uprave družbe Tomislav Čizmić. Kakšni scenariji vse so možni, sicer še ne ve, saj da ni dovolj informacij.

Ob rezultatih poslovanja Mercatorja v letu 2016 in težavah lastnika je posebej pomembno, da je skupina Mercator samostojna pri vseh ključnih poslovnih odločitvah. Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercator

Čizmić na novinarski konferenci ni mogel konkretno odgovoriti na vprašanja, kakšna bi lahko bila usoda Mercatorja po prestrukturiranju večinskega lastnika, hrvaškega koncerna Agrokor. Mercator ima v skupini Agrokor glede na dogovor ob prevzemu leta 2014 sicer precej samostojen položaj, z ločenim denarnim tokom, to relativno samostojnost pa mu trenutno zagotavlja tudi nedavni dogovor z bankami upnicami, ki kljub težavam Agrokorja niso zahtevale plačila obveznosti.

"Mercator je imel in ima znanje, zgodovino in je pripravljen na različne scenarije. Kakšni ti bodo, danes ne vem. Pomembno je, da bomo pripravljeni ... Ukrepali bomo glede na dogajanje,"
je dejal Čizmić.

Pri trenutnem položaju – ko je v Agrokorju pooblaščenec hrvaške vlade – je pomembno, da je Mercator stabilen, da so finančni tokovi ločeni od Agrokorja, da upnice Mercatorja podpirajo podpirajo upravo in družbo ter da Mercator posluje bolje in izboljšuje tako tržni položaj kot dobičkonosnost. "S tem, ko Mercator normalno posluje in se razvija naprej, bomo lahko v bodočih scenarijih aktiven partner," pričakuje Čizmić.

Na lanski poslovni izid – Mercator je na ravni skupine ustvaril nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,5 odstotka manj kot predlani, in po predlanskih 20,2 milijona čistega dobička beležil 72,7 milijona evrov čiste izgube – so vplivala vlaganja v prenovo trgovin in izboljšanje konkurenčnosti (za 90 milijonov evrov investicij), prodaja Modiane in Intersporta, zaprtje nekaterih trgovin v Srbiji kot posledica zahtev regulatorja in slabitev za 46 milijonov evrov terjatev do družb v skupini Agrokor.

Te terjatve, med katerimi je največ neplačanih najemnin za trgovine na Hrvaškem in v BiH, si bodo prizadevali dobiti poplačane. Kdaj in v kakšni višini, pa je še prezgodaj govoriti, je dejal Čizmić. Te terjatve so se sicer pred uveljavitvijo zakona na Hrvaškem praktično pokrile z obveznostmi Mercatorja do teh družb.

Čizmić je na čelo Mercatorja prišel v začetku aprila, po odstopu Balažiča.
Čizmić je na čelo Mercatorja prišel v začetku aprila, po odstopu Balažiča. FOTO: 24ur.com

Mercator namerava nadaljevati z investicijami, med drugim v nov logistični center v ljubljanskem BTC in prenovo trgovin, osredotočanjem na osnovno dejavnost, spoštovanjem dogovorov z dobavitelji in zaposlenimi, izboljšanjem tržnega položaja. Zadolženost so lani znižali za 44 milijonov evrov na okoli 805 milijonov evrov.

O morebitni ponovni uporabi blagovne znamke Mercator v BiH (po prevzemu so te trgovine, tako kot na Hrvaškem, postale del Konzuma) je še prezgodaj govoriti, je dejal Čizmić, ki je sicer ocenil, da so bile nekatere odločitve glede uporabe blagovne znamke na teh trgih v letu 2014 "napačne ali neoptimalne".

Torkovega odstopa predsednika in člana nadzornega sveta Anteja Todorića in Ivana Crnjaca ni želel komentirati, ker da to ni stvar uprave, ampak nadzornega sveta in skupščine. Pričakuje, da bo skupščina sklicana skladno s finančnim koledarjem, torej predvidoma 15. junija.

O v torek sprejetem zakonu o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, ki ga je vlada predlagala za preprečitev morebitnega izčrpavanja Mercatorja s strani Agrokorja, je dejal, da je uprava Mercatorja že naredila korake za povečanje transparentnosti poslovanja s povezanimi družbami, da bi prepričila kakršnekoli morebitne škodljive posle v prihodnosti, da pa razume skrb države za tako pomembno podjetje. "Če bo ta zakon implementiran in če je to dodatna zaščita Mercatorja, to tudi podpiramo," je dodal.

Namere ruske banke Sberbank, ki je največja upnica Agrokorja, o prodaji za 1,1 milijarde evrov terjatev do Agrokorja ni želel komentirati, ker se uprava Mercatorja ukvarja le s poslovanjem Mercatorja.

Tomislav Čizmić je dotedanjega predsednika uprave Tonija Balažiča zamenjal za krmilom največjega slovenskega trgovca 6. aprila – v času, ko se je praktično celoten hrvaški politični vrh ukvarjal z reševanjem Agrokorja. Ob prevzemu položaja je zagotovil, da Mercator, ki je v večinski lasti Agrokorja od leta 2014, ostaja največji zaposlovalec v Sloveniji, ter da bo še naprej izpolnjeval vse svoje obveznosti.

Kako se na Mercator odražajo težave Agrokorja? 

Čizmić je dejal, da se je novi upravi uspelo dogovoriti z bankami, da obveznosti Mercatorja kljub zapadlim obveznostim Agrokorja kot lastnika ne bodo zapadle v takojšnje plačilo. "Prepričani smo, da je to izrazito pomembno dejstvo, ki potrjuje, da je poslovanje Mercatorja stabilno in ni neposredno povezano s težavami lastnika," je poudaril Čizmić.

Izguba iz poslovanja na ravni skupine je znašala 39,9 milijona evrov, potem ko je imela skupina predlani 61,5 milijona evrov dobička iz poslovanja. Izguba pred obdavčitvijo je znašala 77 milijonov evrov, predlani je dobiček pred obdavčitvijo znašal 26,8 milijona evrov. Kosmati denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil po predlanskih 140,3 milijona evrov lani pri 41 milijonih evrov oz. 70,8 odstotka nižji.

Zaradi sprejetja posebnega zakona na Hrvaškem, po katerem je vlada v koncern imenovala posebnega pooblaščenca, je moral Mercator skladno z mednarodnimi računovodskimi standardi oblikovati dodatne slabitve terjatev do družb v sistemu Agrokorja.

Terjatve do družb v skupini Agrokor, ki niso del skupine Mercator, so bile slabljene v skupni višini 46 milijonov evrov. Družba Poslovni sistem Mercator je slabila terjatve v višini 6,8 milijona evrov, Mercator – H 26,7 milijona evrov in Mercator – BH 12,5 milijona evrov. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Čizmić, gre v glavnem za neplačane najemnine. Brez učinka slabitev terjatev do podjetij v skupini Agrokor bi EBITDA znašal 87 milijonov evrov. Čista izguba bi ob izločitvi enkratnih postavk v letih 2015 in 2016 lani znašala 39,1 milijona evrov.

Da Agrokorja ne bi reševali z izčrpavanjem njegove slovenske hčere, je državni zbor v torek po nujnem postopku sprejel zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo. "Na zakoniti podlagi želimo onemogočiti morebitno sanacijo Agrokorja na plečih Mercatorja," je pojasnjeval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V skladu z zakonom bo lahko vlada v družbo sistemskega pomena za državo, kar Mercator je, v primeru insolventnosti njenega večinskega lastnika poslala začasnega izrednega člana uprave. Njegova naloga bo družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne bo pa se smel vpletati v redno poslovanje.

Slabili so tudi finančne naložbe Poslovnega sistema Mercator, kar je poslovni izid poslabšalo za 69,3 milijona evrov. Od tega se je naložba v Mercator – H slabila v višini 59,4 milijona evrov, v družbo M – Energija 949.000 evrov, v družbo Mercator – BH pa v višini 8,9 milijona evrov.

Za investicije – med drugim v prenovo trgovin in nakup zemljišča za nov logistični center – so lani namenili 90,4 milijona evrov. Stroški so bili ob neupoštevanju amortizacije nižji za 14 milijonov evrov. Neto finančni dolg se je znižal za 44 milijonov evrov na okoli 805 milijonov evrov, je povedal Čizmić.

Letos nameravajo nadaljevati z zniževanjem zadolženosti, izpolnjevanjem obvez do vseh partnerjev in zaposlenih, krepitvijo sodelovanja z domačimi dobavitelji ter vlaganjem v trgovine in ponudbo, je dodal.

Najpomembnejša trga za Mercator sta Slovenija in Srbija

Družba Poslovni sistem Mercator je imela lani 1,35 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,9 odstotka manj kot predlani. Čista izguba je znašala 77,45 milijona evrov, potem ko je predlani ta znašala 3,8 milijona evrov.

Najpomembnejša trga sta bila tudi lani Slovenija in Srbija. V Sloveniji so prihodki upadli za štiri odstotke na 1,4 milijarde evrov in so znašali nekaj manj kot 57 odstotkov celotnih prihodkov od prodaje. V Srbiji so se prihodki znižali za 6,5 odstotka na okoli 869 milijonov evrov.

Padec prihodkov je Mercator zaznal tudi na trgu Hrvaške (za 9,3 odstotka na 58 milijonov evrov) in Bosne in Hercegovine (za 3,7 odstotka na 24 milijonov evrov), kjer družbi po zaključenih prodajnih procesih Modiane in Intersporta opravljata le nepremičninsko dejavnost poslovanja. Na trgu Črne gore so bili prihodki leta 2016 višji za 6,8 odstotka in so znašali 124 milijonov evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
29. 04. 2017 19.48
+1
Čeveljček je pošteno povedal Vsi možni scenariji za Mercator, drugače povedano prodali ga bomo ob prvi priliki najboljšemu ponudniku, ter pokrili del dolgov Agrokorja. To je v bistvu povedal, samo naša Vlada ne zna brati med vrsticami kot prvo, kot drugo pa naš svetovno priznani pravnik ne razume, da je Mercator v zasebni lasti oziroma v lasti upnikov.
ecnarf
27. 04. 2017 12.43
Saj imamo hofer, lidel ,leklerk ,jager,tuš.................
Samir Ahmetovi?
26. 04. 2017 21.15
+8
BALAŽIČ JE IMEL MESEČNO PLAČO 23.000 EUR PA JE NAREDIL 72 MILIONA EUR MINUSA VSAKA MU ČAST JAZ MISLIM DA TO OTROK OD 10 LET NEBI NAREDIL
Kollerik
26. 04. 2017 19.32
+6
Lažnivi kriminalci v kravatah spet na delu.....
slovenskidelavec
26. 04. 2017 18.00
+10
Edino Pojbič je danes povedu kakšna je resnica v trgovinah in tudi v Mercatorju. Plače na minimalcu, kršitev ZDR-1 po dolgem in poćeš, saj kredite je treba vrnit na plečih trgovk in trgovcev. Pozitivne sinergije pa od nikoder.
Kollerik
26. 04. 2017 19.33
-3
Je morda ta tvoj Pojbič povedal še resnico, kdaj se je začela vsa ta kalvarija z Mercatorejm?
slovenskidelavec
26. 04. 2017 20.59
+1
Ko smo se odločili za tržni sistem, ali bi država pokrila izgube in kredite kot jih je nlb, nkbm in ostalim bankam, je pa res, da privatizacija ne more slonet na kreditih, ki naj bi jih plačali zaposleni in politični priviligirance so prišli do zastonj podjetij in primoženja, ter jih izčrpali. Žal so krive vse politične opcije, ker so to dopustile.
Kollerik
26. 04. 2017 21.22
scernig
26. 04. 2017 16.32
+7
Tu se točno vidi kako sposobne politike imamo...potopili so slovenska podjetja bravo...pa še naprej jih volte
Kollerik
26. 04. 2017 17.26
+0
ok, naslednjič bomo volil pukeljna in njegove.... :)
tron3
26. 04. 2017 16.20
+8
Hrčki so isti kot slovenski ekonomisti, če je izguba, delaš dobro, pa saj res takšno ekonomijo predavajo tako na Slovenskih in Hrvaških fakultetah, sami Nobelovci pa to!!!!
Borut Novak 1
26. 04. 2017 16.11
+1
Izrednega člana uprave je potrebno poslati dobaviteljem Meerkatorja in Agrokora. Pošiljali so blago brez ustreznih zavarovanj in plačil. Kaj je že gospodarski kriminal ? Kaj so že trgovske uzance oz. običaji ?
Tdk Tdk
26. 04. 2017 15.34
+8
Zakaj že se ukvarjamo z Mercatorjem? A nismo prodali tega? Prihajate ven s takimi bolanimi forami, da mi bo še kakšen kupec mojega starega avtomobila nazaj prišel, da naj mu ga čez tehničnega spravim in registracijo plačam! ... potem bo kilometrino pa že znal sam računati.
BildiTheEmperor
26. 04. 2017 13.56
+7
Če bi bil Merkator še vedno državni, bi za teh 70 milijonov izgube, generirali in deložirali na tisoče novih revežev v SLOveniji. Več tisoč ljudi ima še vedno streho nad glavo samo zato ker Merkator več ni državni. Če bi državne lastnine podjetij večinoma več sploh ne bilo, bi imeli standard Švice.
Kollerik
26. 04. 2017 17.27
+5
Daj ne opletaj s svojim prodanim agitprop arzenalom tako bedasto. ČE BI IMELI UREJENO KAZENSKO PRAVNO ZAKONODAJO IN INŠPEKCIJE, bi imeli standard Švice.
mijavci
26. 04. 2017 13.55
+15
Vsak dan dobiš nakasirano gotovino za izdelke ki imajo najmanj 40% marže, dobavitelje pa plačuješ po 150 dni pa imaš na koncu 76 milijonov zgube pomeni da kradeš iz firme drugače ni varijante, sicer pa tudi naši niso bili nič boljši saj bi bilo ob prodaji na voljo več kupcev ne pa samo hrvat pa še ta z denarjem bank.
hotchilipoper
26. 04. 2017 13.27
+2
A ni Mecator hrvaški?
PropadLevice
26. 04. 2017 13.10
+2
Država v zasebno podjetje ? In spet bodo državljani polnili privat račune rdeče mafije. Kaj ima država za nadzirati v privat podjetjih ? In zakaj potem ni vstopila v vda podjetja, ki so jih zaprli, delavce pa vrgli na cesto. Prav to kaže na korupcijo v tem primeru.
Kollerik
26. 04. 2017 19.33
Against
26. 04. 2017 13.05
+5
Poleg TEŠa 6 je to še ena stvar, s katero nas boste nagetnili, še 1x?
HeroinHero
26. 04. 2017 12.58
+13
če je ena navadna štacuna naš nacionalni interes, pol smo pa res ena Bananalandija.
vertex
26. 04. 2017 13.10
-6
kje boš pa prodajal slovenske izdelke? kaj pa je potem nacionalni interes?
Salamandros
26. 04. 2017 13.52
+8
Če so te slovenski izdelki ugodni in kvalitetni se bodo prodajali v kateri drugi trgovini.
vertex
26. 04. 2017 14.13
+1
zakaj bi?tujci raje prodajajo svoje izdelke,logicno
vertex
26. 04. 2017 12.51
-3
mersator najvecje slovensko podjetje...potem je prislo jansevanje in potop
vertex
26. 04. 2017 12.52
+2
to je tako ce se gre fdv komunist brez izkusenj gaspadarstvo
PropadLevice
26. 04. 2017 13.09
+3
Ja smo videli, kdo ga je uničil in kdo prodal. Vaš super menedžer v stilu Elekte. Tam pod tistim člankom še zabevskati nisi upal.
vertex
26. 04. 2017 13.36
-2
mercator je najvecje slovensko podjetje,prodal in s tem ga je unicil tvoj ljubljeni,za electo mi dol visi tam ne prodajamo slo sira in mesai
Salamandros
26. 04. 2017 13.55
+5
Janša je kriv za vse, tudi pse je on posiljeval, uvaža kokain z balkanskim bojevnikom, tudi žice gradi na meji :D komunisti so zelo dobri v propagandi in to se še danes vidi.
PS2Xministri
26. 04. 2017 14.40
+1
vertex...tvoji komentarji me spominjajo na enega kosmatega be-DDD--aka.
vertex
26. 04. 2017 14.52
-3
tekmovalci v obozevanju janse se potegujejo za naslov
Kollerik
26. 04. 2017 17.32
+2
janšizem je nekaj najslabšega, kar lahko doleti našo državo. Plehkost, korupcija, partijski nepotizem in ideološko zastrupljen neobelogardizem še enkrat???...Ne HVALA!!!!
Adolph
26. 04. 2017 12.45
+2
Se pravi,dabo treba sparat za konkurs . . . .
komarec
26. 04. 2017 12.44
+3
Svet se vrti in mi z njim, vse skupaj gre po gobe. Včasih je bila ena komanda, danes je druga in jutri bo tretja, ljudi je treba imeti za norce za to, da nekateri pridejo do velikega denarja, na konc vseh koncev ne vedo kaj z njim. Ljudje preprosto ne vedo kaj bi v življenju. Narava gre svojo pot, svoje opravi brez vprašat od pozeb, potresov, požarov, takih in drugačnih nesreč, poskrbi tudi, da pride do raznih vojn in na koncu do smrti kateri se ne more nihče izogniti niti je predvideti. Zdaj pa gas, varaj, laži, kradi, poneverjaj.......
Principat
26. 04. 2017 12.40
+2
že kdaj sem vam pokomentiral da ob prevzemu , bodo še nastale luknje ,, zgradba v Lj in vpleteni v sfero in agonijo bodo še bolj odprli pipice in to se dogaja , a uslužbencem nižjega ranga , pravzaprav mravljam pa so jih stisnili na nivo minimalca ,, prekrute , vzvišane , nedotakljive v obleki vsemogočih harajo šarajo , uživajo ,, inšpekcijske službe pa vse in preiskovalni organi pa podkupljeni zlobirani ,, ej tolpa , pod lepim geslom o DOBREM SOSEDU
User398398
26. 04. 2017 12.38
+3
Tega ne bom nikoli razumel. Kako lahko "pridela" toliko izgube? Cene so visoke, kupcev ne manjka, delavcev primanjkuje, pa še eden najslabših plačnikov je (vem iz prve roke kot delavec v podjetju, ki dobavlja mercatorju).Naj kdo prosim objasni tole.