Gospodarstvo

Mercata izgubila na sodišču

Ljubljana/Portorož, 02. 11. 2010 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družbi Mercata, ki je nasprotovala prodaji deleža države v Splošni plovbi nemškemu podjetju, na ljubljanskem sodišču ni uspelo razveljaviti prodaje.

Družbi Mercata, ki je 24,25-odstotna lastnica Splošne plovbe, ni uspelo v dveh tožbah, s katerima je želela razveljaviti brezplačen prenos deleža države v družbi na Sod ter prodajo deleža Soda in Kada v Splošni plovbi nemškemu ladjarju Petru Döhleju, je razvidno iz sodb, ki so jih posredovali iz Mercate.

Sodišče je zavrnilo zahtevo Mercate, da se pogodba o prenosu deleža Splošne plovbe izreče za nično.
Sodišče je zavrnilo zahtevo Mercate, da se pogodba o prenosu deleža Splošne plovbe izreče za nično. FOTO: Dare Čekeliš
Kot so v ponedeljek sporočili iz Mercate, je ljubljansko okrožno sodišče zavrglo tožbo Mercate z 22. maja lani, s katero je družba zahtevala, da se pogodba o brezplačnem prenosu 43,2-odstotnega deleža države v Splošni plovbi na Slovensko odškodninsko družbo (Sod) z 8. junija 2006 izreče za nično, ker da Mercata ni izkazovala pravnega interesa. Mercata se namerava na sodbo pritožiti.

Mercata je trdila, da bi ji ničnost prenosa omogočila povečanje njenega 24,25-odstotnega deleža v Splošni plovbi, saj da bi lahko uveljavila predkupno pravico, ter da je bila sama kot družbenik zaradi nadaljnje prodaje deleža družbi Döhle ICL oškodovana.

Sodišče je menilo, da ničnost pogodbe še ne bi pomenila, da bi Mercata lahko delež pridobila in tudi ne, da bi lahko od države zahtevala, da delež dejansko proda. Ničnost pogodbe po navedbah sodišča tudi ne bi vplivala na določbe družbene pogodbe Splošne plovbe, sprejete na skupščini februarja 2007, s katero so odpravili predkupno pravico družbenikov.

Splošna plovba
Splošna plovba FOTO: POP TV

Sodišče pritrdilo računskemu sodišču

Sodišče je sicer pritrdilo računskemu sodišču (katerega revizijsko poročilo je predložila Mercata), da vlada pri prenosu ni ravnala v skladu z zakonom o javnih financah, ker tega premoženja ne bi smela odtujiti brezplačno, saj ga ni prenesla z namenom, da bi se zagotovila sredstva za odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja oz. da bi se reševal problem kapitalske ustreznosti Soda.

Vendar po oceni sodišča "tožeča stranka nima položaja nadzornega organa zakonitosti ravnanja toženih strank", zato brez izkazanega pravnega interesa ne more posegati v veljavnost razmerij med državo in Sodom.

Sodišče je ugotovilo, da Mercata nima pravnega interesa, ker ji to ne bi omogočilo, da bi pridobila poslovni delež, saj ni imela predkupne pravice. Sodišču se je zdelo logično, da bi Döhle v primeru ničnosti želel delež ponovno kupiti.

Z drugo tožbo je Mercata zahtevala ničnost prodaje skupno 29,65-odstotnega deleža Splošne plovbe v lasti Soda in Kada družbi Döhle ICL ter ponovitev postopka javnega zbiranja ponudb za ta delež. Trdila je, da se v postopku zbiranja ponudb in kot udeleženec javne dražbe ni mogla seznaniti s pravo vrednostjo in poslovanjem Splošne plovbe. Trdila je tudi, da Kad in Sod pred prodajo nista opravila skrbnega pregleda, kar bi bili dolžni storiti po zakonu o javnih financah, ker je Sod posloval v imenu in za račun države.

Mercata ni izkoristila možnosti

Sodišče je tudi ugotovilo, da bi Mercata lahko kupila delež, "če je to res bil njen namen", a možnosti ni izkoristila. Na dražbi 26. junija 2007 je vplačala varščino, a nato ponudbe ni oddala, ker da ni imela vpogleda v skrbni pregled in tako ni vedela, kakšna je prava vrednost deleža. Za sodišče ta trditev Mercate ni bila prepričljiva, saj da bi lahko kot družbenica bolj poznala razmere v Splošni plovbi od Döhleja. Sodišče še navaja, da tudi Döhle ni imel možnosti opraviti skrbnega pregleda.

Mercata je sicer, kot je povedal večinski lastnik Mercate Peter Mahnič, v tem primeru že sprožila kazenske tožbe proti finančnemu ministru v času prodaje Andreju Bajuku, takratnemu direktorju Soda Marku Pogačniku, takratnemu direktorju direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu Žigi Andoljšku ter trem odgovornim iz Pomorske družbe, Jochenu Döhleju, Gregorju Velkavrhu in Vladimirju Zevniku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 11. 2010 21.13
IN EDINI KI SE JE POIMENOVAL ZA BOGA Z OLIMPA JE DOSLEJ PAHOR,IN TO NA CELI KUGLI ZEMELJSKI,
Buena Vita
04. 11. 2010 21.12
titovka če hočeš lagati laži prav ker v splošni plovbi ni ne janše ne bajuka, ZATO SO ZARESOVI IN LDS-OVI,NO BANDELJ SEDI NA DVEH STOLIH,MALO V ZARESUMALO V LDEESU, IN ČISTO NI NAKLJUČJE DA JE NA ŠKOFIJAH SOSED ZARESOVE VERDNIKOVE ,KATERA JE PREDSEDNICA ZARESA V MOOL KOPER, ENAKO SO V SPLOŠNI PLOVBI VSI PODIREKTORJI RDEČI,ENAKO NADZORNIKI EDINA SREČA JE,KER JE NEMEC POSLOVNEŽ SVETOVNEGA RANGA IN ZATO NAŠE LADJE PUJEJO IN KUJEJO DOBIČEK RDEČI PA NE MOREJO KRASTI KER NISO VEČINSKI LASTNIKI A,ZGOLJ SLUČAJ,NE
titovka
03. 11. 2010 11.31
TA SPLOŠNA PLOVBA JE ENA VELIKA GNOJNA JAMA.....SPLOH ZATO, KER STA ZRAVEN BAJUK IN JANŠA!!!!ZANIMIVO JE TO, DA SODIŠČE DELA V ŠKODO LASTNE DRŽAVE, DA PREKRIJE GREHE BOGOV!!! SLOVENIJA SLABO SE TI PIŠE!!!!
Franc Zabukovec
02. 11. 2010 13.10
Se opravičujem Janši k se mi ne zdi niti toliko vreden da bi o njemu kaj več kot to napisal
zulj001
02. 11. 2010 13.02
Merkata bi kupila po istem sistemu kot Šrot, brez svojih sredstev,brez denarja....
123_Zoke_vec_ni
02. 11. 2010 12.18
Se bo zdaj kdo opravičil Janši, ki so ga po TV-ju vlačili kot skorumpiranca ki je pod roko prodal Splošno plovbo Nemcem??????