Gospodarstvo

Lahovnik bi smiselnost naložbe v TEŠ 6 še enkrat preveril

Ljubljana / Šoštanj, 29. 03. 2010 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
23

Lahovnik in Pahor sta se dogovorila, da bo ministrstvo vladi predlagalo, da HSE naroči neodvisno presojo ekonomske smotrnosti naložbe v TEŠ 6.

Direktor HSE Borut Meh
Direktor HSE Borut Meh FOTO: POP TV

Direktorja Holdinga Slovenske elektrarne Boruta Meha preiskava v britanskem Alstomu ne skrbi bolj, kot ga je skrbela doslej. "Zadevo sem preverjal in ni neposredne povezave s predvideno gradnjo bloka šest Termoelektrarne Šoštanj, saj so posli sklenjeni s francoskim in nemškim Alstomom," je dejal Meh.

Direktor šoštanjske termoelektrarne Uroš Rotnik je za časnik Finance prav tako potrdil, da pridržanja in preiskave morebitne korupcije vodilnih treh v britanskih podjetij, ki so člani skupine Alstom – ta bo dobavljala opremo za omenjeni šesti blok, nimajo povezave s Slovenijo.

Rotnik je tudi pojasnil, da je že v petek Alstom vprašal, ali preiskava poteka tudi za posle v Sloveniji, pa so mu dejali, da po njihovih podatkih ne. Preiskave namreč potekajo na delu Alstoma, ki se ukvarja z gradnjo transportnih poti, in ne na delu, ki gradi opreme za termoelektrarne. Preiskava pa naj bi se nanašala na posle, ki jih je Alstom sklenil od leta 1995 do leta 2003.

V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) so z Alstomom podpisali pogodbo za dobavo investicijske opreme za izgradnjo šestega bloka termoelektrarne leta 2008. Posel je vreden okoli 695 milijonov evrov.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Lahovnik bi posle v Sloveniji še enkrat preučil

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da se po poročanju tujih in domačih medijev preiskava nanaša na posle družbe Alstom v Singapurju, Indoneziji, Venezueli in Braziliji. Kljub temu pa je zaskrbljujoče, da je multinacionalka, ki ima posel tudi v Sloveniji, osumljena koruptivnih dejanj.

Zato nameravajo preučiti, ali se kakršenkoli sum nanaša tudi na posel v Sloveniji. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je zato predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa zaprosil, "da v okviru svojih pristojnosti poskuša pridobiti ustrezne informacije, ali se sum nepravilnosti kakor koli nanaša tudi na posle, ki jih je Alstom pridobil v Sloveniji. Če bi se pokazala ta povezava, bi minister seveda v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepal,“ so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Iz Pahorjevega kabineta pa so sporočili, da sta se premier Borut Pahor in Lahovnik danes dogovorila, da bo vlada HSE naložila, da s pomočjo mednarodnega razpisa izbere izvajalca, ki bo opravil neodvisno presojo ekonomske smotrnosti investicije v šesti blok TEŠ.

Slovenska policija o preiskavi ni bila obveščena

Iz policije pa so sporočili, da slovenska policija o omenjeni zadevi s strani tujih varnostnih organov ni bila obveščena.

Vrednost izgradnje šestega bloka TEŠ trenutno znaša okoli 695 milijonov evrov.
Vrednost izgradnje šestega bloka TEŠ trenutno znaša okoli 695 milijonov evrov. FOTO: Reuters

SFO: Preiskavo potrdili, ali poteka tudi v Sloveniji, pa ne želijo razkriti

Kot je znano so z britanskega urada za obravnavo večjih prevar (SFO) pretekli teden sporočili, da so v Alstomu uvedli preiskavo zaradi suma, podkupovanja za pridobitev poslov v tujini, pranja denarja in drugih prevar. V okviru operacije z delovnim imenom Ruthenium so 24. marca aretirali tri člane uprave britanskega Alstoma in na več lokacijah opravili hišne preiskave.

Na vprašanje, ali se preiskava nanaša tudi na posle v Sloveniji, je tiskovna predstavnica SFO za 24ur.com danes odgovorila, da preiskava še traja, zato ne morejo ničesar dodati k že znanim dejstvom.

Po poročanju medijev je preiskava povezana s Švico, kjer Alstom zaradi domnevnega podkupovanja preiskujejo že več kot tri leta. V SFO teg sicer niso potrdili, so pa dejali, da v tem primeru tesno sodelujejo s švicarskim državnim tožilstvom in zvezno policijo, poleg tega pa še s številnimi policijskimi oddelki v Veliki Britaniji.

Seriuou Fraud Office ali SFO je oddelek britanske vlade, ki deluje v okviru generalnega državnega tožilstva in preiskuje bolj zahtevne primere goljufij in korupcije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manndy
30. 03. 2010 06.58
Kjer koli se pojavi Golubič se krade na veliko.
borisadriano
29. 03. 2010 21.27
pri gradnji elektraren je za porabnike najbolj vazno po koliko bo v evrih proizvedena kw/ura.Termo energijo pa bomo zagotovo drago placevali.Pri investicijah nas obkladajo z vsemi mogocimi atraktivnimi podatki le analize proizvedenega kw nisem se zasledil
trlbabalan
29. 03. 2010 19.35
uvedba z zakonom 2 evrov je vredna presoje ustavnega sodišča! mafia!
trlbabalan
29. 03. 2010 19.34
2 eura krat 1.000.000 gospodinjstev = 2 milijona EUR 12 mesecev = 24 milijonov EUR! mafia
trlbabalan
29. 03. 2010 19.33
na račun odjemalcev elektrike! a zato so lani uvedli tistih 2 EUR na gospodinjstvo!
trlbabalan
29. 03. 2010 19.33
sploh ni nobene korupcije! to je njiho0vo normalno poslovanje! na račun davkolačevalcev!
mali_M
29. 03. 2010 18.56
Meni je pri vsem tem zelo sumljiv g. Janez Kopač. On verjame, da bo nekdo pri tem poslu zelo veliko zaslužil. Ja, on že ve.
b77
29. 03. 2010 17.59
slovenci so arijska rasA ZA LOPOVŠČINE IN NATEGE
bogdan2253149@yahoo.com
29. 03. 2010 17.46
Politicna farsa , zdaj bodo pa rekli da nobeden nic ne ve , Lobij pa forsiral 6 blok s Lahovnikom ne na celu ( ve se kdo je tam ) ampak zraven. Dobro ministrcek ve kaj in kje ter morda se kdo. pesek v oci , to je to
retro77
29. 03. 2010 17.25
Kaj ga zdaj neki biksas lahkovnik? Interesenti, ki imajo lovke vse do poslancev in ministrov so si ze davnaj izmenjali "motivacije" in bolj globoko kot bos sel bolj bos nasrkal, ceprav si drugace ok - med manj skorumpiranimi.
Odpri.oci
29. 03. 2010 17.25
1. Rotnik je podpisal pogodbo za dobavo, ki jo je nemogoče prekiniti. V primeru prekinitve plača Slovenija cca 700 mio "penalov".... 2. Uprava in nazorni svet sta "požegnala" to pogodbo BREZ vednosti ministra in vlade.... sedaj pa "zahtevajo", da Slovenija da poroštvo na kredite.... 3. Rotnik je že nakazal 130 mio EUR kot del plačila oz. aro..... . Samo tri točke, iz katerih je razvidno, da je Rotnik zadevo nastavil tako, da sta Lahovnik in Vlada RS postavljena pred izvršena dejstva in s tem talca Rotnika.... Moj predlog - prekinitev pogodbe in ODŠKODNINSKE TOŽBE za povrnitev 700 mio penalov 130 mio are (ara je izgubljena v primeru prekinitve) proti ROTNIKU, CELOTNI UPRAVI in CELOTNEMU NAZORNEMU SVETU !!!! . In z ZAČASNO ODREDBO TAKOJ (!!!!) ZAPLENITI CELOTNO PREMOŽENJE TEM LOPOVOM !!!! . HSE in Slovenija bosta še vedno na zgubi, a bo to NEPOSREDEN SIGNAL za vse skorumpirane direktorje, uprave in nazorne svete, kaj se jim BO ZGODILO, če podpisujejo škodljive pogodbe zaradi podkupljivosti !!!!
Garfield7497
29. 03. 2010 17.12
SPET ANALIZE KI JIH MI PLAČUJEMO BOLANOOO
big brother
29. 03. 2010 17.08
Če bo TEŠ 6 nebo jedrske v Krškem in ne bodo mogli tolko pokrast,Največ se lahko krade pri radio energiji.
preblysk
29. 03. 2010 17.05
Zanimivo ,da so pri vseh največjih poslih v državi prisotni profesionalci Zagožen in njegova mreža,ki se je trdno spletla pri orožarski aferi.
Spetsnaz
29. 03. 2010 16.19
3% je najmanj nekdo dobil! Jaz bi sicer zahteval vec, saj tak posel ni vsak dan.. Smesno je, ko nekateri pri vseh teh svinjarijah trdite, da bodo to placevali nasi vnuki..!! NI RES ! Njihovi vnuki sigurno nimajo problemov..in od njih njihovi vnuki,,seveda ce so pametni !
tron3
29. 03. 2010 15.40
Ko Meha vidim, mi je kr jasno zakaj je tako pohitel z izjavo da v Sloveniji ni preiskave, al so že vse popucal
VolilecSI
29. 03. 2010 13.41
Namen investicije so provizije, v normalnih državah bi za ta denar znatno povečali zmogljivost nulearke, sicer pa pri nas vladajoča klika s ceno elektrike dela isto kot naftni lobi v svetu. Proizvodna cena kWh čiste elektrike, ki jo proizvedemo v nuklearki znaša ca. 0,02 centa (razlika gre neposredno državi) pa primerjajte s potratno, ekološko vprašljivo in ekonomsko povsem nekonkurečno prizvodnjo v termoelektrarni. Gre samo in zgolj za provizije.
VolilecSI
29. 03. 2010 13.34
Praprotnik zakaj ne raziščeš? Ti je mar oče, ki ga je zloglasna udba nekoč podtaknila v SLS, prepovedal o tem poročati?
bnam 2707
29. 03. 2010 13.32
Vse posle v zvezi z blokom 6 ustaviti,dokler se ne razčisti.
miki70
29. 03. 2010 11.55
Čim se je začelo kadit je ogen že v plamenih opoziciski gasilci so že v pripravljenosti, kaj imamo v tej državi komu še kaj verjet kam to pelje.