Gospodarstvo

Medtem ko se Slovenija utaplja, Nemčija s krizo zaslužila 100 milijard evrov

Berlin, 23. 07. 2012 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemčiji je v času, ko več članic evroobmočja kleca pod težo dragega zadolževanja in preteklih dolgov, uspelo med investitorji ohraniti sloves stabilne države. In zaslužiti.

Nemčija je krizo doslej preživela večinoma nepoškodovana. Napovedi za drugo polovico leta pa sicer pravijo, da obstaja možnost ohlajanja nemškega gospodarstva.
Nemčija je krizo doslej preživela večinoma nepoškodovana. Napovedi za drugo polovico leta pa sicer pravijo, da obstaja možnost ohlajanja nemškega gospodarstva. FOTO: Reuters

Trenutno je trg obveznic za Španijo, Italijo in še marsikatero drugo članico evroobmočja prava nočna mora. Visoka cena zadolževanja bo ekonomije teh držav težila še več let.
Potem pa je tukaj Nemčija, ki je v tem času privarčevala zajeten znesek po zaslugi rekordno nizkih, celo negativnih stroškov zadolževanja.

Največja evropska ekonomija, ki je tudi največja vplačnica v reševalne mehanizme evra, je zadnji dve leti, ko večina držav, vključno s Slovenijo, ustvarja porazne gospodarske rezultate, med četrtletji beležila 0,5-odstotno rast. To je tudi preprečilo, da bi evroobmočje v prvem četrtletju letošnjega leta ponovno zdrsnila v recesijo.

Nemčija je v zadnjih tednih prodala 10-letne obveznice z obrestno mero 1,5 odstotka. Dveletne obveznice pa so imele negativne obresti. Investitorji so se torej odločili, da bodo sami izgubili nekaj denarja in plačali Nemčiji, da tam varno spravijo svoja sredstva. Rastoča Nemčija namreč pomeni, da ni nobenega dvoma, da bo dolg odplačan, poleg tega pa tudi druge varne naložbe ne prinašajo skoraj nič dobička. Evropska centralna banka je na primer obresti za kratkoročne depozite postavila pri nič.
"Obresti so trenutno rekordno nizke. Odražajo negotovost na finančnih trgih," je po poročanju AP dejal nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble.

A se nad tem zagotovo ne pritožuje. Iz ekonomskega inštituta v Kielu so namreč sporočili, da je Nemčija po zaslugi rekordno nizkih obresti v zadnjem času prihranila okoli 100 milijonov evrov, kar daje Nemčiji kar precej denarja, ki ga lahko porabi za vzpodbujanje rasti. Še leta 2009 je nemško finančno ministrstvo na primer predvidevalo, da bo leta 2013 za servisiranje državnega dolga porabilo 52 milijard evrov, zdaj so pričakovani strošek oklestili na slabih 20 milijard evrov.

Država se torej nahaja v ravno obratni situaciji kot več drugih držav evroobmočja, ki se prav po zaslugi visokih obresti komaj držijo nad vodo.

Z manjšim zadolževanjem ima Nemčija tudi možnost, da proračunski primanjkljaj zniža brez drastičnega varčevanja, ki ga kanclerka Angela Merkel zahteva v drugih evropskih državah. Država naj bi uravnoteženost proračuna tako dosegla do leta 2016.

Kljub vsemu pa je račun z zaslužki in prihranki precej negotov, saj bi se lahko situacija drastično poslabšala tudi v Nemčiji, če bi se dolžniška kriza evrskega območja še poglobila in bi katera od držav povezavo zapustila. V skrajnem primeru bi tako Nemčija morala za reševanje situacije v obliki posojil prispevati 300 milijard evrov. Da do najhujšega ne bi prišlo, tudi nemški finančni minister vztraja, da morajo članice evroobmočja reformirati svoje ekonomije, če si želijo na finančnih trgih povrniti zaupanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
24. 07. 2012 18.55
+1
lahko njim so dobil vpogjed v švicarske banke,pri nas ga še v svoji nimamo
mr.T
24. 07. 2012 11.31
+1
Rad bi vidu Merklovo kako bi civlila , če bi morali plačevat 6-7% obresti ,1,5% je manj kot vrednost zgublja denar Varčevanej radi predpisujejo južnakom a sami naso kaj dosti privarčevali ne samo to merklova in co so si dvignal plače neako javni sektor ,seveda ni problema če je cel Evropa njihove banke rešila iz pufov grčije irske in španije.
alterego
23. 07. 2012 20.42
+4
imajo pa Nemci en zanimiv pregovor, ki gre v prostem prevodu takole: nobel gre svet v maloro...
BaGr67
23. 07. 2012 17.56
+21
Kar niso z orožjem dosegol pred 70 leti jim bo zdaj z molzenjem melih evropskih narodov!!Naša počtika se jim hodi pa še klanjat !!Bravo JJ!!!Domobranske proslave imamo že na repertoarju!!!
jester1970
24. 07. 2012 07.53
+1
A boste obnovili prisego nacistični nemčiji v imenu boga? mamo vam izdajalsko. kako nimate proslav? kaj pa je bila zanč za ena klerofašistična domobranska zbirka na Horjulu, kjer je Oman klobasal neumnosti.
luckyss
23. 07. 2012 17.48
+25
Jugoslavija bi bila v teh časih ( če ne bi bilo sprovociranih vojn) kar močna konkurenca Evropi - predvsem zaradi socialnega sistema in samooskrbe ( vsaj pri hrani), kar bi v teh kriznih časih prihajalo vedno bolj do izraza. Vendar smo se še pravočasno osamosvojili in pohiteli v naročje svobode in demokracije... (imam kar solzne oči..) Drugače povedano; trenutno smo še hlapci, kmalu bomo sužnji in to z blagoslovom naših domačih pastirjev.. Hvala vam.....
Follow me
24. 07. 2012 18.12
Ne na moj račun, sem bil proti Natu in proti EU.
scipio
30. 07. 2012 07.48
Zanimivo ucenje. In po kavo spet v Celovec in po jeans k srbom na PonteRosso v Trst, to si pozabil. Pa 70% slovenskega BDPja na jug. "konkurenca" evropi bi bivsa ali vsaka nova juga bila samo za tiste, ki bi se znasli pri koritu in raji drago prodajali slabo robo, za izdelavo dobre itak ne bi bilo denarja. Jugoti in stoenke in radion pralni prasek. Ne hvala. Kaj ti preprecuje, da tudi danes ne kupujes slovensko? Pojdi v Tus in potem na triglav in bos zadovoljen.
maliButalec
23. 07. 2012 16.47
+22
Seveda je Nemčija s krizo zaslužila 100 milijard €, če pa so vsi Evropejci dali 150 milijard € Grkom od teh 150 milijard so Grki dobili sladoled, Nemci 100 milijard € in Francozi 50 milijard € - vbistvu so njihove banke dobile ta denar. Torej kam je šel denar, ki smo ga dali Grkom? Nemškim in Francoskim bankam. Grki so še bolj dolžni kot prej in hkrati vsa Evropa, Nemčija pa šteje dinarčke in je edina (poleg Francije seveda) zaslužila s to krizo, s tem da je ostalo Evropo zasužnjila in jo pahnila v bedo in revščino. Zaključek: To kar Nemcem v 2. Svetovni vojni ni uspelo z orožjem, jim je sedaj uspelo z bankami. Osvojili so Evropo in si jo podredili. Sedaj pa bodo oni diktirali (diktatura=fašizem=nacizem), kako bomo mi živeli. Seveda, bomo Mi Vsi njihovi sužnji. In kdo je pahnil Grčijo v dolgove - njihovi Tajkuni in politiki - z drugimi besedami, so prodali lasten narod in ga pahnili v krizo, rezultat krize pa bo, da bodo sedaj Grki, kot vsa Evropa - sužnji Nemčiji. Kdo je kriv za krizo? Tajkuni, politiki, lopovi, ki so jemali kredite, bolje rečeno so jih dobivali na lepe oči. Kdo je zaslužil s to krizo? Nemške in Francoske banke - Banksterji. Kdo bo sedaj odplačeval te nastale dolgove? Tisti, ki si niso niti € izposodili - nič krivi narod cele Evrope.
Tomaz1980
24. 07. 2012 08.34
+5
Bilderberg je GLAVNI krivec te krize, ker bodo zasužnjili ljudi
labersek
23. 07. 2012 16.09
+2
o pa verjemite da bo kaj hitro razpadla evropa , tako pač ne gre, veste nič ni večno , tudi življenje ni večno , nič, vse se rodi in umre .......comes araund , goes araund
MERDE-AVE-MERDE
23. 07. 2012 13.38
+11
Z vsem denarjem ki ga EU daje Grčiji to ni tako težko, dodamo še prodajo orožja članicam, pa se številka kr poveča
izbriši mi profil admin
23. 07. 2012 15.48
+6
nimaš blage - Nemčija plačuje za denar 1,3% obrestno mero, Slovenija pa 7% in s tako obrestno mero se pač ne da preživet !
Shisui
23. 07. 2012 16.09
+3
didaktik a mislis, da nemcija pa kar tako, za brez veze dobi denar pod 1,5% obresti? Imajo mocno infrastrukturo, ki jim omogoca pritok denarja se dalec v prihodnost. In ja, skrajno neumno kreditiranje z naprintanim denarjem je le en nacinov, ki ga nemci s pridom uporabljajo, da si zagotovijo suzenjstvo svojih satelitov. Grcija bo se generacije vracala denar, ki ga je IMF naprintal v 4 dneh.
ebiga
23. 07. 2012 13.07
+15
Nemci so zelo pametni in se učijo iz zgodovine, metem ko bi mi svojo radi izbrisali in napisali na novo. Kar 3 rajh ni zmogel z orožjem bo 4 rajh naredil s eurom. Ni dolgo trajalo...............medtem se pa pri nas igramo med dvema ognjema. Na eni strani desni, vatikan in Argentina, na drugi strani levi, komunisti in partizani, vmes je pa nič kriv narod skregan do nezavesti. ki dobiva klofute, tako po desnem, kot po levem licu. Klofute enako bolijo ne glede s katere strano prihajajo, leve ali desne. Isti šmorn, zdaj zdaj bo začelo še iz EU po kepi padati. Suverenost pa taka..................
habsburger
23. 07. 2012 13.27
-16
ja , tretji rajh na našo nesrečo ni uspel pospraviti komunističnega legla pri nas, ki še danes, vam, nekaterim uspešno "usmerja misli"- vkolikor nimate tega že v genih.....
jester1970
24. 07. 2012 07.57
+4
Pa sej greš loh v švabarijo, če ti je tok do nje, noben ti ne brani
Brabus
23. 07. 2012 12.36
+2
Ja, nimajo Semoliča, kvazi diplomirance v politiki, ter FDV-jevcev.
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 07. 2012 12.12
-15
v nemčiji drugače je redko kdo poupismen in neizobražen, kar je seveda pri slovenčkih zelo pogost pojav, tako pa tudi v nemčiji malica na delu traja 15 minut vse ostalo je delovno aktiven pa tudi pri meneđerjih v nemčiji so cepljeni proti virusu Sanader tako da...
habsburger
23. 07. 2012 13.34
+8
, zmajev sin, med "polupismene" spadaš ti in tvoja rasa - balkanska, ki je po "priklatenju" v Slovenijo prinesla tudi svojo nekulturo! Za nas Slovence , je že pod avstroogarsko veljalo, da je bilo le 2 % nepismenih slovencev (to so pa bili duševno prizadeti - tisti, ki so iz slovanskih območij začeli trumoma dreti v našo slovenijo , v želji po okupaciji.......)Slovenski (ne slovanski ali balkanski) narod je veljal in še velja za ene izmed najbolj izobraženih in inteligentnih narodov v Evropi! Ti se pa morda lahko primerjaš s turki......(takšnimi in drugačnimi), tudi tistimi "turki", ki so se "izobrazili" v prevari in tiraniji, v kumrovcu!
porka.malorka
23. 07. 2012 13.46
+10
zmajev_sin Nimaš pojma. Najbrž nisi nikoli delal v nemčiji pa ne veš. V nemčiji se dela vse počasi in kvalitetno. Malca traja 1 uro in ni vključena v delovni proces. V delovni proces so pa vključene pavze in razne priprave na naslednje delo, ki se pa znajo zavelčt tudi tja do ene ure. Mimogrede ne rabiš si pa vzeti časa za cigaret ker ga lahko prižgeš zraven stroja tako kot lahko spiješ kavo. Pa da ne bo pomote. Nemci so zelooo leni.
Robert Ma
23. 07. 2012 21.16
+8
samo res so v našo firmo ko smo nabavli nov stroj iz nemčije tudi njihovi mehaniki in inštruktorji in se samo čudili kakšen divji tempo dela zahtevajo naši vodilni od nas delavcev!! in so rekli da se vidimo spet čez ene dve leti ko bo nova mašina že iztrošena zaradi prevelike obremenitve in bo potrebna zamenjava!! pa sem jim vrnil da bomo do takrat tudi mi delavci že iztošeni in seveda zamenjani in se ne bomo videli ob ponovnem obisku!:;)
larbitron
23. 07. 2012 11.56
+8
Enkrat govorite o 100 milijardah, drugič pa o 100 milijonih. Dajte se odločit. Razlika je namreč tisočkratna.
muci007
23. 07. 2012 12.03
+6
Gosposvetski
23. 07. 2012 12.13
+1
tamar
23. 07. 2012 11.54
+2
Marsigdaj smo bili fovš Nemčiji, samo v redu in disciplini ne, to pa je srž vsega, saj popuščanje brez reda enostavno ne gre in prej ko bomo prišli do tega znanja ne bo šlo.
tot70
23. 07. 2012 11.52
+13
..NAJ SI LJUDJE ,KO SO NA DOPUSTU (KO NISO SUŽNJI) VZAMEJO ČAS IN MALO RAZMISLIJO ZAKAJ IN KAKO ŽIVIJO ...IN SPOZNALI BODO ,DA JE NJIHOVO ŽIVLJENJE V TUJIH ROKAH..ČE VAM TO SPOZNANJE NI DOVOLJ, DA DVIGNETE "LENE IN APATIČNE" RITI IN NAREDITE SPREMEMBO, POTEM VAM NI POMOČI IN SI TRENUTNO STANJE ZASLUŽITE! LEP DAN
Pandemia
23. 07. 2012 12.39
+2
habsburger
23. 07. 2012 13.42
+1
življenje koga pa ni v "tujih rokah"? Ali morda ti lahko odločaš o svoji usodi in načinu življenja? če je tovoj odgovor pritrdilen, potem pa "posreduj" ta svoj recept tudi ostalim! Sicer pa ne fantaziraj!
tamar
23. 07. 2012 11.48
+22
Zgodovina se ponavlja, kar je Dolfi začel, z zdravo pametjo, to sedaj nadaljujejo.
El Koronito
23. 07. 2012 11.45
+42
Kupujem pečenega piščanca, nekje zunaj, na stojnici. Pred menoj starejša ženička, zelo previdno šteje cente in ko pride na vrsto reče prodajalki:" Gospa, a mi lahko daste nekaj odpadnega olja (od peke), da si bom lahko zabelila krompir. Takole... pos€rjem se na državo in njene predstavnike, kjer morajo ljudje tako životariti - kjer se jemlje siromašnim, da bi bogati imeli še več. Gnada pa uživa v izbrani hrani, družbi, limuzinah, ki jih vozijo okoli in ostalih dobrinah, ki jih, na račun DAVKOPLAČEVALCEV, prejemajo. Dokler bo ta zalega na oblasti nam ne bo nikoli bolje, ker egoistično gledajo samo svoje potrebe. TO SO PRAVI PARAZITI. ZARADI NJIH TRPIMO. ONI S SVOJIMI KOLABORANTI SO POVZROČITELJI KRIZE. NUJNO JE TREBA PREVZETI OBLAST IZ NJIHOVIH ROK IN VZPOSTAVITI PRAVIČNEJŠI SISTEM. Ni leve, ni desne. Ostala sta samo še dva razreda - revni in bogati. Prepad med njima pa je vedno večji. Varčevalni ukrepi bodo prepad samo še povečali. Zblazneli in podivjani kapitalisti, pod pokroviteljstvom mednarodnega denarnega sklada in RKC, nam bodo do konca izpili kri in iz nas naredli hlapce, za servisiranje njihovih potreb.
b77
23. 07. 2012 12.04
-28
koliko ima ta gospa delovne dobe?????? kdor dela in razmišlja ne bo umr v revščini!
habsburger
23. 07. 2012 13.48
-3
edina"zalega", kriva za krizo in nasplošno za naše siromašenje ter uničevanje Slovenije so tisti, ki so nas v preteklosti "imeli za hlapce", kot ti praviš, v sedanjosti pa so se zaradi neopravljene deratizacije uspeli zavleči v našo novo državo in tako nadaljevati svoje uničevanje ter ustvarjanje novih revežev, medtem ko oni v stilu in pod okriljem rdeče zvezde in njihovih zagovorniko, uspešno ropajo in preprečujejo "dvig" in napredek Slovenije, istočasno pa se ponovno želijo povzpeti na oblast ter s svojimi zločinskimi metodami , tudi tebi, zamašiti usta, ter te ponovno zasužnjiti, kot smo to doživljali od njih in njihovih prednikov od 45 do 91 leta. Če je pa kdo "zblazneli kapitalist" so pa to ravno tvoji zblazneli in podivjani "promotorji" rdeče zvezde, ki pač hočejo nadaljevati v stilu privilegirancev, ki jim to tudi vedno bilo omogočeno!
ac1d
23. 07. 2012 11.44
-14
Veliki služijo, mali pa smo na slabšem. Nič novega. Se pa da precej dobro zaslužiti na finančnih trgih tudi v tem času, le znajti se je treba. Trenutno je, vsaj zame, najbolj profitabilna investicija v valutni trg. Seveda tega ne počnem sam, ampak sem našel nekoga, ki se s tem ukvarja profesionalno in imam že lep čas konstantne donose. Malo je treba pobrskati po internetu, pa boste našli odlične priložnosti za vlaganja, predvsem pa tudi varne.
justinijan
23. 07. 2012 11.53
+13
ne filozofiraj, a vidiš kje kakega podjetnika o tem pisati tu gor? verjetno gre zopet za nateg v obliki piramid, spelji se.
ac1d
23. 07. 2012 12.04
-10
Če bi se malo pozanimal, bi videl da se da lepo zaslužiti na legalen način. V Sloveniji je bilo polno nategov, zato je ljudi strah in imajo že vnaprej negativno mnenje o vsakršnih investicijah. Tisti, ki so brezglavo vlagali denar v razne piramide in verjeli 20% mesečnim dobičkom so se seveda opekli, drugi pa smo/so se pozanimali in vložoili svoj denar nekam, kjer je na varnem in imamo dolgoročne dobičke.
muci007
23. 07. 2012 12.09
+8
ac1d
23. 07. 2012 12.34
-5
Finanzas Forex, MAT Project in še par podobnih piramid so bili nategi, ki pa niso imeli nič skupnega s FX. Problem je v tem, da so "lastniki" teh piramid zlorabljali
Brabus
23. 07. 2012 12.38
+6
ac1d
23. 07. 2012 12.43
-4
naivnost ljudi, ki so verjeli da dejansko trgujejo na Forexu. Seveda vse skupaj ni bilo niti blizu trgovanju, bile so samo klasične piramide. Izplačevali so samo dokler so ljudje še metali denar v to, ko pa teh ni bilo več, so si izplačali kar je ostalo. Nekateri so zaslužili, drugi pa so veliko izgubili.
ac1d
23. 07. 2012 12.46
-8
Se vidi da nimate pojma kaj Forex sploh je. Če bi se vsaj malo pozanimali, bi videli da to ni neka piramida in da so dobički lahko odlični. Seveda obstaja tveganje ampak rajši tvegam 20% vložka za 60% letnega dobička kot 50% vložka za 10% dobička. Malo se pozanimajte kaj Forex je in vas mogoče ne bo več tako strah. Če ste vi nespametno vlagali v piramide, še ne pomeni da smo vsi tako naivni.
lodz68
23. 07. 2012 15.02
+3
ac1d-Prosim pozorno preberi:Tip ki mi je lansko leto prodal zlato mi je mimogrede omenil da ni večjega sranja kot je Forex,zato ne nabijaj nekaj v tri dni kaki so dobički.Ljudje ki so na forumu tudi niso tako neumni.Poznam par ljudi ki ima denar in nihče ni tako nor da bi reskiral z Forexom.. Če bi vložil SVOJ DENAR v Forex sigurno ne bi take nakladal...
KisloZelje333
23. 07. 2012 11.42
+20
24ur ne delajte se zdaj nedolžnih, pa objektivnih, če bi vi poročali kot je treba, bi se ljudje posledično prej zbudili in tudi krize seveda ne bi bilo....ne pozabimo, da so za krizo odgovorni prav vaši šefi, strički ki iz ozadja vodijo izrael in zda.
.VOY.
23. 07. 2012 11.32
-8
Medtem ko se Slovenija utaplja, Nemčija s krizo zaslužila 100 milijard evrov Kako Bizaren naslov...a je tale Naslov Plačan s strani AUKN?
slonicka
23. 07. 2012 15.20
+4
če se slovenija utaplja je to odgovornost tistiih ki so nas pokradli če bi bil zakon da se vse to zaseže bi slovenija gotovo splavala
sejvam
23. 07. 2012 11.28
+14
To bo verjetno ta četrti rajh o katerem so že govorili v preteklosti....."in vstali bomo kot Feniks iz pepela, ter se dvignili nad vsemi"
sejvam
23. 07. 2012 11.36
+2
Gosposvetski: ja vendar slabo za nas Slovenčke delavčke, razen če misliš v bližnji prihodnosti selitev v tvojo veliko Nemčijo ;)
Gosposvetski
23. 07. 2012 11.49
-3
Pljuvam po Nemčiji in njihovem gospodarskemu uspehu.
lodz68
23. 07. 2012 15.05
+2
Jaz pa sem zaposlen pri nemški firmi(smo tudi sponzor Tini Maze),plača redno,malica,potni stroški in božičnica... A ti bi pa rajši delal pri slovenski firmi??SCT,Vegrad,Mura,Primorje,....Mogoče pa v Mercatoru...