Gospodarstvo

Medaka bo zamenjal Dolinar

Ljubljana, 20. 01. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzornikom HSE po novem predseduje Drago Dolinar. Razrešitev njegovega predhodnika je zahtevala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, neuradno zaradi Teš. Medtem so zamenjave tudi v Teš.

Potem ko je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) odpoklicala Jadranka Medaka s položaja člana nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), so nadzorniki na izredni seji za svojega predsednika imenovali Draga Dolinarja s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora. Dolinar je bil v oktobra lani imenovanem nadzornem svetu HSE doslej namestnik predsednika, predsedoval pa mu je Medak, ki ga je agencija v sredo razrešila z obrazložitvijo, da bo menjava pozitivno vplivala na delovanje HSE.

Jadranko Medak
Jadranko Medak FOTO: POP TV
Drago Dolinar
Drago Dolinar FOTO: osebni arhiv

Medaka je v nadzornem svetu HSE z današnjim dnem zamenjal Igor Šalamun z ministrstva za gospodarstvo. V šestčlanskem nadzornem svetu HSE zastopata interese države še namestnik predsednika Marjan Ravnikar in Vekoslav Korošec, predstavnika zaposlenih pa sta Rene Jeromel in Mojca Turnšek.

Odločitev o imenovanju Dolinarja za prvega nadzornika je presenečenje, saj je agencija predlagala Šalamuna. Neuradno pa naj bi bil Dolinar izbran, ker imata z direktorjem direktorata za energetiko Janezom Kopačem pozitivno mnenje o gradnji Teš.

Medak odšel ravno zaradi Teš?

Neuradno naj bi Medaka razrešili zaradi nezaupanja v gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Večkrat je omenil, da bi bilo morda smiselno projekt gradnje ustaviti. Gospodarska ministrica Darja Radić je v odzivu zapisala: "Razrešitev predsednika nadzornega sveta HSE Jadranka Medaka je legitimna pravica AUKN, pa tudi odgovornost, da je bila sprejeta odločitev v prid zagotavljanju uspešnega poslovanja skupine HSE."

Delo na projektu Blok 6 poteka nemoteno in po načrtih, v prejšnjem tednu je bila z Evropsko banko za obnovo in razvoj podpisana posojilna pogodba za 200 milijonov evrov za financiranje gradnje nadomestnega bloka 6 TEŠ, v tem tednu pa je bil v Evropski uniji objavljen razpis za gradbena dela glavnega tehnološkega objekta bloka 6. HSE

Na sestanku z AUKN, na katerem je upravi, zaposlenim in članom sveta predstavila osnutke sektorskih politik naložb v državni lasti, ki jih je do sedaj upravljalo ministrstvo za gospodarstvo, je sicer predlagala, da do pridobitve rezultatov revizije poslovanja Teš in investicije v Blok 6, do pridobitve rezultatov študij o količinah in kakovosti zalog premoga in variantnih rešitev, kot sta obnova blokov 4 in 5 ter izgradnje bloka manjše moči, ne posegajo v delovanje organov nadzora in vodenja HSE in Teš.

Vodenje projekta gradnje bloka šest prevzel Žgajner

Včeraj je sicer vodenje projekta Blok 6 v Teš prevzel Miran Žgajner, univerzitetni inženir elektrotehnike, direktor družbe za inženiring in izgradnjo energetskih objektov HSE Invest, ki je hčerinska družba HSE. Njegov namestnik in vodja tehničnega področja projekta je postal Branko Debeljak, univerzitetni inženir strojništva, drugače vodja sektorja obratovanja v Teš.

Iz HSE so sporočili, da "novo vodstvo projekta sestavljata strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami na področju energetike in vodenja različnih energetskih projektov, zato smo prepričani, da smo za vodenje, tako za Teš, HSE, kot tudi za Slovenijo pomembnega projekta, vsekakor izbrali prave ljudi. Projektna struktura, ki je bila do nedavnega močno podhranjena se je sedaj razširila z dodatnimi člani in trenutno šteje okoli 40 različnih strokovnjakov. V prihodnosti pa se bo skupina, skladno s potrebami, še dopolnjevala z ustreznimi strokovnjaki in bo štela okoli 50 članov."

Objava na spletni strani Agencije
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
22. 01. 2011 07.21
II. del nadaljevanke: Slovenija po poti mariborske nadškofije. III. del nadaljevanke: Mariborska nadškofija razglasila bankrot. IV. del nadaljevanke: .......... V. del nadaljevanke: feniks vstal izpod pepela ...
kolcamož
21. 01. 2011 15.18
narobe napisana črka medaka (B).....
star1
21. 01. 2011 11.04
Sindikati se še niso odzvali, izgleda, da so že dobro zlizani z obstoječim vodstvom.
buderus
20. 01. 2011 19.42
Medaka bo zamenjal Dolinar, Dolinarja bo zamenjal Krajnc, Krajnca bo zamenjal Juftić, Juftića bo zamenjal Groznik, itd..........
alterego
20. 01. 2011 17.20
kdaj bojo pa zamenjali Kopača?
Bogdan Binter
20. 01. 2011 14.18
Kdor misli, da bo ta vlada in lažnjivi mionistri odstopili, se krepko moti. Kolač investicije TEŠ - je prevelik, da bi ga prepustili naslednikom.
Pillar60
20. 01. 2011 13.56
Kaže, da se nič ne bo spremenilo po Zaresovskem udaru. Poteptani predpisi, nastavljeni kadri po celem HSE, zmenjati bi morali vsaj še enega člana NS, ki je tudi Kopačeva lutka, da bi vsaj malo popravili barvne tone v energetiki. Se ve, kdo je to. Kdo bo odpravil nezakonitosti pri imenovanju Tota na mesto TEŠ??? Glede na to, da je bila kršena zakonodaja in vsa načela korporativnega upravljanja v HSE, so Zares zadnji, ki lahko karkoli komentirajo o strokovnih kadrih, ker jih preprosto nimajo.Za stranko Zares niso predpogoj diploma, izkušnje, delo v energetiki, dobiš minus točke, če ima človek doktorat s področja energetike, pomembno pa je članstvo ali simpatizerstvo stranke. Nadzorni svet GEN poglejte, kakšne refernce imajo nekateri člani razen, da so člani stranke Zares (predsednik stranke Zares v Posavju)? Dr. Rotnik je bil tisti, ki je ustavil napad GG, zato je odletel, plačevali pa TEŠ 6 ne bodo državljani ne Slovenija, ker denar ne gre iz proračuna in edini razlog, da se to promovira na tak način, je stranka Zares in nesposobna ministrica, ki imajo svoje računice, pa so jim odstavljeni strokovnjaki pokvarili načrte. Vprašajte rajši tiste, ki se s tem ukvarjajo ne po politični liniji ampak strokovni. Nobena revizija iz rok Zaresa ni kredibilna, kar naj se nekdo opogumi in pove, kaj so v resnici naročali. S stroko nimajo te revizije nič skupnega. Poteptali so vse predpise, da so nastavili svoje kadre, ki sedaj pljuvajo po projektu. Zakaj pa Kopač nasprotuje tudi NEK2?! Poglejte cene hrane, ko smo odvisni od tujine! Mislite, da je z elektriko kaj drugače?! Je, drugače je. V SLoveniji je v rokah ene stranke in dokler bo tako, bo ZARES slabo.