Gospodarstvo

Vegrad: Kaj pa tuji delavci?

Velenje, 06. 10. 2010 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
76

Sodišče je izdalo sklep o začetku stečajnega postopka v Vegradu. Ministrstvo za delo je pripravilo predloge, s katerimi bi država lahko pomagala tujim delavcem. Dva Vegradova delavca pa je sprejel predsednik Türk.

Celjsko sodišče je izdalo sklep o začetku stečajnega postopka Vegrada. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Alenko Gril, ki je takoj pristopila k pripravam. Upniki imajo zdaj tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve ter ločene in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Zadnji dan za takšno prijavo je 6. januar 2011. Terjatve, ki so bile prijavljene v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem postopku.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Po doslej pridobljenih podatkih Vegrad zaposluje skupaj 584 delavcev, ki jim bo predvidoma v začetku naslednjega tedna odpovedana pogodba o zaposlitvi. Za delavce, ki so zaposleni na ostalih povezanih družbah, pa niso nastopile pravne posledice začetka stečajnega postopka, zato jim stečajna upraviteljica ne bo odpovedovala pogodb o zaposlitvi, so sporočili iz podjetja. Pogodbe o zaposlitvi bodo odpovedane s 15-dnevnim odpovednim rokom, po poteku le-tega pa bodo delavci prejeli vso dokumentacijo, potrebno za uveljavljanje njihovih pravic predvsem pri Zavodu za zaposlovanje in Javnem jamstvenem in preživninskem skladu RS. Delavci bodo o dnevu in času vročanja odpovedi pravočasno obveščeni preko sindikata družbe.

Začetek postopka so nestrpno pričakovali predvsem Vegradovi delavci, ki menijo, da se bo s tem stvar končno začela premikati naprej in da bo njihova stiska manjša. Delavci sicer pravijo, da pomoč pričakujejo tudi od predsednika republike Danila Türka – dva od njih je Türk danes, ko se je srečal z delegacijo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, tudi sprejel. Fajik Musić in Franc Koren sta predstavila predstavila položaj delavcev, ki so že štiri mesece brez plač. Musić, je dejal, da bi Türk moral pritisniti na vodstvo podjetja in na Hildo Tovšak. "Nimamo kaj jesti. To je sramota za državo, ki je v EU," je dejal Musić.

Zavod za zaposlovanje pripravljen

Iskanje zaposlitve
Iskanje zaposlitve FOTO: Kanal A

Zdaj ko je razglašen stečaj, bodo delavci Vegrada poslani na zavod za zaposlovanje, kjer so situacijo v podjetju v zadnjih mesecih spremljali, zato so bili na možnost stečaja na nek način pripravljen, pravi direktor velenjske območne službe zavoda Robert Rajšter.

Trenutno se pripravljajo na to, da bodo delavce predčasno, še preden se bodo prijavili na zavod, informirali o njihovih pravicah in dolžnostih ter zanje pripravili dokumentacijo za prijavo med brezposelne. Vsak delavec, ki se bo prijavljal na zavod, bo tudi pravočasno dobil določen termin in mesto za prijavo. Te bodo potekale predvidoma v zadnji tretjini oktobra, nato pa bodo brezposelnim ponudili druge možnosti v okviru aktivne politike zaposlovanja. Med slednje spadajo tudi različne informacijsko-motivacijske delavnice, ki bodo v pomoč na novo brezposelnim delavcem, potem ko so dolga leta brez prekinitve delali pri istem delodajalcu, je povedal Rajšter.

Večino na novo brezposelnih iz Vegrada, ki zaposluje okoli 630 delavcev, predstavlja moška delovna sila, je pa že doslej letos nekaj ljudi odšlo z Vegrada v konkurenčna podjetja in bodo verjetno tudi v prihodnje odhajali. "Seveda pa vsi ne dobijo nove priložnosti ali pa je ne dobijo kar takoj," je dejal Rajšter. Po njegovih besedah je povpraševanje po teh poklicih tudi zdaj prisotno, vendar pa ne v tako velikem številu naenkrat.

Težava predvsem v tujih delavcih

Minister Ivan Svetlik
Minister Ivan Svetlik FOTO: Špela Zupan

Težava pa je v tujih delavcih, ki bodo s stečajem družbe izgubili zaposlitev in delovno dovoljenje ter bodo morali zapustiti državo. Ministrstvo je tako v obliki informacije za vlado pripravilo predlog ukrepov, s katerimi bi lahko država pomagala tistim tujim delavcem Vegrada, ki bodo izgubili delovno dovoljenje. Vlada bo informacijo obravnavala predvidoma v četrtek.

Ministrstvo predlaga, da bi delavcem zagotovili posebno svetovanje in iskanje možnosti za zaposlitev, čeprav formalno niso upravičeni do te storitve, če nimajo stalnega delovnega dovoljenja. To predlaga zato, da bi lahko taki delavci v tem kratkem času, preden morajo zapustiti državo, morda dobili novega delodajalca in s tem tudi ustrezno delovno dovoljenje.

Tistim, ki jim to ne bi uspelo, bi prek humanitarnih organizacij priskrbeli denarno pomoč, da bi se lahko vrnili v domovino in počakali do trenutka, ko bi bili na podlagi sporazuma, ki ga Slovenija pripravlja z BiH, upravičeni do ustreznih izplačil iz jamstvenega sklada oz. denarnega nadomestila. Zavod za zaposlovanje bo lahko izdal odločbo, ki bo zamrznjena, dokler sporazum ne bo začel veljati, je dejal minister Ivan Svetlik.

Radićeva pravi, da je bil stečaj zelo pričakovan

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je dejala, da je bila odločitev o začetku stečajnega postopka pričakovana. Ministrica upa, da se bodo tudi drugi na primeru Vegrada naučili, da stečaj ni slaba rešitev. "Da je pravzaprav dobra rešitev, predvsem za delavce," je dejala. Po njenih besedah je potrebno razumeti, da gre v takšnih primerih za čiščenje podjetij. Če zdrava jedra so, to vodi kvečjemu k vzpostavitvi boljšega poslovanja in tudi dodatnega zaposlovanja delavcev, pravi ministrica. Ob tem je navedla primer, za katerega ji je v pogovoru povedal sindikalist Srečko Čater, da novo podjetje, ki je po stečaju nasledilo Mip, danes zaposluje 37 delavcev več kot ob stečaju, delavci pa redno dobivajo plače.

Vendar zgodba Vegrada s stečajem še zdaleč ni končana. Pravi, da so nujni tudi stečaji hčerinskih družb. Tam so po njenem mnenju težave. Med nerešenimi vprašanji velenjskega Vegrada je izpostavila še vprašanja, povezana s tujimi delavci, o čemer se je danes pogovarjala tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

'Stečaj je najboljša rešitev'

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič sicer ni zagovornik stečajev, a ker je šlo v primeru Vegrada za dolgoletno zavajanje javnosti, zaposlenih, poslovnih partnerjev in še koga, je stečaj podjetja po njegovih informacijah najboljša rešitev. "Nenazadnje je to najboljša rešitev tudi za zaposlene, da bodo prišli do socialnega položaja, ki jim bo omogočal preživetje," je dejal.

Včeraj izginila dokumentacija

Po posredovanih informacijah o domnevni odtujitvi in uničenju poslovne dokumentacije je Grilova poskrbela za tehnično in fizično varovanje dokumentacije in Vegradovih poslovnih prostorov ter za onemogočen dostop vsem nepooblaščenim osebam.

Sicer pa imajo v Vegradu ob vsem, kar se dogaja, še težave z dokumentacijo. Predsednik uprave Vegrada Boris Medved je za 24ur.com razložil, da so včeraj opazili, da so nekateri dokumenti in žigi izginili. "O tem smo obvestili policijo, ki je tudi prišla. Sami smo izvedli določene ukrepe, ki jih v takih primerih moramo izvesti,“ je dejal Medved.

Že včeraj smo poročali, da so delavci, ki so stavkali pred Vegradom, videli, kako odnašajo dokumentacijo iz stavbe, zaradi česar je sindikat Vegrada vložil kazensko ovadbo na celjsko policijsko upravo. V oddaji Svet pa so poročali, da so bili nasproti upravne stavbe sodi s pepelom, ob njih pa vrečke smeti z dokumenti.

Dokumentacija v smeteh
Dokumentacija v smeteh FOTO: Miro Majcen

Ob tem se poraja vprašanje, ali je dokumentacija, ki so jo videli delavci, pravzaprav dokumentacija, ki so jo kasneje iskali tudi sami vodilni v Vegradu. "Mislim, da je to to,“ je dejal Medved, ki sicer na lastne oči ni videl, da bi kdo dokumentacijo odnašal iz stavbe.

Delavci so bili včeraj prepričani, da je ta dokumentacija pomembna za razvoj dogodkov v Vegradu, Medved pa je dejal, da takšnih informacij ne more komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
06. 10. 2010 20.51
če se malo spomnim, so sprožili revizijo mogoče jim je tako slabo postalo, ko so gledali dokumentacijo brez glave in repa, nakazila se tja gor dol, da so vse skup zažgali
zima10
06. 10. 2010 18.20
Mislim, da bi morali tudi tujim delavcem, ki bodo imeli pravico do denarnega nadomestila podaljšati bivanje za čas prejemanja nadomestila - glede na odločbo in jim tako omogočiti pravico do izplačila-tako kot je bilo že pred nekaj leti.
.eu.
06. 10. 2010 15.34
Sem že prej napisal da se poserjem na vegrad
shishmish
06. 10. 2010 15.19
resslovenka 06.10.2010, 13:31 10 Ne gre me iz glave, tole z dokumentacijo. A nimajo kamer? Bombaša so odkrili in se s tem na široko napihovali, tistega ki uničuje in iznaša dokumentacijo pa ne? Verjetno bodo ugotovili, da so bile težave tudi z videonadzorom? Se zgodi, tehnologija pač. Večkrat kaj odpove, višja sila, pač. Podobeb primer kot nedolgo nazaj v MIP, kjer so se vsi "trdi diski nekaj poškodovali" in so jih pač zmetali v smeti...
halojekdodoma
06. 10. 2010 15.15
Zakaj poptv ne naredi big brotherja za vse vegradove delovce ali pa da teh 150 000 €
shishmish
06. 10. 2010 15.13
"Sicer pa imajo v Vegradu ob vsem kar se dogaja še težave z dokumentacijo." A ni dovolj hitro zgorela ali kakšne težave? Požigalca najet, preden kdo tam zašvica ful, pa bo.
Consultant
06. 10. 2010 14.34
Sem pravkar slišal po radiu, da je stečajna upraviteljica že pripeljala delavce Sintala, ki bodo čuvali dokumentacijo. In sedaj bo zaradi Vegrada brez plače ostalo še nekaj varnostnikov Sintala, saj Vegrad nima denarja za varovanje. jej, jej, jej!
slovenc88
06. 10. 2010 14.28
Zakaj sem bil brisan? A ni najprej treba naše poštimat?!???
slovenc88
06. 10. 2010 14.26
koga brigajo tuji delavci? Imajo pri njih doma tudi zavod, pri nas imamo že svojih dovolj!
kwa.dugaja
06. 10. 2010 14.11
kaj pa pomoč domačim delavcem?so že naši vrli politiki slišali za to, da je potrebno najprej pomagati svojim šele potem tujim?s tem ne mislim da bi morali na tuje pozabiti, ampak postaviti naše na prvo mesto potem šele druge.potreben pa je zakon, ki PREPREČUJE izkoriščanje domačih in tujih delavcev ne pa potem neko tožarjenje po sodiščih in na koncu dobi delavec dobesedno miloščino.
RealityView
06. 10. 2010 14.07
hehe..najlažje je neko skupino označit, recimo ta tujce, za izbrisane, za geje, za lezbe.itd ker ko so enkrat označeni, potem niso več naš problem - jih je treba hitro izgnat da jih ne vidimo ane
Consultant
06. 10. 2010 13.47
Kaj pa tuji delavci? Kaj? Domov!!! Evropa je tako narejena, da tujce povsod izganjajo, tudi brez plač (poznam primere iz Italije in Nemčije), samo Slovenija bi jim še nekaj dala. Pa tako ali tako 1/3 Makedoncev živi od slovenskih socialnih transferjev. Še bolj žalostno je da Makedonke sploh ne živijo v Sloveniji ampak so si tu skupaj z otroki uredile le fiktivno prebivališče. V Makedoniji pa s 350 EUR živi kot kraljica. Za slovenske delavce in družine pa ni denarja!!!!
lariy
06. 10. 2010 13.33
Strahovite razsežnosti gospodarskega kriminala v deželici nihče ne razume, noče razumet,i noče ukrepati. Predvsem tisti, ki so plačani.
resslovenka
06. 10. 2010 13.31
Ne gre me iz glave, tole z dokumentacijo. A nimajo kamer? Bombaša so odkrili in se s tem na široko napihovali, tistega ki uničuje in iznaša dokumentacijo pa ne? Dajte, postavite delavsko stražo, če je sploh še kaj za odnest ali uničit. Ministri in predsednik vlade pa nič. Sedaj vsaj vemo kam pes taco moli! No ja, pa hvala za tako oblast. Si bomo zapomnili.
santamaura
06. 10. 2010 13.31
deloholik Gadafi bo v prihodnosti verjetno prejel svetovno nagrado za predsednika leta, saj bo brezposelnost v Libiji spravil na 0%, saj bodo vsi brezposelni Libijci dobili delo pri popravljanju avtocest, ki jih bo zgradil Zidar. Poleg tega lahko privarčujejo tudi pri materialu, saj lahko namesto prometnih znakov luknje na cesti, uporabijo ha dvogrbe kamele. Torej : Križanič že ve kaj dela.
deloholik
06. 10. 2010 13.17
Med vsem tem pa se pojavi še gospod minister Križanič in ekspresno zagotovi 300 mio EUR državne garancije za Zidarjeve umazane posle v Libiji.....našega davkoplačevalskega denarja, da se razumemo....Zidar, Tovšakova, Jankovič in ostali zidarski kraduni, ki so seveda zaščiteni kot človeške ribice v Postojni, pa se nam smejijo v obraz....SRAMOTA za Slovenijo je tole vse skupaj
Gosposvetski
06. 10. 2010 13.16
Purgatory // Dobro.Pravilno, pa je :Koliko je ura ? Kakor ukažete.
Purgatory
06. 10. 2010 13.12
SOCIALNI DIALOG ________________ Pahor vpraša sindikalista: Koliko je ura? Sindikalist: Oprostite ampak res ne vem, ker je nimam.. Pahor: No saj ni važno...glavno je, da smo se pogovarjali o tem!
soola
06. 10. 2010 13.07
Žal, je v tej GNILI državi na vso žalost tako, imamo tako imenovani »famozni« SLO »FBI« in kje so rezultati, jih ni in jih tudi ne bo, vse je povezano, vse skorumpirano, s sodstvom vred, zato lahko delajo, kar jih je volja, pred očmi javnosti se dogaja GOSPODARSKI KRIMINAL, velikega, svetovnega formata in kdo sedi - prijatelj, lahko bi celo rekla, nekje potihem, »žrtveno jagnje«, da se pokaže, glejte, nekaj se pa le ukrepa v tej državi, pesek v oči, kje so šroti , bavčarji - ta se celo nazaj v politiko rine, po vsem, kar je z*a*s*r*a*l*..... v tej državi je bilo včasih življenje zelo lepo, težko mi je, ko vidim, kaj so iz nje nekateri naredili v 20 letih in še ne nehajo… ….vsak dan, ko odprem stran, ISTO, mogoče, pa se le bom nekega, dne prebudila in prebrala, vlada je za zapahe spravila največje tajkune v zgodovini Slovenije, razne šrote, bavčarje, hilde, ect., politike, tudi med njimi se ne manjka cvetk, tudi iz ozadja, takrat bom šele verjela, da smo, tako, kot piše v USTAVI , PRAVNA IN DEMOKRATIČNA država, do tedaj, se bo vse odvijalo, po scenarijih, ki jih beremo vsak dan, in tako se bo, to jalovo stanje dogajalo naprej, kršenje ustave, s tem, kar se izvaja nad delavci, je genocid, samo v malo bolj ˇ«prefinjeni« obliki, dobesedno, kratenje človekovih pravic, na vsakem koraku, represija, samo za narod, poteptati človekovo dostojanstvo do dna, DO KDAJ????.....vas vprašam…. »recesija« je sinonim za krajo in nič drugega, ko gledam svoje otroke, kako se težko preživljajo v svojih najlepših letih, ko bi lahko živeli lepo, še bolj me skrbi, kako bodo v prihodnosti, verjetno skrbi tudi vse vas, ki imate otroke in vnuke, nič lepega se jim ne obeta, to je SRAMOTA in S TEM SLO IZGUBLJA UGLED, tudi s tem, kar počne tujim delavcem, ki so prišli, na lepe besede, da bodo zaslužili malo večji kos kruha za svoje družine in kaj so dobili, še zase niso zaslužili za kruh, ne pa s »stavko«……samo vedite, sama narava je najbolj pravičen zakon, najbolj se maščuje tistemu, ki služi na izkoriščanju sočloveka, ne tistemu, ki je ukradel kolo, čez sedem let , vse prav pride, včasih sem bila ponosna, da sem Slovenka, danes nič več, danes me je SRAM……….
Brabus
06. 10. 2010 13.07
Vse bolj se mi zdi,da sodišču mediji narekujejo tempo dela, kar je zaskrbljujoče.Če ne bi bilo medijev, bi bilo par bogatašev več, nekaj deset tisoč brezposelnih več in mamilaši bi se svobodno šetali.