Gospodarstvo

Dobavitelj banan Rastoder prijavil 5,2 milijona terjatev do Agrokorja, med upniki še Žito, Steklarna Hrastnik, Don Don

Zagreb, 09. 11. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodja izredne uprave Agrokorja Ante Ramljak je priznal za 5,5 milijarde evrov terjatev, med upniki je veliko slovenskih družb. Matičnemu Mercatorju Agrokor dolguje dobrih osem milijonov evrov, največji upnik v Sloveniji je sicer dobavitelj banan Izet Rastoder, ki je prijavil 5,2 milijona terjatev. Skupina Don Don terja tri milijone evrov, od tega slovenska družba skoraj milijon evrov.

Zagrebško sodišče je danes objavilo seznam preskušenih terjatev, ki kaže, da je vodja izredne uprave Agrokorja Ante Ramljak priznal za 41,23 milijarde kun (okoli 5,5 milijarde evrov) terjatev do koncerna, medtem ko je prerekal za 16,54 milijarde kun (približno 2,2 milijarde evrov) terjatev. Med upniki je veliko slovenskih družb.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ramljak je na novinarski konferenci pojasnil seznam preskušenih terjatev. Na sedežu Agrokorja je dejal, da še vedno računa, da bo skupna priznanih terjatev dosegla 58 milijard kun, ker bodo tudi prerekane terjatve lahko priznane v nadaljevanju postopka. Potrdil je, da so med prerekanimi terjatvami tudi obveznosti do največje upnice, ruske Sberbank.

Sodišče v Londonu je priznalo lex Agrokor, kar pomeni, da bodo ustavili postopek, ki ga je Sberbank sprožila proti Agrokorju v Veliki Britaniji

Novinarjem je Ramljak povedal, naj ne demonizirajo Sberbank, ter izrazil pričakovanje, da bo v naslednjih nekaj tednih prišlo do pogovorov o rešitvi spora z ruskimi bankirji. Znova je dejal, da je pripravljen ponuditi več denarja največji ruski zasebni banki, kot bi ta dobila z izvršbami na premoženje v državah, ki ne priznavajo hrvaškega zakona o postopku izredne uprave, bolj znanega kot lex Agrokor. Ponovil je, da celotno premoženje Agrokorja v Bosni in Hercegovini ter Črni gori, Sloveniji in Srbiji ne presega 115 milijonov evrov.

Izredni pooblaščenec je danes tudi povedal, da je sodišče v Londonu priznalo lex Agrokor, kar pomeni, da bodo ustavili postopek, ki ga je Sberbank sprožila proti Agrokorju v Veliki Britaniji. Ocenil je, da bo takšna odločitev olajšala celotni postopek izredne uprave. Dolgovi do Sberbank so ocenjeni na 1,1 milijarde evrov.

Povedal je, da pričakuje tudi odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča v okviru zgodbe o reševanju insolventnega Agrokorja. Spomnil je, da je sodišče na prvi stopnji poleti postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti, neuradno pa je slišati, da je po pritožbi države in Sberbank to odločitev spremenilo.

Ramljak niti danes ni želel govoriti o tem, koliko terjatev nameravajo odpisati upnikom, zatrdil pa je, da pred končnim dogovorom o finančnem prestrukturiranju ne bodo prodajali posameznih delov koncerna.

Danes so v izredni upravi razkrili tudi, da je imel Agrokor do uvedbe izredne uprave 10. aprila 197 milijonov kun dolga do hrvaške države ter nekaj manj do hrvaških enot lokalne in regionalne samouprave.

Povedali so tudi, da bodo stroški vseh strokovnjakov, ki so vključeni v postopek izredne uprave, dosegli približno 60 milijonov evrov. Ramljak je poudaril, da gre za največje prestrukturiranje trenutno v Evropi ter da so šele na polovici poti. Prepričan je, da bodo dosegli dogovor o prestrukturiranju finančnih obveznosti, a je ob tem tudi poudaril, da bodo poraženci dejansko vsi udeleženci.

Med upniki je veliko slovenskih podjetij.
Med upniki je veliko slovenskih podjetij. FOTO: Reuters

Agrokor ima največ obveznosti do rovinjske skupine Adris, ki terja 1,2 milijarde kun. Največ terjatev do trgovca Konzum iz sistema Agrokor pa ima Privredna banka Zagreb, ki ji največja hrvaška trgovska veriga dolguje 665 milijonov kun, je bilo videti na objavljenem seznamu.

Precejšnji je seznam slovenskih upnikov. Matičnemu Mercatorju Agrokor dolguje dobrih osem milijonov evrov. Precej več, kar 35 milijonov evrov terjatev ima do Konzuma hrvaška družba Mercator-H.

Poleg slovenskih družb iz sestave koncerna in bank je največji upnik v Sloveniji dobavitelj banan Izet Rastoder, ki je prijavil 5,2 milijona terjatev. Skupina Don Don terja tri milijone evrov, od tega slovenska družba skoraj milijon evrov, podobno kot Perutnina Ptuj.

Petrol Zagreb terja 850.000 evrov, Celjske mesnine 640.000 evrov, Gorenje Zagreb približno pol milijona evrov, ormoško podjetje Pfeifer&Landgen 750.000 evrov, Paloma 460.000 evrov, Mlinotest 260.000 evrov in Panvita 230.000 evrov.

Med upniki so sicer številni ostali slovenski dobavitelji: Fructal, Žito, Frutarom Etol, Elektronček, Steklarna Hrastnik, Promina, F.A. Maik Transport, Bufo Eko in še nekateri.

Izredna uprava je priznala terjatve večini slovenskih upnikov. Poleg ljubljanske podružnice Sberbank so terjatve prerekali podjetju Unicredit Leasing, ki je prijavilo za približno 25 milijonov kun (3,3 milijona evrov) terjatev.

Kot so pojasnili, približno 15 milijonov kun (dva milijona evrov) terjatev, ki izhajajo iz najemne pogodbe, prerekajo, ker se nanašajo na prihodnje terjatve leasinga po 10. aprilu. Na dan prijave terjatev Agrokor ni imel obveznosti, so zapisali v seznamu preizkušenih terjatev upnikov.

Pri preostalih približno desetih milijonih kun (1,3 milijona evrov), ki izhajajo iz pogodbe o nakupu in prodaji najetega objekta med Unicredit leasingom in podjetjem Ledo Ljubljana iz leta 2006, je izredna uprava koncerna navedla, da Ledo izpolnjuje vse obveznosti iz pogodbe ter da je pogodba še veljavna. Če bodo objekt prodali, to ne bo predmet postopka izredne uprave, so še dodali.

Prerekajo tudi približno 3,7 milijona kun (500.000 evrov) Alta Skladom, saj v Agrokorju trdijo, da v njihovih poslovnih knjigah ne obstaja takšna obveznost. Kot so dodali, ni jasno, kaj je predmet terjatve. Družbi Alta Invest so priznali nekaj manj kot 3,9 milijona kun (520.000 evrov) terjatev, ki izhajajo iz pol milijona evrov vrednih evropskih vrednostnih papirjev, ki jih je izdala NLB 16. junija letos ter iz skrbništva nad vrednostnimi papirji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
13. 11. 2017 16.39
+1
Konzum, Mercator, Tuš, vse to je lokalno, pa ni čudno da imajo probleme. Slovenija se ni odprla zadost hitro, Spar, Lidl, LeClerc... nimajo teh ptoblemov, pa če jih imajo je to njihov biznis. Balkanci pa ščitijo svoje, bojijo se konkurance, pa vse domače, pa lokalno, smo pa multi-kulti, pizza, burrito, souvlaki, wok, sushi..., vse to zdaj ni nič posebnega.
murate
12. 11. 2017 09.25
+2
nekaj mesecev nazaj je merkator oziroma zaposleni v merkatorju zadolžen za takšne rabote ponujal exclusivo obrtnikom za izvajanje nekih storitev , s tem da bi morali tržno ceno spustiti za 50% in potem še kompenzirati polovico od tega.Vem za drug primer v tej čudoviti firmi ,kjer je dobaviteljica artikla ,ki ni tržno zanimiv večkrat morala v posteljo z dvema iz nabave ...Trgovke v svojem prostem času polnijo police,le kaj bi porekli delavci,ki bi morali v svojem prostem času pripravljati mašine,da bi lahko jutri delali...Že nekaj let ,če se le da se MERKATORJU izognem.žal v takšni firmi ne želim puščati denarja po nepotrebnem.
Viejo cabron
10. 11. 2017 08.21
+2
PODRAVKA-ŽITO in vemo kdo so lastniki!
murate
12. 11. 2017 09.27
ko nekomu odpiševa 10, 20 miljonov evrov so takšna vprašanja nepotrebna
Uporabnik113189
09. 11. 2017 22.29
-4
To bo pa še zanimivo. Sodišče v Londonu je priznalo lex Agrokor in na ta način ustavilo postopek Sberbank proti Agrokorju v Angliji. HAHAHAHA,,, Naj opozorim na neko malenkost. Naše sodišče je lex Agrokor zavrnilo dan dva nazaj.. Kdo ima sedaj prav, naši ali angleži? Bomo imeli še eno arbitražo?
dostojevski II
10. 11. 2017 10.32
+2
Uporabnik113189
09. 11. 2017 21.15
+13
Počasi bo že 20 let odkar opozarjam, da je nositi denar hrvatom ali jim prodajati podjetja živa norost. Kako hitro teče čas in kako malo se je spremenilo. Očitno smo v Sloveniji vsi izdelani tako, da se učimo na lastnih izkušnjah. No mnogi se sploh nikoli ne naučijo. Zagotovo bodo med upniki v ogromnih zneskih vsa podjetja v lasti hrvatov ali drugih "podjetnikov" iz bivše države, poleg nekaterih naivnih..
HumanNOTsheep
10. 11. 2017 10.53
-2
Opranoglavi komentar s kančkom opranoglavih lajkov ....
HumanNOTsheep
10. 11. 2017 11.05
+0
Zanimivo je to da ko ne moreš narediti v svoji bajti red se drugi dan takoj pri kosilu pritožuješ nad sosedovim novim avtom , motorojem itd tipična ovčarska logika ... manj tv-ja pa gostiln Klasik ....... razdvajanje narodov je največja politična moč in ti prilivaš benzin že na tako velik ogenj .... ne sovražit narodov na podlagi posameznikov .... in to velja in na tej strani in na drugi strani meje .... za vse tiste ki ste medijsko oprani zavedajte se da delate veliko več škode kot pa koristi ...
dipe
09. 11. 2017 19.30
+5
A so banane Slovenske.
Uporabnik113189
09. 11. 2017 21.01
+8
Ne firme so registrirane v Sloveniji in dobivajo kredite slovenskih bank v katerih so privarčevana sredstva slovencev. Ker bo vse ( no ne vse, 90%) šlo v prepad skupaj z Agrokradom, bomo zopet dokapitalizirali banke, ker bi sicer šle v stečaj in bi varčevalci ostali praznih rok..
Viejo cabron
10. 11. 2017 08.22
+3
Nisem komintent NLB in zaradi mene naj gre v maloro, samo ne na račun proračunskih sredstev!
Uporabnik 293
10. 11. 2017 11.21
+1
vedno gre na račun proračunskih sredstev !!!
HumanNOTsheep
10. 11. 2017 14.17
-1
A to je pa tok pomembno kot tvoje življenje ? pa dajte se zbudit že iz te nočne more koji vm je KUHRAC ...
nikhrast
13. 11. 2017 16.33
Banane so slovenske, jaz vedno kupim tiste ki pridejo iz Kopra.
ecnarf
09. 11. 2017 18.34
+9
Brez plačilne discipline ni trgovanja in prav privoščim razpad merkatorja in Agrokora
ecnarf
09. 11. 2017 18.37
+11
Ti iz teh dveh firam naj si pogledajo kako tujim trgovcem uspe pozitivno poslovati ,zato ker se držijo dogovorov in plačilnih rokov
emilzapata
09. 11. 2017 18.14
+13
kolikor poznam Ruse, in poznam jih zelo dobro, se Sberbanka ne bo zadovoljila s enotrtjino poplačila dolga, sicer bodo odgovorni v Agrokorju končali kot je končal švicarski kontrol letenja pred 15 leti. Kajti njihova roka je še daljša, kot je bila roka cesarja Janeza v Martinu Krpanu.
Uporabnik113189
09. 11. 2017 21.12
+7
Zato so nekateri v Londonu, tam so zelo paranoični glede posegov Rusije. Že vedo da so tam najbolj varni. So že imeli enega v postelji ki se je malce svetil v mraku..
luzarf@arcor.de
09. 11. 2017 17.59
+12
Fruktal ni že Nela časa več Slovenski! a ste pozabili komu ste ga šenkali `
ochi
09. 11. 2017 19.38
-1
tofsy2
09. 11. 2017 17.54
+22
Merkator smo reševali tako,da smo ga prodali hrvatom.Ti isti hrvatje so sedaj dolžni merkatorju.Vsa čast našim politikom in ekonomistom ki so našli tako kvalitetnega in premožnega kupca,da je sedaj dolžan firmi,ki jo je kupil. Med upniki pa je tudi slovenski Fructal,ki pa naj bi bil v srbskih rokah in naj bi niti ne odkupovali sadja od slovenskih pridelovalcev pred nekaj leti.Ampaki.mi smo lojalni prodajalci in če kupec propade ali vse pokrade bomo še vedno reševali hrvaške in srbske firme iz solidarnosti.Pa še vprašanje zakaj smo potem hoteli iz Jugoslavije ali zakaj prodajamo takšne firme saj je isto kot pred 1991 s to razliko.da ne nakazujemo v zvezni proračun ampak na račun privatnih-požrešnih firm.
valjhunsinkajtimara
09. 11. 2017 17.56
+9
Naj ga imajo... Kaj bo država z trgovcem..
Melonija
09. 11. 2017 18.04
+3
Viejo cabron
10. 11. 2017 08.23
+2
V Mercatorju kupujem samo 5% izdelkov. HOFER in SPAR sta zakon!
heroj2000
09. 11. 2017 17.42
+14
Menim, da bodo vsi dobavitelji potegnili zelo kratko. Taka kraja še v Sloveniji ni možna.
valjhunsinkajtimara
09. 11. 2017 17.55
+6
Nisi še slišal za avtocestni križ? In kak predor pri Ljubljani?
valjhunsinkajtimara
09. 11. 2017 17.40
+5
In ker je Rvačka vlada posegla v odnos med dolžnikom in posojilodajalci ter prepovedala stečaj, bodo dolgove poplačali Hrvaški davkoplačevalci (kolikor jih pač še ni emigriralo v Nemcijo in Irsko.).
korintos23
09. 11. 2017 17.28
+2
Koliko pufa pa ime Mercator sedaj?
valjhunsinkajtimara
09. 11. 2017 17.40
+2
korintos23
09. 11. 2017 17.51
+2
A zato ga desnjaki nazaj hočejo, da ga odkupimo od Hrvatov?
korintos23
09. 11. 2017 17.51
+3
valjhunsinkajtimara
09. 11. 2017 17.54
+2
Jožajoža
09. 11. 2017 17.19
+4
še vam ni jasno, za koga se je juga razbijala.
korintos23
09. 11. 2017 17.27
+2
01xxy
09. 11. 2017 17.18
+6
Nič se bat, pravijo v uredništvu časopisa Finance, ki podpira Agrokor in g. Todorića. Vsi dobri nameni bodo poplačani. Za dodatna pojasnila se prizadeti oglasite v uredništvu Financ vsak dan razen nedelje od 8 do 17 ure. Ne se bat.
01xxy
09. 11. 2017 17.25
+14
Sicer pa bodo prodajalci Mercatorja Hrvatom končali v arestu ali pa v redakciji Financ.
Uporabnik113189
09. 11. 2017 21.03
+3
korintos23
09. 11. 2017 17.18
-2
A ima s tem kaj naš SDK?
korintos23
09. 11. 2017 17.26
-2
gogi1977
09. 11. 2017 17.18
+8
Rešitev v prihodnosti je, da se takih firm enostavno ne prodaja. Po mojem skromnem mnenju bi morali biti lastniki Merkatorja vsi zaposleni v Merkatorju. Tako bi šel dobiček v prave roke. Zaposleni bi tudi vsako leto podprli ali odstavili vodstvo. Vodstvu, pa bi dali plačo glede na uspešnost in brez možnosti tajkunstva.
korintos23
09. 11. 2017 17.18
+1
Mercator je bil državna last, država ne sme biti več lastnik, pa smo se tako odločili, pošteno! hahaha
Uporabnik113189
09. 11. 2017 21.05
-1
Država pa je postala lastnik več kot polovice po postopku lastninjenja z revolucijo belih leta 92.
RayManzarek
09. 11. 2017 16.47
+39
Pa tako preprosto bi se dalo zadevo urediti. Spremeni/doda se po 1 (EN) člen v Zak. o gosp. družbah (ZGD), v Kazenskem zakoniku (KZ), Zakonu o pravd. postopku (ZPP) in Zakonu o izvršbi in zavar. (ZIZ). Kreira se 1 (EN) zakon - Zakon o maksimalnih plačilnih rokih (ZMPR), ki bi vsebival max. 5 členov in ki bi določal rok plačila max. 8 dni in izjeme, ki pa bi morale (!!!) biti 100% zavarovane v primeru roka plačila nad 8 dni in absolutni rok bi bil omejen na 45 dni (ob izjemah in kb zavarovanju). V KZ pa za naklepna dejanja kazni od 7 - 25 let in drakonske denarne kazni ter onemogočena pogojna kazen ter družbeno koristno delo, razen če je vsa posredna in neposredna škoda poplačana pred samo sodbo - takrat pa pogojna pavšalno za vse - 20 let. Država in paradržavne firme (kjer je država posredno ali neposredno lastnik 25 in več %), občine, ... pa rok plačila 8 dni, vsi razpisi in zbiranje ponudb so javni, za pravilnost postopka pa VEDNO odgovarja vsaj 1 oseba neposredno (če je kaj narobe, faše vsaj 7 let). 30 dni pa je zakonidaja spisana in z 1//2/2018 stopi v veljavo. Simpl ko pasulj. Žal ne za SLO. Bi pa imeli poslovanje države, lokalnih skupnosti, firm, bank, ... porihtano do konca 2018, pa vsaj 3 nove zapore bi do takrat zgradili za te naše “brihtne turbo pohlepneže”. Zastaralne roke pa bi ukinil - le smrt obsojenca, ga reši pred zaporom. Lp
murinar
09. 11. 2017 16.54
+4
Borec21
09. 11. 2017 17.03
+10
veš kaj je najbolj žalostno ko te dacar j...v glavo in ta in oni zakon napiše novih obveznosti na katere s elahko pritožiš ko jih plačaš, potem mu pa rečeš da je plačilni rok tudi po pogodbi 15 dni dnarja pa nisi dobil v 150 dneh ti pa reče to ni njihov problemampak on pameten svetujem tožbo , halo to je zlovenija vsak vrtiček posebej samo da j emalha tistim ki so 5 v mesecu na plačilni listi polna
tofsy2
09. 11. 2017 17.31
+12
Ko je rok plačila potekel enostavno ne dobavišdruge pošiljke in police bodo prav kmalu prazne.Popušiš eno pošiljko in ne nekaj miljonov.
Eastman
09. 11. 2017 17.51
-1
@tofsy2 Ni tako preprosto...kot ti govoriš.
Klankon
09. 11. 2017 18.34
+7
Zapleteno pa tudi ne, jaz enostavno ne razumem zakaj firme še vedno dobavljajo konzumu/agrokorku čeprav še niso dobili plačane nobene od prejšnih 10,20,30 pošiljk in vedo da firma nebo nikoli vseh teh dolgov plačala(če sploh katerega).
ochi
10. 11. 2017 12.14
-1
Ker je to njihov trg. Al zapprejo al pa dihajo pod vodo
Madeni
09. 11. 2017 16.42
+25
MERKASTOR, KONZUM AKROKOR.........Slovensko, Srbijansko Hrvaški BAGRA KOR..Tu še bodo padale glave, tu bo še mrtvih ker hočejo RUSE in njihovo mafijo za milijone okol prnest..
dipe
09. 11. 2017 16.30
+0
Koska za Murinarja in murine
murinar
09. 11. 2017 16.55
-1