Gospodarstvo

Matić: Ne glede na vse ovire, ki smo jih bili deležni, nam nečesa ne morejo odvzeti, to so rezultati

Koper, 21. 12. 2017 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik uprave Luke Koper Drago Matić je pred izredno skupščino, na kateri se mu obeta nezaupnica, opozoril, da v ozadju zahtev po zamenjavi uprave ni neurejeno stanje pri poslovanju z izvajalci pristaniških storitev, kot se poskuša prikazati v javnosti. Zahteve po odstopu so prišle še pred revizijo, ki je preverila te posle.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na očitke SDH se je odzvala uprava Luke Koper
    01:15
    Iz SVETA: Na očitke SDH se je odzvala uprava Luke Koper
  • Iz 24UR: Obtožbe v Luki Koper
    02:32
    Iz 24UR: Obtožbe v Luki Koper

Delničarji Luke Koper bodo o nezaupnici upravi pod vodstvom Draga Matića odločali na izredni skupščini 28. decembra. Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov družbe z izvajalci pristaniških storitev, ki jo je v skladu s sklepi junijske skupščine naredila revizijska družba Pricewaterhousecoopers.

Revizija, ki je zajela obdobje zadnjih treh let, je med drugim pokazala, da Luka Koper poslovnega modela poslovanja z izvajalci pristaniških storitev na strateški ravni ne upravlja aktivno. Obenem je revizor opozoril na tveganja s področja kršenja delovno-pravne zakonodaje, nadzora nad temi izvajalci in korupcijskih tveganj.

Uprava je že pred dnevi zavrnila nekatere očitke iz dokumenta in opozorila, da poročilo ni objektivno ter nepristransko. Matić je danes na novinarski konferenci v Kopru ponovil, da poročilo ni ugotovilo nobene nezakonitosti v poslovanju družbe, čeprav se poskuša to drugače prikazati, dodal pa tudi, da je eden od nadzornikov še pred začetkom dela revizorjev prišel povedat, da bo uprava morala oditi.

"Upravo je obiskal poštar, ki nam je povedal, da uprava mora oditi tako ali drugače," je povedal. S poštarjem je mislil na enega od petih novih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala, ki so bili na junijski skupščini na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovani v nov nadzorni svet. Ni pa to bil predsednik nadzornikov Rado Antolovič, je dodal.

Uprava je bila nato tudi na seji nadzornega sveta pozvana, naj odstopi in sprosti mesto za nekoga drugega, šele zatem je revizor začel z delom. Ta nekdo je bil Gašpar Gašpar Mišić, je povedal in vprašal: "Zakaj se gremo zahrbtne igrice, če pa v ozadju ni poslovanje z izvajalci pristaniških storitev, kajti ta uprava je edina, ki je te zadeve začela premikati."

"Vprašam ravno obratno: zakaj se jo ustavlja v teh namenih?," je dodal in nanizal podatke, da se je od leta 2013, ko je mandat nastopila njegova uprava, število zaposlenih v Luki Koper povečevalo. "Konec leta 2017 bo v Luki Koper zaposlenih 931 ljudi, torej smo zaposlili 143 novih delavcev, načrt za leto 2018 predvideva še več kot 200 novih rednih zaposlitev, za naslednjih pet let pa več kot 500," je povedal.

Zato se sprašuje, zakaj se problematika najemanja delavcev prek izvajalcev pristaniških storitev namesto rednega zaposlovanja ni reševala že prej.

Dragomir Matič je na čelo Luke stopil junija 2014.
Dragomir Matič je na čelo Luke stopil junija 2014. FOTO: POP TV

Matić je petletni mandat na čelu Luke Koper nastopil junija 2014. "Aktivnosti za mojo zamenjavo so stekle že v začetku leta 2015," je dejal danes in izrazil prepričanje, da so v ozadju zahtev po njegovem odstopu druge zadeve. Med njimi je naštel zaledni terminal Divača, tretji pomol, pristaniško upravo, zakon o drugem tiru, referendum o drugem tiru, koncesijsko pogodbo in koncesijsko območje.

"Vse to so razlogi, zakaj je ta uprava moteča," je dejal. Glede koncesijskega območja je denimo spomnil na nedavne izjave ministrstva za infrastrukturo, da se zaradi morebitnega sporazuma z Madžarsko o sodelovanju pri investiciji drugi tir koncesijska pogodba, koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper ne bodo spreminjali. A z državnim prostorskim načrtom je predvidena širitev pristanišča, torej bi se moralo koncesijsko območje pristanišča širiti, ne pa, da se ne bo, je opozoril.

"Ta uprava je trn v peti trenutnemu nadzornemu svetu in vodstvu SDH," je ugotovil in trpko dodal, da je imel SDH kot največji lastnik vedno največja pričakovanja do Luke Koper, "a na njihovo žalost so bila ta pričakovanja vedno presežena".

"Ne glede na vse ovire, ki smo jih bili deležni v preteklih letih, pa nam nečesa ne morejo odvzeti - to so rezultati," je dejal in spomnil, da je Luka Koper v letu pred njegovih prihodom ustvarila 4,6 milijona evrov čistega dobička, za letos pa je načrtovan v višini 46,5 milijona evrov.

Ravno zaradi takšnih rezultatov so se nadzorniki po njegovem mnenju prejšnji petek upravi odločili omejiti pooblastila in jo zavezati k opravljanju tekočih poslov. Ukrep bi bil lahko v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah, saj je uprava omejena ne le pri sklepanju poslov na stroškovni strani, pač pa tudi tistih, ki so vezani na prihodke družbe. "Prihodnji teden se lahko zgodi, da ne bo mogoče skleniti novih poslov, to pa bo podjetju povzročilo poslovno škodo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARJONKA
22. 12. 2017 08.14
+6
Luka ima izvrstne rezultate in ti zelo lepo dišijo tistemu Gašparju, ki je eno navadno pridobitniško teslo. Še obnaša se kot en slon v trgovini. Prodali bodo Luko, privlekli bodo Madžare, pobrali mastne provizije. Ubogi Primorci, da jih vodijo taki debeloglavci..
MARJONKA
22. 12. 2017 08.10
+0
Me prav zanima v kakšni luči se bodo sedaj pokazali Primorci?
puspan
21. 12. 2017 21.07
+8
Tipično slovensko. Rezultati ne štejejo, pomemben je status iz katere "štale" prihajaš.
tarzan13
21. 12. 2017 20.43
+5
vse tajkune in povezane s politiko je treba odstraniti iz luke kopra.-.-..Potrebujemo nove obraze ljudi z novimi idejami
piu
21. 12. 2017 19.43
+10
A je luka podjetje ali gnezdo za pijavke iz politike?
fafajonka
21. 12. 2017 18.52
Ali si Gašpar Gašpar že mane roke?........kmalu bomo videli.