Gospodarstvo

Zaposleni v ŠC Pohorje bodo podali predlog za stečaj podjetja

Maribor, 27. 06. 2014 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker še vedno niso dobili izplačanih manjkajočih plač, so se zaposleni v Športnem centru Pohorje odločili, da podajo predlog za stečaj podjetja. Kot je povedal predstavnik zaposlenih, so tudi že napovedali stavko, ki jo bodo začeli v četrtek.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in mariborska občina se tudi danes nista uspeli dogovoriti za sklenitev najemne pogodbe za infrastrukturo ŠC Pohorje, s katero je želela občina zagotoviti del denarja za plače v tem podjetju. Nekaj več kot 100 zaposlenih namreč še vedno čaka na izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače.

Z zaposlenimi se je danes ponovno sestala direktorica Barbara Vtič Vraničar, ki je šele pred dnevi prevzela ta položaj. Po navedbah zaposlenih jim ni povedala nič novega, zato so izpolnili grožnjo, ki so jo dali prejšnji teden, in napovedali sprožitev stečaja podjetja.

Danes so sestavili stavkovni odbor, ki je na pošto že odnesel napoved četrtkove stavke. "V ponedeljek gremo v predlog za stečaj. Mogoče se bodo v soboto in nedeljo še kaj dogovorili, zato nam to ne bo treba," je za medije po sestanku povedal predstavnik zaposlenih Janko Breznik.

Pohorje - 2
Pohorje - 2 FOTO: POP TV

Da bi rešila podjetje pred stečajem, je želela občina vzeti v najem infrastrukturo ŠC Pohorje. Za aro, ki naj bi jo nakazala takoj po podpisu najemne pogodbe, je namenila 280.000 evrov, s čimer bi lahko v podjetju takoj poplačali del manjkajočih plač zaposlenih.

A se občina z DUTB ni mogla dogovoriti glede pogojev najema. Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule je DUTB želela iz najemne pogodbe izključiti gostinsko-nastanitvene zmogljivosti ŠC Pohorje, kar za občino ni sprejemljivo, saj v teh zmogljivostih dela dobršen del zaposlenih in ker predstavljajo bistveni del poslovanja ŠC Pohorje.

Župan Andrej Fištravec je zato DUTB očital neodgovorno obnašanje. "So manipulativni sogovornik in se sploh ne obnašajo kot lastniki," je dejal, medtem ko na DUTB na vprašanja niso odgovarjali.

ŠC Pohorje je imel po podatkih občine v zadnjem letu dni 84 dni blokirane račune in zato ne more redno poravnavati obveznosti do dobaviteljev in zaposlenih. Za kratek čas jim je Elektro Maribor tudi ustavil dobavo električne energije.

Hotelske zmogljivosti so po navedbah občine že zapolnjene čez poletje, prav v prihodnjem tednu pričakujejo na pripravah več ekip športnikov. Zaposleni ob tem opozarjajo, da jim je zaradi likvidnostnih težav podjetja onemogočeno kakovostno delo, saj jim zmanjkuje zalog in kadrov, saj so nekaterim zaposlenim medtem že potekle pogodbe.

ŠC Pohorje sodi med največje zimsko-športne centre v Sloveniji. Skupaj s Smučarskim klubom Branik Maribor upravlja celoten sistem žičniških naprav, štiri hotele in 33 apartmajev na Mariborskem in Areškem Pohorju.

Mestna občina Maribor se v primeru propada ŠC Pohorje poleg novih 100 brezposelnih boji katastrofalnih posledic za mariborski turizem in večmilijonskega bremena kreditov tega podjetja. Koliko bi to breme znašalo, ni jasno. Po besedah Žule bi v tem primeru na občino padlo najmanj 6,2 milijona evrov, medtem ko v DUTB navajajo celo 19,9 milijona evrov. Prav tako ni jasno, ali bo v primeru stečaja treba vračati evropska sredstva za gradnjo vzpenjače leta 2009.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nasvidenje pamet
30. 06. 2014 16.32
Podjetje, ki ne posluje pozitivno, naj gre v stečaj, brez pomoči države.
Ranunculus
28. 06. 2014 22.18
+3
Ne razumem cisto dobro. Obcina bi vzela v najem in potem s sredstvi naredila kaj, dala nazaj v najem?
zvizi
28. 06. 2014 18.10
+7
Slej ko prej bo crknla tudi Planica.....
Jožajoža
27. 06. 2014 22.24
+9
ti so imeli ali še imajo sanjske službe. brez dela ali zelo malo dela so dobivali plačo,regrese,.........vse se enkrat konča
chucknorris
27. 06. 2014 20.56
+12
Ce bi slo za Krvavec,bi slo vse gladko in brepogojno. Mejo na Trojane,pa bomo probleme resevali sami! Vse kar je v LJ je dobro samo za LJ,ostali se lepo je..te ! Odcepitev regije bo edina resitev!
MaunelNeuer
28. 06. 2014 12.34
+4
mercola
27. 06. 2014 20.28
+17
DUTB je svetoven "nateg" prodali bodo le svojim prijateljem! Resnicne resitve jih ne zanimajo! Upam da se vodo tozilci koncno zaceli ukvarjat z resnicnim ropom premozenja ki se dogaja na bankah in DUTB sedaj! To kar je nekdo na banki odobril npr.2007 ko je bila konjuktura je sedaj nesmiselno preganjat saj so takrat bile drugacne okoliscine in vsi postopki padejo! To je le manever da ljudje in tozilci ne uvidijo dejanski rop premoze ja ki ga izvaja NLB,DUTB in NKBM!
Netajkun
27. 06. 2014 21.21
-2
Naloga DUTB ni iskanje rešitev ( za to bili zadolženi lastniki in upravljalci podjetja v preteklosti ) , njihova naloga je POVRNITI čimvečji % davkoplačevalskega denarja ( ki so nam ga take in drugačne zablode odgovornih zapravile ) . p.s . pojma nimaš
drrmrr
27. 06. 2014 19.16
+9
Če ne morejo pozitivno poslovat naj grejo v stečaj
batom@pinkponk.com
27. 06. 2014 13.38
+24
Bravo MB! Ne se pustit!
luckyss..
27. 06. 2014 18.55
+8