Gospodarstvo

Mariborska nadškofija potrdila dogovor z bankami

Maribor, 03. 03. 2015 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz Nadškofije Maribor so sporočili, da so z upniki uspeli urediti medsebojna razmerja. Za poplačilo svojih dolgov so namenili praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pravijo.

Sedež mariborske nadškofije
Sedež mariborske nadškofije FOTO: Mia Media

Vodstvo mariborske nadškofije je po dolgotrajnih pogajanjih danes vendarle potrdilo, da so z upniki uspeli skleniti sporazum, s katerim so uredili medsebojna dolžniško-upniška razmerja. Dogovor, s katerim je soglašal tudi Vatikan, se nanaša zgolj na obveznosti nadškofije, kjer menijo, da gre, glede na nastale finančne razmere, za dober kompromis.

Kot so danes sporočili iz Nadškofije Maribor, so za poplačilo svojih dolgov namenili praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek potekal daljše časovno obdobje.

"Sklenitev sporazuma predstavlja za mariborsko nadškofijo zaključek enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti," so zapisali v nadškofiji.

Zadnja leta je bilo po njihovih besedah izvajanje pastoralne dejavnosti zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti mnogokrat oteženo. Zdaj upajo, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost.

Kmalu pričakujejo novega škofa

K temu bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega nadškofa, ki ga očitno v Mariboru pričakujejo kmalu. Nadškofovski sedeža se je v Mariboru skupaj z ljubljanskim izpraznil konec julija 2013. Zaradi vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije, sta takrat po papeževem pozivu odstopila tedanja nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek.

Medtem ko je vodenje ljubljanske nadškofije že lani prevzel Stane Zore, pa se v Mariboru to doslej še ni zgodilo. Pričakovanja, da imenovanja novega nadškofa verjetno ne bo pred sklenitvijo dogovora z upniki, so se uresničila, za zdaj pa še ni jasno, ali bo tudi velikonočna opravila v Mariboru še opravil začasni apostolski administrator Stanislav Lipovšek, ki vse od odhoda Turnška mariborsko nadškofijo vodi kar iz Celja.

Postopek za imenovanje novih nadškofov vodi apostolski nuncij. Ta v skladu z zakonikom cerkvenega prava naredi poizvedbe in pripravi listo treh možnih kandidatov. Osebno mnenje in mnenje škofov o treh predlaganih kandidatih nato pošlje Svetemu sedežu. Postopek izbire nadškofa v Vatikanu nadaljuje kongregacija za škofe, ki papežu v imenovanje predlaga eno ime.

Sedež mariborske nadškofije - 1
Sedež mariborske nadškofije - 1 FOTO: Mia Media

V nadškofiji so sicer danes tudi pozdravili aktivno in konstruktivno sodelovanje bank ter vseh ostalih upnikov, niso pa pozabili niti na zahvalo sosednji škofiji Gradec-Seckau, ki naj bi jim pomagala s strokovno pomočjo in svetovanjem v postopku pogajanj. Ali jim je graška škofija priskočila na pomoč tudi z odkupom določenih nepremičnin, o čemer se je v medijih precej pisalo, v mariborski nadškofiji niso pojasnili.

Tudi drugih podrobnosti niso pojasnili, je pa Dnevnik že konec januarja poročal o dogovoru za dolgoročni reprogram obveznosti z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave NKBM Andrej Plos. Nadškofija je sicer zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, poleg banke Sparkasse še pri Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.

Kot je pred mesecem dni pisal časnik, mora nadškofija šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero.

Razsežnosti finančnega poloma mariborske nadškofije, ki jih je v začetku leta 2011 razkril italijanski tednik L'Espresso, pa so precej večje od omenjenega dolga do bank. Omenjeni časnik je namreč takrat pisal o kar 800 milijonih evrov. Kljub več poskusom sanacije so se med novembrom 2011 in februarjem 2012 v stečaju znašli tako Gospodarstvo Rast, prek katerega je nadškofija vodila gospodarske dejavnosti, kot oba finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva.

Upniki Gospodarstva Rast so v stečajnem postopku prijavili za 306,4 milijona evrov terjatev, upniki Zvona Ena za dobro milijardo evrov, upniki Zvona Dva pa za dobrih 407,5 milijona evrov terjatev. Najbolj je v cerkvenih poslih nasedla Nova Ljubljanska banka, ki je v vseh treh postopkih skupaj prijavila za nekaj sto milijonov evrov terjatev.

Finančni fiasko mariborske nadškofije je imel velike posledice za slovensko gospodarstvo, saj so se v težavah znašla številna dobro stoječa podjetja, v katerih sta bila lastniško navzoča oba Zvona. Vse bolj pa postaja tudi jasno, da bodo upniki ostali brez večine svojega premoženja, potem ko so tudi nedavne policijske preiskave ugotavljale nezakonite posle na škodo upnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

croc
04. 04. 2015 16.28
Tako dajo navadni ljudje, ko so zapufani. Ampak ostanejo na cesti. O spremembi sistema pa lahko samo sanjamo. Če bi ljudje vedeli kako deluje bančni sistem, bi že gorela kakšna banka.
AkenBosch
04. 03. 2015 14.49
+2
Zgolj molitve očitno niso pomagale :)
novak.novak
04. 03. 2015 21.35
bolj bi te morala skrbet dutb....tam nič več ne more pomagat....denar pa po davčnih oazah, v lasti tako imenovanih levakov...
Follow me
03. 03. 2015 18.31
-1
Kej tu pomeni, da bodo faruži vrnili denar?
razocarani
04. 03. 2015 18.49
+3
novak.novak
04. 03. 2015 21.31
Novorazodetje
03. 03. 2015 12.35
+14
Da bo cerkev vse poplačala ne verjamem. V cerkvenih krogih se denar giba samo v smeri iz župnije v škofijo, iz škofije v Vtikan. Tako je to že več kot tisočletje. Denar se iz Vatikana ne vrača v obratni smeri. Že Štuhec je izjavil, da jim bodo verniki oprostili tako, kot so jim že velikokrat doslej. torej, upniki nikar veselja prezgodaj.
komarec
03. 03. 2015 18.21
+3
Se pravi po Štuhčevo cerkev lahko nemoteno naprej krade, ker verniki so itak zaslepljeni.
SDS_je_poden
04. 03. 2015 10.40
+0
droze: Da. Tako trdi moralni teolog Štuhec.
razocarani
04. 03. 2015 18.51
+1
novak.novak
04. 03. 2015 21.32
in kolk ste v skrbeh za vernike,a...hehehehehehe, glavno da ste razsvetljeni....
marhab1
03. 03. 2015 12.07
-8
Cerkev bo zagotovo vse poplačala, bi rad vedel kdaj bodo to storili rdeči tajkuni, ki še naprej ropajo. Dokler bo Cmerarjeva klika na oblasti z ZL-jevcemi na čelu nikoli.
Paine
03. 03. 2015 12.18
+11
Bravo! Pravkar si pomešal vse kar je možno.
dajno
03. 03. 2015 12.33
+4
Novorazodetje
03. 03. 2015 12.36
+7
Dali bomo vsi davkoplačevalci - kot doslej.
novak.novak
04. 03. 2015 21.33
ja no, če že več kot pol stoletja dajete rdečim oblastnikom, boste pa še sedaj malo prispeval...hehehehehehehe
opazovalec_
03. 03. 2015 12.00
+12
Moto cerkve ko je treba darovati za mašne namene in za cerkev: "Cerkev je od vseh vernikov-kristjanov!" Razen ko se prodaja cerkveno premoženje! Enako kot velja za državna podjetja... Dolge in dokapitalizacije plačujejo državljani... Dobiček pa gre neznano kam.
dajno
03. 03. 2015 12.33
+11