Gospodarstvo

Manjša poraba perutnine

Ljubljana, 17. 03. 2006 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pojava ptičje gripe Slovenci pojemo manj perutninskega mesa, tretjino pa skrbi možni izbruh pandemije.

Zaradi ptičje gripe vsak deveti Slovenec poje manj perutnine
Zaradi ptičje gripe vsak deveti Slovenec poje manj perutnine FOTO: POP TV

Zaradi pojava ptičje gripe vsak deveti prebivalec Slovenije poje manj perutninskega mesa, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki so jo v družbi CATI izvedli med 9. in 13. marcem. Dobra tretjina prebivalcev Slovenije je zaskrbljena zaradi možnosti izbruha pandemije ptičje gripe v državi, 29 odstotkov prebivalstva pa meni, da nismo dovolj dobro pripravljeni na možen izbruh pandemije ptičje gripe.

V istem obdobju je v izvedbi družbe PRIZMA Istraživanja potekala identična raziskava tudi na Hrvaškem, podobno raziskavo pa je februarja v 12 državah po svetu izvedla družba Synovate. Primerjava podatkov, pridobljenih v omenjenih družbah, kaže, da so porabo perutninskega mesa zaradi pojava ptičje gripe najbolj omejili prebivalci Turčije, Indonezije, Tajske in Hong Konga, kar je glede na večjo intenzivnost pojava omenjene bolezni v teh državah razumljiv pojav.

Skoraj polovica Slovencev je prepričana, da je Slovenija dobro pripravljena na možen izbruh pandemije
Skoraj polovica Slovencev je prepričana, da je Slovenija dobro pripravljena na možen izbruh pandemije FOTO: POP TV

Hrvaška, Danska in Švedska sodijo med države, kjer je zmanjšanje potrošnje perutninskega mesa manjše (od pet do osem odstotkov). Sledijo Francija, Norveška in Slovenija (deset do 12 odstotkov), medtem ko so perutnino v večji meri umaknili s svojega jedilnika na Portugalskem ter v Srbiji (18 odstotkov).

Glede zaskrbljenosti zaradi možnosti izbruha pandemije ptičje gripe so najmanj zaskrbljeni prebivalci skandinavskih držav, najbolj pa prebivalci Indonezije, Hong Konga in Turčije. Prebivalci Slovenije so glede na ostale države manj zaskrbljeni, saj več kot polovice prebivalcev (63 odstotkov) možnost izbruha pandemije ne skrbi, so sporočili iz družbe CATI.

Najmanj zaupanja v pripravljenost lastne države na možen izbruh pandemije imajo prebivalci Turčije, Portugalske ter ZDA. Precej skeptični so tudi prebivalci Švedske. Da je Slovenija dobro pripravljena na možen izbruh pandemije, meni 48 odstotkov prebivalcev Slovenije, kar Slovenijo v Evropi skupaj s Hrvaško, Dansko in Srbijo umešča v sam vrh držav z največjo stopnjo zaupanja v dobro pripravljenost svoje države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.