Gospodarstvo

Manj nakupov, zaslužki še vedno dobri

Ljubljana, 11. 11. 2008 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
22

Trgovci so že opazili nekatere spremembe v vedenju kupcev, čeprav menijo, da bo tudi to leto poslovno uspešno. Zaupanje potrošnikov pa je v oktobru prvič v zadnjih letih padlo.

V Tušu pričakujejo podobne poslovne rezultate kot preteklo leto.
V Tušu pričakujejo podobne poslovne rezultate kot preteklo leto. FOTO: POP TV

Po anketi, ki jo vsak mesec opravlja Statistični urad RS, so bili kazalniki zaupanja potrošnikov v septembru za osem odstotkov višji kot v avgustu in za pet odstotkov višji kot isti čas leta 2007. Vendar pa je ista anketa ugotovila tudi močno upadanje zaupanja v oktobru. Tako je bila vrednost kazalnika zaupanja za pet odstotkov nižja kot septembra in tudi za šest odstotkov nižja kot v poprečju preteklo leto. Pri nas se je v medijih prvič resno začelo govoriti o krizi po volitvah.

V Mercatorju opažajo drugačno vedenje kupcev

Kot je pojasnila Tanja Durin iz Mercatorja, v trgovinah že opažajo nekatere spremembe navad kupcev. Ljudje tako kupujejo cenovno bolj racionalno, kar pomeni manj dragih izdelkov in manj impulzivnih nakupov pa tudi sami nakupi so nekoliko manjši. Zato se v Mercatorju prilagajajo tem racionalnim nakupom z večjim številom akcij, ki jih kupci tudi večkrat izkoristijo.

Kot je še povedala Durinova, so to zgolj opažanja, dejansko pa se bo videlo, ali so spremenjene finančno-gospodarske razmere kaj vplivale, v času božičnih in prednovoletnih nakupov.

Kot je povedala, pa tudi v Mercatorju zaradi situacije ne bodo razmetavali z okraski. Še vedno bodo lepo okrasili trgovine, vendar bodo nekoliko varčnejši.

Kupci se pri nakupih vedejo bolj racionalno, opažajo v Mercatorju.
Kupci se pri nakupih vedejo bolj racionalno, opažajo v Mercatorju. FOTO: POP TV

Trgovci kljub krizi pričakujejo uspešno leto

Sicer pa trgovci za letos ne pričakujejo manjših zaslužkov. Tako v Sparu, E.Leclercu in Tušu namreč pričakujejo, da bodo leto končali v okviru lanskih poslovnih rezultatov. Kot pišejo na spletnem portalu MMC, v Engrotušu pričakujejo, da bosta tudi november in december ugodna za poslovanje, upad pa pričakujejo v začetku prihodnjega leta. V E.Leclercu vidijo pozitivne vplive krize v tem smislu, da v kriznih časih potrošniki še bolj kot sicer primerjajo ponudbo in cene pri različnih trgovcih. Tudi v Sparu zatrjujejo, da bo prodajni izkupiček leta po pričakovanjih podoben preteklim letom.

Po podatkih statističnega urada – zadnji so za september – pa prihodek od prodaje v trgovini na drobno še vedno raste. Tako je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v septembru 2008 za 6,1 odstotka višji kot v septembru 2007 (v trgovini z živili je ta dohodek porasel celo za 8,2 odstotka), prihodek pa je bil tudi v septembru za 2,6 odstotka višji kot v avgustu. Ali se bo upad zaupanja potrošnikov poznal tudi na prihodkih trgovcev, pa še ni znano, saj podatkov za oktober še ni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
12. 11. 2008 15.47
Drznost Jaz nisem mogel kupoati še pod JJ.Tako da mi je vseeeno sedaj
sonicsyndicate
11. 11. 2008 18.30
daj daj zmenijo se eni in drugi...sem zadnič slučajno gledal po katalogu, ki jih je polno v nabiralniku in malo primerjal cene(trgovin ne bom navajal, ker bi verjetno ostal brez komentarja)...v prvi trgovini imenoval jo bom AA je bil kivi cenejši in v drugi BB dražji, v tisti BB trgovini pa so bile banane cenejše kot v trgovini AA... pa še pri veliko ostalih izdelkih je tako... VSE IMAJO ZMENJENO TRGOVCI MED SABO IN SI LEPO POLNIJO ŽEPE...
JozaFric
11. 11. 2008 17.27
Kako si vsi trgovci manjejo roke, ko pa vas poslušam, pa mislim, da še za kruh nimamo več?!
Goran Jovi?
11. 11. 2008 17.23
Itak, da je zaslužek. Kljub znižanju cen pešnice in koruze so cene kruha še zmeri iste.
ziveti@email.si
11. 11. 2008 17.15
Poenostavljeno razmišljam, da se trgovsem slabo piše. Ja, zaenkrat še gre, ampak večina nas je zapufanih do amena in iz meseca v mesec je slabše. Pred enim letom niti nisem toliko gledal na cene, sedaj pa gledam in to zelo, mislim pa, da nas je takšnih večina. To pa bo pogubno za trgovce. Morali se bodo odpovedati velikim dobičkom in znižati cene, sicer bodo propadli.
jumjum
11. 11. 2008 16.54
mercator ima lahko še toliko ˝akcij˝ pa je sigurno najdražji od vseh trgovcev!!kar pojdite pogledat v mercatorjevo trgovino potem pa v tuš,spar, itd. ...razlika je očitna!!ljudje ne zahajajo več tam kamor bi hoteli ampak tam kjer je ceneje!
Strelja?ko
11. 11. 2008 16.34
Pa ja. Vse gre v franže, borze bojo šle papa in še papirnati dekadentni denar bo dober še samo za na wc. Kdo še rabi šoudni papir danes? Ja Janša je kriv, da gre vse tako slabo, saj je samo avtoceste gradil z miljardami €. Pa ne samo to tud Bush je vse zafračkal, pa še kaki črv na borzah zafrkava na pecejih... tolko o UMETNEM SISTEMU in sami smo si krivi. Umetno so vse sprožili, samo da bomo jedli travo že naslednji dan. Samo poglejete nove firme so pred kratkim nastale, pa že v prah... Kera logika... In z denarjem manipulirajo vsazga, od bogatega do revnega. Proč z denarjem...
Braveheart
11. 11. 2008 15.58
Me zanima če se g. Kučan zaveda kam ziblje to barko? Forum 21 se masti, bogati, narod pa trebuh not, pa marš delat. Star slovenski pregovor pravi: Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga. Sedaj bomo ravnali bolj ODGOVORNO - zategnili bomo pasove.
zirafca
11. 11. 2008 15.40
to folk dela dandanes...hodi v 5 trgovin kupovat stvari ko ve kje je kaj cenej...zakaj pa ne...znajdi se ;)
johndoe35
11. 11. 2008 15.40
ŠE EN DOKAZ KAKO JE BIL JANŠA SPOSOBEN. DOKLER SMO GA IMELI SMO BILI VEDNO V TRGOVINAH IN ZAPRAVLJALI. SEDAJ KO SO PA KOMUNISTI PREVZELI PA VEMO DA JE POTREBNO PASOVE IN DENARNICO MALO ZATEGNITI.\"SMRT KOMUNIZMI-SVOBODA NARODU\"
johndoe35
11. 11. 2008 15.38
Dokler je bil Janša na vladi je bilo dobro in smo kupovali. Sedaj pa bvomo morali malo zategniti pasove
priest
11. 11. 2008 15.26
Jaz zadnje čase zahajam nakupovat špecarijo v LIDL,pa vedno prinesem domov,še enkrat več,kot z MERCATORJA!Nekateri izdelki so celo še bolj kvalitetni,kot drugje.Je pa tako in tako,vseeno kje kupujemo,ker je velika večina izdelkov podobnih,z vsemi konzervansi vred.Se vprašam,zakaj plačevati navkljub temu,še več,za isto kvaliteto!Ko imam dovolj industrijske hrane,jo večkrat zavijem tudi k kmetom,na podeželje(jabolka,kis,sok,med,moka,jajcazašinek itd.)Lep pozdrav!
Braveheart
11. 11. 2008 15.22
Problem so gospodarski lobiji, ki se držijo še iz časa komunizma, nekater so se celo javno povezali v forum 21. to kar se dogaja je podobno kartelnim dogovorom preprodajalcov mamil. to ima bolj malo veze z kmetom, ki komaj živi, enkao je pri predelovalcih. Visoke cene so zaradi trgovcev in njihovih visokih maržah, raznih super rabatov ravno pri predelovalcih... Vse to jim pa lahko uspeva le, če imajo oligopol oz. kartelni dogovr mafijskih šefov, pardon predsednikov uprav trgovcev.
zirafca
11. 11. 2008 15.08
pol kupiš pa kruh za 2 EUR pa dobiš not cigaretni filter :)))...pr nam je hrana itak ful draga glede na plače to je dejstvo...v Avstriji npr. je hrana dražja kot pr nam ampak majo tut plače neprimerljivo višje kot tu v Slo tk da...ampak dokler bo folk hodu v trgovine se ne bo nič spremenilo - brez hrane se pa ne da živet... kreganje nikamor ne pelje ;) ...trgovci bojo kljub temu še vedno mastno služli
kekasa
11. 11. 2008 15.07
tina.miska in gondor: vidva zihr nista ekonomista!
rsp.123@email.si
11. 11. 2008 15.00
se strinjam bolj s postchiefom, sej če bi teorija ostalih dveh zdržala, lansko leto do podražitev sploh ne bi smelo priti, saj sama trdita, da so kmetje šele sedaj uspeli za svoje delo iztržiti nekaj malega več. A se je lansko leto pol podražilo zaradi kmeta ali trgovca ??
kekasa
11. 11. 2008 14.56
tinamiska:kmetje so prvič po šestih letih dvignili cene, JA!kaj pa trgovci? kolikokrat so v šestih letih dvignili cene?neštetokrat! verjamem da kmetu ne pade na pamet zniževat cene, saj so že tako skoraj na negativni ničli! zakaj pa zdaj trgovci ne znižajo cene? saj so se cene surovin znižale. trgovci so tisti katerim bi država morala malo pristriči peruti! pri nas cena hrane nikdar ni bila nizka, če jo seveda primerjamo s slovenskimi plačami, ki se prenizke za evropski standard! tako da se nekako strinjam s postchiefom
postchief
11. 11. 2008 14.55
@gondor in tinamiska: vidva sta tista, ki nimata pojma. Spet vse meceta na proizvajalce kar se pa je ze dokazalo, da niso oni tisti, ki dvigujejo cene ampak koncni prodajalci. Tako, da nehajta z neko krivo propagando. Glede nafte pa tole. res se je nafta pocenila za 70, bencin pa samo za 30 toda kaj pa razlika med dolarjem in evrom, ki se je zmanjsala v prid dolarja iz 1,6 na 1,25 dolarja za en evro in ce to upostevas si potem na istem znizanju. Vidva oba vklopita mozgane in se najprej malo razgledajta po svetu in ne samo okoli vajinega stanovanja.
gondor
11. 11. 2008 14.29
NIMAŠ POJAM je mišljen za postchiefa
gondor
11. 11. 2008 14.28