Gospodarstvo

Mali delničarji Pivovarne Laško so za prodajo Mercatorjevih delnic

Ljubljana, 09. 01. 2012 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani izvršnega odbora Društva malih delničarjev Pivovarne Laško bodo na skupščini delničarjev 30. januarja podprli predlagane sklepe, vključno s soglasjem za prodajo delnic Mercatorja.

Mali delničarji Pivovarne Laško so za prodajo Mercatorjevih delnic.
Mali delničarji Pivovarne Laško so za prodajo Mercatorjevih delnic. FOTO: Damjan Žibert
Če v Sloveniji proizvajamo kakovostne izdelke po konkurenčnih cenah, kot se številni radi pohvalijo, je poslovno neupravičen tudi strah dobaviteljev Mercatorja, da izdelki ne bi našli mest na policah trgovin, še posebej ob garanciji potencialnega kupca delnic, da glede dobaviteljev ne bo sprememb vsaj še tri leta. Po mnenju izvršnega odbora bi morala biti večina dobaviteljev zadovoljna, da bodo dobili možnost plasmaja svojih kakovostnih proizvodov tudi na police Konzuma na Hrvaškem, v BiH in Srbiji, zato so v društvu mnenja, da tudi to nasprotovanje prodaji delnic Mercatorja nima poslovnih, ampak politične temelje. Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško

V izvršnem odboru Društva malih delničarjev Pivovarne Laško so prepričani, da je prodaja delnic ključna za obstoj in razvoj Skupine Laško. "S prodajo bi se skupina razbremenila za več kot polovico preostalega dolga, kar bi ji omogočilo stabilno in dobičkonosno poslovanje v prihodnje." Obenem se zavedajo, da je prodaja tudi pogoj bank upnic za reprogram drugih posojil.

Po njihovem mnenju nasprotniki prodaje Mercatorjevih delnic ne ponujajo prav nobene alternativne in poslovno sprejemljive rešitve "niti za Skupino Laško niti za banke in ne za Mercator. Politika, ki se je v zadnjih mesecih spet intenzivno vmešala v gospodarstvo in poskušala na vse načine blokirati prodajo delnic, pa bi morala zagotoviti realen predlog rešitev nastalih gospodarskih razmer ali pa prepustiti sprejemanje odločitev dejanskim lastnikom premoženja".

Po njihovih izračunih bi s prodajo delnic v Slovenijo prišlo približno 800 milijonov evrov svežega denarja. "Drugih virov svežega kapitala ni in izvršni odbor sprašuje politike in vse, ki so se zadnje mesece vmešali v proces prodaje delnic Mercatorja, kdo in iz katerih virov bo zagotovil nujno potrebno dokapitalizacijo bank in sprostitev posojilnega krča v državi." Ocenjujejo, da je odveč strah o umiku slovenskih izdelkov s prodajnih polic.

Napovedali so tudi obravnavo ponudbe, ko bo potencialni ponudnik objavil prevzemne pogoje, in poudarili, da mora predvsem dati soglasje tudi Urad za varstvo konkurence.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
09. 01. 2012 18.32
+2
Res bo z prodajo mercatorja "prišlo" v slovenijo 800 mio EUR.... ampak šele čez eno leto... in še to samo 90% te vsote (poglejte si pogodbo !!!!)... . Po drugi strani pa bo Konzum v roku 5 let (ali še prej) z izčrpavanjem, dezinvesticijami in podobnim "iz slovenije" potegnil najmanj 3x toliko !!!!!! . Kratkovidnost in trenutni pohlep nekaterih, ki pa na srečo nimajo kaj dosti "glasu" oz. deleža !!!!!
odbogaposlan
09. 01. 2012 18.13
+2
ja, kaj boste vi reveži prodajali 2 procenta merkatorja,
samorastnik
09. 01. 2012 17.40
+1
Po nekaterih ocenah...bo tudi pivovarna Laško dohitela stečaj ali pa kakega drugega lastnika...ker pa panoga ni nek strateško in nacionalno ponos naše države..
orlovognezdo1
09. 01. 2012 16.09
+1
HURA HURA ZA AGROKOR FOTELČARJI NAJ SE PRIPRAVIJO IN TUDI POSTOPAČI LUGISGTIKE NEBODO DOLGO NA POLOŽAJČKIH.TREBA JIH BO PREOBRAZITI DA JIM BO DELO BOLJ DIŠALO. KRMP LOPATA IN BIKOKA JIM BI POMAGALA.ZA BOLJŠO SAMOZAVEST.SEVEDA TO LETI ZA ŠEFONJE IN NA MARSIKATERGA V MERCATORJU
Mr.Somebody
09. 01. 2012 14.47
+3
jst sm mali delničar in sem proti... to se uni "zastopniki interesov malih delničarjev" krneki zmisljo in pol smo kao kr vsi za :)
Odpri.oci
09. 01. 2012 18.33
Če si jim podpisal "pooblastilo".... lahko govorijo v tvojem imenu kar hočejo !!!!!
wsharky
09. 01. 2012 12.47
+0
... he he he ... nic ne bo iz prodaje ... NLB bo dokapitaliziral narod ... he he he ...