Gospodarstvo

Maja v Sloveniji 0,4-odstotna inflacija

Ljubljana, 31. 05. 2010 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin maja na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala 2,1 odstotka.

Maja so se cene življenjskih potrebščin v primerjavi s preteklim mesecem zvišale za 0,4 odstotka, so zapisali na Statističnem uradu. Skupna rast cen v letošnjem letu je bila 2,1-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 1,8-odstotna.

K skupni mesečni rasti cen so 0,2 odstotne točke prispevale podražitve naftnih derivatov, prav toliko tudi podražitve sadja, po 0,1 odstotne točke pa višje cene obleke in obutve ter počitnic v paketu, 0,1 odstotne točke pa še preostale majske podražitve.

Cene so se meseca maja najbolj zvišale v skupinah rekreacija in kultura (za 1,3 odstotka), kjer so se v povprečju najopazneje povišale cene počitnic v paketu (za 3,6 odstotka), opreme za šport (za 1,8 odstotka) in raznih tiskovin in pisalnih potrebščin (za 1,5 odstotka). Zvišanje cen v skupini obleka in obutev, kjer so se cene zvišale za 0,8 odstotka, je bila predvsem posledica končanih aprilskih popustov. Tkanine ter drugi tekstilni izdelki in dodatki so bili dražji za 1,4 odstotka, oblačila za 0,8 odstotka, obutev pa za 0,7 odstotka.

Na majsko podražitev v skupini hrana in brezalkoholne pijače (cene so se zvišale za 0,6 odstotka) so vplivale podražitve sadja (za 14,1 odstotka), rib (za 3,6 odstotka) ter kave, čaja in kakava (za 1,2 odstotka). Na drugi strani pa se je najbolj pocenila zelenjava (za 4 odstotke). Na gibanje cen v skupini stanovanje (povišanje za 0,5 odstotka) so v največji meri vplivale podražitve tekočih goriv (4,1 odstotka), daljinske energije (1,1 odstotka) ter plina (za 0,6 odstotka) in pocenitev odvoza smeti (za 1,2 odstotka).

Sadje se je podražilo kar za 14,1 odstotka.
Sadje se je podražilo kar za 14,1 odstotka. FOTO: Reuters

Maja so se cene najbolj zvišale še v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 0,4 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,3 odstotka) in alkoholne pijače in tobak ter izobraževanje (za 0,1 odstotka). Cene so se v povprečju zvišale tudi v skupini komunikacije (za 0,5 odstotka), predvsem zaradi končanih akcijskih ponudb nekaterih ponudnikov telefonskih in internetnih storitev. Te storitve so bile tako v povprečju dražje za 0,6 odstotka.

Imeli smo tudi pocenitve

Blago se je podražilo za 0,3 odstotka, storitve pa za 0,5 odstotka.

Skupno rast cen so po 0,1 odstotne točke znižale nižje cene zelenjave, stanovanjske opreme in osebnih avtomobilov (skupaj za 0,3 odstotne točke). V skupini stanovanjska oprema so cene v povprečju padle za 0,6 odstotka, v največji meri na račun nižjih cen tekstilnih izdelkov za gospodinjstvo (za 4,6 odstotka) ter izdelkov za redno vzdrževanje gospodinjstva (za 0,4 odstotka).

V skupini prevoz so padle cene osebnih avtomobilov (za 1,7 odstotka), cenejši je bil tudi letalski potniški prevoz (za 1,2 odstotka). Najopazneje pa so se podražila motorna kolesa in kolesa (za 2,4 odstotka) ter goriva in maziva (za 1,7 odstotka).

Zaradi končanih aprilskih popustov so se cene v skupini obleka zvišale za 0,8 odstotka.
Zaradi končanih aprilskih popustov so se cene v skupini obleka zvišale za 0,8 odstotka. FOTO: iStockphoto

Letna inflacija nekoliko nižja

Letna rast cen se je nekoliko znižala in je bila 2,1-odstotna (v enakem obdobju lani 0,7-odstotna), povprečna 12-mesečna rast pa je bila 1-odstotna (v enakem obdobju lani 3,5-odstotna).

Najvišja letna rast je bila v skupini stanovanje (za 11,6 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 5,1 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve ter raznovrstno blago in storitve (oboje za 2,1 odstotka), izobraževanje (za 1,9 odstotka) ter komunikacije (za 1,5 odstotka).

Le cene v skupini obleka in obutev so bile v povprečju nižje kot pred letom dni (za 2,4 odstotka). Blago je bilo dražje za 2,1 odstotka, storitve pa za 1,9 odstotka.

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna stopnja inflacije v državah članicah EMU, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila aprila 2010 v povprečju 1,5-odstotna (v marcu 1,4-odstotna), v državah članicah EU pa 2,0-odstotna (v marcu 1,9-odstotna); najnižja je bila v Latviji (–2,8-odstotna), najvišja na Madžarskem (5,7-odstotna); v Sloveniji pa je bila 2,7-odstotna.

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v maju prav tako 0,4-odstotna. Letna rast cen je bila 2,4-odstotna (lani 0,5-odstotna), povprečna letna rast cen pa 1,2-odstotna (lani 3,4-odstotna).

Blago in storitve so se podražili za 0,4 odstotka. Letna podražitev blaga je bila 2,6-odstotna, storitev pa 2,1-odstotna.

Mesečni dvig cen je bil najopaznejši v skupinah rekreacija in kultura (za 1,2 odstotka), stanovanje (za 0,8 odstotka) ter obleka in obutev (za 0,6 odstotka). Cene so se znižale samo v skupini stanovanjska oprema (za 0,6 odstotka).

Cene osebnih avtomobilov so maja padle za 1,7 odstotka.
Cene osebnih avtomobilov so maja padle za 1,7 odstotka. FOTO:

V enem letu so se najbolj zvišale cene v skupini stanovanje (za 13,8 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 5,6 odstotka), prevoz (za 2,9 odstotka), raznovrstno blago in storitve ter gostinske in nastanitvene storitve (za 2,3 odstotka). Cene izdelkov in storitev so bile nižje kot pred enim letom samo v skupini obleka in obutev (za 3,4 odstotka).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
01. 06. 2010 11.50
Zanimivo gledano s strani statističnega urada je dejstvo, da na stvar gledajo kot jim veleva naročnik torej vlada. Ker ljudje vejo in povsod se govori da je stalno vse dražje morajo pač reči da je nekaj inflacije. In kako oni gledajo stanje košarice: - v primeru leta 1991 - 2000 so bili izdelki v košarici slovenski in tuji, zelo kvalitetni - če bi sedaj pogledali slovensko košarico bi v njej najverjetneje zagledali namesto SITLA neki zvarek od špara flurescento zelene barve ki peče in žege v želodcu ko hudič, namesto vloženih kumaric, bolgarske gobice ki roko na srce po obliki bolj spominjajo na morske alge pa še drisko dobiš po njih. To kar je sedaj v košarici, je 100 % neužitno in dvomljive kvalitete, na takšen način gledatirast inflacije je skrajno žaljivo za slovenske državljane. Pol pa še prej smo dopust gledali na karibih, sedaj pa na planianski koči in s tem malenkost zbijemo inflacijo, hkrati pa še prikažemo da se standard viša... Vsak delavec ki se ukvarja na statističnem uradu z košarico bi moral obvezno sam to tudi pojest pa da ga pol vidim, ko bi zgledal mali zeleni in roke bi mel do poda, pa še pred bolnišnico bi ga streslo do konca. NE MI ZOPET PRIREJAT PODATKOV - BODITE ENKRAT REALNI.
Izbrisani2
01. 06. 2010 08.54
Se pravi čez 20 let, ko bomo izšli iz krize bo vse po starem, inflacija preko 10%.
bnam 2707
31. 05. 2010 13.24
Vsekakor so svetovni politiki predolgo odlašali z spremenbo svetovne ekonomske ureditve,kar bo imelo hude posledice za svetovno gospodarstvo in mir v svetu. Kae se tiče pa slovenije,pa menim,da so za tako stanje odgovorni pohlep in grabežljivost in velike gospodarske mahinacije,ki so jih izvajali posamezniki nekaznovano in si prisvajali tisto,kar sicer nikoli nebi bilo njhovo.Ni bil pomenben človek ampak kapital.
Garfield7497
31. 05. 2010 12.24
TA VLADA NIMA POJMA KVA DELA VSI SAMO SLUŽBE RIHTAJO ZA POTEM KO BODO VOLITVA IZGUBIL DA BOJO NEKJE U BRUSLU DELAL BANDA!!!!
Garfield7497
31. 05. 2010 12.22
IN PAHOR BO ŠE KAR NALAGAL DA BOMO PRIŠLI IZ KRIZE MOČNEJŠI ????? PREJ BO CELA JUGA V EVROPI KOT PA MI IZ KRIZE!!!!
CKKPJ_Milko
31. 05. 2010 12.20
A ni pred pol leta Pahor Borut se hvalil da smo tehnično že premagali recesijo???? Take nesposobne vlade nismo imeli že desetletja. Hvala ti Borute!
Maximusgladiato
31. 05. 2010 12.13
NOV VELIKI ALARM ZA SLOVENIJO:Finance: Slovenija spet v recesiji V prvem četrtletju je BDP na letni ravni upadel za 1,2 odstotka. Po reviziji zadnjega lanskega četrtletja smo spet v recesiji Slovenski BDP se je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšal za 1,2 odstotka. To je šesto zaporedno četrtletje, v katerem je slovensko gospodarstvo na letni ravni zabeležilo padec gospodarske aktivnosti.
big brother
31. 05. 2010 11.35
Drugo leto naj bi bila v Europi inflacija grozna,vsaj tako sem slišal...ker naj bi se zapeljale še Italija in Španija tako kot Grčija.Po logiki bo potem takem vse zelo drago.