Gospodarstvo

Če bodo pritožbe, Magna odhaja. GZS: Sprejmite okoljski monitoring in ne ogrožajte investicije

Maribor, 24. 08. 2017 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š./STA/A.I.
Komentarji
775

Potem ko se napovedujejo pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje za Magno, so v družbi še pripravljeni na dodatno pojasnjevanje projekta. GZS pa poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cantarutti pravi, da se od Magne najverjetneje lahko poslovimo
    01:43
    Iz SVETA: Cantarutti pravi, da se od Magne najverjetneje lahko poslovimo
  • Iz SVETA: Župan: V občini Hoče projekt podpira 90 odstotkov ljudi
    02:40
    Iz SVETA: Župan: V občini Hoče projekt podpira 90 odstotkov ljudi
  • Iz 24UR: Magnin ultimat
    01:48
    Iz 24UR: Magnin ultimat

Predstavniki Magne Steyr, ki bi naj pri Mariboru zgradila nov obrat, so na gospodarsko ministrstvo naslovili pismo. V družbi so zaenkrat še pripravljeni dodatno odgovoriti na vprašanja vseh, ki imajo pomisleke v zvezi s projektom, so zapisali in dodali, da dogajanje v Sloveniji budno spremljajo.

Vseeno pa jih zaradi napovedi pritožb na okoljevarstveno dovoljenje, očitno že mineva potrpljenje, česar se zavedajo tudi na ministrstvu. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti pravi, da bi "vsakršna pritožba Magno prisilila v iskanje novih rešitev". Kot je zatrdil, ministrstvo z izjavo noče pritiskati na nevladne organizacije - nekatere med njimi so napovedale pritožbo na okoljevarstveno soglasje. Jih je pa še enkrat - tako kot Magna - povabil k dialogu in iskanju alternativnih rešitev.

GZS za odpravo postopkovnih možnosti, ki "škodljivo blokirajo koristne investicije"

Na ministrstvu zaenkrat še nadaljujejo z vsemi predvidenimi aktivnostmi v zvezi s projektom. Pripravljena je bila okvirna časovnica, ki je predvidevala izdajo gradbenega dovoljenja v septembru, vendar pod predpostavko, da na izdano okoljevarstveno soglasje ne bo pritožb, če bo do pritožb prišlo, pa bo to precej verjetno konec projekta.

Magna namreč, tako Cantarutti, "zelo jasno" tudi sporoča, da bi jo verjetno vsakršna pritožba na okoljevarstveno soglasje prisilila v iskanje novih rešitev. "Razumemo, da je projekt v Sloveniji s tem zaključen," je pojasnil državni sekretar.

Da se ta scenarij ne bi zgodil, GZS poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. S tem bi v Sloveniji lahko razvili pomemben okoljevarstveni standard, so zapisali.

Kot pravijo, z zaskrbljenostjo spremljajo ovire, s katerimi se spopadajo različni investitorji pri pripravi in izvedbi investicij v prostoru. Primer Magne Steyr je samo zadnji v vrsti podobnih primerov, najbrž pa postaja najbolj absurden, ocenjujejo.

Vladi pa še predlagajo, da pospeši sprejem gradbene zakonodaje, ki bi zmanjšala ovire za investitorje, obenem pa tudi, da na primeru investicije Magne Steyr in drugih investitorjev pripravi urgentno analizo, na podlagi katere bi po hitrem postopku odpravili tiste postopkovne možnosti, ki škodljivo blokirajo takšne koristne investicije za slovenske državljane in slovensko gospodarstvo.

Magna Steyr je pripravljena čakati še nekaj časa.
Magna Steyr je pripravljena čakati še nekaj časa. FOTO: POP TV

Tudi mariborski župan izpostavil pomembnost projekta za mesto in regijo

Župan MO Maribor Andrej Fištravec je kot župan največjega mesta v regiji in predsednik Razvojnega sveta regije Podravje v izjavi poudaril pomembnost projekta za Maribor in širšo okolico. Opozoril je, da se v družbi redko čuti enotnost in da se je prav pri projektu Magne politika poenotila. "To je projekt investicije v tovarno Magna, pri katerem aktivno sodelujemo že od začetka. Enotni smo si, da je projekt Magna ključen za razvojni preboj Maribora z okolico in da Maribor z okolico potrebuje nova delovna mesta. Magna je povsod po svetu zelo cenjen delodajalec, ki veliko vlaga v razvoj in človeške vire, o čemer vedo povedati številni mariborski delavci migranti, ki se vsako jutro odpeljejo v Magnin obrat v avstrijskem Gradcu s trebuhom za kruhom," je opozoril. 

Župan je še dodal, da jim je kljub turbulentnemu dogajanju v procesu pridobivanja vseh dovoljenj uspelo priti do faze, ko je Arso kljub izjemno zahtevnim pogojem izdal okoljevarstveno soglasje za objekt Magne. Na potezi so tako sedaj stranski udeleženci, ki imajo možnost pritožbe na že izdano soglasje Arsa. 

Fištravec je povedal, da se je potrebno zavedati, da je investitor vezan na naročila pogodbenih partnerjev, zato mora s proizvodnjo začeti najkasneje prihodnje leto v jeseni. V kolikor bi pritožbe okoljevarstvenih organizacij projekt zadržale, je velika verjetnost, da se bo investitor poslužil svojega plana B, izgradnje tovarne na Madžarskem, je opozoril in izpostavil Magno kot dobrega zaposlovalca. 

"Tudi zaradi kroničnega podfinanciranja naše regije s strani države, je prihod tako velikega in uglednega podjetja, ki bo v prihodnjih letih zaposlilo 3000 ljudi, izjemnega pomena za dobrobit naših prebivalcev," je dejal.

Župan je povedal, da mu je jasno, kako zahteven je postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja s strani Arsa, saj so skozi takšen postopek letos šli tudi oni pri projektu sortirnice za odpadke. "Pot do tega soglasja ni bila lahka. Veliko pojasnjevanj je bilo potrebnih, veliko odgovorov na zelo specifična vprašanja. Šele po tem dolgem procesu je sledilo okoljevarstveno soglasje.

Fištravec kot konstruktivni ocenjuje pobudi njegovih predhodnikov, Križmana in Soviča, o skupnem monitoringu relevantnih okoljskih parametrov. "Apeliram na okoljevarstvenike, da svoje poslanstvo na tem primeru izpeljejo na način, da ne ogrozijo razvoja naše regije," je dodal.

Od ideje, zaradi katere so se spreminjali zakoni, do osovraženega projekta

GZS medtem s pismom poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. S tem bi v Sloveniji lahko razvili pomemben okoljevarstveni standard, pravijo.

Da namerava del proizvodnje pripeljati v Slovenijo, je bilo pri nas prvič slišati septembra lani. Takrat je bilo govora o tem, da v prihodnjih dveh letih načrtuje zaposlitev 3000 novih ljudi, pri Mariboru pa bi postavili večji ličarski obrat.V Magni so takrat pojasnili, da je njihova skupina pridobila pomembna posla z družbama BMW in Jaguar Land Rover, kar pomeni, da bo njihova tovarna v avstrijskem Gradcu skupaj z dodatno širitvijo programa pri projektu Mercedes razreda G, v naslednjih letih presegla svoje sedanje zmogljivosti. V občini Hoče-Slivnica zato začeli začeli s postopki za spremembe prostorskega načrta.

Sledilo je navdušenje politike. Vlada je nato oktobra lani sprejela sklep o finančni podpori aktivnostim za vzpostavitev proizvodne cone Hoče-Slivnica, obseg sredstev, ki so namenjena za dodatne začasne ukrepe razvojne podpore za problemska območja z visoko brezposelnostjo, so povečali za deset milijonov evrov.

Lokacijo so na gospodarskem ministrstvu opisali kot idealen prostor v velikosti okoli 100 hektarjev, ki se lahko pohvali z odlično geostrateško lokacijo za vzpostavitev proizvodne cone oziroma za izvajanje dejavnosti večjih domačih ali mednarodnih podjetij.

Začetnemu navdušenju pa so nato sledili vse večji in vse glasnejši pomisleki. Ne toliko o Magni kot o izbrani lokaciji. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je izrazila zaskrbljenost nad načrtovano vzpostavitvijo proizvodne cone v občini Slivnica-Hoče, vlado so pozvali, naj izbere takšno lokacijo, ki ne bo posegala na najboljša kmetijska zemljišča.

Opozorili so, da območje, ki se mu namerava spremeniti namembnost, spada med najboljša kmetijska zemljišča, glede na bonitete, ki jo ta kmetijska zemljišča dosegajo (47 - 67 točk), pa tudi med tista zemljišča, ki bodo v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih osnova za oblikovanja trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Po pomislekih kmetijske stroke o uporabi najboljših kmetijskih zemljišč so v Kidričevem Magni ponudili svoja.

A pristojni so vztrajali pri svojem. Na gospodarskem ministrstvu so dejali, da gre za največjo investicijo po osamosvojitvi države, zato jei prav, da se investitorju pokaže resnost in namero, da je dobrodošel v Sloveniji.

Decembra lani je nato DZ z 58 glasovi za in tremi proti potrdil zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, ki naj bi jo izvedla Magna Steyr. Poslance je večinoma prepričala namera o vsaj 1000 delovnih mest, le nekatere je zmotilo, da se bo za izvedbo uporabila najboljša kmetijska zemlja.

Da Magna prihaja v Slovenijo, je bilo nato uradno potrjeno januarja, se je pa precej skrčilo število obljubljenih delovnih mest. Izvršni direktor Magne Don Walker je dejal, da "bo delo dobilo 400 ljudi".

Medtem ko je Magna februarja že začela iskati prve delavce - na spletni strani  MojeDelo so zapisali, da "za novo lokacijo iščejo sistemskega inženirja, kontrolorja in vodjo vzdrževanja", so se v javnosti krepili pomisleki o smiselnosti uničevanja okolja za vse manj delovnih mest. Kmetom, ki bi se morali v korist Magne odpovedati svoji zemlji, je vlada obljubila predkupno pravico ali ugoden najem zemljišč na območju Rač in Rogoze, javni gospodarski zavod Rinka, ki ga je ustanovila vlada in skrbi za gospodarske dejavnosti v okviru slovenskih zaporov, na območju Rogoze oziroma v neposredni okolici tamkajšnjega odprtega oddelka zapora pa od Sklada kmetijskih zemljišč že skoraj tri desetletja najema večjo količino zemlje, pa pozvali, naj se tem zemljiščem odpove.

Prav tako je vlada marca sklenila, da bo doselila  18,61 milijona evrov finančne spodbude družbi Magna Steyr za postavitev lakirnice Maribor. Takrat je veljalo, da je celotna naložba vredna 146,4 milijona evrov in bo predvidoma končana do konca oktobra 2019. Investicijski projekt bo ustvaril 404 nova delovna mesta.

Do sredine aprila je bila nato odkupljena večina zemljišč za Magno. Tudi ob kritikah, da so jih morali kmetje prodati pod realno ceno. Civilna inciativa Rešimo Rogoški gozd, ki je bila zgrožena nad informacijami, da naj bi zaradi vzpostavitve obrata družbe Magna Steyr posekali 66 hektarjev Rogoškega gozda, pa je začela boj proti obratu. Opozorili so, da gre za pomembno in pestro življenjsko okolje, ki je vetrna pregrada za celotno Dravsko polje.

Čeprav je anketa Večera še junija pokazala, da dobri dve tretjini vprašanih v Podravju podpirata prihod kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta Magne v občino Hoče-Slivnica, medtem ko jih je manj kot četrtina proti, je podrobnejši pregled številk pokazal, da okoli tretjina nasprotnikov projekta živi v neposredni bližini območja bodoče tovarne. Še isti mesec je skupina občanov Občine Hoče-Slivnica napovedala, da bo ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti oz. zakonitosti občinskega odloka, ki je temelj za morebitno Magnino zemljišče v Hočah. Ustavno sodišče je sicer julija soglasno zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. Ugotovili so, da pobudniki ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa.

Čeprav so nato obseg poseka Rogoškega gozda zmanjšali na okoli štiri hektarje, se je nezadovoljstvo ljudi nadaljevalo. Skrbeti jih je začela tudi poraba vode v novem obratu.

Kljub vsem zapletom, so predstavniki Magne še 10. avgusta zagotavljali, da Slovenija ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata. Istega dne je Arso izdal okoljevarstveno soglasje za Magnin projekt v Hočah.

Več organizacij je na to napovedalo pritožbo, kljub informacijam, da bi to lahko ogrozilo Magnin projekt v Sloveniji in dejstvu, da je Magna Steyr dobila gradbeno dovoljenje na zahodu Madžarske, v mestu Zalaegerszeg 50 kilometrov od Lendave.

Magna sicer velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile. Skupina zaposluje 152.000 ljudi, samo v Gradcu okoli 6000, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (775)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
11. 09. 2017 18.06
saj se ne gre za investicijo. žepe si naši politiki polnijo, kot so si z avtocestami, s t6, drugi tir,magna......
aristotel
25. 08. 2017 18.25
+1
Kakšne investicije predvsem umazane,zakaj pa mislite da so prišli v Slovenijo poceni delovna sila.bližina in nedorečena okoljevarstvena zakonodaja...
mertseger
25. 08. 2017 16.13
+3
Pri rušenju Magne ima prste vmes tudi SDS oziroma njihovi pripadnjiki. Magna bo povzročila velikp sivih las nekaterim podjetnikom ki imajo tudi delavce na minimalcih.
ssbobo
25. 08. 2017 14.10
+3
Koliko domačinov še vedno upa da bo nekoč delalo v Magni....... zaposlili bodo prej kot ne agencijske delavce z bolgarskih ter romunski agencij..... saj Avstrijci vedo da naša zakonodaja omogoča kvalitetno opravljeno delo za ustrezno neplačilo....... oni że vedo zakaj bi gradili pri nas šele potem na Madżarski
trdovrat
25. 08. 2017 16.23
Naših bo samo nekaj na kakšnih kontrolnih mestih, pa še tiste bodo potegnili iz Gradca, da jih bodo imeli ceneje tukaj!
GrKo666
25. 08. 2017 09.08
+4
Bi pa z veseljem vsem tem "okoljevarstvenikom" zaračunal izgubo delovnih mest... Teh 400 ljudi bi obesil na njihov budget. Če ne bi plačevali, Goli Otok...
trdovrat
25. 08. 2017 10.35
-4
Mnogokrat sem prav zadovoljen, da nima vsako telečje bitjece možnosti odločanja, kot bi rad Grdko!
Norbert
25. 08. 2017 11.47
+4
Očitno imajo naši "vele-okoljevarstveniki" tako polne žepe da bodo lahko še kaj prispevali za nezaposlene ljudi! Dajte se pokazat vsi tisti, ki nasprotujete - poznam cel kup ljudi iz MB brez služb. Jim boste vi pomagali in jim dajali denar za preživetje, plačevanje položnic al pa jim omogočili kakšen skromen dopust, ki si ga nekateri že leta in leta ne morajo privoščit???
jonbonslon
25. 08. 2017 12.00
-3
grdko,ti ne razumeš,zakaj se določeni "koritniki"na vse pretege borijo za magno...dobili so predplačilo v žep in to morajo izpeljati...
grozjak
25. 08. 2017 12.46
+2
grozjak
25. 08. 2017 08.18
+8
spomnite se, zakaj nimamo vetrnih elektrarn na krasu..................imamo pa nuklearko na dolenjskem....
Norbert
25. 08. 2017 11.50
+0
Normalno da jih nimamo - imamo pa nuklearko ( tako kot si napisal) in pa okoljevarstvenike.. naše veljake, ki zaj... vse kar se da!
Norbert
25. 08. 2017 11.54
+2
Drugače pa ja, 2- 3 x mesečno se vozim v Avstrijo, Nemčijo, Slovaško (službeno) tam kjer je malo morje vetrnic... in ja - katastrofa, vse "črno" je ptic po theh - letijo vedno DIREKTNO proti vertnicam...Res, uboge živalce!
Kollerik
25. 08. 2017 17.35
...sem bil tudi jaz tam... med Bratislavo in Dunajem...ja. Ni primerjave z našo naravo. Vse ravno in mrtvo. Ravno prav za stotine veternic. Pri nas se veternice bodo postavile, nimam nič proti, da se razumemo. Upam samo, da dogovorno, ne kar vseprek. Kdor je bil kdaj na Volovji Rebri, potem ve, na kaj mislim.
Kollerik
25. 08. 2017 17.37
... treba je ohraniti določene kotičke neokrnjene... in treba je potem znat naredit iz tega kšeft iz turizma. Kar Batagela si poglejte. Vse se da, samo po pameti torej.
Tomaz1980
24. 08. 2017 22.46
+12
Ma pa kaj ste vsi ven s z glave??? Če bomo dobpustil okoljevarstvenikom, da se bodo tako igrali z našimi usodami potem bomo na koncu pristali še v kameni dobi! Ali nam bodo oni potlej "zrihtali" 2000 delovnih mest??? Pa dobro no!!?? Kam gremo, Slovenija? Gremo še naprej v prepad? Friki!
trdovrat
25. 08. 2017 10.37
+0
Dobro si ugotovil, da gremo v prepad, ampak vzroka pač ne poznaš, ali ga pa nočeš videti, kot noj, kajne Tomček!
Uporabnik113089
24. 08. 2017 22.22
+2
Pritožbe bodo. Torej?
Uporabnik113089
24. 08. 2017 22.20
+6
Sociolog Cantarutti - državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo? Mojster je na las podoben tistemu asu ki je "zaslovel" kot "poznavalec" obnovljivih virov energije. Sociolog šofira gospodarstvo, sociolog šofira gospodarsko zbornico, diplomirani inženir lesarstva skrbi za jedrsko varnost. Čevljar je direktor UKC. Tisti, ki so nekoč le listali stripe o Alanu Fordu bodo vedeli o čem pišem...
trdovrat
25. 08. 2017 10.38
+0
Zelo je blizu stopnje bivšega šefa GZS, za katerega se mi gravža napisati ime!
Uporabnik113189
24. 08. 2017 22.01
+0
Okoljevarstveno soglasje.. Je kot pogodba za multinacionalko..V kolikor vse piše korektno, potem morajo to spoštovati. V primeru da da so pozabili vpisati požarno zaščito, pa kup drugih malenkosti, se bo veliko podjetje držalo teh "popustov" kot pijanec plota.. Če ste v pogodbi napisali, da poleg avta prodajate tudi hčerko, vam jo bodo odpeljali. Nič ne bo pomagal nekakšen "monitoring" To ni pogodba, ni zakon, ni predpis. Lepo prosim, da prenehate verjet na besede in politične floskule.. Vse te besede o tem kako bodo lepi in dobri so samo besede.. Nič jih ne obvezuje, opetnajstili vas bodo kot so nas pri arbitraži, hrvaških varčevalcih, da ne naštevam. Upam da se bodo pritožili in da bo popravljeno tako kot mora biti. Vzemi ali pusti..Ali pa naj gredo k Madžarom..Imamo tudi druge ponudbe, sploh če bodo delavci najeti iz tretjih držav je zadeva še mnogo slabša kot obljubljajo.
Uporabnik113189
24. 08. 2017 22.15
+1
Sanje vsake multinacionalke, opleniti državo in si prisvojiti pobrane davke od državljanov. Trg je postal brutalen, prodaja je težavna, dati moraš popuste, stroški za oglaševanje, nemogoče zahteve kupcev, ker je konkurenca huda. Potem pa najdeš nekaj poltikov, obljubiš sanje o delovnih mestih, posnameš smetano v milijonih, politikom mandat poteče, nihče ni nič kriv. V ozadju jih pa čaka nagrada za "trud"..Kaj pa državljani? Jah ovce za striženje..
nikhrast
25. 08. 2017 08.34
-2
Vsak ki dela je ovca, živi se od sociale. Kmetje pa tako pobirajo subvencije, škropijo gnojnico, trosijo pesticide..., njem gre tudi v redu, še okoljevarstveniki nimajo problem s tem.
Uporabnik113089
24. 08. 2017 21.57
+1
Pa - pa, Magna!
Norbert
24. 08. 2017 22.00
+4
walter2
24. 08. 2017 22.04
+1
Uporabnik113089
24. 08. 2017 22.10
-2
Norbert
24. 08. 2017 22.11
+7
Nisem tepec - mišljeno je bilo cinično in žalostno, da imajo Madžari že odprta vrata.. čakajo samo še na naše okoljevarstvenike da potolčejo in osramotijo slovenijo do konca!
express_
24. 08. 2017 21.03
+15
iskreno..s takim cirkusom si magne sploh ne zasluzimo..
Norbert
24. 08. 2017 21.50
+6
Res je - nesposobna država ki se ozira (vedno) na okoljevarstvenike, bedake in negativce!
VR46ROSSI
24. 08. 2017 20.42
+6
Avstrija se nam že zdaj smeji......sramota za vlado in politiko, še en propadel posel. Hudič je, preden se pri nas zmenijo kolikor bo kdo pod mizo zaslužil. Sramota.
srebrnibreg
24. 08. 2017 20.52
+3
LOS - T
24. 08. 2017 21.53
+4
Briga Avstrijo, tle gre samo za lastnike Magne, vsi po vrsti miljonarji ki se zdele sončijo kje na Bahamih. Janezi pa na okopih.
Norbert
24. 08. 2017 21.58
+6
Seveda se nam smeji..Ampak mi smo mala Švica ( tako kot so napovedovali). Mi ne rabimo indlustrije in novih delavnih mest - mi imamo intelektualce (okoljevarstvenike) ki jim je mar samo za okolje ( to pa so v 90% -ih tisti, ki v MB sploh ne živijo)...
walter2
24. 08. 2017 22.08
+4
Kaj je vlada kriva narod blesavi san sebi pljuva v skledo in preko kvazi civilnih iniciativ odganja vlagatelje!
Uporabnik113189
24. 08. 2017 22.08
-5
Avstrija se smeji, ker tam tega obrata Magne nočejo, naši pa so pripravljeni pokrast davkoplačevalce v ta namen..
yurife
24. 08. 2017 20.26
-8
še enkrat: za tipično človeško ovco je potreben le uraden dokument z žigom, kjer piše da je vse v okvirih zakona in v mejnih vrednostih, se pa noben ne vpraša kdo je to izdal? da za tem dokumentom stoji nek podkupljen uradnik, ki za malo vsoto vse odobri...saj če bi katere vrednosti presegale mejne oz.dovoljene, se pač te vrednosti poveča, a ne? za primerno vsoto seveda.a ste pozabili na peskovnike slov.vrtcev, kako jih je večina presegala mejne vrednosti težkih kovin??namesto da bi zadevo sanirali, so lepo te mejne vrednosti dvignili in sedaj so spet vsi peskovniki znotraj mejnih vrednosti, slov.ovčke pa ste lepo na to pozabili, naši otroci se še pa vedno v teh peskovnikih igrajo...dajte se zbudit folk, ne tako slepo verjet ljudem, ki jim je mar le denar pa četudi vas morajo zato žejne čez vodo peljat...
srebrnibreg
24. 08. 2017 20.43
+7
Še enkrat. Tisti kateri ve sešteti 1+1 ne bo nasprotoval tej gradnji. Drugi razlog je le lahko še to, da je škodljivec naši državi, našemu delavcu in našemu gospodarstvu. Vse drugo so pravljice.
gozdar1
24. 08. 2017 20.46
+12
Nekateri boste stopili v resnsnični svet, ko bo enkrat zmanjkalo za penzije, socjalko,...seveda boste takrat s prstom kazali na nekoga drugega. V realnem svetu se denar namreč ne pojavi sam od sebe na računu vsakega 1 v mesecu.
yurife
24. 08. 2017 21.29
+0
dragi moji, tudi če Magna uspe, vam ne bo rešila države, težava naše bede leži drugje....če si pa ti res gozdar, pa bodi raje tiho, da ne odpremo teme o tvoji nesposobni branži...pa nismo vsi drugače misleči brezposelni...ampak vi ozkogčedneži očitno drugač kot žalit ne znate komunicirat...srebrnibreg, tebi se pa itak že od daleč vidi, da si najbrž tud ti eden izmed teh, ki bodo postrani nekaj vlekli od tega....
yurife
24. 08. 2017 21.34
-1
yurife
24. 08. 2017 21.46
+0
in kot sem že v prejšnjih komentarjih povedal, podpiram Magno v Sloveniji, vendar ne na tej lokaciji in ne pod takimi pogoji, pa tud gozd naj pustijo na miru in najdejo zemljišča drugje.
CyberWorm90
24. 08. 2017 20.15
-3
kle ni fora w lenuhih pa delawnih mestih itd :)) bolj w subwencijah k jh bo dala naša wlada okol 20 miljončkou pa pol to pomeni razne prowizije podkupnine za izbrance w wladi itd : ))) awstrijci tut wejo da smo texas držawa in da kle lohka podkupujejo in zgradijo nek kar w awstriji nikol nebi mogli : )))
CyberWorm90
24. 08. 2017 20.16
-3
zakaj že awstrija neče dat 20 miljončkou subwencij itd : )))
srebrnibreg
24. 08. 2017 20.17
+5
Torej je po tvojem vlada proti gradnji. Pa ti si genij.
CyberWorm90
24. 08. 2017 20.20
+3
wlada je za gradnjo že zarad subwencij k jh bojo si razdelili naši w wladi pa pol del od magme : )) tko lohka mahinirajo sam w eni skrumpirani držawi zlowenistan : ))) w awstriji nemorjo : )))
srebrnibreg
24. 08. 2017 20.28
+2
Še enkrat. Torej po tvojem vlada zavira in ovira gradnjo?
Uporabnik113189
24. 08. 2017 21.53
+3
vlada se gre korupcijo. Več kot očitno..Prilagaja predpise, piše posebne zakone, davek, ki ga plačujemo pa podarja tujcem.. Davek zbiramo v državi za naše skupne zadeve, ne pa za dobiček tujih podjetij..
walter2
24. 08. 2017 20.09
-2
Mnogi radi omenjate trenutni hitrejši razvoj exs držav Varšavskega pakta,a se vprašate zakaj?Ni zaradi levih ali desnih vlad ampak zaradi zavedanja naroda,da na svetu ni 100% čiste industrije in edino razvoj le te,ki jim ga prinašajo svetovne multinacionalke prinaša več dela ,boljši standard in posledično boljše življenje in si ga zato ne uničujejo z ustanavljanjem kvazi civilnih in okoljevarstvenih družb!
brezveze13
24. 08. 2017 20.02
-3
lahko bi že malo nehali s to kritiko na SDS ,za vse kar se zgodi krivite ta SDS pa ni ravno vsega on kriv nekaj najbolj glasnih članov civilne inicijative za CC celje sploh ni v nobeni stranki tako velja tudi za člane raznih zelenih okljevarstvenikov da ne naštevam vsi hočejo na nek način opravičiti svoj obstoj (na katerega je vezana tudi državna subvencija) pa če ravno brcajo v temo
optimist11
24. 08. 2017 20.13
+3
SDS_je_poden
24. 08. 2017 19.52
+8
Sam ne jokat, ko ne bo služb na štajerskem koncu. SDS se dela strokovnjaka za gospodarstvo, potem pa takole nagaja ob večjih projektih. Z zakonom prepovedat SDS.
SDS_je_poden
24. 08. 2017 19.54
+5
Komiji so delali ZA delavce, prefarbanci pa delajo proti delavcem, proti narodu in proti državi.
tomazbodner
24. 08. 2017 19.48
+9
Vseeno Magna manj onesnazuje kot TES 6... Kdaj bo zaprt, po drzavi pa kot rozice nasajene vetrne elektrarne? Aja, sorry... vetrnice pa ne! Se bi lahko kaksna ptica v njih zaletela... Torej ce prav razumem - od vlade zahtevate sluzbe, a sluzb nocete. Zelite cisto naravo a cistejsih virov energije nocete. Dobri ste. Mimogrede - povprecna placa v srednje velikem mestu na Kitajskem je ze visja od povprecne place v Sloveniji. Ce je to Shanghai, Guangzhou ali Dalian, pa 2-3x visja. Toliko o drugi Svici, o pok_varjeni politiki... kaj ste naredili z mojo rodno dezelo v zadnjih 20+ letih...
brezveze13
24. 08. 2017 19.39
+12
dajte že sprejeti zakon da se posamezniki stranke in civilna inicijativa nimajo kaj vmešavati v gospodarstvo .prav tako zakon o odgovornosti kazenski in materijalni za storilce in odgovorne spornih projektov. Komisije za sprejemanje projektov ne bi smele imeti strankarskega pridiha ampak nevtralne Oziroma bi morale biti v sestavu pozicije opozicije in nevtralnih strokovnjakov. Seadaj sre pa samo obmetavajo pozicija in opozicija na škodo gospodarstva