Gospodarstvo

FOTO: Na protestih v Luki Koper več 100 ljudi: Primorska je enotna, Luke ne damo

Koper/Ljubljana, 30. 01. 2018 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na protestu pred Luko Koper se je zbralo več sto ljudi, ki so podprli sindikalista Mladena Jovičića in delavsko gibanje v Luki. Zbrani so opozorili na pritiske na zaposlene in na nerešeno problematiko delavcev IPS. V Luki Koper sicer že od petka poteka upočasnjeno delo, zaradi česar prihaja do zamud, ki pa jih skušajo nadomestiti s kopenskim prometom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protestni shod pred Luko
    02:32
    Iz 24UR: Protestni shod pred Luko
  • Iz SVETA: V Luki Koper od petka delo poteka upočasnjeno
    03:07
    Iz SVETA: V Luki Koper od petka delo poteka upočasnjeno

Civilna fronta 'Vstala Primorska, vstani Slovenija!' je danes pred Luko Koper pripravila protest v podporo delavskemu boju. Udeležbo oziroma zanimanje zanjo je po družbenem omrežju Facebook najavilo več kot 500 ljudi, približno toliko se jih je tudi zbralo in zaprlo vhod v Luko Koper. Shod je sledil zaostritvi razmer med žerjavisti in upravo Luke po poskusu odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću.

Okoli uro dolg protestni shod so protestniki sklenili s približno četrt ure dolgim pohodom okoli krožišča pred vhodom v Luko, zaradi česar je bil tovorni promet v in iz pristanišča za kratek čas ustavljen.

V civilni fronti zahtevajo, da se konča gonja proti sindikalistom in delavcem, "ki so dovolj pogumni, da se uprejo škodljivim manipulacijam uprav".

Protestniki so skandirali slogane, kot so: "Luke ne damo!" in "Mladena ne damo!". Zgovorni so bili tudi transparenti, ki so se glasili: "Mi vsi smo Mladen!", "Primorske ne damo", "Ne preizkušajte našega potrpljenja".

Mersad Kovačević iz sindikata žerjavistov je prišel na shod zaradi dogajanja v zadnjih dneh in poskusov vročitve odpovedi delovne pogodbe njihovemu sodelavcu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Jovičiću. 

Protesta so se udeležili številni predstavniki sindikatov, ki so izrazili solidarnost sindikatom in delavcem znotraj Luke Koper.

'To je napad na skupno premoženje'

Tomaž Slavec iz Levice je opozoril, da je treba ustaviti plenjenje države. Kot je poudaril, so najprej odstranili neposlušne člane nadzornega sveta, nato upravo "in sedaj so na vrsti predstavniki zaposlenih". Ob tem je tudi spomnil, da eden glavnih argumentov za zamenjavo Matićeve uprave ni rešen. "Kje je zdaj načrt zaposlovanja delavcev IPS," se je vprašal.

Po njegovem tudi ne gre v primeru Jovičića le za napad na sindikalno organiziranje, vse zaposlene in delavstvo nasploh, pač pa tudi za napad na skupno premoženje.

Na nereševanje problematike delavcev IPS so opozorili tudi drugi govorci. Diana Kos iz sindikata poštnih delavcev je tako izpostavila vzorec odpuščanj sindikalistov v drugih podjetjih, od Pošte Slovenije do Arrive in sklenila, da ne gre za naključje, ampak za vzorec z namenom dolgoročne prekarizacije delavstva. Kot je dodala, bi morale "odleteti vse uprave, ki ne rešujejo problema prekarizacije, in morala bi odleteti vlada, ki vse to dopušča".

Na shodu je bil prisoten tudi predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar, ki je ob robu shoda ocenil, da gre za odziv na "odkrit napad na delavsko gibanje v Luki Koper".

Po njegovih besedah z upravo sicer potekajo "intenzivni pogovori, da se reši nastali položaj in jaz verjamem in upam, da bomo prišli do nekih skupnih zaključkov čim prej in da se poslovanje Luke Koper in delo vrneta v normalno stanje". Znano je namreč, da žerjavisti od konca prejšnjega tedna počasneje delajo, zaradi česar so v minulih dneh že nastale zamude.

Slosar je pri tem poudaril, da žerjavisti trenutno presegajo norme in da delo poteka v skladu z notranjimi predpisi in določbami iz varstva pri delu. "Pazi se bolj, kot se lahko pri hitenju," je navedel ter dodal, da je žerjaviste še vedno strah morebitnih delovnih nezgod. Jovičić je bil kot žerjavist julija lani namreč udeležen v nesreči, v kateri je umrl tuji delavec. "Osebno sem mnenja, da če gre kaj narobe, mora podjetje zaščititi zaposlenega, ne pa da še samo vztraja s svojimi tožbami na lastno pest," je še povedal Slosar.

Na protestih v Luki Koper se je zbralo okrog 500 ljudi.
Na protestih v Luki Koper se je zbralo okrog 500 ljudi. FOTO: Aljoša Kravanja
Podpiramo vas v odločenosti, da preprečite politično kaznovanje sindikalista z vsemi sredstvi pravnega in sindikalnega boja. Visokošolski sindikat Slovenije v pismu podpore Sindikatu žerjavistov

Nova uprava Luke Koper pod vodstvom Dimitrija Zadela je namreč na začetku prejšnjega tedna začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Jovičiću, ki je bil kot žerjavist udeležen v delovni nesreči konec julija, v kateri je umrl delavec.

Vodstvo družbe je v petek sicer sklenilo ustaviti postopke odpovedi pogodbe in namesto tega iti v sodno izpodbijanje zadnje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi. Kot je tedaj pojasnil Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", Jovičić pa do nadaljnjega ostaja zaposlen v Luki in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje.

Poteza uprave ni pomirila žerjavistov, ki so zaradi po njihovem enostranskih potez uprave zoper sindikat in preostale zaposlene preklicali socialni mir. Dodatno so žerjavisti upočasnili delo, zaradi česar so že nastale zamude, ne pa tudi preusmeritve tovornih ladij v druga pristanišča, je v ponedeljek pojasnil Zadel.

Civilna fronta je podoben množičen protest organizirala že pred poldrugim letom ob poskusih zamenjave tedanjih luških nadzornikov, kar bi odprlo vrata zamenjavi tedanje uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. Tedaj se je na shodu zbralo nekaj tisoč ljudi, tudi zaradi pritiska javnosti pa je Slovenski državni holding (SDH) nato umaknil predlog o menjavi članov nadzornega sveta, tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je odstopil s položaja.

Nova uprava je začela postopek izredne odpovedi sindikalistu Mladenu Jovičiću, zato je v Luki zavrelo.
Nova uprava je začela postopek izredne odpovedi sindikalistu Mladenu Jovičiću, zato je v Luki zavrelo. FOTO: Aljoša Kravanja

Visokošolski sindikat: 'obnovo' postopka razumemo kot represivni ukrep uprave

Pred shodom je podporo Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti izrazil tudi Visokošolski sindikat Slovenije. "Strinjamo se z vašo trditvijo, da napovedana izredna odpoved zaradi delovne nesreče, za katero ni dokazano, da bi bil zanjo odgovoren kolega Jovičić, ne zadeva le posameznika, ampak pomeni grožnjo vsem sindikalistom v vašem kolektivu," so zapisali v pismu podpore. 

Dodali so: "Ker so vsi roki za izredno odpoved potekli oziroma ker po premestitvi na drugo delovno mesto ni pravne osnove zanjo, ‘obnovo’ postopka po tako dolgem obdobju razumemo kot represivni ukrep uprave, ki jo je SDH po nareku vlade ravnokar nastavil zato, da zatre notranjo opozicijo vladnim netransparentnim načrtom glede luke, drugega tira in preplačila udeležbe Madžarske v investiciji v drugi tir Divača–Koper."

"Cenimo to, da je Sindikat žerjavistov pod vodstvom Mladena Jovičića presegel pogosto omejevanje sindikalnega delovanja na neposredne ekonomske interese zaposlenih in je s političnim angažmajem proti škodljivim potezam vlade pokazal več državotvornosti od nje same," so še zapisali.

Upočasnjeno delo v Luki povzroča preglavice Slovenskim železnicam

SŽ-Tovorni promet pa ima medtem zaradi upočasnjenih delovnih procesov pri nakladanju in razkladanju vagonov v Luki Koper že več dni težave, predvsem na kontejnerskem terminalu. Prevoz tovora je nereden, stranke SŽ-Tovornega prometa pa so vse bolj nezadovoljne in že odpovedujejo vlake, so povedali na Slovenskih železnicah.

Na železnicah pravijo, da je za oceno poslovne škode še prezgodaj, upajo pa, da se bo stanje v Luki Koper uredilo v najkrajšem času.

V Luki Koper je že od petka poteka upočasnjeno delo, za katerega so se žerjavisti odločili potem, ko je luška uprava začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Jovičiću.

Da v Luki zaradi upočasnjenega dela žerjavistov prihaja do zamud, je v ponedeljek sporočil predsednik uprave družbe Dimitrij Zadel. Kot je dejal, gre za en dan zamude, ki jo skušajo nadoknaditi s kopenskim prometom, ni pa prišlo do preusmerjanja ladij v druga pristanišča. Po njegovem gre tudi za vprašanje o dosedanjem načinu dela v pristanišču.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
31. 01. 2018 20.17
+1
samo v sloveniji odstavijo vodstvo, ki naredi firmo profitabilno.
toti mišek
30. 01. 2018 21.14
-1
Pinko Tomažič ni prepeval?
bojer
30. 01. 2018 19.44
+6
Vsekakor luka ni in ne more biti na prodaj, tako ali drugače. Zato gre.
nikhrast
31. 01. 2018 16.36
-1
Zakaj ne, zakaj je ne bi jo kupil domač kapital? Kje je domač kapital, v štumfih? Ni čudno da so pokojnine tako nizke, vsi bi živeli na račun države.
Kollerik
30. 01. 2018 19.35
+11
Ne bom komentiral, ker ne vem za realno stanje v Luki. Samo to. Če je to res, kar sem prebral pri nekaterih komentatorjih (estelle.r naprimer), potem je potrebno to jugo bando počistit do konca.
bojer
30. 01. 2018 19.45
+1
Kako pa, če ni več nobene "čiste luknje"?
krtofl
30. 01. 2018 19.55
+9
hm...kollerik....ti ni to sumljivo... Rojeni Primorci, z relevantnimi delovnimi izkušnjami in več kot ustrezno izobrazbo smo postavljeni na stranski tir, zato da službe v upravi dobivajo ljudje s kupljenimi diplomami iz Banja Luke in Novega Sada.
Kollerik
30. 01. 2018 20.08
+4
Krtofl, če to drži.... poudarek je na ČE. Je pa nekoliko sumljivo, ja.....
Brtoljo
30. 01. 2018 19.31
+1
Neverjeno da par polkvalificiranih zerjavistov drzi v sahu celotno drzavo....
krtofl
30. 01. 2018 20.02
+2
estelle.r
30. 01. 2018 19.24
+10
Naj se rišejo vsi skupaj v Luki. V igri je velik denar dragi moji, zato pa takole postopajo, protestirajo in so glasni. KOLIKO primorskih firm je propadlo, pa so vsi bili tiho kot miške? Poglejte kaj se dogaja s Cimosom ljudje božji, ampak tam nihče ne protestira. Plačilna lista s 540 BRUTO plače (videla na lastne oči, pred tem sem mislila, da je to nezakonito, ker naj bi imeli zakonsko določeno minimalno plačo), zgarani delavci, utrujeni od vsega. Luški delavci so vedno uživali visoke privilegije, zadnje čase pa so luški delavci samo še iz sestre Srbije. Rojeni Primorci, z relevantnimi delovnimi izkušnjami in več kot ustrezno izobrazbo smo postavljeni na stranski tir, zato da službe v upravi dobivajo ljudje s kupljenimi diplomami iz Banja Luke in Novega Sada. Fuj, L od Luke Koper ni danes ostalo.. Sami ste si zakuhali to mineštro, sami jo pojejte...
toti mišek
30. 01. 2018 21.15
+2
pa že dolg časa se reče Kopar i luka Kopar....
obožeobože
30. 01. 2018 19.22
+7
Zakaj za Cimos ne norite tako kot za luko! Čez 2 leti ga ne bo več. Seveda tam ni dnara?!
krtofl
30. 01. 2018 19.30
+7
kaj je počel nadzornik ko je direktor delal neumnosti....
obožeobože
30. 01. 2018 19.20
+4
LUKA JE VELIKA! Seveda jeveliko ljudi ki imajo pristavljen svoj piskrček.
ho?emVšolo
30. 01. 2018 19.14
-2
Seveda. Otroke postavit v prvo vrsto....
Heineken 1A
30. 01. 2018 18.52
-4
POSTOPAČI RDEČE ZVEZDE SPET SE ZBIRAJO PRED LUKO. S TAKŠNIMI BEDARIJAMI LUKA IZGUBLJA SAMO UGLED MED PRISTANIŠČI. LUKO JE OBVEZNO TREBA PRODATI STRATEŠKEMU PARTNERJU KATERI SE SPOZNA NA DELO S PRISTANIŠTVI SAMO NE SRBSKEMU TAJKUNU!
Kollerik
30. 01. 2018 19.36
krtofl
30. 01. 2018 19.57
+1
krtofl
30. 01. 2018 19.57
+2
tebe pa res nadloga......šc okol sveta...
flinston
30. 01. 2018 18.50
+4
Da bi narod vedel koliko denarja gre v stranske firme katere delajo za luko in so lastniki delavci luke bi bilo vsem slabo. Delavci luke pa normalno da štrajkajo, ker takšne plače kakršne imajo luški delavci nimajo niti pri Pipistrelu. Samo v decembru z trinajsto in raznimi nagradami lahko pridejo na 5000 eur. TUDI SAM BI ŠTRAJKAL. Iz prve roke vse informacije.
estelle.r
30. 01. 2018 19.17
+1
extradeluxe
30. 01. 2018 19.24
+1
Viejo cabron
30. 01. 2018 18.41
+4
Ko slišim naziv državno podjetje v kapitalizmu mi gre na buahahaha.
krtofl
30. 01. 2018 19.59
+2
bajuk ta pokvarjenc je pohopsal delnice.....
encijandupli
30. 01. 2018 18.26
+8
Dejstvo je, da luko obvladuje Srbska mafija s pomočjo SLO udbo mafije. SLO udbo mafija krade od visokih donosnih dobičkov luke, Srbska mafija pa šverca tone drog skozi to pristanišče.
Kollerik
30. 01. 2018 18.27
+1
encijandupli
30. 01. 2018 18.34
+3
Bojim se dneva, ko bo kleni Slovenc obseden z delom, ugotovil da je po kulturi in rasi enak najnaprednejšim narodom na svetu, kod so Bavarci, Avstrijci in Švicarji ter da ga izkoriščajo neki brezzvezni lopovi združeni v organizacijo z imenom UDBA, katera prednost nje samo neizmeren pohlep in nemoralnost katere Slovenski človek ne more doumeti! Potem bo pa javkanje!
piljan
30. 01. 2018 18.40
+2
Hehehe,in dohtarček direktno k tej mafiji po kredit.Je kakšna povezava?
encijandupli
30. 01. 2018 18.43
+3
Lastnost Alpskega človeka je visoka toleranca in potrpežljivost, ki bi jo lahko opisali kod trdo jekleno palico, ki se pod visokimi pritiski obremenitve ne upogne, kod druga jekla. Ampak na neki točki praga nosilnosti, pa ne pride do upogiba ampak direktnega zloma! Ko se bo ta prag pri SLO zlomil ne bo lušno za tiste, ki so to povzročili.
krtofl
30. 01. 2018 18.47
+0
encijan...kaj naj drugega kod da sumim si kemik in delaš poskuse na sebi...
encijandupli
30. 01. 2018 18.53
+2
>>direktno k tej mafiji po kredit.<< Vem kaj namigujete. SDS si je pač SPOSODILA denar ker ga nima. Za razliko od "SLO" levičarjev, ki ga perejo v NLB ter dobivajo milijonske provizije. SIGURNO SI NI SDS SPOSOJAL DENARJA OD UDBE, ampak si ga je sposodil od Srbskih poslovnežev. Če je nekdo Srb še ne pomeni da je mafijaš, tako kod, če je nekdo Slovenc še ne pomeni da je Murgl udbaš.V Srbiji so dosti bolj popularni Četniki, kod pa udba in ostala partizanska banda
krtofl
30. 01. 2018 18.55
+0
piljan
30. 01. 2018 19.01
+1
Res je kemik,ko dohtarček potrebuje denar pa nameša ,da je tudi srbska mafija dobra.
Kollerik
30. 01. 2018 19.20
+2
encijan.... to lastnost nikar preveč ne preizkušajte, pa bo
Belabreza
30. 01. 2018 22.21
+2
Včasih so bili trenirkarji in opankarji, sedaj pa se plazi okoli njih in prosi za denar. Vse se vrača, vse se plača.!!!
rossis
30. 01. 2018 18.21
+6
To so rezultati tiste kravine iz SDH, ki se s svojimi strici iz ozadje meša v državne družbe. S tem dela veliko škodo nam davkoplačevalcem, polni pa žepe svojim mafijskim botrom iz ozadja. Marioneta Kravina dela vse v korist mafijcem, ki se skrivajo pod njeno pič... Koliko časa bomo davkoplačevalci gledali te lopove v SDH. Mislim, da bo treba dobro nabrusiti.jezike...
omega _v6
30. 01. 2018 18.03
+3
Levaki bi radi luko prodali in si kupnino razdelili tako kot je v njihovi navadi!! Vodenje državnih podjetij je prava sramota nastavljajo se neki kvazi menedžerji,ki pomagajo tistim na položajih okrasti podjetja!! Za vedno si zapomnite,da levica na oblasti pomeni zgolj bedo in pomankanje!!
Odrešenik666
30. 01. 2018 18.20
+2
Edini posten je bil Casar. Ga dolgo ni videt.
krtofl
30. 01. 2018 18.49
+2
jap...po uspešn karijeri se je umaknil v samoto...
igy02
30. 01. 2018 17.47
+2
Luka je Avgijev hlev. Polna dreka in nepotizma. Ogromno ljudi nič ne dela in vleče super plače (govorim o upravi in strokovnih službah). Znane so šok sobe, kjer hranijo te kadre. Če nisi rdeč ali nimaš nekoga v Luki ali med potomci rdečih, ne boš videl Luke od znotraj. Vsi direktorji se povežejo s proletarci, drugače imajo hude težave. Ko je treba dvignejo na noge vso rdečo Primorsko. Samo, da se ne bi nič spremenilo. Zaposlene pa figo briga za IP sodelavce, ki garajo za njihove predobre plače. Vsi direktorji do sedaj so bili politično nastavljeni. Mogoče edino Rudi Dujc je bil strokovnjak. Pa je revež prezgodaj umrl. In takoj je direktorsko mesto zasedel največji politik med direktorji Luke. Bruno Korelič. Kakšen menedžer je bil že pove podatek, da ni govoril nobenega svetovnega jezika. Niti italijansko, kar zna na obali vsak bebec.
krtofl
30. 01. 2018 17.50
-1
svečkar...bebec si ti ker pojma nimaš....
krtofl
30. 01. 2018 17.55
+4
igy02
30. 01. 2018 18.02
+2
krtoflon Ti ki si strokovnjak za vse. Napiši, kateri direktor luke do sedaj ni bil politično nastavljen. Pa nehaj že enkrat s temi svečkarji. Sploh ne vem, kaj je to. Jaz sem podjetnik ne me tvoja in ostale ideologije ne zanimajo. Poznam pa razmere v Luki zelo dobro in vrsto let. Pa za malo osvežitve. Bruno Korelič je bil pri 29 letih republiški sekretar za promet. Če ta mi bil politično nastavljen kdo je bil? Pa je bil predsednik skupščine Koper (sedaj župan), pa konzul v Trstu. Še kaj.
fljfo
30. 01. 2018 18.13
-1
Vsi, ki grejo proti levim Sektasem so za njih svečkarji....Če je temu tako, kakor trdijo bi moral Puklasti zmagati s 70+
Kollerik
30. 01. 2018 18.33
+2
igy, pa ni ti to Bruselj, gnezdo janšeističnega nepotizma... :)
igy02
30. 01. 2018 18.44
+3
krtofl
30. 01. 2018 18.53
+3
kaj ima veze korelič....zdaj je vprašanje menjave uspešnega direktorja Matiča....kod razlog pa navedejo ips ker so žerjavisti zhebali jazbeca in ker so že prej imeli neke skrite plane...ips...zakonodaja je sprejeta v parlamentu.....in še in še igy...
javna_vila
30. 01. 2018 17.38
+3
50 odtenkov rdeče
igy02
30. 01. 2018 17.48
+3
Ricketts
30. 01. 2018 17.26
+7
Ne, ne Časar, rdeči bodo zavozili luko. Takrat, ko bodo zgradili drugi tir, luke že doooolgo ne bo več.
piljan
30. 01. 2018 17.34
+0
Ricketts
30. 01. 2018 17.40
+11
Ja, odnesli jo bodo, tako kot Metalno, TAM, LITOSTROJ.........
piljan
30. 01. 2018 17.49
+0
In kaj ti manjka zaradi tega svečkar?Znaš povedati?
krtofl
30. 01. 2018 17.54
+3
in vse to so rdeči odnesli....a časar je rdeč al je janezov kader....sđs kader....ta časar ki so ga nagnali ti sindikati ....danes pa sedi...
Viejo cabron
30. 01. 2018 17.18
+4
Po slikah me ta zbor bolj spominja na zborovanje o samostojnosti.
Viejo cabron
30. 01. 2018 17.18
+2
fljfo
30. 01. 2018 17.34
+1
Sužnji ideologije so omadeževali še en shod.....
Kollerik
30. 01. 2018 18.30
+1
prit k nam v fabrko delat, pametnjakovič..pa boš ti videl, kaj je res ideologija
Viejo cabron
30. 01. 2018 18.38
+2
Kollerik
30. 01. 2018 19.22
-1
... zakaj le....ideologija dela mi je vedno ležala
Ricketts
30. 01. 2018 17.13
-3
Še dobro, da ni za vse kriv Janša.
Odrešenik666
30. 01. 2018 17.13
+5