Gospodarstvo

Vlačič: Revizija je pregledala posle

Koper, 11. 03. 2010 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glede afere s prodajo zemljišč, v katero naj bi bil vpleten Prijatelj, v Luki Koper menijo, da uprava ni vplivala na revizijo. Minister Vlačič meni, da sekretar Jakomin ima njegovo podporo.

V Luki Koper so se danes odzvali na ugibanja glede postopkov nakupa zemljišč družbe Luka Koper na Orleški gmajni ter s tem povezanim poslovnim sodelovanjem z družbo Premik-Net. Opozorili so na namigovanja, da naj bi sedanja uprava in nadzorni svet Luke Koper poskušala vplivati na revizorje in pripravo revizijskega poročila, ki ga je opravila družba Pricewaterhouse Coopers.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Dare Čekeliš

"Uprava in nadzorni svet Luke Koper odločno zavračata vsakršne očitke in namigovanja o kakršnem koli vplivanju na izvedbo posebne revizije. Na delo revizorske hiše nista vplivala ne uprava družbe, ne nadzorni svet,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Trdijo, da je bil celoten postopek opravljen skladno s pravili stroke in pooblastil, ki jih revizorji v takšnih primerih imajo. Pri tem se je treba zavedati, da so pooblastila revizorjev omejena in niso primerljiva s pooblastili organov pregona. Dejali so še, da aktivno sodelujejo z organi pregona, ki preiskujejo morebitna kazniva dejanja, storjena v družbi Luka Koper, tudi v zadevi Orleška gmajna.

Vse ugotovitve organov pregona in revizorjev bodo upravi družbe služile pri odločanju o nadaljnjih ukrepih. Celotno poročilo posebne revizije bo delničarjem Luke Koper predstavljeno na skupščini 26. marca 2010.

Nekdanja nadzornica zahteva pojasnila

Nekdanjo nadzornico Luke Koper Olgo Franca čudi, da se nakup Orleške gmajne in svetovalne pogodbe, ki jih je z Luko Koper sklepal državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin, niso znašli med posli, ki jih je podrobno pregledala posebna revizija.

Na vprašanje, ali je zadovoljen z rezultati revizije, je Vlačič odgovoril, da bo revizija predstavljena delničarjem na skupščini, ki bo konec meseca. "Takrat se bomo seznanili (z revizijo) in dali na skupščini revizorju tudi dodatna vprašanja," je dodal.

Po mnenju France bi bilo treba preveriti vse Jakominove projekte in svetovanja v zvezi Luko Koper. "Preveriti bi bilo treba, kateri so dobri, kateri projekti niso dobri, ali so bili preplačani, ali so bili ustrezni," je še dejala.

Jakomin uživa Vlačičevo zaupanje

Dokumentacijo o poslih v zvezi z Orleško gmajno so po navedbah France nadzorniki zahtevali malo pred tem, ko je Časarja zamenjal sedanji vodja uprave Gregor Veselko. Podatke o tem, kaj točno je Luka Koper kupila, po kakšni ceni in koliko je plačala za revizijo, so nadzorniki dobili na svoji zadnji seji. Časa, da bi jih podrobneje preučili, pa po besedah France tedaj ni bilo več. Sestava nadzornega sveta se je po skupščini družbe julija lani korenito spremenila.

Jakomin je medtem v odzivu za sporočil, da je bila Franca članica nadzornega sveta Luke Koper še v času, ko je sam kot zunanji svetovalec sodeloval z Luko Koper. "Če je Franca menila, da je s temi posli kaj narobe, je imela vse mehanizme, da bi lahko ustrezno ukrepala že takrat. Še vedno pa lahko, če obstaja kak sum, sproži ustrezne pravne postopke," je v sporočilu zapisal Jakomin.

Na omenjeno se je v Bruslju danes odzval tudi minister za promet Patrick Vlačič in poudaril, da Jakomin še vedno uživa njegovo zaupanje. O tem, ali se bo kriminalistična preiskava preusmerila na prometno ministrstvo, pa je dejal, da to ni njegova stvar, temveč je to vprašanje za tiste, ki odkrivajo morebitne nepravilnosti.  "Državni sekretar uživa moje zaupanje, te povezave (z Luko Koper) niso nič novega, so bile znane, že preden se je revizija začela. Moja eksplicitna zahteva je bila - in to je tudi zabeleženo -, da se posli in pogodbe, kjer je bil on zraven, pregledajo, in kolikor sem obveščen, je revizija to tudi pogledala," je dejal minister Vlačič.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: POP TV

Informacije, da vsi posli, v katerih je sodeloval Jakomin, niso bili pregledani, pa je minister komentiral z besedami: "Če bi se pojavil dvom, ali je revizija to dovolj dobro pogledala, lahko naročimo še dodaten pregled, tudi policija pregleduje vse te stvari. Torej, če bi se pojavila potreba, da se to dodatno preišče, mi s tem nimamo nobenih težav."

Ozadje kriminalistične preiskave

Slovenski kriminalisti so v zadnjih nekaj dnevih po državi opravili kar nekaj preiskav v zvezi z jemanjem podkupnin in gospodarskim kriminalom. Poslanec SNS Srečko Prijatelj naj bi prejel podkupnino, različni posli pa naj bi vodili preko Prijateljeve žene Aleksandre tudi do Luke Koper. Podjetje, ki je v lasti žene Aleksandre, je od države zelo ugodno kupovalo zemljišča v Sežani in jih zelo drago prodajalo Luki Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar.

Luka Koper naj bi za ta posel plačala visoko provizijo. Po pisanju Dnevnika je Luka Koper za 63 hektarjev zemljišč plačala 20 milijonov evrov in pri tem za provizije odštela 830.000 evrov. Kot so ugotovili kriminalisti, naj bi bila Luka Koper v omenjenih poslih oškodovana za 3,8 milijona evrov.

Vse skupaj naj bi se sicer začelo že sredi lanskega leta, ko je kriminalistična policija na območju Kopra obravnavala gospodarsko družbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s strani odgovornih oseb. Obstajal je namreč sum korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, s katerimi je bila gospodarski družbi povzročena škoda približno 3,8 milijona evrov.

Nato pa je policija januarja letos ugotovila tudi, da je med udeleženci poslov, povezanih z gospodarsko družbo, prihajalo do izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov.

Sporne posle Luke Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar, je lani pretresla tudi posebna revizija. Po navedbah vodstva Luke Koper revizorji glede svetovalnih pogodb za strategije zalednih terminalov, pri katerih je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin, ni odkrila nič bistvenega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burek55
15. 03. 2010 13.47
VSI TRIJE SO DOBRO PODPRTI------FINANCNO.
Manndy
14. 03. 2010 11.05
Noben kriminal ni mogoč če vsi po vrsti na čelu administracije niso vpleteni v to tudi Kramberhetr bi bil še živ.. Ta jim ni pasal ker je svoje vragolije sam plačal...
alterego
13. 03. 2010 13.28
Jakomin ima Vlačičevo podporo, Vlačič pa Pahorjevo! dobro so podprti
manco-capac
13. 03. 2010 10.55
Vpleteni so levi in desni, torej še ena afera, ki ne bo dočakala epiloga, saj kot bi rekel Lucu "nikomur ni v interesu, da se stvar razčisti".
zulj001
13. 03. 2010 10.33
Neverjetno toda resnično,najameš svetovalca,da ti uredi NAJDRAŽJI NAKUP ZEMLIŠČA.Tu ni vpleten samo Prijatelj,tu ima prste vmes tudi minister Vlačič in še mnogi drugi.In sedaj "SVETOVALEC",ki je bil deležen provizije ,ocenjuje pravilnost postopkov.TO JE ZA ZNORET !!!
Marija Krebs
13. 03. 2010 09.48
dre1
12. 03. 2010 18.54
zq kolko so jih kaj podkupli
trlbabalan
12. 03. 2010 16.40
ja, patrick, kdo ti pa vrjame?
lariy
12. 03. 2010 11.39
Je država delničar luke? Je! Ima mehanizme, da ukrepa proti prevarantom. Ima! Le zakaj tega ne stori?
rafael.m
12. 03. 2010 09.43
Pa tudi nadzornike in nadzorne svete je treba ukinit. Saj samo vlečejo nagrade in nimajo pojma kaj se v firmah dogaja. Odgovoren je direktor in nekaj vodilnih. In če se pri revizijah ugotovijo nepravilnosti, odgovarjajo kazensko in materialno- takoj. Pa bi bil hitro red.
tao3
12. 03. 2010 09.26
Uzakoniti je potrebno tudi KAZENSKO odgovornost REVIZORJEV. Ker ti so zakoniti zamegljevalci, dobijo plačano in spišejo bolj ali manj po želji naročnika on pa je potem vsega opran. Revizor se pa ne more potem izgovarjat da JE NEKAJ SPREGLEDAL. Tako bo narod SPREGLEDAL, da je bil naboj v cevi pa bo kak padel :)
goso
12. 03. 2010 08.13
Zakaj pa ni Luka direktno odkupovala zemljišč? Zakaj posredniki? Zato, da nekaj keša steče direktno v žepe mimo plačnega sistema! Seveda Časar ni dobil nič od tega, ha,ha,ha.
Odpri.oci
12. 03. 2010 07.36
Tudi v ENRON-u so imeli letne revizije..... ki niso nikoli odkrile ničesar.... Samo v ameriki so ob odkritju, da je revizorska hiša proti plačilu "požegnala" svinjarije in kraje NAJPREJ POZAPRLI revizorje.... šele potem ENRON-ovce.... . Bomo videli, kako se bo pri nas razpletlo....
rafael.m
12. 03. 2010 07.22
Potrebno je dat direktivo ali sprejet zakon po hitrem postopku, da se take stvari na sodiščih obravnavajo takoj!!!. O čisti lopati, Bavčarju, Šrotu...je vse potihnilo in ptički veselo žvrgolijo naprej. Zato se pa Prijateljček veselo smehlja, ko zapušča pripor. "Pa saj imam denar in mi nič ne morete. Zagrabite tatu, ki je ukradel kuro, da nahrani otroke!!!" Pahor, te stvari uredite, pa boste dobili veliko plusov.
spidi33
12. 03. 2010 07.09
Vrana vrani ne izkljuje oči.......
galiot
11. 03. 2010 22.51
Ja ja pregledali posle in ugotovili,da je vse v najlepšem redu.To pomeni da poslujejo transparentno in v skladu z predpisi.Vse bo kot ponavadi...
mega349856
11. 03. 2010 22.19
Vsi so kmete oguljofali točno za 40€/m2
alterego
11. 03. 2010 21.58
pri Janši je edina konstruktivna stvar konstruiranje konstruktov! od kod le mu vse te ideje?
standard
11. 03. 2010 21.30
pajtlerblanka11.03.2010, 21:15 Ti sploh ne razumeš ne? jaz sem sposobna z distanco gledat na dogodke in ljudi, za razlike od tebe, ki bledeš o svetem JJ in njegovih podvigih kot o zveličarju. Patria je konstruk, afera orožje je konstrukt, pahor in njegovi pa sami lopovi-vidiš to so tvoja zblojena stališča, ki mi dvigajo pritisk. Kot kaže, je večina parlamenta skorumpiranih barab-na " tvoji" in na "moji" strani. Samo da jaz to vidim, ti si pa slepa. In je ni teme, da ne bi ti bluzila o pokvarjenih komunajzarjih in zavednih domobrancih. In -draga pacientka -moje mnenje od včeraj se ni spremenilo niti za milimiter, še prav posebno zaradi tebe in tebi podobnih.
Buena Vita
11. 03. 2010 21.15
AMANITA ŠE VČERAJ SI DRGAČE PELA---PRESENEČENA,A