Gospodarstvo

Lovke afere Hypo tudi v Sloveniji

Ljubljana, 20. 08. 2010 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Afera Hypo, ki odmeva predvsem v Avstriji in na sosednjem Hrvaškem, dobiva nove razsežnosti. Policija je potrdila, da že od julija poteka predkazenski postopek tudi v Sloveniji.

Lovke afere Hypo so se iz Avstrije in Hrvaške očitno razširile tudi v Slovenijo. Policija nam je namreč potrdila, da vodi predkazenski postopek, in to že od julija. Trenutno postopek teče zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti in zlorabe osebnih podatkov, so še zapisali na policiji.

Zaradi nadaljnjih postopkov policije in zaradi zavarovanja predkazenskega postopka ter tudi morebitnega kazenskega postopka policija več informacij ne more posredovati.

Hypo
Hypo FOTO: Reuters

Po pisanju današnjih Financ, ki se sklicujejo na dobro obveščene vire, naj bi se tresli predvsem krogi okoli LDS. Po njihovih informacijah gre za lombardna posojila posameznikov, domnevno posojilo za sanacijo stranke in posojila, ki jih je prejemal Ram Invest Igorja Jurija Pogačarja, pa tudi 'tajkunska posojila' za menedžerske prevzeme in slabo ali nezavarovana posojila družbam teh menedžerjev. Finance omenjajo tudi nezavarovano izpostavljenost do velenjskega gradbinca Vegrada.

V LDS so ob tem “začudeni”, saj nimajo “nikakršnih poslovnih povezav s tujimi bankami” in zato tudi ne pričakujejo, “da bi bil kateri koli predstavnik LDS v zvezi s tem klican na pogovor oziroma preiskovan”, še piše časnik.

Ne jaz osebno ne družba Ram Invest ni nikoli najela nobenega kredita pri kateri koli banki v skupini Hypo Alpe Adria Group. Igor Jurij Pogačar

V vsakem primeru je zanimivo dejstvo, da je bil nekdanji prvi mož banke Hypo Božidar Špan še do pred kratkim član dobrodelne ustanove Parus, ki jo je ustanovil njegov osebni prijatelj odvetnik Miro Senica. Ta pa je, kot je znano, življenjski partner ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, pojasnjujejo Finance.

V družbah skupine Hypo, ki delujejo v Sloveniji, pa medtem po podatkih časnika preiskave ni. Špan je medtem za Finance povedal, da ga ne bi presenečalo, če bi organi pregona preverjali vse regije, kjer Hypo deluje, torej tudi Slovenijo. Dodal pa je, da ne ve, kaj bi bilo lahko predmet preiskave, in da ga niso povabili na razgovor.

Afera Hypo sicer močno pretresa več evropskih držav, med drugim tudi Hrvaško. Osrednja figura tam je nekdanji premier Ivo Sanader, ki naj bi za urejanje posojil dobival znatne provizije. Sanader je to včeraj zanikal in zagotovil, da nikoli ni prejemal nikakršnih nezakonitih plačil.

Spomnimo še, da so konec minulega tedna avstrijske oblasti prijele in priprle nekdanjega predsednika uprave celovške banke Hypo Group Alpe Adria Wolfganga Kultererja, ki je bil od leta 2003 do leta 2007 tudi predsednik nadzornega sveta slovenske Hypo banke, ko je to še vodil Špan.

Hypo Group Alpe Adria: Obstaja možnost preverjanja vseh držav

V LDS najodločneje zanikamo kakršno koli vpletenost v t.i. afero Hypo. Ne stranka LDS ne njeni predstavniki nimajo z navedeno zadevo prav nikakršne povezave, vsa namigovanja v tej smeri pa so brez podlage in v celoti neresnična. Tako kot ostale politične stranke ima tudi LDS pri različnih bankah najeta posojila, o čemer so mediji že večkrat poročali. Svoje obveznosti izpolnjujemo skladno s kreditnimi pogodbami, in sicer iz sredstev stranke, ki jih pridobivamo v skladu z zakonskimi možnostmi. Katarina Kresal, predsednica LDS

V zvezi s preiskovanjem glede Hypo skupine v Avstriji s posli pri prodaji deleža nemški banki BayernLB in poslovanja v preteklosti "obstaja možnost, da bodo pristojni organi preverjali poslovanje v vseh državah, v katerih je Hypo prisoten", pa so sporočili iz slovenske Hypo Group Alpe Adria.
Za zdaj sicer nimajo nobenih informacij, da bi kateri od pristojnih preiskovalnih organov preiskoval kateri koli posel v zvezi z banko ali lizingom v Sloveniji. "Z bančnimi in lizinškimi strankami v Sloveniji smo in vedno bomo poslovali na korekten način, zato ne pričakujemo, da bi bili predmet kakršne koli preiskave tudi mi," pravijo.

Dodatno pojasnjujejo, da so v Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasing julija podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma kaznivega dejanja izdaje in pridobitve poslovne skrivnosti ter zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov.

'Hypo je varna in stabilna banka'

Predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank International, ki je 100-odstotna lastnica Hypo Alpe Adria Bank v Sloveniji, Gottwald Kranebitter pa pravi, da "poročanja medijev v povezavi s pregonom bivšega menedžmenta in ljudi, ki so izvrševali dejanja, povezana s Hypo banko v preteklosti, nimajo popolnoma nobene zveze z novim lastnikom, novim menedžmentom in ljudmi, ki delajo v ali za Hypo Alpe Adria". Kot je zapisal, trenutna dejanja in ukrepi avstrijskega javnega tožilca in posebnih preiskovalcev nimajo negativnega vpliva na poslovanje skupine Hypo Group, "saj gre za dve popolnoma različni zadevi". "V največjem interesu banke pa je seveda čiščenje preteklosti, saj se le tako lahko osredotoči na svojo prihodnost," pravi. Nova uprava je trenutno osredotočena na prestrukturiranje, novi lastnik, država Avstrija, pa "popolnoma podpira banko in ji nudi dodatno stabilnost". Kranebitter zagotavlja, da je Hypo "popolnoma varna in stabilna banka, kar velja tudi za vse depozite strank".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

29350
23. 08. 2010 06.10
No kako bi lahko korupcija Hypo obsla Slovenijo in nase korupcionerje.
Frane Šajn
20. 08. 2010 22.48
NE, TU PA NE, TU JA ANA VELIKA LAŽ, NE !
kleopatra-1
20. 08. 2010 21.07
Igor__Zmaj20.08.2010, 14:21 2 Afera Hypo sicer močno pretresa več evropskih držav, med drugim tudi Hrvaško...se opravijučujem ker sem nepoučen, al pa sem se ravno zbudi iz 100letnega spanca. A so hrvatje res že v Evropi ?? Verjetno si res prespal kakšno uro geografije. Hrvaška sicer res ni v Evropski uniji, je pa v Evropi.
Marija Krebs
20. 08. 2010 19.59
Nehote se mi je porodila misel, da bodo pri nas lovili svoje repe.
vetrolov
20. 08. 2010 19.35
i.j.pogačar (NPU) je že demantiral kakršen koli kredit s strani hypo banke ! pozabil je povedati da gre za hypo - lizing banko !
gasiperi
20. 08. 2010 18.45
-1
Kresalova si upa biti v zatohli Sloveniji lepa, uspešna, in blesteča. Tlačanskim dušam to ne gre v račun. Vse je dobro, samo da bo taka kot mi, zlobna in zavistna v čakanju na kakšno drobtino.
variolog
20. 08. 2010 17.19
Ja kje pa naši tajkuni nimajo prstov vmes ali pa politika.
alonsodeportes
20. 08. 2010 14.42
Igor Zmaj: Hrvašla je geografsko v Evropi, ni pa v Evropski uniji (EU).
financnik
20. 08. 2010 14.27
A bi blo lahko enkrat že celotni Sloveniji jasno, da prejemanje provizij ni zakonito. V vsako posredovanje kredita se zaračuna, ponavadi plača banka iz svoje provizije, ki jo vzame za odobritev kredita, je pa tudi možnost, da se stranki posebaj zaračuna provizija za posredovanje. Prejemanje provizij je legalno, saj gre vse preko izdanih računov in od tega tudi država dobi DDV. V Sloveniji obstaja veliko podjetij, ki se ne ukvarjajo z drugimi stvarmi, kot pa samo s posredovanjem kreditov in to je njihov vir zaslužka.
Igor__Zmaj
20. 08. 2010 14.21
Afera Hypo sicer močno pretresa več evropskih držav, med drugim tudi Hrvaško...se opravijučujem ker sem nepoučen, al pa sem se ravno zbudi iz 100letnega spanca. A so hrvatje res že v Evropi ??
vetrolov
20. 08. 2010 13.40
24 ur dajte no ! ne prehitevajte vendar dogodkov ! počakajte na izjavo ministrice velike, pa boste to vest kmalu demantirali ! povedala bo, da so bila vsa "posla" v hypo transparentna in da so vse ostalo le zlonamerne insinuacije ! ona ima vse pod kontrolo, samo utripanje trepalnic ji nekoliko nagajaj , pa suha usta dobi včasih !
volek
20. 08. 2010 12.37
Kaj pa če nista Janša pa Senica poslovno povezana. Jest mislim, da bi to moralo 571 resnicoljubnih novinarjev raziskat. Vsekakaor pa je za vse kriv Janša, hahaha se strinjaš RobinHood. Nič ne komentiraš, a si zbolel?
tron3
20. 08. 2010 12.18
Avstrijci sploh ne vedo kdo je Miro Senica, po mojem jih tudi ne zanima, zato LDS-ovo začudenje jih prav nič ne skrbi
scipio
20. 08. 2010 11.32
+1
no vidite v čem vse je lahko DODANA VREDNOST članstva v raznih elitnih klubih in ložah! vsak družbeni sloj ima svoj izraz doseganja svojih ciljev. Podeželski zidarji in cimpermani se za svoje sivoekonomske posle zmenijo v bifejih in gostilnah ob litrcah, visoka družba lepih pa za milijonske posle na raznih sprejemih in glamur manifestacijah z diamanti. Predvsem pa na sestankih vseh vrst in v vseh komunkacijskih oblikah in jezikih (inklusive z body-language). Pri tem pa seveda v publikacijah tipa Lady in forumih tipa tegale 24 ur lahko občudujete globine njihovih dekoltejev in sijaj njihovih frakov in maziljenih pleš...da imate še vi kaj od tega. evviva il jet-set del mundo!
Rok Far?nik
20. 08. 2010 11.21
No sigurno je,da v tem primeru vse niti vleče Pogačar in Senica, mislim, da to ni nobeno naključje, ker se ti dve imeni prevečkrat omenjata kjer je v igri ogromno denarja, seveda pa stranka LDS ni in ne more biti izjema ta zgodba je pa že tolko stara kot je Slovenija, vse skupaj pa spretno vodi ali pa bolje ščiti Kresalka, saj v nasprotnem pa posamezniki ne morejo priti do denarja kot na takšne načine, LDS-Kresal in politika-Kresal in ministrstvo-Kresal in odvetniški lobij-Senica je enako na kupe denarja pa nobeden nič kriv !!!
Milan Koleznik
20. 08. 2010 11.15
tu vam je pop tv za čestitat,ste prvi za tako vrsto objave,a kaj ko vemo kam pes taco moli,vseeno čestitke od nas nevednežev..
Tonček Balonček
20. 08. 2010 11.14
če za orožarske afere, patrije in ostalo ni bilo dokazov, ne vem zakaj bi jih zdaj imeli. Nisem si mislil, da Senica in Sanader tako dobro sodelujeta. Gre seveda za gnusna podtikanja, Kresalova bo tožila. A bo Bačovnikova tudi postavljena perd sodišče, ker je slučajno pač Janševa žena? Pa Štefka Kučan tudi!
vetrolov
20. 08. 2010 11.13
bogata banka z "bogatimi" botri, ki je samo v sloveniji "raztalala" 2 milijardi kreditov posvečenim osebam ! komu le ???!!
qwery
20. 08. 2010 11.11
Ja sedaj pa še NLB dokapitalizirajmo, da se bo še naprej lahko kradel davkoplačevalski denar, res genialna ideja. Ko imajo banke dobičke, si ga uprava takoj deli, ko pa so izgube, pa uprava v jok in država na pomoč. Tako je žal danes v Sloveniji in nihče (politika) se ne sekira zaradi tega, saj bo šlo vse iz žepa davkoplačevalcev.
masni
20. 08. 2010 11.05
KATARINCA BO PREISKOVALA SAMA SEBE TO BO SIGURNO OVADBA