Gospodarstvo

Po črnem ponedeljku še črni torek

Singapur/London/New York/Ljubljana, 16. 09. 2008 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bančna kriza v ZDA je povzročila drastične padce tečajev vrednostnih papirjev ne samo na ameriških ampak tudi na evropskih in azijskih borzah.

Padec tečajev na borzi
Padec tečajev na borzi FOTO: Reuters

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so se tudi danes, že dvanajsti dan zapored, znižali in sledili padcem na svetovnih borzah. Indeks SBI 20 je izgubil še poldrugi odstotek. Najbolj so se pocenile delnice Pivovarne Laško (5,46 odstotka) in NKBM (4,93 odstotka), med redkimi v zelenem so bile delnice Petrola (0,69 odstotka).

Osrednji borzni indeks SBI 20 je že v prvi uri trgovanja izgubil krepak odstotek ter se oblikoval pod 6500 točkami, torej na ravni s konca leta 2006.

Potem ko se je že v ponedeljek znižal za 3,77 odstotka, se je delniški indeks SBI 20 danes do okoli 10.30 znižal še za 1,40 odstotka na 6461 točk. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa je po ponedeljkovem padcu za 4,41 odstotka doslej izgubil še dodatnih 1,11 odstotka in se trenutno giblje pri 1445,50 točke.

Novo posredovanje ECB in Bank of England

Banka Lehman Brothers
Banka Lehman Brothers FOTO: Reuters
Evropske borze so tudi današnje trgovanje začele v rdečih številkah. Zaskrbljeni vlagatelji so sledili dogajanju na Wall Streetu in azijskih borzah in prodajali delnice. Izgube na evropskih borzah so sicer danes manjše kot v ponedeljek, ko sta borzi v Londonu in Parizu trgovanje končali s približno štiriodstotnim padcem.

Evropska centralna banka (ECB) je poslovnim bankam v območju evra danes zagotovila nova likvidnostna sredstva. Ta znašajo 70 milijard evrov; skupaj z v ponedeljek zagotovljenimi sredstvi znaša finančna injekcija ECB 100 milijarde evrov. S finančno injekcijo, tokrat vredno 25 milijard evrov, je vnovič posredovala tudi angleška centralna banka.

Kratkoročna likvidnostna sredstva ECB so se v primerjavi s tistimi, ki jih je banka zagotovila v ponedeljek, več kot podvojila. V ponedeljek je namreč ECB poslovnim bankam v območju evra zagotovila 30 milijard evrov sredstev.

V območju evra je za posojilo zaprosilo 56 bank. Skupna višina njihovih posojil je narasla na več kot 102 milijardi evrov, so v sporočilu za javnost zapisali v ECB.

Angleška centralna banka (Bank of England) pa je na trge danes posegla s finančno injekcijo v višini 20 milijard funtov (25 milijard evrov). Banke bodo do omenjenih sredstev prišle v roku dveh dni.

Kriza na azijskih borzah

Bančna kriza v ZDA je danes povzročila dramatične padce tečajev vrednostnih papirjev na Japonskem ter ostalih borzah v Aziji in Pacifiku. Potem ko so centralne banke v Evropi ukrepale že v ponedeljek, je danes tudi japonska centralna banka poskusila umiriti finančne trge. Bankam je ponudila 2,5 bilijona jenov (17 milijard evrov).

Guverner japonske centralne banke Masaki Širakava je pojasnil, da si bo centralna banka še naprej prizadevala, da bi stabilizirala trge. Danes bo bankam v območju evra nova likvidnostna sredstva zagotovila tudi Evropska centralna banka, ki je že v ponedeljek na trgu ponudila 30 milijonov evrov.

Indeksi navzdol

Na borzi v Tokiu se je osrednji indeks Nikkei danes že takoj ob začetku trgovanja znižal pod psihološko pomembno mejo 12.000 točk. Med trgovanjem je za nekaj časa izgubil celo več kot pet odstotkov, trgovanje pa končal pri 11.609,72 točke, kar je 4,95 odstotka manj kot v petek.

Poleg indeksa Nikkei so se danes krepko znižali tudi indeksi na borzah v Avstraliji, Južni Koreji, Singapuru in Hongkongu.

Kaj se bo zgodilo z obrestnimi merami?

Tokio
Tokio FOTO: Reuters

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) danes ni spremenila ključne obrestne mere, ki tako ostaja pri dveh odstotkih. Kljub številnim pričakovanjem se Fed ni odločil za znižanje obrestne mere, v izjavi po seji odbora za odprti trg pa so med drugim poudarili, da so se "razmere na finančnem trgu močno zaostrile".

Črni ponedeljek

Za finančnimi trgi v ZDA je "črni ponedeljek". Industrijski indeks Dow Jones je utrpel najhujši padec po vnovičnem začetku trgovanja po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Zaradi slabih novic o nesolventnosti investicijske banke Lehman Brothers ter prevzemu banke Merrill Lynch se je indeks Dow Jones v ponedeljek znižal za 4,42 odstotka na 10.917,51 točke.

Britanska banka Barclays Bank je danes izrazila zanimanje za nakup nekaterih delov banke Lehman Brothers. Barclays se je že konec minulega tedna v ZDA udeležila pogajanj o morebitnem prevzemu, vendar je takrat pogovore prekinila. Za katera poslovna področja Lehman Brothersa se zanimajo, Britanci niso sporočili.

"Nenaden stečaj banke Lehman Brothers konec minulega tedna je vodil v novo nevarno eskalacijo krize na ameriških finančnih trgih – krize, ki že več kot leto dni ogroža gospodarstvo," je dejal ekonomist pri Global Insight Brian Bethune. Gre za nujen položaj, ki zahteva agresivno ukrepanje ameriške centralne banke, je še dejal Bethune.

Poleg banke Lehman Brothers je danes pozornosti deležen predvsem zavarovalniški koncern American International Group (AIG). Vrednost njegove delnice se je v ponedeljek na Wall Streetu znižala za več kot 60 odstotkov na 4,76 dolarja, kar je zaostrilo težave pri iskanju svežega kapitala. Po poročanju medijev potrebuje eden navječjih zavarovalniških koncernov na svetu od 40 do 75 milijard dolarjev svežega kapitala in posojil.

Tudi največja ameriška hranilnica Washington Mutual se bori s hudimi težavami in se jo omenja kot možno kandidatko za prevzem. Njena delnica se je v ponedeljek pocenila za skoraj 27 odstotkov na le dva dolarja.

Padec cene nafte

Svetovne borze so se zamajale v ponedeljek zaradi stečaja ene najstarejših investicijskih bank v ZDA, Lehman Brothers, prodaje banke Merrill Lynch in težav največje svetovne zavarovalnice AIG.
Svetovne borze so se zamajale v ponedeljek zaradi stečaja ene najstarejših investicijskih bank v ZDA, Lehman Brothers, prodaje banke Merrill Lynch in težav največje svetovne zavarovalnice AIG. FOTO: Reuters

Cena zahodnoteksaške lahke nafte z oktobrskim dobavnim rokom se je med današnjim azijskim elektronskim trgovanjem na newyorški borzi znižala za 3,77 dolarja na 91,94 dolarja za 159-litrski sod. V ponedeljek se je ta nafta sicer pocenila za 5,47 dolarja na zaključnih 95,71 dolarja. To je prva zaključna vrednost pod 100 dolarji po 4. marcu.

Na padec cen črnega zlata je vplivala zaskrbljenost vlagateljev, da bo ameriška posojilna kriza, ki je med drugim povzročila stečaj banke Lehman Brothers, negativno vplivala na svetovno gospodarsko rast in zmanjšala povpraševanje po nafti.

Nafta se je po rekordnih 147 dolarjih, doseženih 11. julija, pocenila že za okrog 55 dolarjev oziroma 37 odstotkov. Severnomorska nafta brent za dobavo oktobra se je danes na londonski borzi pocenila za 2,33 dolarja na 90,27 dolarja za 159-litrski sod.

Cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) pa se je v ponedeljek pocenila za 3,98 dolarja na 91,35 dolarja, je Opec danes objavil na svojih spletnih straneh.

"Ljudje v paniki prodajajo vse," je povedal analitik Jonathan Kornafel iz podjetja Hudson Capital Energy in dodal, da morda še ni konec padanja povpraševanja.

Padca cen črnega zlata ni zaustavila niti novica o napadu minulo noč, ki ga je na postajo za črpanje nafte družbe Royal Dutch Shell v južnem delu Nigerije izvedla uporniška oborožena skupina in v katerem je bil ubit najmanj en stražar. Po nekaterih podatkih naj bi bil napadeni obrat uničen.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
21. 03. 2010 14.42
najverjetneje bomo rabl cel črni tedn (1 dan za vsako krizo) predn bomo sploh kej nardil
Uros321
17. 09. 2008 15.43
Bwahahaaha... Dragon... to ni neka 10-letna zadeva... To kar se zdej dogaja je primerljivo z padcem iz leta 1930, oz. še hujše... Takrat so ljudje vsaj denar mel z nečim podprt.
Dragon_13
16. 09. 2008 21.11
Ne nasedajte provokatorjem, take korekcije so nekaj povsem normalnega, to so priložnosti za nakupe delnic, če nimate kapitala pri roki hitro najemite kredit in kupujte delnice, preden pride do občutne korekcije navzgor.
stanyo1
16. 09. 2008 16.36
če še jim je kaj ostalo
johndoe35
16. 09. 2008 16.15
Samo labilni ljudje padajo na kaj takega. Vsake toliko ačsa se najde neki napovedovalec bodočnosti in tisati najbolj labilni pač nasedejo.
ljubljanjcan
16. 09. 2008 15.22
chemtrail :lepo si se znašel, podpiram ljudi, ki so iznajdljivi in ne tarnajo kako je vse slabo in oh in sploh. Tud jaz se ukvarjam z kovinami in vem da se da zasluzit, nisem pa še slisal da bi kdo izbral takšno pot kot si jo ti. O katerih kovinah pa govoris ?
Buena Vita
16. 09. 2008 15.01
nič tako drastičnega nebo---malo šparanja vsa dvakrat v vsakem desetletju se zgodijo taki BUMI v Ameriki,menim da je to njihov preizkušen manever,da ne zadremajo
srpko
16. 09. 2008 14.27
Panika v ameriki. Saj smo vedli da se bo ta imperialistična tvorba ENKRAT SESULA.
drejcica .
16. 09. 2008 14.18
Madona,sem prebrala prvi komentasr,sla pogledat na tisti www,prebrala drugi komentar potem pa se trejega in me je ze posteno zaskrbelo...koker,da se moramo res pripravit na konec sveta...
hinko.murovec@siol.net
16. 09. 2008 13.46
Nu končno bomo profitirali reveži. Nimamo nič, dobimo nič, izgubimo nič- stanje nespremenjeno. Ubogi JJ le kam je naložil denar, to, da bi mu vse kar je z muko naropal in zaslužil z trgovino s smrtjo propadlo bi bilo po \" uspelem \" vladanju že hudo. Revček. LP
Zakon1
16. 09. 2008 12.55
Za zadevo so krivi usposobljeni teroristi, ki se borijo na tak način. Khkhmm
chemtrail
16. 09. 2008 12.52
Ja tile illuminati in razne lože, samo drek mešajo. Nič dobrega za človeštvo! Jaz sem že pred 2 leti prodal vse delnice, obveznice, certifikate, vrednostne papirje to je vse nategnitis in prav nič zazihranga! S tem denarjem sem kupil surovo zlato, drage in poldrage kamne uvozil v slovenijo (prešvercal) tukaj mi je mojster kamne zbrusil v pravo in zaželjeno obliko, zlato pretopil v ploščice različnih velikosti in gramature, sedaj to preprodajam in s profitom kupujem nove surovine. Zaslužek je 1000%. Je sicer velik riziko to nabaviti, ker so surovine na zelo rizičnem kontinentu (vojna območja). Vendar ljudje za dolarje in hrano naredijo vse! Potem moraš poznati mojstra, ki to obvlada v sloveniji so morda trije. Pa seveda mora biti vreden zaupanja, plačuješ mu le v surovini. Pa še en nasvet: nikoli ne hranite kapitala v bankah-trezorjih in nikoli doma! Hranjeno mora biti izven doma in na varnem...
thr0l@yahoo.com
16. 09. 2008 12.49
Aaron-Heydar: še eden, ki je gledal Zeitgeist :)
Dragon_13
16. 09. 2008 12.18
Le zakaj bi se bali, ne bojte se, našpičite kole.
Rok Pirc 1
16. 09. 2008 12.12
@Aaron-Heydar: prav imaš, ravnokar sem izvedel o tej skrivnostni skupini. Kot nočna mora iz najbolj znanstvenofantastičnega filma! Mar tako dobro obvladajo tudi Skrivnost poleg vsega ostalega? LJUDJE, RES SE BOJTE!
Aaron-Heydar
16. 09. 2008 11.34
Skupina Bilderberg uspešno ruši ameriško gospodarstvo. Njihov namen je, da dolar izgubi vrednost in potem lahko uvedejo novo valuto Amero. Novi svetovni red se bliža. Ljudje, bojte se. WWW.BILDERBERG.ORG