Gospodarstvo

Ljubljansko letališče v 2019 pričakuje nov potniški terminal

Brnik, 30. 12. 2018 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se prihodnje leto obeta začetek izgradnje novega potniškega terminala oziroma širitev obstoječega, ki je zaradi rasti števila potnikov vse bolj potreben. Trenutno je v teku postopek za izbor izvajalca del, ki bodo stala okoli 16 milijonov evrov. Za sprejem prvih potnikov bo terminal predvidoma nared leta 2021.

V družbi, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, že vrsto let načrtujejo gradnjo novega terminala, s katerim bi odpravili ozka grla obstoječega terminala. Recesija in zmanjšano število potnikov ter nato še privatizacija družbe so te načrte zavrli, za novega lastnika - nemški Fraport pa je po ponovni strmi rasti števila potnikov investicija znova aktualna.

Popolnoma nov terminal, rahlo odmaknjen in povezan s starim

Sam projekt je sicer drugačen od prvotno začrtanega, manjše spremembe pa je doživel še v letošnjem letu. Kot je pojasnil poslovodni direktor Fraporta Slovenija, ki upravlja z letališčem, Zmago Skobir, gre za podoben koncept, kot je bil planiran, torej za popolnoma nov terminal, rahlo odmaknjen in povezan s starim, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007.

Trenutno poteka dvostopenjski izbirni postopek za izvajalca del.
Trenutno poteka dvostopenjski izbirni postopek za izvajalca del. FOTO: Aljoša Kravanja

Na voljo bo več kot 10.000 kvadratnih metrov novih površin, na katerih bosta nova odhodna hala in prostor za opravljanje varnostnih pregledov, saj je obstoječi zelo majhen in ne omogoča širitve. Nova bo tudi komercialna ponudba na področju trgovin in gostinstva. Prav tako bo zagotovljen večji poslovni salon.

Letos pričakujejo rekordnih 1,82 milijona potnikov

"Vse to bo omogočalo boljše storitve tudi ob nadaljnji rast števila potnikov in slovo od zamaškov pri odpremi potnikov, ki jih imamo danes," je izpostavil Skobir in pojasnil, da so potrebe po novem terminalu še bolj izrazite v zadnjih treh letih, ko se je zaradi večje prepoznavnosti Slovenije, gospodarske rasti in dobrega poslovanja Adrie Airways, število potnikov močno povečalo. Tako letos na letališču pričakujejo rekordnih 1,82 milijona potnikov.

Po ponovni strmi rasti števila potnikov je investicija znova aktualna.
Po ponovni strmi rasti števila potnikov je investicija znova aktualna. FOTO: Miro Majcen

"To rast prometa s staro infrastrukturo in manjko osebja dnevno močno občutimo in nesporno je, da je nova infrastruktura potrebna, zato tudi vsi postopki za izgradnjo novega terminala potekajo," je pojasnil Skobir, ki večjih presenečenj glede izgradnje terminala sicer ne pričakuje, a opozarja, da je vse povezano s prihodki, rastjo in skrbnim načrtovanjem investicij.

Celotna investicija bo stala približno 20 milijonov

Projekt je tehnično zastavljen tako, da se bo gradnja novega terminala odvijala odmaknjeno od obstoječega, da letalske operacije tudi med gradnjo ne bodo motene in ne bo prihajalo do zastojev pri odvijanju letalskega prometa. Možni pa so občasni zastoji v cestnem prometu, saj se bo sočasno s terminalom gradila notranja cestna povezava.

Trenutno poteka dvostopenjski izbirni postopek za izvajalca gradbenih in obrtniških del, ki so ocenjena na 16,2 milijona evrov. Na razpis se je do konca novembra prijavilo šest ponudnikov, s tremi najugodnejšimi pa bodo nadaljevali pogovore. Potem sledijo še razpisi za opremo in Skobir računa, da bo celotna investicija v terminal stala približno 20 milijonov evrov.

"Če ne bo zapletov, ki so možni zaradi pritožb ali novih informacij, ki bi predrugačile celoten plan, bi morali z vsemi postopki in podpisi pogodb zaključiti do konca pomladi," je napovedal Skobir in dodal, da bo potem stekla gradnja, ki bo predvidoma končana pred koncem prihodnjega leta. Odprtje novih prostorov pa je načrtovano pred glavno sezono 2021, to je pred predsedovanjem Slovenije EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schelling
05. 10. 2019 11.46
Kakor je meni jasno glede na to, da že gradijo nov potniški terminal na letališču ljubljana ful pogrešam uno razgledno točko s slaščičarno ki je bila prej in želim si, da bi jo spet zgradili na novem terminalu, da bi si lohka ogledali vzlete in pristanke, ki marsikoga to zelo veseli. Kot drugo ne, se mi zdi, da gradnja novega terminala poteka bolj ali manj počasi, še počasneje kot so nekateri pričakovali. Še posebej zato, ker ga gradimo mi sami slovenci. V nasprotnem primeru, če bi ga gradili na primer francozi, nemci ali pa morda celo katarci ali emiratčani bi šlo ziher mnogo hitreje kot sicer, kajti francozi so zgradili un ta čist nov in prečudovit potniški terminal na zagrebškem letališču franjo tuđman dosti prej kot v 2 letih, se pravi celoo v manj kot 1 letu in pol, ko sem letos letel na moj najlepši otok na svetu Brač. In moram priznati da je izjemno prostoren, lep, čudovit in občudovanja vreden!!!!! <3 :D (y) In še zadnja stvar: ko naj bi bil zgrajen ta nov potniški terminal na letališču jožeta pučnika, pričakujem, da bodo uvedli še kakšne nove redne linije z drugimi letalskimi družbami in sicer Doha-Ljubljana-Doha ali Dubai-Ljubljana-Dubai z mojima najboljšima letalskima firmama Qatar Airways in Emirates vsaj dvakrat na teden (odhod iz Ljubljane bolj zgodaj zjutraj) tako letne kot tudi zimske redne linije. Mislim, da je bolj verjetno da bo izbran za to Qatar Airways, čeprav se marsikomu zdi bolje leteti v Dubai kot v Doho, ampak vseeno prištejmo zraven še Emirates. In dokler ne bo terminal zgrajen ta nov potniški terminal na brniku in dokler se ne bodo dokončno dogovorili z Qatar Airways ali z Emirates, se bomo morali furati v Zagreb Franjo Tuđman airport, kar sicer tudi ni slabo, saj je bilo res lepo tam, ko sem letel na Brač. Pa tudi mnogo ceneje je leteti iz Zagreba kamorkoli kot pa iz Ljubljane, resno mislim! (y) :D <3
fairplayy
30. 12. 2018 21.42
-7
Letala onesnazujejo zrak
Kliko7
30. 12. 2018 22.41
+3
butalistan
31. 12. 2018 17.28
+1
manj kot TEŠ , lakirnice, cinkarne, železarne in Termo. Vsi skupaj so odraz gospodarstva in slovenske politike. PAMETNI MLADI ODHAJAJO. SREČNO!
Schelling
05. 10. 2019 11.50
res je! letala dosti manj onesnažujejo okolje kot pa ostale težke stare stvari, resno! Sicer pa zdej nameravajo izumiti čim bolj ekološke oz. okolju najbolj prijazne avione ali pa morda čez par let celo avione na elektriko se mi zdi... npr. nizozemska letalska družba KLM ima v planu ziher zgraditi najbolj ekološka in okolju najbolj prijazna letala od vseh, v obliki črke V se mi zdi, nekje sm to vidu ali pa morda spet celoo nadzvočna potniška letala ki naj bi bila okolju mnogo prijaznejša kot tisti strašni Concorde od Air France in British Airways in morda celo prva letala na ELEKTRIKO!!!!! Morda morda, pustimo se presenetiti... :)))))
marker1
30. 12. 2018 21.27
+4
To ni več ljubljansko letališče. To je Fraport Slovenija.
nikhrast
30. 12. 2018 22.46
+3
No vidiš, pa takoj se omenja nov terminal, hvala bogu.
boy36
30. 12. 2018 20.53
+3
Renderja terminala niste uspeli pridobiti? Novinarji tudi malo se ne potrudite.
MKII
30. 12. 2018 19.59
-5
Boks 2 x 2? Klaustrofobija?
godcat
30. 12. 2018 19.32
+13
leta 2019 se pričakuje nov trerminal .....nared pa bo predvidoma 2021???? pa razumi tole ...
Kliko7
30. 12. 2018 19.02
+14
genius2013
30. 12. 2018 19.00
+29
Ko se firma reši socialističnih pijavk z prodajo tujcem, se začne rast in napredek..
Uporabnik1375217
30. 12. 2018 18.54
+36
Prodajo tujcem, v 1 letu novi terminal. Prej pa 30 let brez sprememb.
boy36
30. 12. 2018 20.54
+0
Matiias
30. 12. 2018 18.34
+37
Samo da tujci prevzamejo je pa takoj napredek, "prevec krvosesov" je bilo pripetih zato nam ni slo
mojito88521
30. 12. 2018 18.15
+24