Gospodarstvo

Ljubljana: Rast cen stanovanj zastala

Ljubljana, 25. 04. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani je za povprečno enosobno stanovanje treba odšteti 114 plač in za povprečno dvosobno 153 povprečnih plač.

Rast cen stanovanj v Ljubljani je zastala pri garsonjerah, v zadnjih šestih mesecih so se dvosobna stanovanja pocenila za tri odstotke, trisobna za štiri odstotke, enosobna stanovanja pa se še vedno dražijo, ugotavlja analiza oglaševanih cen za prvo četrtletje v letošnjem letu, ki jo je objavil nepremičninski portal www.slonep.net.

"Očitno je, da oglaševane cene stanovanj, ki so sicer nekoliko višje od dejanskih sklenjenih, dosegajo svoj vrh. Dolgotrajna intenzivna rast cen stanovanj je cene pripeljala tako daleč, da so presegle kupno moč prebivalstva. K temu je treba dodati še podražitev posojil v letu 2007, ki so postala tudi manj dosegljiva, v nasprotju z leti pred tem, ko so bile obresti nizke, banke pa so brez težav odobravale posojila," menijo v podjetju Slonep.

Razlika v ceni stanovanj med Ljubljano in njeno okolico je v povprečju 29-odstotna.
Razlika v ceni stanovanj med Ljubljano in njeno okolico je v povprečju 29-odstotna. FOTO: POP TV

Povprečna oglaševana cena stanovanja v Ljubljani je znašala 171.000 evrov oz. 2.894 evrov na kvadratni meter. "Če oglaševano ceno zmanjšamo za pet odstotkov, kolikor naj bi znašala razlika med oglaševano in prodajno ceno, to pomeni, da je treba za nakup povprečnega stanovanja odšteti kar 164 ljubljanskih povprečnih plač," poudarjajo v Slonepu. Za povprečno enosobno stanovanje je treba odšteti 114 plač in za povprečno dvosobno 153 plač. Po podatkih državnega statističnega urada je povprečna neto januarska plača v Ljubljani znašala 990 evrov.

Dražja enosobna stanovanja in garsonjere

Razlika v ceni stanovanj med Ljubljano in njeno okolico je v povprečju 29-odstotna. V prvem četrtletju je prišlo do zastoja rasti pri trisobnih in večjih stanovanjih, enosobna stanovanja in garsonjere pa so se podražila.

Povprečna oglaševana cena hiš v Ljubljani intenzivno raste od septembra 2004. Pred tem je bilo obdobje štirih let, ko so bile cene relativno stabilne. V prvem četrtletju se je povprečna cena dvignila za 91 evrov na kvadratni meter in dosegla vrednost 1.978 evrov na kvadratni meter.

Gibanje vrednosti povprečne oglaševane cene v okolici Ljubljane je podobno. Ponovna rast se je začela jeseni 2003, po dveh letih mirovanja. Do zastoja rasti je prišlo v letu 2007, v prvem četrtletju letošnjega leta pa je bila rast ponovno intenzivna. Povprečna cena se je dvignila za 118 evrov na kvadratni meter in dosegla vrednost 1324 evrov na kvadratni meter.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.