Gospodarstvo

Litostroj jeklo kljub grožnji stečaja podaljšuje dokapitalizacijski postopek

Ljubljana, 08. 03. 2017 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba Litostroj jeklo je do 13. marca podaljšala dokapitalizacijski postopek, ki se je začel 27. februarja. A medtem družbi, ki je v večinski lasti DUTB, grozi stečaj. Predlog naj bi neuradno vložila finančna uprava zaradi neporavnanih obveznosti, tudi prispevkov za delavce. Družba se s tem ne strinja in je vložila predlog za ponovno prisilko.

Litostroj jeklo je po lanski neuspešni dokapitalizaciji konec februarja začel nov postopek.
Litostroj jeklo je po lanski neuspešni dokapitalizaciji konec februarja začel nov postopek. FOTO: Kanal A

Čeprav družbi Litostroj jeklo, ki je v večinski lasti DUTB, grozi stečaj, je do 13. marca podaljšala dokapitalizacijski postopek. Zaradi neporavnanih obveznosti, tudi prispevkov za delavce, naj bi predlog neuradno vložila finančna uprava.

Litostroj jeklo je po lanski neuspešni dokapitalizaciji konec februarja začel nov postopek. Ta je sprva potekal do 7. marca, danes pa ga je, kot je razvidno iz objave na Ajpesu, podaljšal še za en teden. V njem obstoječe družbenike in/ali tretje osebe vabi k vplačilu denarnih vložkov skupni višini 8,5 milijona evrov. Rezultati bodo znani 17. marca, so navedli v družbi.

Litostroj že dve leti delavcem ne plačuje prispevkov 

Medtem pa je prišlo na dan, da Litostroj jeklo, ki je v večinski lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), zaposlenim že približno dve leti ne plačuje prispevkov. To je razkril sekretar sindikata SKEI za Ljubljano in okolico Zlatko Hernčič.

Iz zadnje objave o poslovanju po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi družbe, objavljene za zadnje lansko četrtletje na Ajpesu, je razvidno, da ima podjetje blokirane transakcijske račune zaradi izvršb finančne uprave ter da ne poravnava obveznosti iz prisilne poravnave, ki je bila pravnomočno potrjena jeseni 2014.

Litostroj jeklo kljub temu še vedno posluje. Lani je bruto dobiček iz poslovanja prešel iz rdečih v črne številke. Medtem pa potekajo pogajanja v smeri prodaje podjetja s potencialnimi investitorji, kar so izpostavili tudi v DUTB. "Ker so postopki v teku, podrobnih informacij ne moremo razkrivati," so pojasnili v DUTB ter napovedali, da bo več znanega po izidu vnovičnega dokapitalizacijskega postopka.

V družbi so proti stečaju. "S predlogom finančne uprave za stečaj se ne strinjamo in smo vložili predlog za ponovno prisilno poravnavo. Menimo, da bo v njej poplačilo upnikov, predvsem finančne uprave, boljše, kot bi bilo v stečaju," so sporočili iz Litostroja jekla.

Prisilna poravnava je po insolventni zakonodaji možna, saj sta od pravnomočnosti zadnje minili dve leti. V tem postopku družba namerava navadnim upnikom ponuditi 30-odstotno plačilo terjatev.

DUTB je terjatve in lastniške deleže v Litostroju jeklo, ki so bile v lasti Abanke in Probanke v likvidaciji, avgusta 2015 odkupila z namenom, da jih v paketu proda strateškemu kupcu. A njegovo iskanje ni bilo uspešno. Zanj sta se sicer zanimala najprej Sij, nato pa še vlagatelj iz Nemčije, a se za nakup na koncu nista odločila.

DUTB stečaja ni sprožila zato, ker se je obetal zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, po katerem bi podjetja lahko pridobila finančno pomoč po skrajšanem postopku.

Direktor družbe Miroslav Gnamuš je za Dnevnik dejal, da bi nove prisilka učinkovala na navadne upnike, predvsem na dobavitelje materialov, energije in storitev, ki bi v primeru stečaja najbrž izgubili vse. Po njegovih besedah ima družba tudi dovolj premoženja za poplačilo prispevkov zaposlenim, v skrajnem primeru z odprodajo premoženja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
08. 03. 2017 18.00
+2
v teh časih ko celotna evropska industrija raste moraš bit mona da taka tovarna posluje z izgubo
medo90
08. 03. 2017 18.18
+1
Teleta imamo v parlamentu in tudi med volilci da verjamejo potomcem rdecih
zizic
08. 03. 2017 18.38
+3
medo pri nas so teleta levi desni srednji rdeči in beli vsi so bili na oblasti in vsi so delal samo za svojo lastno rit tko da bodi realen še tujci to izkoriščajo
mallonge
08. 03. 2017 17.25
+2
Sindrom Čebaškove gravže: Tri tedne se pogovarjam samo o svoji plači, ki pa mi ni bistvena pa vseeno še naprej mislim da bo 8000 netto.
proofreader
09. 03. 2017 08.08
+1
zizic
08. 03. 2017 16.54
+3
ja treba je izčrpat vse pol pa tud za stečaj nav dost davkoplačevalci pa bomo financiral stecaj
LLLEPI
08. 03. 2017 17.09
+1
Ste hoteli kapitalizem eu nato??? Sedaj imate vse to in lepo delajte zastonj kajti vse te ustanove je treba placat.Vclanili so vas pa zato ker rabijo nekoga da dela zanje in vi ovcice ste se prostovolno prijavile
zizic
08. 03. 2017 18.21
+3
lepi ne prbiji pa vrjetn si ti tud davkoplačevalec
LLLEPI
08. 03. 2017 18.28
sem vendar ne po svoji zelji po zelji poniznih ovcic
zizic
08. 03. 2017 18.30
+1
zizic
08. 03. 2017 18.31
+1
pa kapitalizem v avstrji skandinavskih državah ne funkcjonira tko kot pri nas
puspan
08. 03. 2017 20.59
+2
LLLEPI, če stanje pri nas primerjaš s klasičnim kapitalizmom, kakršnega imajo v državah srednje Evrope, si udaril diametralno mimo, ali pa nimaš tri čiste.
audirs
08. 03. 2017 16.22
+6
Kje je gospoda iz Fursa??? Blokirati račune tako kot malim podjetnikom... Potem pa itak ne morejo poslovati uradno, če pa delajo preko drugega računa je pa to avtomatsko kaznivo dejanje. ... Tako da ni izgovora in jokanja delavcev, medijski rompompom, kako se lahko kaj takega zgodi. Amen!
LLLEPI
08. 03. 2017 17.10
+3
Si lepo napisal GOSPODA; gospoda lepo zivi na zuljih delavcev in tistih ki jim pravijo gospoda pa ceprav niso to.Tako je ce si hlapec