Gospodarstvo

Lip Bled na prodaj

Bled, 24. 02. 2006 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največja lastnika podjetja Lip Bled, KAD in SOD, sta objavila razpis za prodajo 33-odstotnega deleža v podjetju.

gozd
gozd FOTO: POP TV

Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD), ki sta največja lastnika v blejskem lesnopredelovalnem podjetju, vse potencialne kupce vabita, naj jima svoje ponudbe za nakup svežnja 635.153 delnic posredujejo do 8. aprila. Predsednik uprave podjetja Alojz Burja morebitnega umika obeh paradržavnih skladov iz podjetja ni želel komentirati.

Odpiranje ponudb ne bo javno, so sporočili iz KADa in SODa. Ob tem se lahko prodajalca s ponudniki še pogajata ali izvedeta javno dražbo, nista pa zavezana delnice prodati nobenemu izmed ponudnikov. Če bo pogodba o prodaji delnic sklenjena, pa bo sklenjena s tistim ponudnikom, ki bo za paket delnic ponudil najvišjo ceno. 

Lip Bled, največji izvoznik slovenske lesne industrije, ki zaposluje okrog 670 ljudi, je po več letih poslovanja z izgubo - leta 2003 je znašala skoraj 419 milijonov tolarjev - v letu 2004 znova ustvaril dobiček v višini dobrih 205 milijonov tolarjev, ki je predvsem posledica odprodaje poslovno-trgovskega objekta na Bledu. Končni rezultata minulega leta naj bi bil prav tako pozitiven, sodeč po poslovanju v prvih enajstih mesecih.

Težave z nadzornim svetom

V blejskem podjetju, ki je sicer v 32-odstotni lasti zaposlenih, imajo že več mesecev težave z imenovanjem predsednika nadzornega sveta. Za njegovo mesto se potegujeta profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Marko Hočevar, ki je bil član nadzornega sveta že v prejšnji sestavi, in ljubljanski mestni svetnik SDS Peter Sušnik. 

Takšne nejasnosti glede nadzorstva Lipa Bled po mnenju Burje mečejo slabo luč tudi na njegovo poslovanje. To je že sicer v težavah, saj je Lip Bled v preteklem letu izgubil dolgoletnega največjega kupca iz Nemčije, podjetje Moderne Bäelemente, ki je šel v kontrolirani stečaj. 

Ker se je uprava že pred leti zavedala velike odvisnosti od nemškega trga, je uspešno pričela intenzivne aktivnosti za zmanjšanje odvisnosti od tega kupca s pridobitvijo novih kupcev v več državah Evropske unije. Zato je Lip Bled v letu 2005 uspel povečati celotno prodajo za osem odstotkov glede na 2004. Kljub povečanju prodaje pa Burja ni zadovoljen, saj v podjetju niso dosegli zastavljenih načrtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.