Gospodarstvo

Lidl nadzoruje zaposlene

Bochum, 11. 04. 2009 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trgovska veriga Lidl je v Nemčiji nadzorovala zaposlene. Podrobno so zapisovali njihove bolezni, pred časom pa so celo raziskovali, kdo je tetoviran in kdo nosi preznojena oblačila.

Nemša trgovska veriga Lidl je že bila kaznovana zaradi nedovoljenega nadzorovanja zaposlenih.
Nemša trgovska veriga Lidl je že bila kaznovana zaradi nedovoljenega nadzorovanja zaposlenih. FOTO:

V kanti za smeti v mestu Bochum so našli interno dokumentacijo nemške trgovske verige Lidl, ki ima sicer svoje poslovalnice tudi v Sloveniji. Časnik Der Spiegel poroča, da se na 300 straneh različnih formularjev nahajajo tudi sporni podatki o konkretnih boleznih številnih zaposlenih. Po nemški zakonodaji delodajalec brez konkretnih razlogov nima pravice zahtevati informacij o boleznih zaposlenih. V Lidlu so očitno šli še dlje, pri eni izmed zaposlenih so tako zapisali: “Želi zanositi. Umetna oploditev ni uspela.“

Vodstvo družbe je zaradi kritik javnosti odstavilo direktorja nemšega Lidla Franka Michaela Mrosa.
Vodstvo družbe je zaradi kritik javnosti odstavilo direktorja nemšega Lidla Franka Michaela Mrosa. FOTO:

Pri neki drugi uslužbenki so v “opombah“ zapisali, da so razlog njene odsotnosti psihične težave, dodatno pa je bilo pripisano: odpuščena z 31. julijem 2008. Časnik navaja še nekaj primerov. Za šefico ene izmed poslovalnic so napisali, da ima zasebne težave, pri neki drugi prodajalki pa so med zaznamke hladnokrvno zapisali: “operacija, tumor, nerakotvoren“.

V najdeni dokumentaciji so med drugim imena 600 zaposlenih in vsi njihovi podatki, vključno z naslovi, telefonskimi številkami in točno višino plače. Zapisane so tudi vse njihove nadure. Našli so tudi podatke o 90 trgovinah Lidla s točnimi številkami o dnevnem in tedenskem izkupičku.

Kdo je tetoviran, kdo se poti, kdo je zaljubljen …

Lidlov odnos do zaposlenih je v Nemčiji odmeval že lani, ko je vodstvo podjetja v svoje nemške trgovine poslalo detektive, ki so nadzorovali uslužbence. Ugotavljali so tudi čisto subjektivne opazke, od tega, kdo je tetoviran, kdo nosi preznojeno majico, kdo je s kom morda v ljubezenski zvezi.

Ko je prišlo do razkritja nadzorovanja, so vodstvo družbe zaradi kršenja zakonodaje o varovanju podatkov kaznovali s plačilom dobrega milijona evrov kazni. Toda praksa nedovoljenega nadzorovanja zaposlenih se je očitno nadaljevala.

Odstavili direktorja nemškega Lidla

Detektivski zapiski po naročilu Lidla, ki so jih razkrili lani.
Detektivski zapiski po naročilu Lidla, ki so jih razkrili lani. FOTO:

Vodstvo Lidla se je ob zadnjem razkritju branilo, da so informacije o boleznih zaposlenih zbirali samo zato, da bi lahko osebno situacijo vsakega izmed njih upoštevali pri načrtovanju njihovih delovnih aktivnosti. Po burnih odzivih v javnosti se je podjetje pred dnevi vendarle posipalo s pepelom: odpustili so direktorja nemškega Lidla Franka Michaela Mrosa.

Urad za varovanje podatkov nemške zvezne dežele Baden-Wütemberg, kjer ima družba Lidl tudi sedež, je začel postopek, v katerem bodo ugotavljali, v kakšni meri so zbrane informacije o boleznih zaposlenih zlorabljali. Najnovejši Lidlov škandal pa je poleg odstavitve direktorja zahteval še eno žrtev: podjetje je odpustilo tudi delavca, ki je v smeti vrgel sporno dokumentacijo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 04. 2009 19.14
-3
JOH ČE NE NADZORUJEŠ DELOVCEV,OSTANEŠ ŠE BREZ GAT,,ZATO PA NADZOR JE
poetess
13. 04. 2009 21.03
-2
najboljši od tujih je HOFER
Kimberley-Echo
13. 04. 2009 14.01
-2
Lidl pa pri nas ni uspel, kljub izredno agresivnemu nastopu. Poizkušal je v Darwinu in Perthu, a so ga zavrnili tudi zaradi njihovih kiksov glede plač in nadzora ljudi. Nepričakovano dobro so tukaj ljudje seznanjeni o tej firmi. Bi rekel, da še zelo dolgo ne bo Lidl prišel na ta trg. Sem pa slišal, da jim je uspelo v Kanadi.
illuminati
13. 04. 2009 11.22
...a je po ostalih firmah in v javnem sektorju kaj drugače ???....dajte malo razmišljati s svojo glavo...delodajalec ima veliko možnosti v vpogled vaših zasebnih podatkov - polovico mu jih itak kar sami ponudimo v znanje,... ...TRIFON - v vseh firmah je tako , da je lastnik vedno svinjsko bogat - in to na račun svojih delavcev !!! njim mizerna plača - on sebi novga merđota,....odpusti par delavcev na račun recesije in lepo dobi še subvencije in državno pomoč,...
.eu.
13. 04. 2009 11.08
-1
Če bi delal v lidlu za 500 eur bi vsak dan spal med kartoni.
trifon
13. 04. 2009 08.58
+1
Odvratno! Lastnik Lidla najbogatejši človek v Nemčiji razpolaga z lastno floto 7-mih poslovnih letal od tega najcenejši stane 12 M$ največji in najdražji pa nekaj manj kot 40M$, ki jih nesebično delil z zaposlenimi ! JA če verjamete v pravljice o dobroti Lidla! Res pa je, da so zaposleni, ki garajo kot nori po cele dneve k njegovem uspehu nedvomno pripomogli in če se pri tem oznojijo bi jim lahko veleumi v Lidlu ponudili primerne prostore za preoblačenje če ne že vsaj zastonj kake dišave, ki jo privlečejo iz nevem kje kupljeno za 2 centa, deklarirano kot CE (China Export) proizvod pa prodajo nam cepcem pod zelo ugodno in v akciji, da ne bo pomote po 1,99 EUR. Sedaj vam pa mora biti že vse jasno, od kje taka super moč Lidla. Ko so se lansko leto zamajale nemške banke je Lidl nesebično ponudil pomoč in pomagal pri premagovanju recesije. Potrebujete še kakšno razlago zakaj to počnejo?!?!
djdj
13. 04. 2009 03.37
pepar
12. 04. 2009 18.18
F12,ti ne razumeš bistva ! Mi, stranke, čutimo da je nekaj narobe in da so zaposleni pod nekakšnim pritiskom.Jaz bi z veseljem večkrat nabavljal v teh trgovinah pa me to odbija.Ne razumeš da si s takimi dejanji zmanjšujejo promet.Sicer se mi zdi,da si kaka višjerangirana uslužbenka v eni taki firmi,ki dela samo škodo.Jaz bi te vrgel na cesto,ker nisi korisna podjetju.
gordo
12. 04. 2009 17.48
+1
pa to so živi norci
gobo
12. 04. 2009 16.53
+1
od zdaj naprej ne grem nikoli več tja
incadessence7@hotmail.com
12. 04. 2009 15.26
+1
f12 najprej pejt v kako trgovino delat,pol pa bot pametna....govoris bedarije
Pticja_Grapa
12. 04. 2009 14.29
Stasi lives.... Čist simpl: bojkot.
helecu
12. 04. 2009 13.59
+2
F12 ti mešaš dva popolnoma različna pojma. Nekaj je nadzor nad delom oziroma, da delavci dobro in zakonito opravljajo svoje delo, drugo pa je nadzor nad osebnimi, zdravstvenimi podatki do katerih nima nihče pravice. Me prav zanima kako bi ti odreagirala, č bi tvoj delodajalec vodil kartoteko o tebi, kjer bi hladnokrvno pisalo: operacija, tumor, nerakotvoren.
F12
12. 04. 2009 13.32
-1
Ja Olaff. Prav imaš. Ker si slešal nekaj, kar je rekla teta od tvoje daljne sestrične, ki ima kolegico, katere hčerka dela v eni trgovni od hoferja. In verjetno spada ravno med tiste lenuhe. Danes je povsod tako. Vsi bi plačo vlekli, noben pa zato ne bi nič naredil. Pred kratkim na blagajni zdravstvenega doma, sem morala čakat 20 min, ker se je gospodična pogovarjala po telefonu o tem, kaj je kdo rekel in kaj kdo naredil, pa da še ne ve, kaj bi za kosilo delala. Spet 1x v eni trgovini z računalniško opremo, semspraševala za eno miško in tipkovico, pa prodajalec sploh ni vedel, kaj tam prodajajo. Tam kjer delam sama je oh in sploh ljudi, ki cel dan sedijo na kavici, potem pa je groza in strah, ko se bližajo roki za odajo, pa morajo cele večere in noči ostajat v službi ali delat doma, da je do roka končano. Pa kup je takih. Takih tudi jaz ne bi tolerirala v službi in izvalaja nadzor.
.eu.
12. 04. 2009 13.25
+1
F12 nimajo časa na malico ali stranišče, zabušavajo pa ne, ker se zavedajo odgovornosti. To so bučke.Da za scat ni cajta pa dej dej dej
F12
12. 04. 2009 13.18
-4
Ja no. Poznam kar nekaj ljudi, ki delajo v Lidlovi verigi. Od prodajalke pa tudi do višjih položajev. Tisti, ki se najbolj pritožujejo o nadzoru in strogosti, bla bla bla, so tisti, na najnižjih položajih. Tu pa dam šefom prav. Gospodična bi šla vsake pol ure na čikpavzo in kavico, ne da se ji na police zlagat, pa če ravno mora delat samo 32 ur na teden za 800e,..., Seveda, jaz bi kot šef trgovine tudi delala nadzor nad njimi. Ker za kofetkanje in čikanje jih tudi jaz ne bi plačevala. Tisti iz uprave pa delajo kot bedaki 8 ali več ur na dan in niti nimajo časa na malico ali stranišče, zabušavajo pa ne, ker se zavedajo odgovornosti. Pa se ne pritožujejo. Tako da toliko o nadzoru.
perlhelp
12. 04. 2009 13.01
-6
Raje nej se zaposleni usedejo za blagajne ko so vrste dolge ne pa da ponavadi dela ena blagajna vrsta pa 20 metrov. Ostale prešvicance nej pa na miru pustijo... Itak niti v Lidlnu niti Hoferju prav velik ne delajo...
dolzvlado115
12. 04. 2009 12.51
brencl
12. 04. 2009 11.38
-2
Ne vem zakaj sploh hodite v to bedasto tgovino?
Replica
12. 04. 2009 09.05