Gospodarstvo

Letalske družbe napovedujejo 9 milijard dolarjev izgub

Kuala Lumpur, 08. 06. 2009 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
1

Letalske družbe naj bi v letošnjem letu zaradi učinkov svetovne finančne in gospodarske krize skupno izgubile devet milijard ameriških dolarjev. Kriza pa naj bi bila najhujša doslej.

Lansko leto so imele letalske družbe okoli 10,4 milijarde evrov izgube.
Lansko leto so imele letalske družbe okoli 10,4 milijarde evrov izgube. FOTO: Reuters
Letalske družbe so v lanskem letu izgubile 10,4 milijarde dolarjev, za letos pa v popravljeni oceni Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA napovedujejo 9 milijard dolarjev primanjkljaja.

Najnovejše napovedi IATA za letošnje leto so tako skoraj dvakrat slabše od prvotne ocene iz marca, ko je združenje 230 letalskih prevoznikov napovedovalo za 4,7 milijarde dolarjev izgub v letalskem sektorju. Podatki o izgubah za leto 2008 so prav tako precej slabši, saj je prvotna ocena govorila o 8,5 milijarde izgub v lanskem letu.

Čeprav se pojavlja vse več znakov, da se gospodarska dejavnost v svetu stabilizira, pa v IATA poudarjajo, da je kriza močno prizadela letalsko industrijo.

Petdeset največjih prevoznikov je tako v letošnjem prvem četrtletju izgubilo več kot tri milijarde dolarjev, poleg tega pa šibko zaupanje potrošnikov, veliko neizkoriščenih zmogljivosti in naraščajoče cene nafte predstavljajo precejšnjo oviro okrevanju v prihodnosti, so v združenju posvarili med dvodnevno svetovno konferenco predstavnikov letalske industrije v malezijski prestolnici.

Trenutna kriza najhujša doslej

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

"V sodobnem času ni primera za trenutno gospodarsko krizo. Zemlja se je premaknila in našo industrijo je pretreslo. To so najtežje razmere doslej za naš sektor," je poudaril izvršni direktor IATA Giovanni Bisignani. Pojasnil je tudi, da je tokratna kriza hujša od tiste, ki je sledila terorističnim napadom na ZDA 11. septembra 2001. Takrat so se prihodki letalskih prevoznikov znižali za sedem odstotkov.

Združenje sicer pričakuje, da se bodo stroški za gorivo v letošnjem letu zmanjšali za 36 odstotkov oz. 59 milijard dolarjev, na 106 milijard dolarjev, skupaj pa naj bi tako predstavljali 23 odstotkov vseh obratovalnih stroškov. Pri tem združenje napoveduje povprečno ceno nafte pri 56 dolarjih za 159-litrski sod.

Glede na to, da so se cene črnega zlata v zadnjih tednih zaradi upanja na skorajšnje okrevanje svetovnega gospodarstva močno okrepile in se približale 70 dolarjem, bi nadaljevanje takšnih gibanj lahko dodatno negativno vplivalo na poslovanje letalskih družb. "Celo gospodarsko okrevanje bi lahko zapletlo razmere, če se bodo cene nafte zaradi pohlepne špekulacije znova dvignile," je še povedal Bisignani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
08. 06. 2009 13.38
Na biodiesel naj letijo.