Gospodarstvo

Letalska družba Air Berlin kopiči izgube, arabski lastnik odločen, da ne bo več pomagal s finančnimi injekcijami

Berlin, 15. 08. 2017 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški letalski prevoznik Air Berlin je sodišče zaprosil za zaščito pred upniki. Družba se je kljub obsežnemu prestrukturiranju ob kopičenju izgub v zadnjih letih znašla v položaju insolventnosti. 30-odstotni lastnik, Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov, pa je sporočil, da je ne bo več ohranjal nad gladino s finančnimi injekcijami.

Drugi največji nemški letalski prevoznik zadnja leta kopiči izgube.
Drugi največji nemški letalski prevoznik zadnja leta kopiči izgube. FOTO: Reuters

Nemški letalski prevoznik Air Berlin je sodišče zaprosil za zaščito pred upniki. Družba se je kljub obsežnemu prestrukturiranju ob kopičenju izgub v zadnjih letih znašla v položaju insolventnosti. A kot so prek spletnih strani frankfurtske borze sporočili iz Air Berlina, družba zaradi težav ne bo ustavila letalskih operacij. Sprožili so namreč postopek, ki po nemški stečajni zakonodaji omogoča, da uprava insolventnega podjetja nadaljuje s poslovanjem.

Naknadno so v podjetju objavili, da tako vse vozovnice ostajajo veljavne, prav tako pa ni prišlo do sprememb pri načrtovanih letih. Potniki lahko še naprej tudi kupijo vozovnice za lete z družbo.

Drugi največji nemški letalski prevoznik zadnja leta kopiči izgube. V 2015 je negativni poslovni izid dosegel skoraj 447 milijonov evrov, lani pa se je povzpel na nekaj manj kot 782 milijonov evrov.

Lani je družba zato zagnala obsežen program prestrukturiranja, po katerem naj bi število zaposlenih skrčila za 1200, število letal v floti pa zmanjšala za skoraj polovico. Večino poslovnega premoženja naj bi prodala Lufthansi. Načrt je predvideval tudi oddelitev turističnega dela in s tem 35 letal v skupno družbo z letalsko podružnico turističnega velikana TUI, Tuifly, a je ta posel nedavno padel v vodo.

A ključne pri ohranjanju Air Berlina nad gladino so bile finančne injekcije Etihada kot največjega, skoraj 30-odstotnega lastnika družbe. Zdaj so se v prevozniku iz Abu Dabija odločili, da pipico zaprejo, vodstvo družbe pa tako ni videlo druge možnosti, kot da zaprosi za sprožitev insolvenčnega postopka.

Etihad minuli petek menda ni izplačal obroka v višini 50 milijonov evrov v okviru 350-milijonske posojilne linije, ki jo je družbi odobril konec aprila.

Bo pomagala država?

Tak razvoj dogodkov bi za družbo pomenil stečaj, če ne bi nemške zvezne oblasti Air Berlinu odobrile premostitvenega posojilo z državnim poroštvom, da bi bili potniki čim manj prizadeti. Ob prehodu na poletni red letanja konec marca je namreč zaradi težav prevoznika začelo prihajati do vse več zamud in odpovedi letov. Gre za 150 milijonov evrov in po navedbah nemške zvezne ministrice za gospodarstvo Brigitte Zypries naj bi to zadostovalo za okoli tri mesece.

Vodstvo bo zdaj lahko bolj v miru nadaljevalo pogajanja o prodaji dela poslovnega premoženja (letal, prog in časovnih oken za vzlet in pristanek na svetovnih letališčih) Lufthansi. V največjem nemške prevozniku so danes tudi sami potrdili, da ta pogajanja potekajo.

Zypriesova je bila optimistična glede ugodnega razpleta tega procesa, izključila pa je, da bi država prevzela del obveznosti Air Berlina za lažjo izvedbo posla. Prav tako še ni želela govoriti o možnosti dodatnega premostitvenega financiranja.

V sindikatu Verdi so medtem vodstvo pozvali, naj transparentno in s pomočjo predstavnikov delojemalcev poišče rešitve v prihodnjem trimesečnem obdobju, da bi tako ohranili čim več delovnih mest.

Nemški minister za promet Alexander Dobrindt pa se je odzval na pomisleke, da bi Lufthansin prevzem delov Air Berlina lahko okrnil konkurenco na letalskem trgu. Te nevarnosti ne vidi, saj bo šlo le za delni prevzem. Za dele finančno nasedle letalske družbe naj bi se zanimali tudi drugi prevozniki in pogovori po Dobrindtovih besedah potekajo tudi z njimi. Dobrindt je povedal še, da soglasje Evropske komisije za državno premostitveno posojilo Air Berlinu pričakuje v nekaj dneh.

Konkurenca kritična: To je vnaprej premišljen korak

Kritični so medtem v nekaterih tekmecih letalske družbe. V Ryanairu so tako izrazili prepričanje, da je zahteva za zaščito pred upniki dejansko vnaprej premišljen korak za olajšanje Lufthansinega prevzema delov Air Berlina, s katerim se bo največji nemški prevoznik dodatno okrepil.

Air Berlin je bil ustanovljen leta 1978 v ameriški zvezni državi Oregon kot družba z ameriškim lastništvom, z namenom zagotavljanja povezav letališča Tegel v takratnem Zahodnem Berlinu s sredozemskimi destinacijami. Ob združitvi obeh Nemčij je prešla v nemške roke, njen sedež pa se je preselil v Berlin. V naslednjih letih je družba širila floto in mrežo destinacij, uveljavila pa se je kot neke vrste polovični nizkocenovni prevoznik.

Leta 2006 je začela kotirati na frankfurtski borzi, konec leta 2011 pa je najpomembnejšo vlogo med lastniki prevzel Etihad. Družba se je medtem razvila v sedmo letalsko družbo v Evropi po prepeljanih potnikih. A v zadnjih letih se ji ni uspelo izvleči iz izgub, ki so jo zdaj pripeljale na kolena.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.