Gospodarstvo

Lesna Tip kmalu Ikeina?

Dravograd, 04. 12. 2007 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po neuradnih podatkih naj bi Lesna Tip s švedskim koncernom Ikeo podpisala pismo o nameri. Direktor Ranc o tem ne želi govoriti.

Podjetje Lesna - Tovarna ivernih plošč (Tip) iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je del skupine Prevent Global, v letošnjem letu nadaljuje z občutno rastjo proizvodnje. Kot je povedal direktor družbe Danilo Anton Ranc, v letu 2007 pričakujejo skoraj 50-odstotno povečanje proizvodnje, z 38 milijoni evrov prodaje pa 60-odstotno povečanje prometa glede na leto poprej. Po njegovih besedah bo rast dobička v skladu s preteklimi leti okoli 20-odstotna.

Ranc je dodal, da je Lesno Tip pred usodo, kakršno so doživela mnoga druga sorodna slovenska podjetja, rešila prav vključitev v skupino Prevent, saj so njihovi lastniki kazali veliko razumevanja za nujne investicije in posodobitev proizvodnje. Med najpomembnejše investicije je prvi mož podjetja uvrstil zlasti naložbo v kontinuirano stiskalnico, ki bo dokončno zaključena letos in je bila skupaj vredna 18,3 milijona evrov. Po njegovih besedah bo omenjena pridobitev še povečala rast proizvodnje in bo imela pomembne sinergijske učinke za celotno lesno industrijo znotraj skupine.

Ali bo Ikea kupila Lesno Tip direktor Ranc ni želel komentirati
Ali bo Ikea kupila Lesno Tip direktor Ranc ni želel komentirati FOTO:

O Preventovi načrtovani prodaji podjetja pa Ranc ni želel govoriti, saj naj bi to bila po njegovem stvar lastnikov. Direktor ni želel povedati niti tega, kako uprava družbe gleda na omenjene načrte Preventa, dejal je le, da nima nič proti, če bi sedanji lastniki to ostali še naprej.

Nekaj malega je v tej zvezi povedala le tiskovna predstavnica skupine Prevent Monika Žvikart, ki je potrdila, da se Prevent osredotoča nazaj na avtomobilsko industrijo, zato se o prodaji Lesne Tip pogovarjajo z različnimi potencialnimi kupci. Kot je dejala, so z enim od poslovnih partnerjev, po neuradnih podatkih gre za švedski koncern Ikea, podpisali pismo o nameri, v katerem je med drugim zapisano, da se v času pogovorov z njimi ne bodo pogovarjali z drugimi potencialnimi partnerji. Sicer pa je Žvikartova za 24ur.com povedala, da na novinarski konferenci ni bilo govora o podaji podjetja.

"Zaenkrat ni še ničesar odločeno, ko pa bo, bomo javnost o tem pravočasno obvestili," je zatrdila Žvikartova in dodala, da bi v primeru uspešnih pogovorov z aktualnim partnerjem lahko posel verjetno sklenili do sredine prihodnjega leta. Ob tem je zavrnila možnost, da bi morebitni kupec v prihodnje lahko tovarno zaprl in se tako znebil konkurence, saj je po njenem eden od ciljev prodaje "nadaljnji razvoj podjetja in ne njegovo zaprtje". Tudi zato je boljše, da se tovarna proda nekomu, ki je še naprej pripravljen vlagati v podjetje in ga razvijati, je še dodala.

Lani z dobičkom

Sicer pa je Lesna Tip, ki zaposluje 191, skupaj s preostalima Preventovima lesnima obratoma Lesna Žaga in Proizvodnja vratnih kril in podbojev iz Pameč pa 325 delavcev, lani ustvarila okoli 700.000 evrov dobička ob prodaji v višini 23,8 milijona evrov. V prihodnjem letu po Rančevih besedah v družbi pričakujejo devetodstotno rast v proizvodnji ivernih plošč ter 23-odstotno rast prodaje, s čimer bi se približali 45 milijonom evrov samo na programu ivernih plošč, v celotni lesni skupini pa 54 milijonom evrov.

Ranc je še dodal, da je Lesno Tip pred usodo, kakršno so doživela mnoga druga sorodna slovenska podjetja, rešila prav vključitev v skupino Prevent, saj so njihovi lastniki kazali veliko razumevanja za nujne investicije in posodobitev proizvodnje. Med najpomembnejše investicije je prvi mož podjetja uvrstil zlasti naložbo v kontinuirano stiskalnico, ki bo dokončno zaključena letos in je bila skupaj vredna 18,3 milijona evrov. Po njegovih besedah bo omenjena pridobitev še povečala rast proizvodnje in bo imela pomembne sinergijske učinke za celotno lesno industrijo znotraj skupine.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profil24ur
04. 12. 2007 14.48
ne bi bilo švoh, če bi prišel ikea na slovenski trg