Gospodarstvo

Lesna TIP bo odpuščala

Slovenj Gradec, 17. 07. 2012 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lesna TIP gre v prisilno poravnavo. Postopek je predlagalo vodstvo družbe, ki v načrtu finančnega prestrukturiranja predvideva preoblikovanje družbe in občutno zmanjšanje števila zaposlenih, in sicer s sedanjih 173 na 55.

Vodstvo Lesne TIP predlaga prisilno poravnavo.
Vodstvo Lesne TIP predlaga prisilno poravnavo. FOTO:

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes začelo postopek prisilne poravnave koroškega podjetja Lesna Tovarna ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh. Začetek postopka je zaradi plačilne nesposobnosti predlagalo vodstvo družbe. Direktor družbe Dušan Mežnar v osnovnem načrtu finančnega prestrukturiranja podjetja, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), navaja, da je družba trajneje nelikvidna, "kar dokazujejo izvršbe na računu, neuspešna dokapitalizacija družbe in pa zapadle obveznosti do navadnih nezavarovanih upnikov ter nezmožnost tekočega poravnavanja obveznosti do zavarovanih upnikov".

Ukiniti nameravajo izdelavo vrat

V načrt finančnega prestrukturiranja, ki ga morajo v nadaljnjem postopku potrditi upniki, vodstvo družbe predvideva ukinitev ali odprodajo programa izdelave vratnih kril in podbojev, kjer je zaposlenih 62 ljudi, in spremembo poslovnega modela programa izdelave ivernih plošč, ki je glavna dejavnost družbe.

Prodati nameravajo svojo največjo naložbo

V okviru spremembe poslovanja vodstvo predvideva odprodajo stroja za proizvodnjo ivernih plošč, to je kontinuirane stiskalnice, ki je ob zagonu leta 2007 veljala za največjo naložbo podjetja in za katero podjetje še odplačuje posojilo. Kot v načrtu navaja vodstvo podjetja, se bo s prodajo stiskalnice bistveno spremenil obseg poslovanja, zato načrtuje tudi bistveno zmanjšanje števila zaposlenih.

Krčenje števila delavcev s 173 na 55

Teh je bilo konec marca letos v podjetju 173 skupaj z zaposlenimi na programu vratnih kril in podbojev, cilj družbe pa je v letu 2013 zaposlovati le še 55 delavcev. Načrt predvideva poleg ukinitve programa stavbnega pohištva pospešeno upokojevanje in opredelitev viškov zaposlenih.

Sindikalist: Na Koroško pridejo vsi po denar, ne pa koga reševat!

Cilj družbe je v letu 2013 zaposlovati le še 55 delavcev.
Cilj družbe je v letu 2013 zaposlovati le še 55 delavcev. FOTO: Thinkstock

Regijski sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lojze Raško se je na načrte vodstva Lesne TIP že odzval z ogorčenjem. "V kolikor bo ta predlog na sodišču potrjen, smo mi zgroženi. Ravno to, kar se je dolgo govorilo, da se bo bistveno zmanjšalo število zaposlenih, kar nas najbolj zanima, se torej že dogaja. Ne vem, komu bo to koristilo. Verjetno pa samo lastniku, ker še vedno so vsi na Koroško prišli samo po denar, ne pa koga reševat," je dejal Raško.

Turški lastnik ni vložil štirih milijonov evrov

Sodišče je za upraviteljico prisilne poravnave imenovalo Moniko Rozman, upniki pa imajo mesec dni časa za prijavo terjatev. Zadnji dan roka za prijavo terjatev je 17. avgust.

Večinski, 94-odstotni delež Lesne TIP je, kot je znano, septembra lani od podjetja Prevent LES, ki je v stečajni masi Prevent Globala, kupilo turško podjetje Miador. Prodaji turškemu lastniku so nasprotovali tako zaposleni kot tudi drugo lokalno okolje.

Nasprotovanja so se umirila maja letos, ko je bil na skupščini potrjen predlog dokapitalizacije v višini štirih milijonov evrov s strani turškega lastnika, vendar dokapitalizacija, kot je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja, ni uspela.

V načrtu finančnega prestrukturiranja družba navadnim upnikom, ki imajo do podjetja po upoštevanju predvidenih pobotov skupno za 6,8 milijona evrov terjatev, predlaga polovično plačilo terjatev v štirih letih, na ostale terjatve pa prisilna poravnava, če bo potrjena, ne bo učinkovala.

Direktor družbe Mežnar v načrtu finančnega prestrukturiranja navaja, da je družba konec marca letos imela za 22,2 milijona evrov obveznosti. Hkrati navaja, da podjetje ne zamuja z izplačilom plač in s plačili prispevkov. Sindikalni predstavnik v podjetju Bogdan Detečnik je pojasnil, da so danes prejeli tudi plačo za junij. Mežnar razloge za nastalo situacijo vidi v splošnih gospodarskih razmerah, razmerah v gradbeništvu, padcu obsega poslovanja in v visokem obsegu fiksnih stroškov.

V družbi, ki je lansko leto sklenila s 3,1 milijona evrov izgube, so tudi izračunali, da bi v primeru stečaja podjetja navadni upniki dobili za 14,33 odstotnih točk nižje plačilo kot v primeru prisilne poravnave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RogErioUs619
24. 07. 2012 18.10
To je bilo vse načrtovano.... :/
HIPOKRATKA
19. 07. 2012 19.01
+1
Glavno, da imajo sindikati polne riti in šolniki zadosti počitnic in redne dodatke za dopust. Za delavce in upokojence ter dijake in študente pa nikomur ni mar.
Kajtimar
19. 07. 2012 00.23
+3
nj.izdelki so več kot dobri, s trga pa so jih izpodrinili slabši in niti ne cenješi izdelki...Pač slab marketing in vse gre v maloro. Ima kdo recepturo za to?
gordo
18. 07. 2012 17.28
+3
kradit.kradit pol pa stečaj dedlavci v pa na borzo samo tiho bit da se ne razve,mater to je demokracija po slovensko
prognostik
17. 07. 2012 15.05
+6
Tudi v Liko Pohištvo d.o.o.v likvidaciji bodo odpuščali ,pa noben medij tega ne objavi. Sindikat pa je delavcem prepovedal dajanje izjav za medije.
b77
17. 07. 2012 13.41
+3
mamp a še rešitev vsi v JU in v penzijo , potem bodo pa sindikati poskrbeli za naše pravice in denar
PV12
17. 07. 2012 13.24
+2
še ena firma...
b77
17. 07. 2012 13.40
+4
če ni kupcev in je delo predrago pač ne bo šlo več! res bo jesen vroča, ker ne bo dela in ne denarja pa tulite kolikor hočete