Slovenija

Hrvaška za vključitev Basla v pogajanja o Ljubljanski banki

Zagreb, 02. 10. 2012 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška Sloveniji predlaga, da se skupaj obrneta na Banko za mednarodne poravnave v Baslu glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. Slovenija odgovarja, da pričakuje, da bo Hrvaška svoje zaveze spoštovala tudi v praksi.

Hrvaška je uradno predlagala Sloveniji, da se glede starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke skupaj obrneta na Banko za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu.

Kot je povedala tiskovna predstavnica hrvaške diplomacije Danijela Barišić, Zagreb predlaga Ljubljani, da bi državi pisali banki Bis, kot je to storil nekdanji hrvaški finančni minister Ivan Šuker oktobra 2010, ko je v pismu banki Bis potrdil pripravljenost Hrvaške za nadaljevanje pogajanj o LB v okviru nasledstva.

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters

O predlogu je za hrvaške medije spregovorila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. "Tokrat bi predlog poslali skupaj, Hrvaška in Slovenija, menim, da imamo priložnost," je dejala. Ponovila je, da se je Hrvaška absolutno pripravljena pogovarjati in obravnavati vse možne načine za rešitev spora o LB. "Vztrajali bomo samo pri tem, kot smo ves čas vztrajali, da kakršna koli rešitev vprašanja LB nima in ne more imeti nobene povezave z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo v slovenskem parlamentu."

Izrazila je še upanje, da bosta državi uspeli tokrat rešiti spor brez vpletanja EU in ZDA. "Sicer pa zdaj že vsi o tem vse vedo, če bo treba, pa bomo prosili za pomoč," je povedala Pusićeva.

Vnovično vključevanje banke Bis v reševanje spora naj bi uradno objavili v četrtek, na tretjem srečanju finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića na Bledu.

'Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala sprejete zaveze'

Kot so spomnili na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, pa Šukerjevo pismo "že vsebuje povsem jasno zavezo Republike Hrvaške k nadaljevanju pogajanj v okviru Bis v zadevi jamstev za devizne vloge nekdanje SFRJ". Slovenija zato pričakuje, da bo Hrvaška svoje večkrat dane zaveze spoštovala tudi v praksi.

Sporazum o nasledstvu iz leta 2001 določa, da se pet držav naslednic nekdanje Jugoslavije o prevzemu jamstev za devizne hranilne vloge pogaja pod okriljem baselske banke za mednarodne poravnave.

Slovenski diplomati v Zagrebu so tudi izpostavili, da se o sporu o LB ni mogoče istočasno pogajati in tožiti ter da pričakujejo rešitev problema hrvaških državnih pooblastil dvema komercialnima bankama za tožbe proti LB in NLB. Kot so znova poudarili, Slovenija meni, da so pooblastila v nasprotju s sprejetimi mednarodnimi obvezami Hrvaške.

"Slovenija se ne želi samo pogajati, ampak problem tudi rešiti, ter zato pričakuje, da bo tudi o vprašanju spornih pooblastil tekla beseda med finančnima strokovnjakoma Arharjem in Rogićem prihodnji četrtek," so zapisali. Sklenili so, da je "z dobro voljo na obeh straneh mogoče najti rešitev, ki bo v obojestransko korist".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
02. 10. 2012 21.54
+4
Hrvati še po premici iščejo bližnjico.
drdra
02. 10. 2012 20.17
+9
kaj pa o dolgovih hrvaših podjetij Sloveniji nič ne bodo razpravljali, saj so ta več dolžna kot pa LB hrvatom
Kajetan
03. 10. 2012 00.41
+5
ne Arhar tega ne bo naredil - poudariti moramo da se morajo mednarodni dogovori spoštovati, kar se s strni hrvaške žal ne, vendar naši nesposobneži tega nočejo in imaš dejansko prav..