Gospodarstvo

Lastniki Pivovarne Laško bodo o Mercatorju odločali 30. januarja

Laško, 29. 12. 2011 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
4

Uprava Pivovarne Laško je za 30. januar sklicala skupščino, na kateri bodo odločali tudi o prodaji Mercatorja. Uprava in nadzorniki bodo lastnikom predlagali, da soglašajo s prodajo deleža.

Pivovarna Laško-2
Pivovarna Laško-2 FOTO: Damjan Žibert

Delničarji Pivovarne Laško bodo o prodaji deleža v Mercatorju odločali na skupščini 30. januarja, je razvidno iz sklica, ki so ga danes objavili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o dokapitalizaciji družbe in pozvali banke k dolgoročnemu reprogramu finančnih obveznosti.

Skupina Pivovarna Laško je lastnica 23,34 odstotka te največje slovenske trgovske družbe in med prodajalci skupaj 52,10-odstotnega deleža Mercatorja.

Nadzorniki podpirajo nadaljnje korake pri odprodaji deleža v Mercatorju, je pred kratkim povedal prvi nadzornik Vladimir Malenković in dodal, da bodo zato skupaj z upravo na skupščini delničarjem predlagali, naj s tem soglašajo. Na dnevnem redu bosta tudi dva ločena predloga dokapitalizacije družbe.

Po predlogu uprave naj bi se osnovni kapital družbe, ki znaša 36,5 milijona evrov in je razdeljen na 8.747.652 navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic, povečal za največ 36,5 milijona evrov, na največ 73 milijonov evrov z izdajo novih delnic, ki tvorijo isti razred z že izdanimi delnicami.

Povečanje osnovnega kapitala se izvede z izdajo največ 8.747.652 novih navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic za denarne vložke, pri čemer znaša prodajna cena ene delnice deset evrov.

Delničarji pa bodo odločali tudi o predlogu Kapitalske družbe, ki kot 7,06-odstotna lastnica predlaga dokapitalizacijo v višini največ 18,2 milijona evrov.

Mercator je 23. decembra objavil namero za prevzem laške pivovarne, ponudbo za prevzem pa bo objavil najkasneje v 30 dneh, torej še pred napovedano januarsko skupščino. V njej bo uprava Mercatorja opredelila pozitivne ekonomske učinke na finančno stabilnost Pivovarne Laško in njeno poslovanje na domačem ter tujih trgih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
02. 01. 2012 22.44
sedaj ima vse možnosti janez janša, da odkupi nazaj...!!!
hotchilipoper
30. 12. 2011 09.37
-1
sabatin
30. 12. 2011 11.00
+2
Valimali
02. 01. 2012 18.42
+2
Ta zgodba okrog Mercatorja je za naše gospodarstvo še kako resna in je prav da vsi tisti ki nasprotujejo prodaji povedo svoje mnenje. Mercatorja ne smemo prodati pod nobenim pogojem, ker to bo močno ogrozilo že tako slabo stanje v našem gospodarstvu. Kakšne izdelke bomo lahko kupovali v Merctorju če ga zares prodamo in kako bo to prizdelo vsa naša slovenska podjetja. Poglejte si samo police v drogerijah DM, kjer nekaterih slovenskih izdelkov sploh ne moreš kupiti, ker jih enostavno ne prodajajo in vse to meče slabo stran na vsa slovenska podjetja v kozmetični industriji. In enako se bo zgodilo tudi na prehranbenem področju. In to je potrebno ustaviti. Tisti ki želijo prodati Mercator se lahko malce zamislijo!