Gospodarstvo

Odzivi ekonomistov: pričakovati je boljše vodenje, gre za ugledno podjetje

Laško/Ljubljana, 14. 04. 2015 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

To, da bo Heineken novi lastnik, je najboljša možnost, so odločitev pozdravili tudi v sindikatu Pivovarne Laško. Pričakujejo spremembe, med drugim tudi krčenje delovni mest, a to naj bi potekalo v razumnem času in z "mehkimi metodami". Ekonomisti menijo, da bo vodenje boljše.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Po prodaji je čutiti nekaj optimizma
    03:43
    Iz SVETA: Po prodaji je čutiti nekaj optimizma
  • Iz SVETA: Kaj bo z brezalkoholnimi pijačami?
    01:05
    Iz SVETA: Kaj bo z brezalkoholnimi pijačami?
  • Iz 24UR: Laško še ni dokončno prodano
    03:01
    Iz 24UR: Laško še ni dokončno prodano

Predsednik sindikata Pivovarne Laško Andrej Škorja ocenjuje, da bo prihod novega lastnika pivovarne, nizozemskega Heinekena, najboljša možnost od vseh, ki bi se lahko zgodile. Škorja je povedal, da pričakuje spremembe in upa, da se bodo v najkrajšem možnem času srečali z novim lastnikom ter se dogovorili glede statusa zaposlenih.

V strategiji združevanje in krčenje delovnih mest

Ni ga strah ukinitve blagovnih znamk skupine Laško, ker Heineken nikjer po svetu, kjer je navzoč, tega ne počne. To je zdrava logika, je menil sindikalist.

Glede morebitnega zmanjšanja števila zaposlenih je pojasnil, da je sicer v strategiji zdajšnje uprave predvideno združevanje Pivovarne Laško in Uniona v enovito podjetje, v okviru tega procesa pa tudi krčenje delovnih mest. "Obljubljajo nam, da bo šlo to z mehkimi metodami in v normalnem časovnem obdobju, ne pa drastično in hitro," je še dejal Škorja in dodal, da Pivovarna Laško trenutno zaposluje 340 delavcev.

Pivovarna Laško je po dolgi in na trenutke burni poti ter večletni lastniški negotovosti v ponedeljek le dobila novega lastnika. Konzorcij prodajalcev 51,11-odstotnega lastniškega deleža v družbi je pogodbo o prodaji podpisal s Heinekenom.

Heineken
Heineken FOTO: Thinkstock
Heineken bo za delnico plačal 25,56 evra

Ta bo za delnico Laškega plačal 25,56 evra. Dogovorjena cena za 51,11-odstotni delež vrednoti na 114,3 milijona evrov, celotno družbo pa na 223,6 milijona evrov. V ponedeljek sklenjenemu dogovoru bo po izpolnitvi odložnih pogojev za dokončno izvedbo posla sledila tudi prevzemna ponudba za preostale delnice Pivovarne Laško.

Polanec: Pričakovati je, da bo vodenje boljše

Ekonomist Sašo Polanec opozoril, da smo tujcem dali monopol. Izvirni greh sega sicer že leta nazaj, ko je bila Pivovarna Union prodana Laškemu. Odločitev varuha konkurence v tem primeru je Polanec ocenil kot "najmanj sporno". Tako imamo namesto dveh pivovarn sedaj eno s 85-odstotnim tržnim deležem, k temu pa bo prištet še del Heinekena.

Drugi vidik je vidik upravljanja. "Pričakujem, da bo podjetje vodeno bolje kot doslej, saj ne bo vprašanj lastniških zgodb, kraj, malverzacij in podobnega," pravi Polanec. Oškodovanje podjetja bo manj verjetno, čeprav seveda še vedno možno.

Polanec sicer pričakuje ukinitev katere od blagovnih znamk, pa tudi vseh treh lokacij - Ljubljane, Zagreba in Laškega - Heineken po njegovem mnenju verjetno ne rabi. "Na dolge proge ne moremo pričakovati, da bodo ostale vse tri. Če bodo stroški dela v Sloveniji višji kot na Hrvaškem, bi pričakoval, da bodo prej ukinili lokacijo pri nas," je povedal ekonomist.

Vendar pa sprememb ne gre pričakovati čez noč. Heineken bo namreč potreboval nekaj let, da dobro spozna svojo novo pridobitev in zares ugotovi, kaj je sploh kupil.

Heineken
Heineken FOTO: Reuters

Najprej bo Heineken preučil finance, leteli bodo predragi in neustrezni dobavitelji, vpeljali bodo svoje kanale

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pričakuje, da bo Heineken najprej preučil finančni ustroj obeh pivovarn, nato pa bodo sledile klasične operacije, ki jih novi lastniki naredijo po prevzemih - pregledali bodo vse denarne tokove in iskali sinergije oz. pozitivne učinke povezovanja aktivnosti v celotno multinacionalko. "Ko se iščejo sinergije, se na drugi strani lomijo hrbti. Odleteli bodo predragi in neustrezni dobavitelji opreme in potrošnega materiala. Heineken bo vpeljal svoje nabavne kanale," meni. Misli, da bo prevzem pozitiven primer, saj gre za ugledno svetovno podjetje. "Na koncu bo vsota nedvomno pozitivna," pravi.

Ker sta Pivovarna Laško in Pivovarna Union tehnološko razmeroma razviti, večjih potreb po investicijah Kuhar ne vidi. "V smislu organizacije, trženja in razvoja pa so vedno izzivi. Predvsem bo velik izziv to, kako zmogljivosti v obeh podjetjih zapolniti do vrha, da se začneta oprema in kapital, ki ga je Heineken prevzel, izkoriščati 100-odstotno. To je izziv, ki ga multinacionalka formata, kot je Heineken, seveda zmore rešiti," je povedal.

Glede zelo močnih blagovnih znamk Pivovarne Union na področju brezalkoholnih pijač meni, da bi jih znali tudi prodati, saj to ni njihova osnovna dejavnost. Enako naj bi se zgodilo s časopisi, "ki so se nabrali v lastniškem portfelju Laškega". Kako hitro bodo to naredili, je stvar analiz, ki jih bodo pripravili, zagotovo pa ne čez noč, še dodaja.

Heineken je z eno transakcijo dobil od približno dveh tretjin do 80 odstotkov celotnega pivovarskega trga v Sloveniji, zato bo po njegovem mnenju treba spremljati, kako se bo novi lastnik obnašal v smislu spoštovanja pravil konkurence. "Na slovenskem trgu imamo tujo konkurenco. Uvoz piva se povečuje, delež Uniona in Laškega se zmanjšuje, vendar je precejšen delež uvoza, ki prihaja v Slovenijo, proizveden v drugih obratih zdajšnjega lastnika Heinekena," je opozoril.

Heineken
Heineken FOTO: B.G.

Poslanci imajo različna mnenja, večina meni, da je bila odločitev dobra

Prodajo so danes komentirali tudi nekateri poslanci. Po mnenju Ljudmile Novak, predsednice NSi, je to priznana pivovarska znamka, kar obeta dober nadaljnji razvoj pivovarstva v Sloveniji. Če se bodo v tej družbi še naprej razvijali, po mnenju Novakove ne bo težave z zaposlovanjem. Če pa so potrebe po reorganizaciji, pa je treba to dopuščati.

Tudi po mnenju Alenke Bratušek je Pivovarna Laško dobila strateškega partnerja. Tudi v tem primeru pa ni želela ocenjevati primernosti kupnine.

Po mnenju Luke Meseca iz Združene levice pa je Pivovarna Laško še ena od žalostnih zgodb. "Gre za podjetje, ki ima praktično monopolen položaj na slovenskem pivovarskem trgu, ki ima zagotovljeno prihodnost in delovna mesta," je pojasnil. Po njegovem mnenju je bilo podjetje v kriznih časih prodano tujemu konkurentu, ne da bi se vlada lahko sklicevala na zaveze EU ali kaj podobnega.

Odzvala se je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Kot pravi, v SMC menijo, da so Pivovarno Laško prodali v danih okoliščinah dobremu poslovnemu partnerju. Tako verjamejo, da bosta poslovni razvoj podjetja ter stanje zaposlenih tudi v prihodnosti ugodna.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
17. 04. 2015 21.56
-1
član katere stranke je bil tov. Šrot ????? no ???? ena, dva, tri ..... SD. Tukaj tičijo zajci ala Krmar (NLB-LDS, Zidar .- U.D.B.A, Bavčar-LDS, Pavček-LDS, Mermal.LDS,.... itd) amapak na stvar gljmo pozitivno, so bili na naši strani, a'ne, komunistas!
maks44
17. 04. 2015 10.44
Temu se reče ustvarjanje lojalne konkurence... 3 največji pivovarji upravljajo s vsemi pivovarnami v evropi različna imena pive pa si delajo konkurenco tako se zdi, da je konkurenca na višku. Žalost je v tem, da je v vseh panogah isto, če si sam v eni branži (ali pa da je lastnikov manj) lahko s cenami delaš kar hočeš zato se tudi cene izdelkov dvigujejo. Pa še nekaj je velike firme delo optimizirajo posledica manj delavcev, dobiček se deli (na žalost ne v sloveniji). Država od prodaje dobi ne pa dobička, ki bi ga lahko če bi bila še vedno lastnica (ja dobi dajatve, ki jih pobira s temi pa ne bo preživela). Večina vlade naklada, da je prodaja dobra ker si ne upajo preuredit zakonodaje tako, da za svoja dejanja odgovarjajo kot v vladi kot v državnih podjetjih. S takšno zakonodajo bi marsikdo premislil kaj podpiše in kaj sprejema... ps PIŠE ŠTURLAV KMET
mi23
16. 04. 2015 20.08
-1
rdeči smo zopet zmagali. Naj sveti rdeča zvezda.😆
adadaa
16. 04. 2015 17.55
+2
Ni kaj dosti komentirat. Končno prava velika firma v Sloveniji, super za Laško. Končno bo firma vodena in ne dirigirana s strani zaščitnikov lokalnega / nacionalnega interesa. Ima 1,5 mrd dobička, torej ni zavoženo vodena kot vse doslej laško.
nikhrast
15. 04. 2015 17.35
+1
Porka flek je folk v Sloveniji zarukan, zdaj misli da bo na flaši Laškega RDEČA ZVEZDA.
odpisan2x
15. 04. 2015 11.24
agrarnemu ekonomistu-najprej bodo odstranil vso režijo pa sesalce,potem bodo razvrednotili delnice,.trg in finance so pa že zdavnaj proučil.tko agrarni ekonomist se slišimo čez kakšno leto
brsankovi 1
15. 04. 2015 06.12
+3
Drugi izvirni greh pri pivovarni Laško je boško Šrot, drugače pa hvalabogu da jo je kupil Heineken.
nikhrast
15. 04. 2015 02.46
-2
Streznite se, rdeča zvezda je na flaši Heinekn piva, na na flaši Laškega. Heineken ima polno pivovarn po svetu, samo gor niso rdeče zvezde, "fine print" spodaj bo pisal na flaški Laškega da je lastnik Heineken.
Našvasan_zob
15. 04. 2015 00.52
+5
SDS bo vložil ustavno presojo, ker ima Heineken rdečo zvezdo..
Dogo Argentino
14. 04. 2015 23.58
+1
Ni ga čez Quilmes...
helvecijaner
14. 04. 2015 23.42
+4
Lahko smo sigurni da 0,5l pločevinka piva nebo koštala v SLO1,10 € v supermarketih in da delavci nebojo čakali na plače in neplačane socijalne transferje.
zefa20
14. 04. 2015 22.54
+5
Kaj na vse poreče Janezek Janša, rdeča zvezda v heinikenovem logotipu, pa to!!!!
Našvasan_zob
15. 04. 2015 00.53
-1
Ustavna presoja.. Marširajo nad Murgle.. tole zvezdo je loh samo Kučan pripeljal v Slovenijo... ha ha ha
Fussy
14. 04. 2015 22.10
+0
Vprašanje izven teme: Prideš na žur postaneš žejen odpreš hladilnik. Na vsaki polici je druga vrsta, katero izbereš?
Fussy
14. 04. 2015 22.10
+2
Fussy
14. 04. 2015 22.10
+2
Fussy
14. 04. 2015 22.11
-2
Našvasan_zob
15. 04. 2015 00.53
+1
mccm
15. 04. 2015 07.19
61810
14. 04. 2015 21.39
+14
adijo Slovenija po delih. Cerarju se tako mudi prodajati, da ga lahko še infakrt zadene.Najbolj sporne pa so delnice Šrota. Naj enkrat napišejo točno za kaj se je porabila kupnina. Ko smo prodali Mercator kam je šel denar. Na koncu pa že ptički čivkajo o večjih davkih. To sploh ne razumem. Ali se naši vrli politiki sploh sprašujejo kaj bo še naše. Kaj bo čez tri leta v Laškem. Heineken zapira vrata povsod ta kjer ni velikega dobička. Naši teližniki pa vse prodajajo kot da je to njihovo. Mislim da bo Cerar z Borovnikom na čelu šenkal Telekom. Drugega od njega ne slišiš, tako je ukazala EU. Kaj bomo pustili naslednikom. Prodano Slovenijo in polno kreditov. Krasno delate poslanci ni kaj.
adadaa
16. 04. 2015 17.59
kakšni bedasti komentarji, morda bodo v Laškem imeli skladišče, ja kaj pa pomeni Laško v Heinekenu. Najbrž kake -2-3 % prodaje, tako kot lek v Novartisu kake 4-5%-smo majhni, ne moremo se kosati z mulktinacionalkami, hvala bogu, da se je heinekem odločil in rešil laško odličnega managerja Zorka, morda bo lahko zdaj dobil primernejše delovno mesto vratarja ali skladiščnika pri Heinekenu.
tron3
14. 04. 2015 19.58
+13
Jasno, da bo upravljanje in vodenje pivovarne kot se spodobi, le kje pa bi dobili naši managerji kot so Šrot, Zorko.... itd, znanje za uspešno vodenje, na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani, he,he... diploma, mag, ter dr. te Fakultete je isto kot WC papir, z njim si ritko ubirišeš!!
strel?ek
14. 04. 2015 19.37
+7
najboljše je pri Heinekenu rdeča zvezda,a ne...
Netajkun
14. 04. 2015 20.53
+2
Heineken je za dolga leta RDEČO zvezdo upokojil ( vemo zakaj ) in uporabljal BELO zvezdo . Šele po razpadu vzhodnega bloka se je spet vrnil na prvotno barvo . . . mogoče tudi zato ? , da so naši nasprotniki privatizacije vsaj malo potolaženi , a ne . .
IcemaN-X
14. 04. 2015 19.12
+7
upajmo da bo pir vreden cene..ker laški sedaj je katastrofa..brez okusa..
kokicas
14. 04. 2015 19.11
+11
torej če kdo to kupi pomeni, da se z dobrim vodenjem da delati dobiček, vsaj tako vidijo tujci v naših podjetjih, ampak če so naši vodilni nesposobni, pa prodejmo, samo na dolgi rok, se nesemo potem čudit stanju, kakršno bo če bodo imeli vse v rokah tujci na naši zemlji
ROMELS
14. 04. 2015 18.41
+8
Me zanima, koliko bo padla sedaj cena eni steklenici piva, če bo upravljanje in vodenje bolj kvalitetno, kot je bilo do sedaj.
Balki30
14. 04. 2015 18.57
+7
Steklenica njihovega piva je velika samo zaradi marž trgovcev.....v ita v euro...in...trgovini na fernetičih...takoj čez mejo....dobiš laško za cca 60% cene pr nas.....pa to.
adadaa
16. 04. 2015 18.01
ne gre le za marže, ampak trošarine, ki filajo brezmejno slo proračun, pa še vedno smo v izgubi.Trošarine, ne marže povečajo ceno alkoholnih pijač.
transs
14. 04. 2015 18.35
+18
Bi bilo dovolj da bi banko prodali,da se naše elite nebi več napajale z našim denarjem.....
steirer5
14. 04. 2015 19.47
+5