Gospodarstvo

NLB in NKBM: Bankirji 's krvjo' jamčijo, da nezavarovanih kreditov ni bilo

Ljubljana, 06. 09. 2012 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./N.Š/24UR/SVET
Komentarji
346

Banka Slovenije trdi, da so za slabe kredite bank krive slabe poslovne odločitve bank, krediti na neekonomski osnovi, nestrokovne uprave in nadzorniki ter slaba organizacija bank. Drži, pravi Lahovnik, a "pozabili so omeniti, da so oni tisti, ki so odgovorni za likvidnost in nadzor nad bančnim sistemom v Sloveniji".

Medtem ko danes tako podjetja kot navadni državljani izjemno težko pridejo do posojil, zaupno poročilo Banke Slovenije razkriva, kako preprost je bil še pred časom za nekatere dostop do milijonov. 

V NLB naj bi bilo tako skupaj za kar dve milijardi in 90 milijonov evrov slabo zavarovanih posojil, nekateri dolžniki pa z odplačevanjem obveznosti zamujajo že več kot 90 dni. 

Med največjimi dolžniki so Zidarjev SCT v stečaju, cerkveni Zvon 1 Holding, Primorje, ki je prav tako v stečaju, in T-2, ki je v prisilni poravnavi.

V NKBM pa je za okoli 612 milijonov evrov slabih terjatev, največji dolžniki pa so T-2, Zvon 1, Pom Invest in Poteza Naložbe.

Še posebej pa v oči bode šest večmilijonskih kreditov, ki naj bi bili odobreni celo brez vsakega zavarovanja. Bi morali biti odgovorni sankcionirani?

Novi Ljubljanski banki največ dolguje Zidarjev SCT v stečaju – 187 milijonov evrov, ki pa so zavarovani samo z 39 milijoni premoženja.
Novi Ljubljanski banki največ dolguje Zidarjev SCT v stečaju – 187 milijonov evrov, ki pa so zavarovani samo z 39 milijoni premoženja. FOTO: Reuters

Lahovnik: Sodba v primeru Merkur naj jim bo zgled

Po mnenju ekonomista Mateja Lahovnika so ti podatki presenetljivi, ker "kažejo, da so ena pravila veljala za navadne državljane, izbrancem pa je bilo omogočeno, da so jemali kredite brez ustreznih zavarovanj in na podlagi projektov, ki so imeli slabo boniteto". Po njegovem mnenju tu nedvomno obstaja precejšnji sum tako kazenske kot tudi odškodninske odgovornosti uprav in nadzornih svetov bank. 

Banka Slovenije je v sporočilu zapisala, da so glavni razlogi za slabe kredite slabe poslovne odločitve bank, krediti na neekonomski osnovi, nestrokovne uprave in nadzorniki ter slaba organizacija bank. Lahovnik pravi, da to povsem drži. "So pa pri tem pozabili izpostaviti, da so oni tisti, ki so odgovorni za likvidnost in nadzor nad bančnim sistemom v Sloveniji. Tako da bodo morali tudi pri sebi poiskati odgovornost, kako je mogoče, da so denimo banke za dolge finančne naložbe podeljevale kratkoročne kredite, kar je v nasprotju s temeljnimi finančnimi pravili. To, kar učimo bruce v prvem letniku, da se ne sme početi, so oni očitno počeli, Banka Slovenije pa ob tem ni rekla popolnoma nič," je povedal za oddajo 24UR OB ENIH.

Na vprašanje, kdo bi moral odgovarjati, Lahovnik pravi, da je zelo pomembno, da vlada doseže, da kazenska odgovornost v teh primerih ne zastara. Druga stvar, ki jo je po njegovem mnenju treba preveriti, je, ali je mogoče podaljšati tudi roke za odškodninske zahtevke. "Kajti po obstoječi zakonodaji so ti roki zelo kratki – tri oziroma pet let, kar bi pomenilo, da je že skoraj večina zadev zastarala. Zato je treba te zastaralne roke podaljšati in potem ukrepati. Kar se pa tiče bankirjev oziroma tistih, ki so podeljevali kredite, pa mislim, da bi morala biti marsikomu zgled včerajšnja sodba v primeru Merkur. Ukrepati bodo morali tako policija kot tožilstvo in pa lastniki bank, med katerimi je tudi država."

Ob koncu pogovora je javno zatrdil, da nikoli ni nikomur pomagal do kredita. "Imam čisto vest, zato lahko o tem tudi odkrito govorim. Za svoje kolege v prejšnji vladi pa ne bi dal roke v ogenj," je zaključil.

Banka Slovenije bo morala pri sebi poiskati odgovornost, kako je mogoče, da so denimo banke za dolge finančne naložbe podeljevale kratkoročne kredite, kar je v nasprotju s temeljnimi finančnimi pravili, pravi Lahovnik.
Banka Slovenije bo morala pri sebi poiskati odgovornost, kako je mogoče, da so denimo banke za dolge finančne naložbe podeljevale kratkoročne kredite, kar je v nasprotju s temeljnimi finančnimi pravili, pravi Lahovnik. FOTO: Dare Čekeliš

Križanič: Nekateri so to delali z zlobnim namenom, drugi po nesreči

Tudi nekdanji finančni minister Franc Križanič meni, da bo treba to odgovornost izpeljati. "Imate nekatere ljudi, ki so dejansko delali z zlobnim namenom in so revizije to odkrile, in druge, ki delajo po nesreči in se vedejo uradniško. S tem uradniškim obnašanjem pa dejansko prepuščajo v stečaje podjetja, ki bi jih morali bistveno aktivnejše reševati. Po dobaviteljski verigi in verigi zaposlenih prihaja kriza nazaj v bistveno večjem obsegu, kot so pričakovali," je dejal.

V Banki Slovenije trdijo, da je poslovanje naših bank stabilno

V Banki Slovenije, kjer je zloglasno sporočilo nastalo, in kjer bi pravzaprav tudi morali nadzirati početje bank, nad razkritjem podatkov niso bili navdušeni.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je medije pozval, da o razmerah v bančništvu poročajo objektivno, dodal pa je tudi, da je poslovanje naših bank tudi v kriznih razmerah povsem primerljivo s poslovanjem v drugih članicah evra.

Bolj zgovoren od prvega regulatorja bank pa je ob razkritju podatkov prvi mož protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, ki meni, da bo prav tukaj politika, leva in desna, srečala sebe in ključen izziv je, ali smo bančni sistem sposobni postaviti na bistveno bolj zdrave temelje.

Medtem pa na dan prihajajo sporne povezave politike in bančnega sektorja, ki so se končale z radodarnimi bančnimi posojili. Iz krogov aktualne vladne koalicije se omenja tudi ime Emanuela Čerčka, aktualno desno roko infrastrukturnega ministra Zvonka Černača in družbe Elektro Tabga, ki je v lasti Čerčkovega očeta.

Iz vrst politike pa je prišel tudi nekdanji prvi mož NLB Marjan Kramar, ki je bil tri leta vodja kabineta nekdanjega premierja Janeza Drnovška, iz njegove uprave v NLB pa naj bi bili za nezavarovana posojila še v veliki meri odgovorni tudi Anton Jamnik, Matjaž Zaviršek in Tomaž Jezerc.

Zaradi domnevno spornega kredita si je ovadbo doslej prislužil le Draško Veselinovič.
Zaradi domnevno spornega kredita si je ovadbo doslej prislužil le Draško Veselinovič. FOTO: Reuters

Bankirji zagotavljajo, da nezavarovanih posojil ni bilo

Po sinočnji objavi podatkov iz tajnega poročila Banke Slovenije se je sicer vsul plaz. Medtem ko je javnost zgrožena, Nova Ljubljanska banka pojasnjuje, da je podatke treba tudi pravilno interpretirati in trdi, da je njena politika zavarovanj kreditov bila in je izjemno stroga in konzervativna. Poleg tega pri objavljenih zneskih po njihovem ne gre le za zneske posojil, ampak tudi bančne garancije.

Medtem pa na protikorupcijski komisiji že leto in pol teče preiskava poslovanja zlasti državnih bank. In Goran Klemenčič je jasen: na slovenskem bančnem sistemu bi se dala narediti kar študija o tem, kako deluje sistemska korupcija.

Povod za preiskavo je bila sicer afera Dimic. Simona Dimic je namreč za obnovo hiše v Murglah v NLB dobila najmanj 350.000 evrov za preiskovalce sumljivega kredita. Še posebej so pod drobnogledom komisije banke v državni lasti. Po letu in pol preiskave so tik pred tem, da objavijo vmesno poročilo. Klemenčič pa pravi, da dosedanja preiskava kaže predvsem na to, da je slovenski bančni sistem "ugrabljen".

Neuradno naj bi zaradi kreditov, ki jih je potreboval Grep za gradnjo Stožic, pri bankah posredovali celo nekateri ministri. Grep in njegov solastnik Energoplan, imata v NLB skupaj za 100 milijonov evrov posojil, Grep najdemo tudi v drugi največji banki NKBM.

A Banka Slovenije kljub vsemu miri, da je poslovanje naših bank stabilno in pod težo očitkov, da svojega niso naredili, odgovarja, da oni kot prvi bančni nadzornik stalno izvajajo nadzor nad poslovanjem bank. Goran Klemenčič pa sprašuje, koliko je bilo v tem času odvzemov licenc.

Ker slabi krediti lahko končajo v javnem dolgu, potiskanje teh zgodb pod preprogo nikomur ne bi smelo biti v interesu. Treba je počistiti za nazaj in za vnaprej zlorabe onemogočiti, meni Klemenčič.

Bilanca do zdaj pa je ena ovadba zoper visokega bančnika. Draško Veselinovič si jo je prislužil zaradi kredita, ki ga je pri NLB dobila Simona Dimic.

Bankirji pa večinoma trdijo, da niso krivi. Nekateri člani ene od bivših uprav Nove Ljubljanske banke celo trdijo, da lahko "s krvjo jamčijo", da nezavarovanih kreditov ni bilo. Navsezadnje so v vodstvu banke sedeli tudi predstavniki belgijske solastnice KBC, ki bi zagotovo opazili, če bi bilo kaj narobe. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Divja Ženska
23. 11. 2013 14.44
+2
Očitno se bomo davkoplačevalci najedli KRVAVIC! Zanimivo je predvsem to, da sem zadnjih 30 let preživela v popolnima drugačni Sloveniji. V tej moji Sloveniji za naše podjetje nismo mogli dobiti kredita brez dolgoročnih in zahtevnih procedur in zavarovanj, ki so nas včasih že na začetku odvrnile od ideje o posojilu. Kar je bilo verjetno tudi dobro. Smo pač živeli po sistemu kar ustvariš, lahlko zapraviš. In smo pridno ustvarjali..... Zdi se mi, da nas je bilo kar precej v tej drugi Sloveniji. Mogoče bi še vedno živeli pridno in srečno, če nebi zmanjkalo denarja v bankah! :-)
jankomat
10. 06. 2013 23.01
+2
kakšno nakladanje bankirjev in narodne banke !!vsi so isti,vsi so koristili nlb za ugodne kredite,zato pa so vsi tiho.koliko ulter in dimicev je v tej zgodbi nlb??saj ne upajo povedat !že vrsto let imajoizgubo,p kaj so ukrepali ?? delijosi regrese,nagrade,dobre sejnine ,plačujejo kadrovsko agencijo,čeprav imajo zato zaposlene v sami nlb. v glavnem sračkajo po starem,malemu človeku pa lažejo in ga še kar naprej molzejo.
HooplaToopla
07. 01. 2013 14.46
+3
"NLB in NKBM: Bankirji 's krvjo' jamčijo, da nezavarovanih kreditov ni bilo" Ko jih bodo res začeli streljati, bodo pa spet rekli, da niso točno tako mislili ......
new_wind
04. 01. 2013 10.01
+4
vse se ve, le postori se nič
dzo77
03. 01. 2013 20.22
+6
CERKEVJE NAREDILA ROP STOLETJA V SLOVENIJI EHHEHEHEH
kapetan09
08. 09. 2012 23.06
+4
Banke so v lasti države . Bankirje in nadzorne organe Banke izbira vladajoča koalicija . Kdo je potem takem kriminalec ? Ljudje , če sem prištejemo tudi namerno uničevanje in pljačkanje vseh podjetij , orožja , vse vse od 1990 leta - bomo prišli do cifre - ki je sanjska mislim da do 100 milj Eurov . In lepo Vas prosim : kdo je od leta 1990 dalje v parlamentu ???????? Tisti ljudje so danes težki milijonarji ( verjetno imajo zunaj na bankah denar ali pa njihovi svojci oz, prijatelji ali,....pmaš 100 in 10 možnosti). AMPAK DENAR JE BIL NAŠ ! Vodstvo bank z nadzornimi sveti pa takoj zapreti in naredit preiskavo tako kot so to naredili AVSTRIJCI Hypo- Banka in Hypo.Lesing. Ni težko samo treba je dobra vočlja in iti za denarjem .
WikiX
07. 09. 2012 16.09
+4
Lahko je priznati, da si imel težave s poslovanjem, težko je naravnost povedati, da si upravljal narod in državo kot bi ropal banko.
WikiX
07. 09. 2012 16.10
+1
Je med upravljanjem Republike Slovenije in koncentracijskim taboriščem sploh kakšna razlika, razen da se prvo lepše sliši?
WikiX
07. 09. 2012 16.07
+2
Je postopanje naših finančnikov in represivnih organov torej skrajna neumnost ali velekriminal, le to vprašanje se mi zdi pomembno, tako za analizo preteklosti kot za prihodnost, ker očitno take skrajno preproste in očitne stvari nam še vedno niso jasne. Bom vprašal drugače, smo bili pokradeni in to s strani dobro organiziranih združb javnih uslužbencev ali smo vsi tako butasti?
gordo
07. 09. 2012 14.44
+2
takoj ustanovit novo agencijo ki bo to raziskala
nesramnez
07. 09. 2012 14.22
+5
s krvjo..? sigurno je ta kri od drugih in ne njihova!
dzo77
03. 01. 2013 20.21
+1
ja svoju kri su podarili janseku hhhehehehhehhehe
nekdo17
07. 09. 2012 13.05
+1
Nekateri bankirji s krvjo jamčijo, da nezavarovanih kreditov ni bilo. Mislim, da temu lahko verjamemo, vprašamo pa se lahko, s čim pa so bili zavarovani? Kordež je rekel, da je bajne kredite dobil na podlagi svojega "dobrega imena"... Očitno je bilo podobnih zavarovanj veliko preveč, zato pa so sedaj banke (in država) tam, kjer so.
Bojan-F
07. 09. 2012 13.03
+1
Zaman iščem dokumente, izjave, mnenja, pljuvanje, kar-koli-že g. Lahovnik Mateja iz obdobja 2006-2007, ki se nanašajo na zamenjavo g. Gaspari Mitje na vrhu Banke Slovenije. ... da o mnenju g. Trichet Jean-Claude in poslušnosti (t.j. nepokončnosti) takratne vladajoče koalicije niti ne pišem.
dzo77
03. 01. 2013 20.18
+1
Jure Herer
07. 09. 2012 12.48
+0
Banke zaslužijo toliko denarja, ker ga ustvarijo iz nič, s posojanjem
kawboy
07. 09. 2012 11.23
+8
Bankirji ne zavajajte in ne manipilirajte z ljudmi. Guverner Banke Slovenije med take žal spadate tudi vi. Kaj delate še na tem mestu. Pozivam vas, da takoj odstopite. Banke s" krvjo" jamčijo da ni bilo nezavarovanih kreditov. Ja pol mi pa povejte zakaj se ne plačujejo krediti, če so bili zadostno zavarovani. Sedaj naj jih pa plačajo, politiki, strici, botri iz ozadja in tisti bančniki, nadzorniki, kateri so podpisovali tako sporne pogodbe in niso opravili svojega dela vestno in pošteno. Saj je baje v Sloveniji 6 miljonov nepremičnin na cca 2 miljona prebivalcev.Vpletenim in krivim naj se pobere vse premoženj. Res je to, da v raznih zadevah obstajajo določeni roki za zastaranje kazenskega pregona, je pa tudi ta možnost tek in pretrganje zastaranja kazenskega pregona. Zastaranje pretrga vsako procesno dejanje za pregon storilca zaradi storjenega kaznivega dejanje. Zastaranje se pretrga tudi tedaj, če stori storilec v času, ko teče zastaralni rok, enako hudo ali hujše kaznivo dejanje. Po vsakem pretrganju se začne zastaranje znova. Kazenski pregon zastara v vsakem primeru, če preteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje kazenskega pregona. Zastaranja ne teče, ko se po zakonu ne sme začeti ali nadaljavati ali ko je storilec nedosegljiv za državne organe.
kawboy
07. 09. 2012 11.32
+3
Morali pa bi še dodati, če pristojne državne institucije ne delujejo ter ne ukrepajo v skladu z Ustavo in zakonodajo, ker politiki, stroka niso uredili take učinkovite in uspešne zakonodaje, da bolj ščitijo goljufe kot oškodovance zastaralni roki ne tečejo.
kawboy
07. 09. 2012 11.57
+1
asdasdasd123123
07. 09. 2012 12.34
+1
Sploh ne jamčijo briga nijih itaq bodo pokrili davkoplačevalci če zafrknejo
Boris61
07. 09. 2012 11.19
+0
Kaj se čudite, vsi so še iz tistih časov, ko je bilo smešno, kako dobiš kredit za hišo, odplačaš pa z bagatelo. Ali se niste tudi vi smejali?
Thor-1st
07. 09. 2012 11.33
+3
Ja to je pa tvoj lahkoživec Tito omogočil ali ne. Si že pozabil, ata?
asdasdasd123123
07. 09. 2012 12.35
Jeanus1
07. 09. 2012 11.17
+4
Naj jamčijo odškodninsko z vsem svojim premoženjem, tudi sorodnikov in pa seveda kazensko. Šele potem jim bom morda verjel kaj malega!
treking
07. 09. 2012 10.29
+12
Potrebujem kredit za stanovanje. Za zavarovanje kredita ponujam svoje čevlje. če mi ga ne odobrijo tule nekaj smrdi ( ker naj bi bili vsi enaki pred zakonom) P.S. odplačal ga itak ne bom ( bom pa hodil bos )
Pecikltigr
07. 09. 2012 14.19
+2
Zakaj ponujaš višje jamstvo, kot ga banka hoče od tebe??? Ne razumem.....
wsharky
07. 09. 2012 10.13
+8
.. zahtevam da parlament ustanovi parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo obravnavala te posle in bo obvestila javnost o rezultatih preiskave ...
kameltrajbar
07. 09. 2012 10.27
+5
kraljmatjaz54
07. 09. 2012 10.13
+5
Prvi ki je javno priznal lobiranje na banki za pridobitev nezavarovanega milijonskega kredita je Zoran Jankovič na včerajšnjih Pogledih Slovenije!
sydney
07. 09. 2012 10.40
+1
Ja in to lobiranje ni nič spornega, saj vendar moraš razložiti, zakaj potrebuješ tako velik kradit, kako ga boš odplačal in kakšno garancijo imaš, da bo kredit res vrnejen. Ampak, če ti banka ne da vsega odobrenega kredita, ki je potreben za projekt in se le ta ustavi sredi realizacije, s tem pa ti onemogoči nadaljne poslovanje na podlagi katerega bi lahko vračal kredit....kdo je potem kriv, da kredita ne moreš vrniti?
osamosvojitelj
07. 09. 2012 10.12
+4
Nekdanji minister g. Lahovnik so spet zelo pametni. Zakaj niso ukrepali, ko so bili minister z vsemi pooblastili????
wsharky
07. 09. 2012 10.14
+3
kameltrajbar
07. 09. 2012 10.30
-1
...ko zagusti,frutek izgine,da loh pol pametuje....:))))....
sydney
07. 09. 2012 10.42
+2
Ta Lahkovnik vedno pamet soli drugim, ko je bil pa on minister pa nič od njega! Naj najprej pred svojim pragom pomete.
dzo77
03. 01. 2013 20.14
+0