Gospodarstvo

'Država gradbenikov ne bo reševala z bančno shemo'

Ljubljana, 23. 06. 2010 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
9

Gradbincem bo država pomagala odpirati vrata do tujih trgov, potem pa je na njih, da tam sklenejo posle, je dejal Lahovnik. Da bi država pripravila kakšno posebno bančno shemo za pomoč, pa dvomi.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se je danes ob robu novinarske konference ob podpisu skupne izjave o spodbujanju k večji plačilni disciplini v državi dotaknil tudi položaja slovenskih gradbincev, ki v Libiji sklepajo milijonske pogodbe, a imajo težave s pridobivanjem za obe strani sprejemljivih bančnih garancij. V ta namen se je zgodil sestanek z nekaterimi potencialnimi izvajalci, kjer so se dogovorili, da SID banka do skrajne meje, torej do 80 odstotkov, poveča svoje poroštvo in na ta način omogoča tudi drugim bankam, da se lažje vključijo v konzorcij, ki bi podprl ta projekt. "Kolikor sem seznanjen, dogovori okoli tega konzorcija v teh dneh intenzivno potekajo," je povedal.

Po njegovih besedah je ključna tudi vzpostavitev bančnega konzorcija, ki tovrstne posle kreditno podpira. "Skupina bank se, kolikor sem seznanjen, že pogovarja o tem," je povedal gospodarski minister. Ena sama banka takšnega posla ne more podpreti, vsaj slovenska ne, ker gre za prevelik obseg poslov, je še izpostavil.

Vlada je sicer pred slabima dvema tednoma napovedala, da bo v kratkem pripravila srečanje velikih in majhnih igralcev v gradbeništvu. "Na vladi smo se dogovorili, da bomo najprej v okviru krizne skupine ministrov obravnavali pregled možnih ukrepov," je pojasnil Lahovnik. Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je tako že pripravil nekatere ukrepe.

Ko bo prišlo do sestanka, pa si Lahovnik želi, da bi bila prisotna tako velika kot mala gradbena podjetja, torej podizvajalci, kot tudi predstavniki nekaterih bank, "da bomo na enem mestu slišali različne strani in različne plati medalje". Vsekakor pa minister ne verjame, da bi vlada lahko pripravljala neko posebno bančno shemo za reševanje gradbenih podjetij, "ker bi šlo to na stroške vseh davkoplačevalcev, ti pa ne morejo plačevati zapitka za sporne poslovne modele", je še dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
29. 06. 2010 21.41
Odpiranje vrat do tujih trgov je v kolikor bi ta podjetja vodili sposobni manedžerji več kot zadostna podpora države, ki ne stane veliko... Takšnih kartelnih cen kot v Sloveniji pa lopovi tam zunaj zagotovo ne bodo uspeli dosegati !
porka.malorka
24. 06. 2010 13.06
Če velja tržni sistem za nas naj pa tudi za njih. Te privilegije,ki jih imajo pa gradbinci so pa poraz te države. Zato mamo najdražje in v enem najslabše avtoceste zato mamo tako draga nej najdražja stanovanja v evropi glede na plače.
justime
23. 06. 2010 19.25
zadni čas da se stopi na prste tem gradbenim lopovom ki živijo na račun državljanov in izkoriščajo kjer se da in na ta način bogatijo.nič pomoči naj hilda da nazaj iz svojega žepa kar je pokradla pa bodo vsi gradbeniki na konju
kawboy
23. 06. 2010 19.05
Stanovanja imajo pri nas za naš standart res previsoko ceno za kvadratni meter, samo gradbeni delavci, ki gradijo ta stanovanja ne dobijo plačano za delo saj se nekateri delodajalci kateri imajo likvidnostne težave, v roku 10 minut odprejo slamnato podjetje v katerem nimajo nobenega premoženja, da bi lahko potem vsi oškodovani in ogoljufani upniki, kakorkoli lahko prišli do svojega denarja. Nobeden pa takšnih posameznikov ne preganja ne kazensko in ne odškodninsko, saj se ve kako delujejo državne inštitucije in koga ščitijo.
Nauders
23. 06. 2010 16.59
Visoki dobički gradbincev preteklosti pa ostanejo. Hahaha kapitalizem. Takoimenovani hit-and-run (udari in zbeži) sistem, ki ga uporabljajo tudi banke in drugi. Dokler je dobiček, gre vse v tvoj žep. Ko je kriza, plačajo delavci, subvencije, ...
b77
23. 06. 2010 16.57
mislim da so poleg gradbincev potrebni že avtoprevozniki te naše cvetke so gonilo gospodarstva! lollllllllllllllllll
Kaja Kova? 1
23. 06. 2010 16.55
Poverejo naj vsem direktorjem imovino in z tem denarjem plačajo delavce, ne pa da oni uživajo, delavci pa stradajo.
Nauders
23. 06. 2010 16.49
še včeraj so bili na konju, jemali lizinge za nove avte 50k, gradili nove hiše, sedaj pa rabijo pomoč
dukenukem
23. 06. 2010 16.29
kdaj bojo pa zaprli črnigoja ,hildo ter zidarja ? da ne omenjam še barab po drugih firmah ,da ne govorimo kako se izkorišča gradbene delovce ,kašne mizerne plače imajo,kakšne delovne pogoje ,v gradbeništvu je cel kup nepravilnosti