Gospodarstvo
Oglas

Lahko slovenske banke pogoltnejo naše prihranke?

Ljubljana, 06. 05. 2014 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V časopisih, na televiziji in v drugih medijih nas vsakodnevno bombardirajo o (ne)varnosti slovenskih bank. Neumnosti slovenskih bank so nas, davkoplačevalce, stale več milijard evrov, celoten proces čiščenja naših bank pa bo trajal še nekaj let, se strinjajo številni ekonomisti in strokovnjaki.

Stresni testi slovenskega bančnega sistema so zdaj mimo, z njimi pa se je zgodil prenos slabih terjatev na slabo banko. Toda ali se je s tem res vrnilo (navidezno) zaupanje v brezpogojno varnost depozitov?

Mnogi se namreč še vedno upravičeno sprašujemo, ali so naši prihranki res varni, kot nam to številni strokovnjaki vsak dan zatrjujejo. Da ne omenjamo zgroženih delničarjev, ki jih je država zaradi reševanja bank dobesedno zradirala iz delniške knjige NKBM-ja.

Portal Finančni Trgi zato v sodelovanju z Numerico Partnerji, družba za upravljanje, in številnimi medijskimi partnerji (STA, SIOL) v torek, 13. maja 2014 ob 18. uri organizira ekskluziven finančni dogodek pomladi 2014, ki se bo odvijal na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Srce dogodka bo okrogla miza, kjer se bomo z uglednimi gosti dotaknili naslednjih perečih tematik:
- varnost depozitov na bankah in njihova (padajoča) donosnost

- alternativne naložbe bančnim depozitom

- (pre)zadolženost nacionalnega gospodarstva in reševanje slovenskih podjetij

- vzdržnost servisiranja obstoječega državnega dolga

Na okrogli mizi bomo gostili priznane in ugledne goste:
Rado Pezdir, slovenski ekonomist, publicist in aktivist
Mitja Madon, CFA Numerica Partners
Igor Erker, samostojni finančni analitik

Finančni trgi - 2
Finančni trgi - 2 FOTO:

KDAJ: torek, 13. maj 2014 ob 18. uri

KJE: Gospodarska zbornica Slovenije, Dimičeva ulica 13, Ljubljana (brezplačna parkirišča zagotovljena!)

CENA: Dogodek je BREZPLAČEN za vse, ŠTEVILO MEST PA JE OMEJENO, zato pohitite s prijavo!

Lahko se namreč zgodi, da vam v primeru kasnejše prijave ne bomo mogli rezervirati prostega mesta.

BREZPLAČNO SE PRIJAVI ZDAJ …
(kliknite in izpolnite e-prijavnico, če si želite rezervirati prosto mesto)

Da pa bo okrogla miza potekala kar se da zanimivo in interaktivno, vam v razmislek spodaj posredujemo nekaj dejstev, nad katerimi boste zagotovo presenečeni.

Ali ste vedeli, da …
- … so se bančne obrestne mere na depozite v zadnjem letu drastično znižale? Kratkoročne obrestne mere so se znižale na vsega 1,3 odstotka in še vedno padajo. Obrestne mere na dolgoročne depozite (depozite, daljše od enega leta), pa so bile še bolj pod udarom. Še pred enim letom so bile višje od 4 odstotkov, zdaj pa so padle pod 2,6 odstotka in se prav tako še znižujejo.

- … ob 2-odstotni obrestni meri in 3-odstotni inflaciji denar na bančnih depozitih realno izgublja vrednost - v 20 letih se ob teh predpostavkah na podlagi izračuna sredstva realno znižajo za slabih 20 odstotkov?

- … imajo slovenska gospodinjstva skoraj 45 odstotkov privarčevanih sredstev vezanih na depozitih, preostanek sredstev pa je investiran v visoko tveganih delniških naložbah? Slika v Evropski uniji je povsem drugačna. Depozitov na bankah je manj (le okoli 33 odstotkov sredstev), precej več naložb pa gospodinjstva namenjajo varnejšim mešanim in obvezniškim skladom.

Ne odlašajte in se prijavite zdaj, mi pa vam obljubljamo, da bo ta dogodek vreden vašega časa in obiska!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3