Gospodarstvo

Z akcijo do boljše prodaje slovenskih živil

Ljubljana, 09. 04. 2008 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K. / STA
Komentarji
16

Da bi povečali kupovanje živil slovenskih proizvajalcev, je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij začela kampanjo "Kupujem slovensko".

Preden se odločite za nakup izdelka, se pozanimajte o njegovem poreklu.
Preden se odločite za nakup izdelka, se pozanimajte o njegovem poreklu. FOTO: Tomaž Ungar

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, v sodelovanju s slovenskimi živilskimi in kmetijskimi podjetji začenja nacionalno kampanjo "Kupujem slovensko". S kampanjo želijo spodbuditi potrošnike h kupovanju slovenskih izdelkov, s čimer bi prispevali k boljšim rezultatom slovenskega gospodarstva in posledično tudi k boljši nacionalni blaginji. "Posledično bo podpora slovenskim podjetjem omogočala boljšo in varnejšo prihodnost vsem nam in zanamcem," so poudarili ob današnji predstavitvi kampanje.

Predsednik uprave Žita Iztok Bricl, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc in predsednica uprave Medexa Aleša Kandus
Predsednik uprave Žita Iztok Bricl, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc in predsednica uprave Medexa Aleša Kandus FOTO: Tomaž Ungar
Podpredsednica zbornice Aleša Kandus opozarja na manjšo prodajo slovenskih izdelkov v prvih mesecih letos in večji obseg nakupov tujih izdelkov, predvsem v diskontih. Nakupi v diskontih naj bi dosegli že desetino vseh nakupov.

Kampanja prinaša vzpodbudo za vse kupce, da kadar lahko, izberejo živila slovenskih proizvajalcev. S tem naj bi potrošniki oblikovali tok, ki zagotavlja delovna mesta v slovenskem kmetijstvu in živilstvu.

Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc je poudarila, da bo kampanja potekala v več fazah. Za prvo fazo so pobudniki kampanje zagotovili 100.000 evrov sredstev, ki jih bodo namenili za različne zloženke, oglase in plakate.

Predsednik zbornice in predsednik uprave Žita Iztok Bricl poudarja, da so slovenski živilci uspešno prebrodili izgubo trgov nekdanje Jugoslavije in se tudi uspešno prilagodili vstopu Slovenije v EU. Kljub temu pa so živilci močno vezani na slovenski trg.

Kot so še opozorili z akcijo ne želijo pozvati k temu, da bi se kupci izognili tujim izdelkom. Opozarjajo le, da se Slovenci premalo zavedamo, kako pomembno je kupovanje slovenskih izdelkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mafi
11. 04. 2008 11.48
če bomo kupovali slovenske izdelke, delavci ne bodo prav nič na boljšem, njihova kupna moč se ne bo okrepila, okrepila se bo proizvodnja, dobički bodo večji, kasirali pa bodo nadrejeni ki strmijo k večjemu dobičke. zato v trgovini ne gledam katere izdelke kupujem, kupim tisto kar je ceneje, saj če bi kupovala le slovenske izdelke, ki so v večini dražji od tujih ne bi prišla skozi mesec. če bi bile cene slovenskih izdelkov enake tujim, pa bi definitivno kupovala slovenske. mislim pa da je iluzija to kar pravijo kupujte slovensko, naj se krepi naše gospodarstvo in rasla bo kupna moč. mah..
vetlan
10. 04. 2008 21.31
življenje, si naiven ali kaj ? Kakšna kvaliteta ? Kemija je zdaj povsod tako v domačih kot v tujih izdelkih. Zemlja in tehnologija pa tudi. Bioizdelki he he ...za budale, ki mislijo, da bo jim eno bio jajce poleg vseh teh strupov rešilo življenje. Pozabi, časi dobrih in zdravih domačih izdelkov so minili. Res pa je, da je bila včasih slovenska hrana najbolj kvalitetna, zdaj nič več. Če pa imaš dosti denarja ti kar podpiraj tajkune a la Jankovič and co., saj delavca s tem ne podpiraš. Samo bojkot njihovih izdelkov bo prisilil barabe, da znižajo ceno.
ButaleLand
10. 04. 2008 18.23
življenje! so slovenski direktorji in menedžerji in politiki, ki vodijo gospodarstvo na tak način. Žal sem se moral oglasiti, saj je ravnokar na oddaji SVET bil prispevek, da bodo še eno slovensko podjetje preselili tokrat na balkan v Č.G. Res je da ni živilsko podjetje vendar pa so tudi v tem podjetju zaposleni SLOVENSKI delavci, ki imajo družine in otroke ... PONOSEN SEM DA SEM SLOVENEC ! Bravo
življenje
10. 04. 2008 17.47
vi ste pa bedaki ki ne kupujete slovensko in si mislite da je cenejše enako kvalitetno, pa ni. kak te lahko kupujete npr. v hoferju, a majo tam sam kurc- po domače pomije za svinje! le hodite v avstrijo pa kupujte tisto sranje, pa mi naj kdo reče da je boljše meso iz avstrije kot pa slovensko! če vam ni kaj prav pa pojdite drugam, kjer si mislite da je lepše in cenejše in kvalitetneje, izdajalci.
ButaleLand
10. 04. 2008 16.17
Njaprej naj nehajo selit proizvodnjo v Azijo, povečajo naj delavske plače in zmanjšajo menedžerske, pa poslanske ( saj so itak PREVELIKE) ... pa bomo imeli boljšo kupno moč tako bomo bolj ponosni na svojo državo in na naše izdelke, ki jih bomo raje kupovali. Dokler pa bo veliko ljudi živelo na pragu revščine bomo MORALI kupovali cenejše tuje izdelke, ki po kvaliteti ne zaostajajo za domačimi.
vitar
10. 04. 2008 15.14
sedaj bom res pozorna da jih ne bom kupovala ,zdi se mi zamalo plače ne morejo dvignit bencin in hrano ter vrtce pa brez problema... Velikokrat me je sram da živim v Sloveniji,toliko ko bodo sedaj dali za promocijo naj znižajo cene pa bo za narod boljši ne pa da se moramo v Avstrijo voziti po cenejši laško pivo sramota vlada pa taka.....................
User300173
10. 04. 2008 09.32
Pozdravljeni! V Italiji so pred cca tremi meseci znižali pekovske proizvode za 7%. Kje so naši živilci? Klic v sili? Direkrorji naj se ukvarjajo z ekonomijo, raznih "spotov" po TV ne rabimo. Žep mi narekuje kaj in kje bom kupil. Nismo Hrvaška z domoljubnimi gesli. LP Primorec.
Tonček Balonček
10. 04. 2008 09.29
Ko b odo prodali Telekom, nas pač en bodo pozivali, naj teelfoniramo po slovensko!! Ta akcija je skrajni konservatizem in ne vodi nikamor. Pri denarju in kvaliteti se vse neha, trgovine ne more usmerjati nobena politika, Šiptariji in Srbi veselo trgujejo in jih ne zanimata ne Taqi ne Koštunica, kdor si želi na hrvaško morje in nima denarja za Sejšele pač ne bo počitniv preživlajl v Ankaranu, ker je to zaželjeno s strani "domoljubov", ki se med tem sončijo na obalah karibskih otokov! Albanija je bila taka samozadostna država, kaj se je zgodilo, evmo. Ta akcija je naperjena proti temeljnim vrednotam kapitalizma in odprtosti, pretoku blaga ins toritev ter drugih usmeritev, zaradi katerih smo se odločili za Evropo in oni za nas, skratka nazadnjaška. Slovenske živilske industrije s tem en bomo rešili, grec za popolnoma zgreešno pot! Če tako trazmišljao vodilni menedžerji, se jim slabo piše!!
vetlan
09. 04. 2008 23.06
Ko so prodajali slovenska podjetja tujcem jih nič ni skrbelo za slovensko gospodarstvo ? Barabe. Mi smo pa ovce.
vetlan
09. 04. 2008 22.53
Saj bi podprli, ampak moramo vsak dan jesti, žal.
Tonček Balonček
09. 04. 2008 22.44
A to je že v sklopu odpiranja tržišča in boja na konkurenčnem trgu? Zdaj lahko pričakujemo tudi udarniške sobote in boj proti koloradskemu hrošču?! A ni naša živislka industrija usmerjena tudi na tuje trge. Kruh je npr. več ali manj iz uvožene pšenice, slovenskega žita je v njem manj kot 10 odstotkov. Enako velja za testenibe in druge mlevske izdelke! Vino itak pijemo več ali manj naše, zamislijo anj se tisti, ki pijejo viski, vodko, gin in podoben zvarke! Kozmetiko Avon, Brinella in podobno naj ćženske zamenjajo s tisto od Kahnetove in Mercatorja, moški naj si pa v znak stabilizacije gospodarstva in v luči reform pustijo rasti brade, fuj Gilette in Wilkinson! Sava-Goodyear bo pričela z razvojem slovenskimh kondomov, najprej se bo zaradi ebta verzije modelov nekoliko povečala rodnost, kar je pa dobrodošlo, RKC pa ne bo kupovala delnic te družbe! Vozili s ebomo z Renaulti, Vegeto bomo črtal iin uporabljali začinko. Jaz bom tudi jadral smao po Piranskem zalivu, ne vem še, do kod smem! Napredek je očiten! Smrt fašizmu-svoboda narodu!
vetlan
09. 04. 2008 22.38
ha ha Slovensko gospodarstvo ali sloveske tajkune ?
jurek84@volja.net
09. 04. 2008 17.35
heheh zmagovalec.com se totalno strinjam s teboj... to je tako kot kampanja, pozneje znamka" Dobrote slovenskih kmetij" in kaj je z nje nastalo... Mislim prav žalostno, kako se teh stvari lotevajo, pol pa ni čudno, da samo mastne dnarce pokasirajo, njim pa je vseeno... Na koncu bomo dodali "več sreče prihodnjič"
LazniviZares
09. 04. 2008 17.31
Kupi slovensko ki je slabse pa se veliko drazje... no revcki v dusi , ki ob nedeljah redno obiskujejo mercator bodo seveda padli tudi na te oglase....toliko posebnezev pa povsod dobis....
dJerry
09. 04. 2008 16.16
po pa pogledas v trgovini pa so barila spageti cenej kot ZITO-vi Grande... da ne govorimo keri so bolsi :D Cene naj znizajo pa bomo kupovali Slovensko... haha
zmagovalec.com
09. 04. 2008 15.06
Še ena akcija, ki se je lotila problema na napačni strani. Pa naj naredijo nekaj v smeri, da bomo kupovali slovensko. NE samo govorit, kupujete slovensko.