Gospodarstvo

Kruh bo dražji

Ljubljana, 05. 08. 2010 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./B.S./Reuters/STA
Komentarji
131

Nekateri izmed proizvajalcev kruha in peciva v Sloveniji že napovedujejo podražitve. Za to so krivi visoki stroški dela, uničenje pridelka pšenice v Rusiji in dvig trošarin. Če bi se cene pšenice dvignile na 300 evrov za tono, nas čakajo dodatne podražitve.

Cene pšenice so se na evropskih trgih v ponedeljek zvišale za osem odstotkov, na 211 evrov na tono, kar je najvišja raven zadnjih dveh let.
Cene pšenice so se na evropskih trgih v ponedeljek zvišale za osem odstotkov, na 211 evrov na tono, kar je najvišja raven zadnjih dveh let. FOTO: Reuters

V Sloveniji lahko pričakujemo, da se bodo zaradi suše, ki je v Rusiji uničila petino pridelka pšenice, podražili kruh, pecivo in drugi izdelki. Cena pšenice na trgih v Evropi je v ponedeljek poskočila za osem odstotkov, pričakovati pa je še dodatna zvišanja. Po podatkih časnika Finance je predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj napovedal, da se bo kruh podražil, prihodnji teden pa se bodo odločili, kolikšna bo korekcija cen mlevskih izdelkov.

Direktor pekarne Pečjak Silvo Pečjak pa je danes za 24ur.com dejal, da jih bolj kot dvig cene pšenice skrbijo dvig trošarin, dvig cene električne energije in dvig minimalne plače, saj vse skupaj dodatno obremenjuje stroške dela. Moko kupujejo na avstrijskem in slovenskem trgu, do 15. avgusta pa naj bi se z dobavitelji dogovorili o višini odkupne cene.

V Žitu in Mlinotestu bodo dvignili cene izdelkov.
V Žitu in Mlinotestu bodo dvignili cene izdelkov. FOTO:

Izračunov, za koliko naj bi se dvignile cene njihovih izdelkov, še nimajo in dodaja, da do konca avgusta ne bodo dvignili cen. Poudaril je še, da so se v zadnjih nekaj letih cene embalaže in margarine dvignile za 30 odstotkov. Kupci bi lahko dvig cen občutili šele v oktobru in novembru, je še dejal Pečjak.

Odločitev v prihodnjih dneh

Predsednik uprave Žita Toni Balažic pa je za Finance dejal: "Cene pšenice so se na borzah v zadnjem mesecu in pol v povprečju dvignile za približno 50 odstotkov. Ker je žetev večinoma že končana, bodo cene zelo verjetno ostale visoke. Cen izdelkov nismo zviševali vse od septembra 2007, čeprav so se v tem času povišali stroški dela, komunalnih storitev, goriva in električne energije, za prihodnost pa je napovedano tudi krepko povišanje trošarin na električno energijo. Zato bomo najverjetneje jeseni tudi mi prisiljeni spremeniti cene. Odločitev o podražitvi bomo sprejeli v prihodnjih tednih."

Nabergoj je še poudaril, da so se cene pšenice močno povečale, po napovedih pa naj bi še rasle. Naslednji teden se bodo odločili, kakšne bodo podražitve mlevskih izdelkov. Izrazil je še upanje, da se pšenica, ki je sedaj dosegla 200 evrov za tono, ne bo dvignila na 300 evrov za tono pšenice. Dodaja, da če bo takšen dvig, bodo cene še spreminjali.

Kot je znano, so se cene pšenice na evropskih trgih v ponedeljek zvišale za osem odstotkov, na 211 evrov na tono, kar je najvišja raven zadnjih dveh let. Od konca junija je bila podražitev že skoraj 50-odstotna. Takšno razliko v ceni bo prehrambena industrija težko spregledala, menijo strokovnjaki. Slaba žetev bi Rusijo lahko pripravila do zmanjševanja izvoza pšenice; analitiki pa pričakujejo okoli 30-odstotno znižanje.

Prepoved izvoza pšenice

Zaradi slabe žetve, ki jo je v Rusiji povzročila uničujoča suša, je ruski predsednik vlade Vladimir Putin prvič po enajstih letih izdal prepoved izvoza pšenice in drugih produktov. Ta bo stopila v veljavo 15. avgusta.

Putin je prav tako odobril 335 milijonov dolarjev pomoči poljedelski industriji, iz državnih rezerv pa bodo žito razdelili področjem, ki jih je prizadela suša.

Lansko leto je Rusija izvozila za 18,3 tone pšenice, več sta izvozili le Združene države Amerike in Evropska unija. Vendar pa se bo letos njen pridelek po ocenah poznavalcev zmanjšal za približno četrtino v primerjavi z lanskim letom in bo obsegal okrog 46,5 milijona ton. Medtem naj bi se izvoz iz te države zmanjšal za med pet in šest milijonov ton, pravijo poznavalci.

Še večje skrbi pa povzroča možnost, da se bo suša nadaljevala. V tem primeru bo namreč prizadeta zimska kalitev pšenice, kar bi lahko resno ogrozilo preskrbo v letu 2011/2012, še opozarjajo strokovnjaki.

Špekulacije in panika

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar ob tem opozarja, da gre pri odločitvi Rusije za mešanico špekulacij in panike.

"Če bo Rusija to res storila, bo izgubila pomemben in ugoden trg v Egiptu, ki ga bodo zadovoljili drugi ponudniki - ZDA, Avstralija, Kanada. Ta egipčanski trg si namreč vsi želijo, zato me zelo čudi, da bi Rusija zaprla meje s pšenico," je izpostavil Kuhar. Spomnil je tudi, da je Rusija v zadnjem času velikokrat špekulirala. "Ker take izjave dvigujejo ceno prodajalcem in to je za njih ugodno. Isto je počela z zemeljskim plinom. To je strategija prodajalca," je pojasnil.

Slovenija, ki je vezana predvsem na avstrijski in madžarski trg ter črnomorski žitni bazen, pa je po Kuharjevem mnenju tudi pod vplivom gospodarsko-političnega krča na Madžarskem. Obenem pa je žitna industrija na Madžarskem veliko investirala v skladiščne kapacitete. "Prodajalci lahko taktizirajo in ne prodajajo, ko je cena žita najnižja. Zato je pri nas tudi malo panike," je dodal.

Obenem pa je opozoril, da je ključna zgodba, ki vpliva na ceno kruha dvig trošarine na energente, kar je po Kuharjevem mnenju precej "kontroverzen" ukrep vlade. "Pekarska in mlinarska industrija imata izrazito velik delež stroškov energentov v proizvodni ceni. Pričakovati je, da se bo zaradi tega maloprodajna cena kruha mlinarskih produktov zvišala, kar pa nima nobene veze s požari v Rusiji," je še poudaril Kuhar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanzelim
07. 08. 2010 08.24
srečnii oprosti, tipkarski napaki. BRAVO
lepdanzelim
07. 08. 2010 08.23
Brabo, srečnii, le tako naprej.
lepdanzelim
07. 08. 2010 08.22
mellisa in ... Iz 1 kg moke in 0,5 l vode ter ostalih sestavin z zanemarljivo težo, mora nastati skoraj 1,5kg kruha, ali vsaj 1,4 kg (odvisno od postopka priprave in peke). Zakaj? 0,5 l vode tehta 0,5 kg. Med mesenjem se ta voda veže z moko, beljakovine z vodo tvorijo beljakovinsko mrežo (lepek ali gluten), škrob nabreka. Kvasovke, ki se med vzhajanjem zelo hitro razmnožujejo, proizvajajo alkohol in ogljikov dioksid. Slednji je plin, ki kruh dvigne, alkohol pa med peko mehča beljakovinsko mrežo in razpada. Če uporabimo za peko kruha 1kg polnozrnate moke, ji dodamo poleg 1 žlice soli in 1 kocke kvasa, od 9 dl do 1 l vode in tako dobimo skoraj 2 kg kruha. Med vzhajanjem ga večkrat pregnetemo, ker potrebuje zaradi vsebnosti otrobov več časa za vezavo vode in kvasovke morajo tudi bolj garati, da pridejo do hrane, je pa kruh zato odličen in predvsem bolj zdrav. Pa še računica: takega kruha v trgovini ne morete dobiti, ko ga sami spečete, vas stane pa še manj kot bel (polnozrnata moka veže več vode), pa še pojesti ga ne morete toliko kot belega, ker ga morate dobro prežvečiti. Da o vplivu na počutje in zdravje ne govorimo.
srecnii
06. 08. 2010 21.58
Začnite pečt doma kruh, jaz sem tudi razvajen mulo pa sem si danes tudi vzel čas in spekel 2kg kruha....sploh ni težko pa še okusen je pa še veš kaj je notri. Nikoli več en kupim kruha, samo moko, pa še to bom hodil iskat v mlin.
Igor__Zmaj
06. 08. 2010 21.47
211€ / tono pšenice = 0,21€/kg * 10 = 2,11€/kg kruha. Res je med pšenico in kruhom še mletje, mesenje testa in peka, ampak 10 kratni zaslužek bi vse to moral pokrit, sploh pri artiklu, ki se ga vsakodnevno uporablja in vsakodnevno plačuje. Nekdo nas ima za norca. Mogoče bi peki tud mojo plačo znal nardit 10 kratno ??
srecnii
06. 08. 2010 21.28
okus božanski, od sedaj ga bom pekel doma.
srecnii
06. 08. 2010 21.28
Danes sam spekel, star 21 let pa še to sem spekel v krušni peči.
stanislav3
06. 08. 2010 20.12
dobr da ne maram kruha jesti.
volek
06. 08. 2010 19.49
cho, se strinjam, vendar ti povem, da kupujem hrano s popustom v Hoferju, Lidlu in Tušu. Imam dobre dohodke, sploh nisem škrt, vendar če mi trgovec ponudi hrano s 50% popustom, jo kupim. Ni me sram. Če je ne porabimo tisti dan, gre v zamrzovalno skrinjo. Opazujem pa v trgovinah ljudi za katere sem prepričan, da imajo nizke dohodke, vendar te hrane niti ne pogledajo.
ficho
06. 08. 2010 18.34
V Sloveniji je en VELIK problem to, da ima že vsaka vas 2 Mercatorja, Tuš in Špar plus kakega lokalnega trgovca, malo večja mesta pa poleg še nekaj nakupovalnih središč. Po eni strani je to vredu zaradi delovnih mest, problem je pa v neprodani hrani s potečenim rokom trajanja, ki je je zaradi preobilice trgovin zeloo veliko, in mi to hrano pokrivamo s plačevanjem visokih marž na osnovno ceno, potem so tu še kartelna dogovarjanja cen itd. Slovenija, dežela trgovcev.
volek
06. 08. 2010 12.56
TončekBalonček, ti vse veš in kar komentiraš je vse res. Vsekakor pa je razvidno da nimaš pojma o ekonomski zakonitosti ponudbe in povpraševanja. Za kruh obstajata substituta kot na primer krompir in riž. Če bi bili slovenski potrošniki enotni v bojkotiranju nakupa kruha, potem bi bili peki prisiljeni obdržati današnje cene.
Tonček Balonček
06. 08. 2010 12.23
A niso nekateri modrovali, kako konkurenca zagotavlja nižje cene, ne el kruha, tudi interneta in sploh vsega. Pa evč starnk zagotavlja demokracijo, prave kadre, najsposobnejše ljudi!!! Kakšna iluzija! Kot dakomunizem zagotavlja pravičnost!
Tonček Balonček
06. 08. 2010 12.20
Tako bomo napravili z vso robo in cene bodo padle! Ha, ha, ah!
volek
06. 08. 2010 11.55
Po podražitvi bojkotirati nakupe kruha za samo 10 dni. Bodo pekarji hitro znižali cene. Uspeh zagotovljen, pač bomo 10 dni jedli krompir in riž namesto kruha.
___
06. 08. 2010 10.13
mercator generik rezani = 0.81€ na 800g
luciluk
06. 08. 2010 09.43
luciluk
06. 08. 2010 09.41
Doma pečen kruh vas stane sledeče: 1 kg moke = max. 0,54 EUR 1 kvas = max. 0.14 EUR 0,5 l vode = max. 0,0000.....1 EUR (zanemarljivo da se bi upoštevalo) žlička soli, žlica masti ali olja = max. 0,05 EUR el.energija 45min x max.3kW = 3/4x0,07x3=0,16EUR Vse skupaj = 0,89 EUR za cca 1,2 kg kruha (zakaj nastane več kruha ne bom razlagal, tako pač je), ki je okusen, svež in se ga po okusu ne more primerjati z nobenim umetnim kupljenim kruhom. Tako da vsak kruh nad 1 EUR je ostalo samo profit trgovca. Za pekarne veljajo cene surovin (moka, elektrik,....) po veliko nižjih vrednostih!!! Jaz kruh pečem v 25 let stari Gorenjevi pečici tako da ga lahko speče vsak/vsaka doma. Pa dobr tek.
ODIN
06. 08. 2010 08.57
Saj se še od zadnjega dviga ni pocnil! Zadnji čas, da si vsi nabavimo strojčke za peko kruha in se iz te verige znebimo vsaj pekarne kot posrednika in njihovih maž.
bnam 2707
06. 08. 2010 08.17
In počasi bomo vsi na tleh(Tikara Kovač)
lepdanzelim
06. 08. 2010 08.04
Kruh, vsi pekovski izdelki in nasploh vsa živila iz bele moke, niso hrana, ki bi človeku koristila. Tudi vsi izdelki polnozrnatih mok in ostalih mok iz pšenice in vseh ostalih žit, so za človeka v količinah, v kakršnih se porabljajo danes, pogubna hrana, kriva za slabo počutje in številne civilizacijske bolezni. Tu zraven so najpomembnejši krivec še sladkorji v vseh oblikah, ki so enako kot škrob v moki tudi ogljikovi hidrati. To govorjenje o potrebi po podražitvi moke in kruha ter sledeče podražitve, so stare borzne in marketinške zadeve. Kaj lahko storimo? Jejmo kruh v minimalnih količinah (enako ostalo predelano hrano, saj v resnici človekovo telo potrebuje zelo malo visokoenergijskih živil) in ne vztrajajmo vedno le v svežem kruhu. Vse več ljudi se osvešča v tej (za zdravje in dobro počutje) pomembni smeri. Odgovorni in mi vsi skupaj pa si moramo prizadevati, da ne bo toliko kruha končalo v predelavi (za hrano živali) in smeteh in potem nam ne bo treba jadikovati. Pa še denar nam bo ostal za nakup sveže zelenjave in sadja.