Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: 'Danes v p... in jutri prav tako v p...'

Ljubljana, 15. 04. 2009 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikati so na protestu od vlade zahtevali, da okrepi pravno državo, zaščiti delavce in oblikuje ukrepe za spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju mladih.

Delegacija Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) je na sestanku s predsednikom vlade Borutom Pahorjem predstavila svoje zahteve. Pred vladno palačo se je zbralo tudi približno 300 članov konference ZSSS, ki so s transparenti izrazili svoja   stališča do krize in ukrepanja vlade.

Protest
Protest FOTO: Dare Čekeliš

Na današnjem protestu so sindikati zahtevali, da vlada okrepi pravno državo, omogoči temeljit nadzor nad poslovanjem finančnih institucij in bank. Poudarjajo, da naj vlada za ukrepe v zvezi z blaženjem krize delavcev učinkovito izkoristi tudi evropska sredstva. Več pozornosti je potrebno nameniti ohranjanju delovnih mest, okrepiti sistem zavarovanja za primer brezposelnosti s podaljšanjem dobe za prejemanje nadomestila za brezposelnost in pa zvišanjem nadomestil.

"V ZSSS ne bomo dovolili nobenih sprememb zakona o delovnih razmerjih v času krize. To velja tudi za predloge delodajalcev in politikov, s katerimi naj bi omogočili 'bistveno bolj fleksibilne oblike varne zaposlitve,“ so še dejali.

Zahtevajo, da vlada oblikuje ukrepe za spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju mladih za nedoločen čas. Vlada mora oblikovati programe, ki bodo s subvencijami spodbudili delodajalce, da bodo že zaposlene delavke in delavce v atipičnih oblikah dela zaposlili za nedoločen čas. Mladi, ki sedaj končujejo šolanje, v sedanji krizi vstopajo na trg dela v zelo težkih razmerah. Za premagovanje teh težav mora vlada nameniti posebno finančno podporo za nadaljevanje njihovega izobraževanja in usposabljanja.

Protest
Protest FOTO: Dare Čekeliš

Želijo tudi vzpostavitev sistema, ki bi preprečil managerske prevzeme podjetij, ki izčrpavajo podjetja in katerih edini cilj je ekstremno bogatenje. Zahtevajo, da bi morali imeti managerji ustrezna znanja, ki bi bila v skladu z načeli družbene odgovornosti.

Za ohranitev realne vrednosti plač

Za preprečitev izgube stika nezaposlenih s trgom dela pa zahtevajo, da vlada takoj pripravi program za delovna mesta v socialno-ekonomskem sektorju. To so programi za izpolnjevanje socialnih potreb, katerim je v 'normalnem' času namenjena precej manjša pozornost. Programi, ki morajo biti financirani s strani vlade, naj nudijo zaposlitve pri oskrbi starostnikov, ustanovah otroškega varstva, programih sosedske pomoči in podobno. Poudarjajo še, da naj vlada sprejme in začne izvajati programe, usmerjene v energetsko in okolju prijaznejšo stanovanjsko izgradnjo ter v obnovo starih hiš, in sicer preko davčnih spodbud, olajšav ter subvencij prebivalstvu in podjetjem.

Odločno tudi nasprotujejo zakonsko obveznemu povišanju starostne meje za upokojitev na 65 let. "Finančno vzdržnost pokojninske blagajne mora vlada zagotoviti z zaposlovanjem mladih za nedoločen čas, ustvarjanjem pogojev za razvoj mladih družin, pobiranjem prispevkov za pokojninsko blagajno od vsakega dela oziroma plačila, zmanjšanjem sive ekonomije, učinkovitejšim pobiranjem prispevkov, izenačitvijo prispevne stopnje delavcev in delodajalcev in podobno,“ so še dejali.

Sprememba dohodninske zakonodaje

Zahtevajo, da se spremeni dohodninska zakonodaja z razširitvijo progresivnosti. "Potrebno je postaviti novo dohodninsko lestvico ter progresivnost opredeliti tako, da se zavezanci z mesečnimi bruto prejemki do 800 evrov oprostijo plačila dohodnine. Zahtevamo od vlade, da obdavči luksuz!“ so še dejali v ZSSS. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije še zahteva, da se mora v času krize ohraniti realno vrednost plač, denarnih nadomestil in pokojnin in s tem ohraniti kupno moč, saj bo le spodbujanje povpraševanja pomagalo ponovno zagnati realno gospodarstvo in ga potegniti iz krize.

Protest
Protest FOTO: Dare Čekeliš

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na konferenco povabila tudi delavce iz nekaterih podjetij, ki so šla v stečaj oziroma so odpustila veliko delavcev, npr. IUV, STS, LTH. Sporočilo konference je, da "finančne in gospodarske krize ter uničevanja podjetij niso povzročili delavci, ne njihove plače, regresi, pravice, ampak požrešnost, hazard, aroganca in špekulacije lastnikov kapitala in finančnih institucij," je v torek dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

"Žuganje delavcem in napovedovanje slabšanja njihovega položaja je pristajanje na logiko, ki je pripeljala v to krizo," pravi predsednik ZSSS. Delavci morajo stopnjevati pritisk na politike, sicer bodo ti klonili pritisku kapitala, je prepričan Semolič. Tako bodo tudi proslave ob 1. maju "protest na račun razmer, v katerih je delavstvo". Morebitni nadaljnji ukrepi bodo po njegovem mnenju odvisni od razvoja dogodkov, zato o konkretnih akcijah ni želel govoriti.

Med obiskom pri premierju so pred vladnim poslopjem predstavniki ZSSS in študentov protestirali z žvižgi in plakati, s katerimi so med drugim opozarjali "Kapitalisti, vi ste kriza!", "Bankirji v socializmu, delavci v kapitalizmu", "Do 65. leta naj delajo tisti, ki samo nakladajo".
 

Pahor: Moramo okrepiti socialni dialog

Slovenija mora okrepiti socialni dialog; vlada ukrepov tretjega svežnja – v katerem bo 17 ukrepov in nekatere strukturne reforme – ne bo predlagala, dokler jih ne uskladi s socialnimi partnerji, je danes po srečanju s predstavniki ZSSS zagotovil premier Borut Pahor.

Priti mora do ravnotežja med tekmovalnostjo in solidarnostjo," je dejal in ponovil, da si brez socialne povezanosti ne zna predstavljati uspeha Slovenije v prihodnosti.
Priti mora do ravnotežja med tekmovalnostjo in solidarnostjo," je dejal in ponovil, da si brez socialne povezanosti ne zna predstavljati uspeha Slovenije v prihodnosti. FOTO: Damjan Žibert

"Na pot socialnega dialoga smo stopili že na začetku. Sedaj smo se odločili, da to pot še okrepimo in vztrajamo na njej," pravi premier. Vlada želi, da bi iz krize vsi prišli močnejši in da ne bi nihče ostal poraženec. "Priti mora do ravnotežja med tekmovalnostjo in solidarnostjo," je dejal in ponovil, da si brez socialne povezanosti ne zna predstavljati uspeha Slovenije v prihodnosti.

"Slovenija mora okrepiti socialni dialog. Vlada bo storila vse za to, da bodo partnerji dobili zaupanje vanj. Z dialogom bomo oblikovali potrebne ukrepe in računam, da bomo v naslednjem letu z njimi premagali krizo," je povedal predsednik vlade.


ŠOS podprl demonstracije ZSSS

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so se danes pridružili Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pri demonstracijah in s tem izkazali medgeneracijsko solidarnost. S svojo udeležbo študenti sporočajo podporo prizadevanjem in zahtevam sindikatov ter hkrati opozarjajo, da je tudi socialni položaj študentov vse slabši. Študenti so že prevzeli dovolj bremena na svoja pleča in od te vlade pričakujejo jasne signale, da bo poskrbela za položaj socialno šibkejših družbenih skupin, med katerimi so tudi študenti.

Država je študente brez pravega dialoga obremenila s stroški zdravstvenega zavarovanja, povečali so se stroški študija, stroški bivanja, prevoza in prehrane. Med najpomembnejšimi zahtevami pa so gotovo štipendije, saj študenti menijo, da država z zniževanjem sredstev za državne štipendije in z zavračanjem argumentov po povečanem cenzusu onemogoča podporo, ki bi z vlaganjem v znanje prinesla napredek in izhod iz te krize.

Kot je znano, pa so se v torek predstavniki petih sindikatov – KSS Pergam, KS90 Slovenije, KNSS Neodvisnost, SZS Alternativa in ZDSS Solidarnost – prav tako zbrali na protestni konferenci, na kateri so vlado opozorili, da bremena finančne in gospodarske krize niso pošteno porazdeljena. V državni zbor so prenesli tudi pismo, v katerem med drugim zahtevajo večjo vlogo sindikatov pri pripravi protikriznih in strukturnih zakonodajnih ukrepov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
16. 04. 2009 11.21
V zadnjih 18 letih policija lovi pijance, ki so postali pijanci, zaradi stanja v državi in gospodarski kriminal se pa ne preiskuje.
Prvo Borec
16. 04. 2009 11.18
Resslovenka premalo kriminalistov imajo, ker je preveč gospodarskega kriminal !!
politik70
16. 04. 2009 11.16
Se me že briše? Hvala! Sam ne pozabte kakšne tabornik baše in prjavlja tlele na kurah!
Prvo Borec
16. 04. 2009 11.14
ciaobella komunisti so bili ZLATI fanthe, proti demokratičnim grobarjem Slovenije !!
Prvo Borec
16. 04. 2009 11.13
spehbomba imaš prav !! Potrebovali bi proteste, kot v Franciji in po vsem svetu !! Kaj pričakuješ od ljudi, ki so delali 30 let in odpoved !! Depresija !! Zadnjih 18 let je smrt za delavce !!
Prvo Borec
16. 04. 2009 11.10
ciaobella desničarji so bili zavedni komunisti !! Dežman urednika Borca in kronik !! Kamor vstopi Policija !! Kraja desničarjev !!
politik70
16. 04. 2009 11.05
Manja-oziroma Tadej sosed od..... Kaj si ti pred meseci pisal? Kaj si ti napovedoval? Kdo je pripeljal Slovenijo na rob bankrota? Pahor v 4 mesecih? Se ti spomniš kako si trobil da vlada (Grasuplska)potrebuje ne en mandat temveč najmanj dva(Po 4 leta)???? Boš rekel da tole stanje ni posledica Argentinskih poslov? Pod katero vlado je šel MIP v Piz.... mate.....? Čigav človek je Kramar ki si je izplačal 1 miljon € keša????? Kdo ga je nastavil? Praviš pamet na ravni Butalca??? Čestitam Tadej! Tvoj Janša Grasupeljski z Argentincem in Grimsom vred nima pameti za enega Butalca! Da Vizjaka (zaradi njega je cena elektrike podivjala) sploh ne omenjam. Raje se spravi nazaj na Face book in ZOO strani!
Sre?kovi?
16. 04. 2009 10.43
Sindikati še huje mečejo pesek v oči kot vlada! To ni bil protest! to je blo 5 busov pripeljanga folka. Semolič je pa podal 5 puhlic. Katastrofa! Sam, ko bi na oblasti bil JJ bi že 5 mesecev vsi ljudje bili na ulicah... Pod pahorjema pa še sindikati ne rečejo ničesar. Pa smo že sred aprila! na cesti pa 110.000 ljudi... Smešno. Pa sej... Kakor si narod postelje (na volitvah) tako bo ležal...
ciaobella
16. 04. 2009 09.23
Komunisti & Kapitalisti! Lopovi = isti!
ciaobella
16. 04. 2009 09.23
Največja žalost je, da se vsaka oblast, ko enkrat prevzame krmilo...udobno namesti...in uživa v lagodni vožnji skozi mandat...vsi kriki "vpijočega v puščavi" pa se zadušijo za debelimi stekli parlamenta! Komu mar! Ne zavedajo pa se nečesa...živeti obkrožen z nezadovoljnimi ljudmi, ki jih je vsak dan več....ni ravno najbolj varno.... Nekega dne, bodo tudi v Sloveniji ljudje vdrli v tovarne, javne ustanove in v parlament...
resslovenka
16. 04. 2009 08.58
Socialni dialog. Ne vem sicer kako si ga vlada predstavlja, s pogojevanjem in diktatom pač ne bo šlo. Ker kljub zanikanju v ospredje postavlja kapital. Mene pravzaprav zanima samo končen rezultat. In prilizovanje in slinjenje zdaj na eno zdaj na drugo stran ne obeta kaj posebno dobrega. Imam tudi eno zelo aktualno vprašanje: Kako da se vlada ne upa poseči v izvor premoženja na hitro nastalih kapitalistov? Ker mi enostavno ne gre v glavo, da nesluteno bogastvo lahko ustvariš v parih letih npr. takrat ko prideš na položaj. Zgleda, da je to tabu tema.
Sašo Cvetkovski
16. 04. 2009 08.43
NAJBOLJ POMEMBNE SO PATRIE mi nismo pomembni važen da tudi kapitalisti dobro služijo, da pa delavcu dvigne plačo se je pa treba pogajati za tistih dva procenta sramota, pa še to rečejo da je preveč. MISLIM ZA TAKE VOLUHARJE KI SO NADZORNIKI PAR FIRM BI MORALI SPET NAZAJ UVESTI KOMUNIZEM DA BI JIM VSE POBRALI SAMO KAPITALISTEM IN VSE ZAPRET KAR SO POKRADLI, PREH SO BILI KOMUNISTI ZEJ SE PA DELAJO DEMOKRATI KI SI LAHKO PRIVOŠČIJO MARSIKAJ V KOMUNIZMU VERJETNO NE BI TAKO KRADLI...
XIDIX
16. 04. 2009 08.14
ma kaj bodo dosegli sindikati z temi opozorilnimi štrajki??? NIČ politiki direktorji in lastniki tovarn se bodo dalje smejali agoniji slovenskega delavca iz varnih foteljev! NESPOSOBNI VODJI SINDIKATOV!!
manjakranjc@hotmail.com
16. 04. 2009 08.05
Že mesece nazaj sem razumno in utemeljeno pisala, kako so levičarski politiki populistično lagali svoji publiki, ko pa so sedaj prišli na oblast, pa so obrnili ploščo in peljejo ukrepe v smeri potopa države oz. blagostanja ljudi blizu njihovim interesnim lobijem kamor absolutno ne spada delavstvo ter gonilni srednji sloj! Čestitam vam! S to vlado ste ponovno dokazali, da je vaš domet možganov na stopnji povprečnega Butalca.
RADO62
16. 04. 2009 01.06
koni916.04.2009, 00:45-2 ... O zgleda, da sem te preveč prizadel in si jo popihal... Al osvajaš gradivo za tisti izpit iz motokultivatorskih znanosti ??? Verjetno imaš ne malo težav z dojemanjem osnov uporabe tistega zaj.. motokultivatorja... heh
RADO62
16. 04. 2009 00.59
koni916.04.2009, 00:45-2 ... Sem dobil novo ime zate... in sicer.... nešolani oslič9....osemletka ??? al še to ne ?? ha ha ha
RADO62
16. 04. 2009 00.54
koni916.04.2009, 00:450 ...Omotokultivator, al čakaš na kakšno subvencijo za retardirance z mote ti ubogi oslić9... Spet haluciniraš... A letos boš končno položil tisti izpit za no motoriko ??? heh
jansa-arms
16. 04. 2009 00.45
RADO62: sem slišu da so te zaradi neustrezne izobrazbe degradirali iz nabiralca gomoljev in koreninic v čistilca pesjakov .
RADO62
16. 04. 2009 00.42
koni916.04.2009, 00:33 -3 ...o neumni konič9 pozdravljen... kako kaj ??? Si kaj motokultiviral za vikend ??? heh
jansa-arms
16. 04. 2009 00.33
izgleda da imate rajše r.. !