Gospodarstvo

Krize je konec, sindikati: '604,35 evra neto ne omogoča dostojnega življenja. Sramota, da ne izračunajo, koliko rabi oseba za preživetje'

Ljubljana, 17. 01. 2017 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikati so za zvišanje minimalne plače na 630 evrov neto. Zadnji podatki so iz leta 2009 in kažejo, da je nujno potrebnih 606 evrov. Prejemniki minimalne plače danes še vedno prejmejo nižjo neto plačo od tega zneska, in sicer dobre 604 evre, pravijo. Delodajalci so proti.

V sedmih sindikalnih centralah predlagajo, da se minimalna plača januarja skozi redno uskladitev zviša za pet odstotkov na 630 evrov neto.
V sedmih sindikalnih centralah predlagajo, da se minimalna plača januarja skozi redno uskladitev zviša za pet odstotkov na 630 evrov neto. FOTO: Miro Majcen

Krize je konec, okrevanje pa se mora pokazati tudi v denarnicah tistih, ki morajo kljub trdemu delu pomoč za preživetje iskati pri humanitarnih organizacijah, so prepričani v sedmih sindikalnih centralah, ki so del ESS. Skladno s tem predlagajo, da se minimalna plača januarja skozi redno uskladitev zviša za pet odstotkov na 630 evrov neto.

Sedanja minimalna plača v višini 790,73 evra bruto oz. 604,35 evra neto ne omogoča dostojnega življenja, je na novinarski konferenci v Ljubljani v imenu vseh sindikalistov spregovorila izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje. Kot je izpostavila, je sramotno, da vlada že toliko let ni izračunala, kakšen dohodek potrebuje odrasla oseba, da preživi. Zadnji podatki so tako iz leta 2009 in kažejo, da je nujno potrebnih 606 evrov. Prejemniki minimalne plače še vedno prejmejo nižjo neto plačo od tega zneska, je bila ostra.

Povedala je, da se je minimalna plača od leta 2014 povišala zgolj za 0,2 odstotka oziroma za 1,6 evra bruto, in to kljub temu, da se od tedaj najbolj zvišujejo prav cene tistih izdelkov - hrane, obleke, obutve -, ki predstavljajo največji delež v košarici zaposlenih s to plačo.

Spomnila je še na gospodarsko rast po letu 2014, povečujeta pa se tudi zaposlenost in poslovanje gospodarskih družb. Po zadnjih podatkih so se čisti dobički slednjih v letu 2015 povišali za 126,7 odstotka na na 1,64 milijarde evrov. "Ne moremo mimo dejstva, da si na primer v trgovini nekateri menedžerji z lahkim srcem izplačujejo polmilijonska izplačila, ki jih prigarajo njihovi zaposleni na minimalnih plačah," je dodala.

V Sloveniji se oddaljujemo od minimalne plače kot zneska, ki bi delavcu omogočal normalno preživetje, se je strinjal predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90) Peter Majcen. Po evropskih smernicah se višina minimalne plače približuje 60 odstotkom povprečne plače, v Slovenji pa komaj presega 50 odstotkov, je izpostavil.

Predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS) Evelin Vesenjak je šla še dlje. Kot je dejala, "obstaja razlika med živeti in preživeti". Prepričana je, da se je treba boriti, da bodo delavci začeli živeti.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek pa je izpostavil, da bi se morale v Sloveniji zvišati tudi ostale plače. Po njegovih besedah bi bilo treba celovito preučiti obravnavo plač v povezavi z dohodninskim sistemom in razmisliti o prenovi plačnega sistema, predvsem v zasebnem sektorju. V tej luči se je zavzel tudi za razmislek o morebitni prenovi splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič
Predsednik ZSSS Dušan Semolič FOTO: Damjan Žibert

"Ko je leta 2008 nastopila kriza, so se mnogi delodajalci obračali na nas in govorili, da je kriza, da dobičkov ni, da jih je treba razumeti, da smo vsi na istem čolnu. Na to logiko že nekaj let pozabljajo, dobički so tu, gospodarska rast je nesporna. A v tem čolnu so le še delavci, delodajalcev pač ni, so na gliserjih," je kolege dopolnil predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Sindikati predlagajo, da se minimalno plačo januarja v okviru redne uskladitve zviša za pet odstotkov na 830 evrov bruto oziroma na 630 evrov neto. To vprašanje bo tudi na dnevnem redu petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister za delo. Pri določitvi višine upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Navadno se upošteva le inflacija, v tem primeru bi minimalna plača letos zrasla za 0,5 odstotka oz. malenkost manj kot štiri evre bruto na 794,68 evra bruto.

V ZL pa so minuli teden predlagali, da se minimalna plača januarja v okviru redne uskladitve zviša na 645 evrov neto, septembra pa z novelo zakona o minimalni plači na 700 evrov neto.

Trenutno minimalno plačo prejema 22.720 v zasebnem in nekaj čez 8000 zaposlenih v javnem sektorju.

Minimalna plača se je nazadnje uskladila predlani. Od tedaj znaša 790,73 evra bruto oz. 604,35 evra neto. Če bi ministrstvo tudi letos upoštevalo le rast cen življenjskih potrebščin, bi se minimalna plača letos zvišala za 0,5 odstotka oz. malenkost manj kot štiri evre bruto na 794,68 evra bruto.

Delodajalci ostro proti zvišanju minimalne plače

Zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, so se na predlog sindikatov, da je čas, da se okrevanje gospodarstva začne poznati tudi v denarnicah delavcev, odzvali delodajalci. V GZS poudarjajo, da bi dvig lahko povečal brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, v ZDS pa, da z zvišanjem pridobi predvsem država.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da proti dvigu minimalne plače govori več argumentov, med drugim, da v zadnjih dveh letih beležimo deflacijo, "kar pomeni, da lahko zaposleni z istim prihodkom kupijo več blaga in storitev". Kupna moč minimalne plače se je s tega naslova okrepila za 0,6 odstotka, pravijo.

"Minimalna plača v Sloveniji je pri obstoječi višini še enkrat višja kot v višegrajskih državah in je zgolj štiri odstotke nižja od povprečne v EU," navajajo. Poleg tega minimalna plača ne pomeni minimalnega prejemka, saj je treba upoštevati še različne olajšave, nadomestilo za prevoz in malico, regres, pa tudi druge instrumente socialne politike, ki so jih deležna gospodinjstva prejemnikov teh plač, denimo znižano plačilo vrtca, subvencije za malico, kosila, prevoz, najemnino, višji otroški dodatek, štipendije, plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja, dodajajo.

Izpostavljajo tudi majhno razliko med minimalno in povprečno plačo v Sloveniji in hitrejše naraščanje prve v primerjavi z drugo v zadnjih osmih letih. "Uravnilovka je vse večja, kar produktivne zaposlene demotivira, da bi delali več," verjamejo.

Prepričani so, da bi višje minimalne plače upočasnile zaposlovanje v storitvenem sektorju, denimo varovanju in trgovini, spodbudile delo na črno, prekarne oblike dela in robotizacijo enostavnejših opravil v predelovalnih dejavnostih ter zmanjšale zanimivost Slovenije za tuje in domače vlagatelje v delovno intenzivnih dejavnostih.

Tako v GZS kot v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) pojasnjujejo še, da je do zvišanja minimalne plače že prišlo skozi spremembe zakonodaje: dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo se od 1. januarja lani ne štejejo več v minimalno plačo. To naj bi povečalo stroške dela v gospodarstvu za 30 milijonov evrov.

Tudi sicer, tako v ZDS, ob vsakem dvigu neto plače delavca še enkrat toliko vzame država, delodajalec pa plača oba zneska. Če bi denimo prišlo do zvišanja minimalne plače za 1,5 odstotka, bi se ta v neto znesku povečala le za 7,77 evra, medtem ko bi se strošek delodajalca za 13,77 evra.

V ZDS ob tem opominjajo še, da ministrstvo za delo lani ni upoštevalo deflacije in ni spreminjalo zneska minimalne plače, četudi bi ga lahko znižalo. Tudi v prejšnjih letih je pri usklajevanju minimalne plače vedno upoštevalo le inflacijo, ne pa tudi drugih negativnih kazalnikov, denimo padca bruto domačega proizvoda in upadanja zaposlenosti. Skladno s tem predlagajo, da se minimalne plače letos kljub inflaciji sploh ne uskladi.

Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti.

Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu. Tokratno posvetovanje bo na Ekonomsko-socialnem svetu potekalo v petek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (358)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1157180
24. 01. 2017 12.28
+1
Ja krize je definitivno konec, to je res ja.
lesena_zlica
22. 01. 2017 17.16
+1
To ni res, jaz delam za 560 eur
Tomaz1980
20. 01. 2017 13.05
+2
Lejte čist simp, kot je že en predhodnik na začetku povedal... Ostanite doma, namesto da greste v službo in naj stroji "počivajo", pa se bo potem kdo obrnil... Na miren način, pa to...
proofreader
19. 01. 2017 08.20
+11
20% odstotkov javnega sektorja se odpusti, potem se lahko zniža DDV in prispevke.
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.23
+6
Cofar
18. 01. 2017 22.05
+8
če je prag revščine 635 EUR, bi bilo nekaj normalnega da bi za pošteno delo vsak dobil vsaj minimalca v višini 636 EUR. sej ne živimo v 16 stoletju, ampak v 21 stoletju.
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.23
+4
Če nisi v lastniškem stanovanju, dvomim, da je ta številka dovolj.
ROMELS
18. 01. 2017 10.30
+14
Tile naši sindikati delujejo, kot neki srednjeveški burkeži.
Janezek1a
18. 01. 2017 10.16
+14
Stvar je preprosta: 1. Poslanska plača 2x minimalna 2. Plača ministrov 2.5x minimalna 3. Plača Predsednika vlade in države 3x minimalna 4. Plača vodstva podjetja do 4x višina najnižje plače delavca v podjetju (zaposlenih in agencijskih) 5. Plača v javnem sektorju 80% povprečne plače za podobno zahtevnost dela v realnem sektorju (večja varnost zaposlitve. Takšno razmerje je tudi v državah po katerih se radi zgledujemo) 6. Pokojnina glede na vplačila skozi celotno delovno dobo. Pokojnine za "zasluge" se izloči iz pokojninskega sistema; če jih je delila politika, naj jih še plačuje! 7. Pri javnih razpisih (predvsem zdravstvo) je treba sprostiti dostop do evropskih ponudnikov, ki so cca. 1/3 cenejši ob primerljivi kvaliteti. 8. Iz sistema izločiti "profesionalne prosilce socialnih pomoči". Če nekdo z doktoratom ne more dobiti primernega dela, pač mora prijeti za delo, ki mu ga poišče zavod. In to delo naj opravlja 4 dni v tednu. En dan bo imel dovolj za iskanje primernejšega dela...
Frane Šajn
18. 01. 2017 10.30
+7
Preveč preprosto in zelo in celo nedojemljivo bogokletno, nekrščansko nerazumljivo za zgornji sloj. pozabil si dodati glavne argumente , ki jih bodo v to prisilili in to so trde pesti.
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.25
+4
Zanimivo kako se zagovarja socialistične ukrepe, ki smo jih nekoč že imeli. Očitno takrat ni bilo vse slabo, kot se nekateri trudijo prikazat.
Frane Šajn
18. 01. 2017 10.02
+29
Plača a je to plača 603 € pa kje iamte obraze oderuhi in brezbrižneži na vladi , včeraj sem videl plače v Revozu a tako plačo obljubljate Slovencem v Magni na rodovitnih njivah in z vso svinjarijo v zraku in v vodi. Cerar ali res to potrebuje Slovenija? Slovenci plače in človeka vredno življenje si boste priborili samo s "trdo pestjo" in pokončnostjo. Pregovarjanja in pravde so tu izgubile kompas predvsem za vas male ljudi.
ROMELS
18. 01. 2017 10.18
+17
kakafonijaprava
18. 01. 2017 09.28
+9
Se strinjam, minimalno plača se mora vzdigniti, posebej razni dodatki za delo čez vikend!
Frane Šajn
18. 01. 2017 10.05
+14
Osnova je tisto ki gre v pokojninski sklad , zdravstvo in šolstvo. Ne klečeplazite zahtevajte. Nobene tete krize ni bilo v Sloveniji le kraja izčrpavanje in razprodaja: Pod parolo vzemi vse kar ti življenje ponuja.! Zakaj pa ne hlapčki pa glavice v tla in tiho kot miške v luknjici! Strahopetnost vam reže plačo tega se zavedajte.
.jest
18. 01. 2017 09.01
+12
Ta mojster v GZS s dvema priimkoma je itak nesposoben. In, če po dvajsetih letih zbornica opravičuje podjetja, da ne morejo dati 200 evrov višje plače delavcu, naj zaprejo in ugasnejo dejavnosti. Ti managerji, ministri in predstavniki delodajalcev, kateri sami sebe ovrednotijo v faktor razlike pet, deset in več mesečnih plač proti delavčevi, pa naj odstopijo, ker niso vredni pol piz... mrzle vode.
proofreader
18. 01. 2017 08.09
+17
Znižati DDV in prispevke. In odpustiti 20% najmanj pridnih v javnem sektorju. Bo denarja dovolj za vse.
endva
17. 01. 2017 22.50
+24
A je Bavčar že v zaporu?
endva
17. 01. 2017 22.55
+13
Aja, krize je konec, tko mimogrede, hehehe a ne Cmera?
Skunk Works
17. 01. 2017 22.11
-2
Čudno levi socialisti že skozi na oblasti, pa tako malo mleka in medu,....čudno...
Frane Šajn
18. 01. 2017 10.24
+5
Ko bodo zajahali ta narod tisti , ki jim poješ hvalnice transi bodo šele občutili kaj je glad in strah. Kje so časi ko so si tudi navadni smrtniki in celo snažilke lahko postavile svoj dom in živele ob pokojnini kot ljudje in to brez kapitalizma. Snemi se s te scene ker od tvojega lajnanja že smrdi!
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.27
+1
Ne pozabimo se zahvalit tistim, ki so ocuzali banke, tistim, ki so si zmislili slabo banko in tistim, ki so vpisali zlato pravilo v ustavo. Z vsem tem se še dolgo ne bo cedil med in mleko.
BožidarMacur
17. 01. 2017 22.00
+17
PEJTE v poclain hydraulic pa boste videli kaj se dogaja z delavci. V 3h letih 4 samomori zaradi izkoriščanja
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.28
+2
Ma pri nas bodo samo z zakonom prepovedali samomor pa bodo s tem kao vse nardil.
Trollka
17. 01. 2017 22.00
+47
Minimalec bi za dostojno življenje mogo bit vsaj 900-1000 evrov neto. Kdor pa z takšnimi plačami ne more preživet na trgu, tisti pa naj ZAPRE FIRMO! Prvo dostojne plače vsakemu posamezniku, pol pa limuzine, jahte, vikendi in luksuzne počitnice na Bahamih!
Skunk Works
17. 01. 2017 22.09
-14
saj bo zaprl, bodo sposobni kot ti odpirali....
fiftgear
17. 01. 2017 22.46
+14
dej no dej Roseann kaj tolk jamraš, zdej če ti ne znaš ne pomeni da drugi tudi ne znajo
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.30
-1
Pol bo treba tud ostale plače zvišat. Ne bo noben sprejel dela z isto plačo in bistveno večjo odgovornostjo, če bo minimalec 50 eur manj, pa ne bo treba mislit zraven.
Frigo
17. 01. 2017 21.58
+4
Koga to se pa neda izračunati koliko porabi na mesec človek vse druzga se pa da
proofreader
18. 01. 2017 08.08
eFranjo
24. 01. 2017 13.57
ONniON
17. 01. 2017 21.39
+17
zato pa imamo 290.000 prebivalcev pod pragom revščine
endva
17. 01. 2017 22.52
+10
Saj.... ti ne dobijo od države nič, ali drobtinice. Dobijo pa seveda ekonomski migranti!!!! Slovenija zbudi se!
ZivljenjeJeResLepo
17. 01. 2017 21.29
-28
Dobrega delavca bo vsak delodajalec plačal več kot je minimlna plača. Ker ga potrebuje in bo vse naredil, da ostane pri njemu! Dober delavec ne potrebuje, da ga ščiti zakon, ker bo delaodajalec vse naredil, da ga obdrži. Žel pa se ne moreš znebiti lenega delavca, ker ga ščiti zakon! In to je v Sloveniji največji problem. Delavec si mora svoje pravice priboriti sam, na ta način, da dobro dela! Ko bo nehala ta država ščititi lenuhe, bo Slovenija postala druga Švica!
ares1976
17. 01. 2017 21.31
+44
Nevem kje ti delas ampak v firmi kjer sm jaz je ravno obratno od tvojega posta... pa tudi drugje ni nic bolje...
pizzamargerita
17. 01. 2017 21.39
-8
tocno tako. tudi pri nas enako. dela glih tok da se ne more ocitat nedelo, cim je mal vec dela, pa zgine na bolnisko. Kon se koncno vene po par mesecih, ji moramo pa ze pustit, da vzame lanski plus letosnji dopust!
fiftgear
17. 01. 2017 22.49
+5
takega "lenega" delavca se lahko pa taktično znebiš
Uporabnik565636
19. 01. 2017 09.31
+4
Pri nas se ne razmišlja en teden naprej, kaj šele celo leto. Malo je takih, ki cenijo dobre delavce.
motorka57
17. 01. 2017 21.24
+26
.... 790 je bruto - dajatve,toda od 604 € si država vzame še enkrat 22%,za prehrano sicer 9 % in kaj si lohk kupiš za 470€. Najbol je etničnim in azilantom,majo oz. dobijo in majo vsega na pretek,staroselci moramo pa delat za minimalca ! Sindikalisti ,tako opevani Semolič PA NIČ, KORL PA tadrugi NIČ ! ŽIVEL SEMOLIČ;ŽIVEL KORL;naj vas judič vzame ... !
rudar51
17. 01. 2017 21.19
+38
MINIMALNO 1000 JE TREBA DAT.