Gospodarstvo

Križanič je optimist

Bruselj, 18. 01. 2010 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni minister Križanič je optimist glede sodelovanja KBC pri dokapitalizaciji NLB. Če se s sodelovanjem KBC ne bo izšlo, pa bo dokapitalizacija po ministrovih besedah pač brez njih.

Finančni minister Franc Križanič je danes v Bruslju po obisku na sedežu belgijske bančne in zavarovalniške skupine KBC dejal, da je optimist glede sodelovanja KBC pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB). Razgovori se bodo po njegovih besedah nadaljevali, verjetno bo sprejet tudi kakšen dokument, ciljajo pa na dokapitalizacijo v aprilu.

NLB-5
NLB-5 FOTO: Blaž Garbajs
Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

"Razgovor je tekel o dokapitalizaciji, o razvoju NLB in o našem sodelovanju. Mislim, da smo si postavili dobra izhodišča za sodelovanje, tako v dokapitalizaciji kot ostalih potezah, povezanih z NLB," je po obisku na KBC ob prihodu na zasedanje evroskupine v Bruslju povedal Križanič.

Kaj jim ponujamo?

Na konkretno vprašanje, ali so na KBC nakazali pripravljenost sodelovati pri dokapitalizaciji NLB, je minister odgovoril pritrdilno. Križanič upa, da bodo največji lastniki in partnerji skupaj zagotovili sredstva. O tem, kaj bi v primeru, če bi se KBC odločila za dokapitalizacijo in kasneje izstopila iz NLB, država lahko KBC ponudila, je dejal, da odkupa prednostnih delnic ne more ponuditi, ker država nima pravne osnove za to.

"Kar jim ponujamo, je partnerstvo, sodelovanje še naprej pri podpori razvoja banke. Predvsem pa si obetamo, da bo KBC, dokler bo ostal v banki, zagotavljal tako kvaliteten kader, kot ga je zagotavljal doslej. Imajo tri člane nadzornega sveta in enega člana uprave in delajo dobro," je poudaril.

Na vprašanje, ali je španska Banco Santander še vedno morebiten kupec deleža KBC, je minister odgovoril: "To je stvar KBC, mi tega ne komentiramo."

O možnosti delničarskega sporazuma s potencialnim kupcem, na primer Santanderjem, je Križanič povedal, da ima delničarski sporazum določene specifične pravne pogoje in da bo zelo verjetno k delničarskemu sporazumu treba pritegniti tudi ostale lastnike. "Se pravi, delničarski sporazum bo kot osnutek, potem pa v podpis ostalim," je dodal.

Minister je še poudaril, da od KBC pričakujejo, da bo zagotovil ustrezna sredstva za dokapitalizacijo, da bo banka normalno rasla in konkurirala na trgih, na katerih deluje, torej trgu jugovzhodne Evrope. "To je postala sistemska banka jugovzhodne Evrope, kar je pomembno," je menil.

Natančnega roka za to, do kdaj naj bi se s KBC dogovorili o dokapitalizaciji NLB, po ministrovih besedah ni. Dokapitalizacija je sicer načrtovana v prvi polovici leta. "Mi poskušamo ciljati april, videli pa bomo, kako bodo tekli vsi postopki," je dejal Križanič, ki pričakuje, da bo še večkrat obiskal KBC in da bodo tudi predstavniki KBC še večkrat prišli k njemu.

Če se s sodelovanjem KBC pri dokapitalizaciji NLB ne bo izšlo, tako kot se je zgodilo lani, pa bo dokapitalizacija po ministrovih besedah pač brez njih. Slovenija tudi pripravlja notifikacijo o dokapitalizaciji NLB, ki bi jo v tem primeru morala posredovati Evropski komisiji. "Videli bomo, ali bo potrebna, morda celo ne bo. Če bo, je pa tehnično praktično pripravljena, ni pa še poslana," je sklenil minister.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didlos
19. 01. 2010 11.20
Lahko je njemu biti optimist - mu jaz dam mojo pa ženino plačo skupaj, pa naj preživi ! pa sva oba izobražena sam stričkov pa tetk nimava !
JanezNovakJohn
19. 01. 2010 09.45
Mislim da je tu politika jasna. 1. Na globalnem finančnem polju je potrebno narediti politične premike. Obstoječ kapital je preveč škode naredil svetu zato mora biti pod kontrolo države. Celo Američani so podržavili banke. 2. Dokapitalizacija NLB pomeni večji vstop države v banko. 3. Če bi partner tudi dokapitaliziral, bo NLB razrešila s tem denarjem devizne varčevalce v jugi in ponovno nastopila na tem trgu. Dokapitalizacija je v vsakem primeru za državo in NLB dobra stvar. Plačali bomo državljani. Al, ne Butalci Butalski
resslovenka
19. 01. 2010 08.22
Menim da iz te moke ne bo kruha. KBC se ne bo odločil za dokapitalizacijo NLB. Malo treznosti in zdrave presoje prosim. Zakaj dokapitalizirati nekaj v kar nimaš zaupanja?
odbogaposlan
19. 01. 2010 08.13
A bo spet na fakulteto telefoniral, da zamenjajo člane komisije! a je tista bla njegova ljubica? he,he,he. Te liberalci so, istio kot farji, krvavi pod kožo!
sebo-x
19. 01. 2010 08.02
"Križanič je optimist" Ta bo optimist do samega pogreba gospodarstva in še naprej ...
dana123
18. 01. 2010 22.28
Križanič, optimizem je pomanjkanje informacij!
vredifredi
18. 01. 2010 22.14
Še dobro, da imamo optimiste...Ni čudno, da nam na koncu vsaka rata.
vredifredi
18. 01. 2010 22.14
Še dobro, da imamo optimiste...Ni čudno, da nam na koncu vaka rata.
Nauders
18. 01. 2010 21.27
sanacije, dokapitalizacije Slovenija ponovno v letu 1990