Gospodarstvo

Križanič: Država bi lahko kmalu zmanjšala delež v NKBM

Ljubljana, 19. 04. 2011 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

Če bi vlada kmalu sprejela strategijo razvoja finančnega sistema, potem bi država najverjetneje že v drugi polovici leta zmanjšala lastniški delež v NKBM, je dejal Križanič.

NKBM
NKBM FOTO: POP TV

Minister za finance Franc Križanič je danes znova poudaril, da je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS v primeru dokapitalizacije Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) odločala samostojno, vlada pa pri tem ni rekla niti da niti ne. Vsa izražena mnenja po petkovi odločitvi agencije so bila po njegovih pojasnilih zgolj lastna.

Križaničevo osebno mnenje je sicer, da je cena osem evrov za delnico v dokapitalizaciji NKBM zelo nizka, tako da je zelo privlačna za vlaganje. Prepričan je tudi, da bo država lahko naložbo dokaj hitro z donosom prodala.

Na ministrstvu so po njegovih zagotovilih že napisali strategijo razvoja finančnega sistema. Ta bo med drugim opredelila strateška podjetja v finančnem sektorju, ki so ključna za delovanje slovenskega gospodarstva in bodo zato imela posebno obravnavo. Strategijo naj bi že v četrtek obravnavala vlada.

Lastniško strukturo teh podjetij bo država modernizirala, tako da se bo skupaj s partnerji umaknila na sorazmerno nižji delež, je minister povedal na današnji skupni novinarski konferenci z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem.

To ne bo nujno več omejeno na 25 odstotkov plus eno delnico, temveč na delež, ki bo skupaj s partnerji zagotavljal stabilno lastništvo, ostalo lastništvo pa bo razpršeno in bo kotiralo na borzi. S tem bodo po Križaničevih besedah poskušali posnemati lastniško strukturo nekaterih stabilnih finančnih ustanov v starih članicah EU.

Temu koraku sledi prodaja posrednih ali neposrednih lastniških deležev države, ki presegajo predvideno raven, in to po ministrovih napovedih po precej višji ceni od osmih evrov. Križanič zato pričakuje donos treh podjetij, ki so sodelovala v dokapitalizaciji druge največje slovenske banke. Gre za energetski družbi Gen Energija in Elektro Slovenije ter za Pošto Slovenije.

Ta modernizacija lastništva je po ministrovih pričakovanjih izvedljiva sorazmerno hitro po potrditvi strategije upravljanja kapitalskih naložb države v DZ, najverjetneje že v drugi polovici leta.

Gaspari pa je zgolj zatrdil, da načelno nasprotuje udeležbi nefinančnih družb pri financiranju finančnih podjetij. Vsi nadaljnji dogodki so po njegovih besedah sicer odvisni od sprejetja strategije upravljanja kapitalskih naložb države. Ta mora sicer enako gospodarno ravnati s proračunskimi sredstvi kot s svojimi naložbami, je še prepričan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
21. 04. 2011 12.37
Država zmanjša svoj delež, Katarci večinski delež v NKBM pokupijo, nato pa Kučan in Tuerk spet pokasirata mastne provizije.
okjar 1
19. 04. 2011 20.34
Kdor pozna "mojstre te inovacije" v nadzornem svetu banke, o tej potegavčini nemore biti ravnodušen in še zlasti ne, če je skeptik komintent NKBM. Krediti, ki nikoli ne bodo vrnjeni, bodo tako spet spolzeli v privatne žepe, namesto , da bi z viški denarja ta uspešna podjetja sama investirala!
tezkakovina
19. 04. 2011 17.06
Kaj zares misli , da smo opice ? Državna podjetja siliti v dokapitalizacijo in istočasno manjšati delež države ?1 1=3 ? Kako je ta človek prišel skozi 8 letko ?
saintjozef
19. 04. 2011 14.48
Glavne deleže so že tajkuni pobrali.