Gospodarstvo

Kriza Slovenijo pahnila 20 mest nižje

Ljubljana/Lozana, 19. 05. 2010 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta, pristala na 52. mestu. Največji razlogi za to so predvsem v velikem padcu BDP.

Slovenija je utrpela največji padec med 58 državami v raziskavi. Za njo so se na lestvici IMD tokrat uvrstile le Bolgarija, Romunija, Argentina, Hrvaška, Ukrajina in Venezuela. Na prvem mestu je Singapur letos zamenjal ZDA, ki jih je prehitel tudi Hongkong. Na četrtem mestu ostaja Švica, v prvi deseterici pa sledijo še Avstralija (+dve mesti), Švedska (nespremenjeno), Kanada (+ eno mesto), Tajska (+15 mest), Norveška (+dve mesti) in Malezija (+osem mest).

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Kot je v predstavitvi poročila poudaril direktor Javne agencije za podjetništvo (Japti) Igor Plestenjak, so rezultati v veliki meri posledica velike teže, ki jo IMD pripisuje gibanju bruto domačega proizvoda (BDP) in BDP na prebivalca, ter zelo pesimističnih ocen gospodarskih razmer med slovenskimi direktorji, ki so negativno ocenili celo sami sebe. Vseeno pa prvi mož Japtija, ki sofinancira izvedbo raziskave v Sloveniji, meni, da je treba rezultate raziskave resno proučiti in poiskati vse razloge za slabo uvrstitev.

Raziskava temelji na 246 kriterijih, ki sestavljajo štiri sklope konkurenčnosti – ekonomska uspešnost, vladna učinkovitost, poslovna učinkovitost in infrastruktura. Rezultati so izračunani na podlagi trdih statističnih podatkov za 2009 in mehkih anketnih ocen predstavnikov slovenskih podjetij iz letošnjega januarja. Ima tako objektivno kot subjektivno razsežnost, za razliko od sorodne raziskave Svetovnega ekonomskega foruma pa spremlja bolj kratkoročno lokacijsko privlačnost in gospodarsko ter podjetniško dinamiko, zaradi česar so lahko nihanja po besedah Petra Stanovnika iz IER zelo velika. Prav to se je letos zgodilo v primeru Slovenije.

Največ mest na lestvici je Slovenija izgubila v sklopu ekonomska uspešnost, ki vsebuje predvsem trde statistične podatke o gospodarskih gibanjih. Z 21. mesta je padla na 42., in to predvsem zaradi velikega lanskega padca BDP, velikega upada izvoza in nizkega toka vhodnih in izhodnih neposrednih naložb. Še najmanjši padec je utrpela na področju infrastrukture, kjer se je njena uvrstitev poslabšala s 27. na 34. mesto. Najbolj šibke točke v tokratni raziskavi so bile anketne ocene glede podpore tehnološkemu razvoju, inovativnosti in podjetništva, vpliva zdravstvenih problemov na poslovanje podjetij in nerazpoložljivost usposobljenih inženirjev.

Stanovnik je rezultate komentiral z besedami, gre za resno opozorilo socialnim partnerjem pri sprejemanju in izvajanju pravočasnih, odločnih in preglednih ukrepov za izboljšanje gospodarskih razmer in strukturnih reform.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
22. 05. 2010 13.40
Ne kriza, slovenski politiki, gospodarstveniki, menedžerji, sodniki,dohterji in ostal ne proizvodnji sektor z bajnimi plačami in nič odgovornosti je to naredil... Zudi drugod so imeli krizo, pa nimajo tako katastrofalnih posledic...
CheGaucho
21. 05. 2010 01.31
Se vprašamo zakaj je tako??? Čidim se, da delavci vse do zdaj niso znali nikoli pokazati jasnega nestrinjanja z državo in delamo pod standardom evropske unije. Mislim pa, da se bo počasi tudi tu moralo kaj več postoriti, da se uredijo stvari tako kot morajo biti. Država bo morala v prihodnosti postaviti neko razmerje med najvišjo plačo in najnižjo plačo v podjetjih. In najvišje plače bi morali vezati glede najnižjih plač v podjetjih, saj bi tako direktorji delovali v dobro celega podjetja in ne samo za svoj žep. Drugo kar bi morali storiti pa je, da bi uvedli javni register za vse managerje, ki niso sposobni opravljati takega dela. In v ta register bi vpisali vse tiste, ki so odgovorni za razpad podjetja oziroma odgovorne za stečaj podjetja, saj bi tako preprečili, da se direktorji selijo iz enega podjetja v drugega kot virus, ki pa si sami sebi bašejo denar in se imajo za uspešne. Aja pa še to tisti, ki bi se znašel v tem registru ne bi mogel več delati na vodilnih položajih v podjetjih, kjer je lahko odvisna prihodnjost podjetja. Mislim, da bi bilo to za Slovenijo še kako potrebno, če se hočemo zdravo razvijati.
NemeJ
20. 05. 2010 22.38
Kriza Slovenijo pahnila 20 mest nižje To se pa nardi če ti slepci pot kažejo.Še bojo razbite šajbe še.
prvi_maj
20. 05. 2010 15.24
Ja,ja prepogoltni javni sektor(zdravstvo, sodstvo, šolstvo itd...)
ivo55
20. 05. 2010 12.24
Se ni kaj čuditi, ko Pahor in Vlahčič hodita na inštrukcije k Berdajsu na SŽ, ki predstavlja eksperta kako se za brezdelje luknja proračun in gospodarstvo...
TV-MindControl
20. 05. 2010 10.14
nič ne . potrebujemo kakega robin hooda ali pa bathmena.
Klampfman
20. 05. 2010 09.58
"Kriza Slovenijo pahnila 20 mest nižje" Ne kriza, nesposobna vlada.Če bi bila kriva samo kriza, bi padle vse države. Nehajte biti tako pro-vladni!
dule100
20. 05. 2010 09.52
Še en velik uspeh Boratove vlade. Vendar to ni še nič, počakajte na jesen !
zulj001
20. 05. 2010 08.34
Bravo Pahor ,do konca mandata bomo na zadnjem mestu.Pahor bo "zmagovalec".....
Miskolin77
20. 05. 2010 07.30
Tajkuni pahnili narod v krizo! Me čudi da niso še nobenega pospravli.
nevica
20. 05. 2010 07.18
Ja, to pa bi moralo našo vlado skrbeti. In tako zelo motiti, da bi končno kaj ukrenili.
majlo5
20. 05. 2010 07.17
Švicarji so se zmotili .Mi smo druga Švica če ne verjamete vprašajte Janšo in Bavčija to so obljubljali leta 90.
fucktard
20. 05. 2010 01.01
kriza nas je pahnila? kriza je pahnila cel razviti svet...problem je ko so nas paradajzarji pahnili še za 20 dodatnih mest.
CheGaucho
19. 05. 2010 23.45
PA MI SMO RESNIČNO ZMAGOVALCI NA CELI ČRTI, ČE VERJAMEMO V SMRKCE.
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2010 21.34
Svetilnik Evrope cssss
pikador
19. 05. 2010 21.25
mačke bi kupile whiskas
Jimi1
19. 05. 2010 21.20
Če citiram Gasparija: "Menedžerji so naše največje bogastvo" Revni smo gospodje, res smo zelo revni... za razliko od onih, ki so nas pokradli!
big brother
19. 05. 2010 20.53
Ne kriza ampak komunisti,ter banda ala Jankovič,Zidar,Kučan,Golobič in vsi lopovi slovenski.
J.Poto?nik
19. 05. 2010 20.32
Kriza, vendar ne za vse. Bine Kordež si je mirno izplačal dividende za "uspešno" delo. Nekaj čez 3 miljončke je dobil tokrat. A se zavedate ljudje, koliko denarja je to? Pahor, vlada in vse nadzorne inštitucije pa nič. Kot da je vse idealno, se fotografirajo, smeškajo tapkajo po ramenih in objemajo. Prav srečni mi delujejo. Danes so v parlamentu npr. razpravljali o obvezni delitvi dobička med zaposlene. Hahahaha, kje pa imajo dobiček zadnje čase. Jankovič se je slikal na vlaku, kamor so namestili nekaj starih knjig. To bi znala biti rešitev za naše železnice. Pa Kučana povabi, da vmes še malo agitirata za arbitražni sporazum, na naše stroške. Medtem pa tonemo, tonemo......tonemo. In upam da se zavedate, kdo bo vse to plačal. Pa jim še kar zaupate in verjamete. Se je že sploh kaj uresničilo, kar je obljubljala tale skorumpirana vlada. No, prijazen nasmeh našega Boruta je edina stvar, ki je vedno slajša.
spartanec_90
19. 05. 2010 20.28
KRIZA JE FAKE ! izgovor da nas še bolj ožemajo in da delamo kot nori in da v glavi nonstop študiramo kako bomo mi pridno delali da se izkopljemo iz rdečih števil kao nič drugega ni pomembno samo da smo mi sužnji delovna sila !! če danes nehamo vso hrano proizvajat in vse izdeleke in se sistem zruši me zanima kaj bo pol koristo denar, nič nikomur nič ! denar ni vreden nič ker pa živimo v monetarnem sistemu pa pač pomeni veliko. vendar me zanima kako daleč mormo it da se bo kaj spremenilo ???? mislim da bo moralo veliko ljudi umreti skratka zelo zelo zelo veliko druge možnosti trenutno ne vidim ker je začaran krog in ljudje silijo v toti začaran krog.Nove afere, nova obzorja, nove recesije, nove bolezni, nove gripe...itd. kaj še vse smo že doživeli in kaj vse še bomo doživeli ljudje pa bodo ovčice še naprej. LP !