Gospodarstvo

Kriza ni prizanesla niti največjim

Dunaj, 17. 10. 2010 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriza je prizadela tudi največja podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Petsto največjih podjetij v regiji je lani utrpelo upad prihodkov za 16,6 odstotka, čistega dobička pa celo za 27 odstotkov.

Kriza je prizadela tudi največja podjetja v srednji in vzhodni Evropi.
Kriza je prizadela tudi največja podjetja v srednji in vzhodni Evropi. FOTO: Reuters

Gospodarska kriza ni prizanesla niti največjim podjetjem v srednji in vzhodni Evropi, ugotavlja raziskava agencije Coface Austria & Coface Central Europe. Petsto največjih podjetij v regiji je lani utrpelo upad prihodkov za 16,6 odstotka, čistega dobička pa celo za 27 odstotkov.

S tem se je dobiček 500 največjih podjetij v regiji – med njimi je največ poljskih, madžarskih in čeških – v primerjavi z letom 2008 zmanjšal za slabih sedem milijard evrov. Deloma je sicer takšno zmanjšanje dobička tudi posledica padca tečajev nacionalnih valut.

Še posebej močni so bili valutni učinki za ukrajinska podjetja, katerih prihodki so se v domači valuti lani zmanjšali le za 0,4 odstotka, izraženo v evrih pa celo za več kot 31 odstotkov. Podobno velja za Poljsko, kjer je zlot močno devalviral. Medtem ko so prihodki v zlotih lani ostali praktično nespremenjeni, so se preračunano v evre zmanjšali za več kot 31 odstotkov.

Povečalo se je število zaposlenih

Na lestvico 500 največjih podjetij v regiji se je v skladu s pričakovanji tudi letos uvrstilo največ poljskih podjetij, in sicer 142. Presenetila pa je Madžarska, ki je s 83 podjetji zasedla drugo mesto, sledi Češka z 69 podjetji na lestvici.

Raziskava še ugotavlja, da je gospodarska kriza najhuje prizadela avtomobilsko in kovinsko industrijo, ki sta lani obe utrpeli padec prodaje za okoli 40 odstotkov.

Velika podjetja so pomemben dejavnik stabilizacije na trgu dela v srednji in vzhodni Evropi, ugotavljajo avtorji raziskave. Kljub zmanjšanju prihodkov se je namreč število zaposlenih pri 500 podjetjih z lestvice v kriznem letu 2009 povečalo za 3,5 odstotka. Več kot 2,5 milijona ljudi – kar je 3,5 odstotka vseh zaposlenih – je lani delalo v enem od največjih podjetij v regiji. V Sloveniji je bil ta delež celo 10,1-odstoten in na Madžarskem 8,9-odstoten.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 10. 2010 10.34
Če bi najeli za svetovalca Vizjaka, bi le-ta predlagal ukrepe, Bajuk pa hitro saniral finance. Res so nesposobni!
mvs
17. 10. 2010 18.56
kje so pa dobički vseh let nazaj?
vincenzi
17. 10. 2010 17.40
pri naših uspešnih podjetjih tudi će je dobićek se razdelijo vodilni
Shitter
17. 10. 2010 10.29
prihodek....kaj je sploh prihodek? ..to da smo ustvarili denar in valute in sedaj znotraj ENEGA planeta s pomočjo kapitala ta denar skušamo kopičiti...let the games begin!! ..se mi zdi kot da gledam nek dok. film na "history" pa govori o srednjem vedu... razen tega, da sedaj več ni cesarstev in kraljevin s kolonijami, imamo sedaj korporacije, ki po princibu delajo isto kot so včasih kolonije, dobiček in sredstva rpinašajo domov...zvita je ta tisočletna politika sveta...
dule100
17. 10. 2010 09.42
Zanima me, koliko podjetij v teh regijah je tako kot pri nas propadlo. Ne pa koliko se jim je znižal dobiček.