Gospodarstvo

Lahko uspe tudi Sloveniji? Tako se je Švedska iz bankrota povzpela med vzorne države

Stockholm, 15. 04. 2013 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med krizo je marsikomu zgled uspeha Švedska. A gre za državo, ki je bila še pred dvema desetletjema skoraj na tleh. Njihova zgodba o uspehu je nato nastala na reformah, odprtju trga, a še vedno jasnem nadzoru.

Švedski je krizo uspelo spremeniti v uspeh.
Švedski je krizo uspelo spremeniti v uspeh. FOTO: Reuters
V času, ko se Slovenija nahaja v globoki krizi, je mogoče večkrat slišati, "ko bi le bili kot Nemčija, Danska, Švedska ..." Švedska?

V začetku devetdesetih let česa takšnega zagotovo ne bi slišali. Švedski javni dolg je leta 1992 znašal 70 odstotkov BDP in je še naraščal. 60 odstotkov vse ekonomske aktivnosti države je bilo skoncentrirane v državnih podjetjih, socialistična politika zaposlovanja je pokala po šivih in država si je komaj izposojala denar, da je krpala luknje. Leta 1993 je država imela desetodstotno brezposelnost. Celo znane svetovne znamke — Saab, Volvo in Electrolux — so propadale. Do leta 1993 so bile banke v državi, kjer je socializem zašel na napačno pot, v primežu bankrota.

Podobnost med tem stanjem in Slovenijo danes je precej očitna. Dobra novica pa je, da se očitno da, če se hoče.
Po stoletju iskanja politične nevtralnosti in agresivnega socializma je Švedska z reformami začela svoj pohod na vrh, piše Global Post. Recesija je državo leta 2008 le zmerno oplazila, švedska ekonomija pa se z lahkoto kosa z ameriško ali nemško.

Še najpomembnejši podatek je, da gospodarska rast ni vodila v rast razhajanj neenakosti v prihodkih, ki je že vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja značilna za marsikatero zahodno državo. Gini koeficient Švedske znaša 0,25, kar je najbolje v razvitem svetu. Za primerjavo – ameriški znaša 0,38.
Kje se torej skriva ključ do uspeha?

Povečali so konkurenčnost v storitvah, ki jih je prej ponujala zgolj država – gre za področja šolstva, zdravstva, pokojnin ... Država se je tudi spretno odzvala na zlom bančnega sistema.
Ni bilo "radikalnega šoka", ki je po letu 1989 značilen za države nekdanjega Varšavskega pakta. Namesto tega je država počasi krčila svoje zapravljanje, znižala je davke za najbogatejše, a le na 57 odstotkov, ter se tako izognila napaki Thatcherjeve ali Reagana, ki sta bogataše povsem razbremenila socialne odgovornosti. S tem je bilo konec socialistične ekonomije tretje poti s konca sedemdesetih prejšnjega stoletja.

Zgledu so sledile še Danska, Finska in Norveška, ki danes prav tako uspevajo po zaslugi mešanice socialne demokracije in naprednega kapitalizma, ki ima za rezultat socialno mobilno, konsistentno in fiskalno zdravo državo. Kljub temu, da je bilo med reševanjem težav prodanih nekaj starih gigantov – na primer Saab Nizozemcem ali Volvo Kitajcem, so vzklili novi paradni konji gospodarstva, kot sta IKEA in H&M, ki družbeno odgovornost združujeta z nizkimi proizvodnimi stroški in visokimi dobički. Pobrale so se tudi nekoč bankrotirane švedske banke.

Švedska
Švedska FOTO: Reuters

Kljub temu velja za Švedsko nekaj specifičnih lastnosti, ki pomenijo, da njenega modela vse druge države ne morejo preprosto skopirati in s tem rešiti vseh svojih težav. Za začetek je sorazmerno majhna ekonomija, vredna okoli 500 milijard dolarjev, zanjo pa je značilna precej homogena družba. Kljub nekaj valom priseljencev iz vzhodne Evrope in Bližnjega vzhoda je večina prebivalcev Švedske – Švedov. Države z veliko priseljenci, kot so ZDA, Velika Britanija ali Nemčija, namreč ocenjujejo, da fenomen priseljevanja povečuje družbeno neenakost države, saj se večinoma priseljujejo tisti, ki nato v novi državi naravnost blestijo ali obvisijo na koncu lestvice in so odvisni od socialne pomoči.

Drugače kot večina danes se je Švedska lotila tudi reševanja bančnega sektorja, ki je leta 1992 klonil, ko je počil nepremičninski balon, v državi pa je obstajala nevarnost domino učinka. Švedski bančni regulatorji so od bank zahtevali odpis izgub, velike olajšave za tiste, ki so komaj odplačevali hipoteke in prenos glasovalnih pravic na državo. Ko so bili slabi dolgovi ponovno prodani na trgu, so bili tisti, ki so zaslužili, davkoplačevalci, in ne lastniki bank.

Ali kot je v času aktualne krize bančnega sektorja drugod po Evropi dejal švedski finančnik Urban Backstrom: "Javnost ne bo nikoli dopustila reševanja bank na način, ki njihove nespretne upravljavce in lastnike pustijo nedotaknjene." Kar je v veliki meri strategija, ki je trenutno v uporabi za reševanje ameriških in evropskih bank.

Ob tem, ko je švedska vlada za bankirjem izstavila račun za zajeten zapitek, je odprla preveč reguliran trg. Prodali so deleže v velikih državnih podjetjih, odprli zasebnemu kapitalu pot v šolstvo in celo pokojninske blagajne.
 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realno1
15. 04. 2013 21.01
+10
" Ko so bili slabi dolgovi ponovno prodani na trgu, so bili tisti, ki so zaslužili, davkoplačevalci, in ne lastniki bank." - kaj takega se v Sloveniji ne bo zgodilo niti pod razno. Vedno bolj razmišljam, da je nemški Mayer imel prav, ko je rekel, da Sloveniji nagajajo špekulanti... vedno bolj se mi zdi, da se dogajajo spini, ki naj bi preprečili islandski sindrom (kjer kratko potegnejo bankirji) pa ne samo v Sloveniji ampak v vseh bolj zadolženih državah (Italija, Španija, Grčija...)
Cofar
16. 04. 2013 06.28
+6
kriza je itak ustvarjena namerno. bojim pa se da nekaterim ni interes da bi ljudem dali sluzbe ampak da bi z vecjim stevilom brezposelnih ti bili pripravljeni delati za se manj kot do sedaj!!!
ONniON
15. 04. 2013 20.14
+8
švedska je švedska , viking
unknownMAN
15. 04. 2013 22.10
+5
Bojan-F
15. 04. 2013 19.59
+6
Večkrat sem prečital članek in poiskusil razumeti, kaj je komentator hotel povedati. Vzporedno je potegnil še vzporednice s nemogoče vzporednima družbama na Švedskem in v Sloveniji (ne favoriziram ne ene ne druge) in poiskusil nekaj agitirati in sugerirati. Mimogrede 1: nekeynesjanski kapitalizem je dokazal, da ne more funkcionirati najmanj avgusta 2008, keynesjanski pa funkcionira samo ob stalnem hranjenju skozi vojno-gospodarski kompleks Mimogrede 2: konec 80-tih let (ko naj bi se Švedska kao približevala bankrotu) sta imeli Avstrija in Italija skoraj 5-krat večji javni dolg kot v začetku 80-tih let, BDP pa za 1,3-krat
sava27
15. 04. 2013 19.02
+2
ne,ne more nam.
nikhrast
15. 04. 2013 18.31
+16
Precej Slovencem gre v nos to da je socializem propadel, Skandinavci imajo socialo, ne pa socializem. Pa saj so skoraj vse države na zahodu psokrbele za socialo do neke stopnje, še Amerika. Poglej Kanado, vsak državljan dobi avtomatično zdravstveno zavarovanje, nobenega plačila ni potrebno, podpora za brezposelnost v vseh provincijah, pa minimalen državni penzion, pa avtomatično podpora za starejše, pa plačana zdravila za starejše... Pa nobenih problemov z bankami, treba je pa biti trezen in ne ljudem obljubiti vse mogoče.
Francek65
15. 04. 2013 20.27
+7
V vsem ti dam prav, razen v stavku: Skandinavci imajo socialo, ne pa socializem. Mi tudi imamo socialo, vendar imamo komunizem. Vladajo doktorji z kumrovške univerze. Še vedno.
ONniON
15. 04. 2013 18.22
+6
na švedskem ljudje dobro živijo
ONniON
15. 04. 2013 18.01
+2
obožujem švedsko, skandinavijo .)
ONniON
15. 04. 2013 17.47
+3
švedska , finska ,avstrija so najstabilnejše z dobro perspektivo in razvojem !!!!
soba666
15. 04. 2013 17.26
-1
kdor ima zavese tam, plača davek
AIZ
15. 04. 2013 16.53
+8
V sloveniji je v samih temelnjih problem.... z tako politiko takorekoč slovenija nima prihodnost. Slovenijo vidim ,kot državo ki ima odlične pogoje : Smo eden od najbolj izobraženih narodov v evropi(na svetu) imamo krasne znanstvenike oz brihtne glave katere ne iskoristimo(ponavadi gredo takšne brihtne glave v ameriko ter v ostale razvite EU države). *V sloveniji je problem v samih temelnjih* Zakaj ? Poglejmo zgodovino npr čas med drugo svetovno vojno ... Največ Slovencev so pobili slovenci. V sloveniji smo preveč razdvojeni v današnjih časih še huje ,kot med 2sv. Imamo nesposobne politike ki se jim gre le za kapital (denar) ter želja po vladanju ter guljuanju... Zato ne pridemo nikamor. V sloveniji mora priti na oblast diktator (vendar ne diktator v povnem pomenu besede) . v sloveniji bi bilo potrebno uvesti mnogo referendumov ki bi morali biti takoj sprejeti. Pokojninska reforma je takorekoč nujna ! Da pa je nujna ,smo si krivi sami ozeroma pot ki smo si jo izbrali . Logično da z penzijam ne bomo mogli shajati , če bo leta 2055 povprečna starost v Sloveniji 49let . Vsi ukrepi za katere se borijo zdaj naši politiki je le luknja brez dna . država bi morala že 91tega leta delati na artarnativi . Morali bomo delati na prihodnosti in ne na sedanjosti ozeroma preteklosti. ( mladi pari si ne morejo privoščiti otroka) . Zato bi morala biti obvezno olajšava (zastonj vrtci ,zastonj šola + doklade) vendar se bo kmalu vse pivatizeralo sploh zdravstvoko se bo zgodilo to bomo vsi ki nimamo plače nad 5keu reveži sami se ne zavedamo koliko zdravstvo stane. To je glavnji temelj slovenske prihodnosti brez mladine ni prihodnosti !! Polek drugih ukrepov ki jih bomo morali sprejeti je še veliko drugih panog ki iih bomo morali spremeniti. Npr lesna industrija bi morala v sloveniji bogateti... , ker pa smo v sloveniji in smo v sloveniji ter drugih nazadnjaških državah je tako , da to vse propada. 3 .Prednost ki jo imamo je da imamo gibljiv trg .Živimo v središču evrope . Cenijo nas rusi nemci ZDA ,Velika Britanija. Imamo odičen trg ( vendar žal naši politiki odganjajo tuje invistitorje z raznimi paperi ....) 3. Slovenija bi lahko bogatela z turizmom. Imamo krasne destinacije krasno državo ,karero bi svet rad spoznal. 4 Legalizacija marhuane od tega bi lahko država zaslužila bajne vsote denarja ter bi prekinili trg z drogo (Marihuana je zdravilna rastlina). 5.Sama oskrba kmetistvo je v sloveniji na dnu ! V sloveniji imamo 15% samo oskrbo . Kar pomeni da če kitajci ter ostali trg prekine dovot hrane smo lačni. V naši ljubi sloveniji gre še marsikaj narobe . Praktično smo tako razdeljeni ,da ne govorim v politiki. Da nobena reforma ne more biti sprejeta . Zakaj? Ker se gre določenim ljudem za oblast . Štajerci dobro da se ne odcepijo od slovenije... (Čeprav so najbolj zavedni slovenci) Tukaj bi se dalo pogovarjati še in še.... Ampak noben ukrep ne more biti sprejet zaradi mafije ki vodi državo.
AIZ
15. 04. 2013 16.57
+6
Če bo šlo tako naprej bomo kmalu izgubili svojo samostojnost.
povrsniste24kur
15. 04. 2013 17.31
-1
kaj je to ozeroma?? pa privatizeranje? paperi ? artarnativa, temelnji, glavnji, sama oskrba? oprosti, ampak s takšnimi izrazi te noben ne more resno jemat. in zakaj bo l. 2055 povprečna starost 49 let? in zakaj po tvojem mnenju naj ne bi bilo za penzije, ker bi naj prej umirali?? to ni logično oz je prav obratno od bilokakšne logike.
AIZ
15. 04. 2013 19.01
+0
Glede slovničnih napak se opravičujem :) Hitro pišem in se zatipkam ... Privatizacije : Poglej si za vzor ameriko kjer ni zdravstvenega zavoarovanja . Npr da te zadene infarkt ter da te opererajo + da si 1mesec v bolničnici te bo stalo okoli 100tisoč eu ... Paperji : vsak privatnik mora ispolniti 1miljon nepotrebnih obrascev za primer ti lahko navedem gradbemo dovoljenje nekateri ga čakajp 20let . Artarnativa - Arternativa (prihodnost) .Temeljni : Sam veš ,da če ne boš naredil dobrih temelnjev pri gradnji hiše se bo hiša slekoprej podrla. l 2055 bo povprečna starost 49let , ker v sloveniji ni nataliteta ampak je skoraj da mortaliteta . Za kaj ne bo za penzije ? ker bo razmerje 4:1 za upokojnce . Kar pomeni da bo en človek delal za 4ri upokojence ... Logično da ne gre... Obstaja pa vrjanta da delamo do 100leta :) ...
xpuntar
15. 04. 2013 16.36
+1
Švedska ima svoj denar z razlogom. Švica isto. Z istega razloga ima tudi Velika Britanija svoj denar. Zelo zanimivo, da se o tem sploh ne govori. Zelo logično, ker če bi se vedlo zakaj evro obstaja, bi večini ljudem v razvitem zahodu odbilo piskre, Evro ni nič drugega kot orodje "ekonomskega socialnega suženjstva", da privat firma ECB odreja koliko denarja je določena država (v EU) vredna. Preprosto rečeno, "evro je ekonomija pomanjkanja in omejenosti", kar je čisti absurd, koliko smeti naredimo in koliko "blaginje je po trgovinah".
DivjaBrca
15. 04. 2013 16.25
+5
S tem, da ima v Sloveniji čistilka 300-600€ plače, na Švedskem pa 1900-2100€ ne verjamem , da ji bomo kdaj blizu! Če bi bilo tako, bi se že za samo čistilke banke izsušile.
Super1337
15. 04. 2013 15.50
+22
Predvidevam, da na Švedskem ni tako slepega naroda kot pri nas... zato so se lahko uspešni...
BrezZavor
15. 04. 2013 16.44
+7
Imajo drugačno zgodovino. To je sigurno. Oni so zreli že, mi se pa šele prebujamo iz pubertete.
nikhrast
15. 04. 2013 17.52
-2
Transformerji
15. 04. 2013 15.17
+11
Jaz sem še vedno prepričana, da nam lahko uspe; odstraniti je treba leve, desne in vse regratove lučke in pred sodišče postaviti vse navedene lopove in jih tudi kaznovati. Toliko sposobnih in pametnih Slovencev, pa ne moremo odstraniti balast?
xxx1982xxx
15. 04. 2013 16.54
+11
Ne moremo! Vse preveč jih ljubi leve, vse preveč jih ljubi desne in vse premalo je tistih , ki sovražijo vse !
povrsniste24kur
15. 04. 2013 15.03
+18
glavni problem pri nas so politiki, ki so do kraja nesposobni in gledajo le na lastno okoriščanje. za vse drugo jim pa dol visi in pri tem tudi zakoni niso nobena ovira, saj si jih kratkomalo prilagodijo, da ustrezajo njim, njihovim prijateljem in "podjetnikom", ki jih za to plačujejo. to je torej prvi problem. porazna politika brez vsakega interesa do sprememb, ker jim tako kot vse skupaj je, pač najbolj ustreza. in pri tem ni niti ene same izjeme v parlamentu. k temu je pa preba dodati še nesposobnost, kot sem že omenil. drugi problem pa je jugovina, ki se je preveč razpasla na naših tleh. oz priseljenci ali kako jim vi pač pravite. nisem nek nacionalist, ampak ta podeljevanja državljanstva, ki se dogajajo pri nas, tega ni nikjer. posledično se nato 3/4 teh ljudi in njihovih familij znajde na socialni, ker dela itak še za slovence ni dovolj, država pa to vse skupaj financira ne le z denarno pomočjo, ampak tudi socialnimi stanovanji ipd. za to gre ogromno denarja. po drugi strani pa pritiskajo na nas slovence z vračevanjem soc. pomoči, varstvenega dodatka in štipendij v obliki podedovanih nepremičnin in denarja. v sloveniji je najslabše, če si prav slovenec, ki celo življenje tukaj plačuje oderuške davke, kazni in napake barbarskih politikov.
ROMELS
15. 04. 2013 14.52
+6
Na švedskem nimajo ta rdečih,pa so stvar lahko hitro uredili
ROMELS
15. 04. 2013 20.11
+2
Olaf Palme je hodil na Dansko po" fasngo",ker je bila švedska zanj predraga.
peglezn
15. 04. 2013 14.20
+19
Lahko uspe tudi Sloveniji? Lahko, če se vsi Slovenci preselijo na Švedsko, vsi Švedi pa v Slovenijo.
legvan33
15. 04. 2013 14.19
+23
skandinavci in njihova mentaliteta, kot je že en napisal. dejansko delajo za dobro države. in imajo vsi dost. ne pa pri nas, samo kradejo in stara neveza-strički iz ozadja ipd..
Kamikaza1985
15. 04. 2013 14.18
+3
hahahaha JE TREBA ZBRISATI 24 UR IZ SEZNAMA PRILJUBLJENIH STRANI ...KER RES KVASITE NEUMNOSTI NA KVADRAT!!!!
AlternativeFacts
15. 04. 2013 13.29
+19
Kere pa vi klamfate... Hahahaha Švedi so še danes najbolj socialistično usmerjeni. Dajte nehat klamfat in prat ljudem glave. In še nekaj, švedi so slabo banko ustanavlajli takrat, ko je večini držav bdp rastel. Mi "v über pametni" pa jo nameravamo ustanoviti v času ko cel svet hira oziroma diha na škrge, ali če hočete še bolj nazorno ŠPARA-VARČUJE. Opazite ključno razliko brihte?
AlternativeFacts
15. 04. 2013 14.06
+7
In da vam popravim še eno neumnost. SAAB ni bil nikdar nizozemski. Bil pa je v navezi z Fiatom Scanio in GM-om. Danes pa SAAb ne obstaja več, ker ga Švedi niso hoteli prodati KITAJCEM, ampak so ga raje pustili bankrotirati.
nikhrast
15. 04. 2013 17.54
+0
Slovencem je precej hudo ker socializem ni uspel, Švedi so najprej poskrbeli za kapital, potem pa socialo.
AlternativeFacts
15. 04. 2013 18.00
+1
nikhrast@ Dobro je najprej poiznati zgodovino skandinavcev, preden flozaš neumne kot ....."..Švedi so najprej poskrbeli za kapital, potem pa socialo. "..Samo v vednost tako osovražena SFRJ je posnemala skandinavski model socialne države. In ta model še danes deluje.