Gospodarstvo

Pranje denarja pri gradbincih?

Ljubljana/Novo mesto, 04. 03. 2010 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti so obiskali novomeško družbo CGP, pa tudi nekatere člane uprave. Oglasili so se tudi v prostorih borznoposredniške hiše Perspektiva. Vezni člen je Dari Južna, eden najbogatejših Slovencev.

CPG
CPG FOTO: Radio Krka

Zgodaj zjutraj se je na Dolenjskem in v Ljubljani ter v Kranju, skupaj na kar 20 lokacijah,  začela obširna kriminalistična preiskava zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja. Med drugim je policija obiskala novomeško družbo CGP (Cestno in gradbeno podjetje Novo mesto), kriminalisti pa poleg tega opravljajo tudi hišne preiskave pri nekaterih članih uprave. Kot pravijo v družbi, so iz "razpoložljivih informacij ugotovili, da je osnova za preiskavo davčni pregled opravljen v letu 2007". Dodali so, da kriminalisti zaradi razjasnitve okoliščin iščejo določene dokumente in da pri tem vsi vpleteni sodelujejo. "Preiskovalcem bo izročena vsa pričakovana dokumentacija,“ so zagotovili v CGP.

Kriminalisti so se oglasili tudi v poslovnih prostorih ljubljanske borznoposredniške hiše Perspektiva. Ta je v lasti belokranjskega poslovneža Darija Južne, ki pa je hkrati tudi predsednik nadzornega sveta družbe CPG. Kot je dejal Južna je so kriminalistom izročili vse, kar so zahtevali. Kamere so zabeležile tudi, da je v prostore Perspektive prišel zagovornik Južne Aleksander Čeferin, ki je dejal je le, da vse skupaj ni nič posebnega. Dodal je tudi, da je zaenkrat Južna svoboden človek in gre domov. 

Policija na Perspektivi
Policija na Perspektivi FOTO: POP TV

Skopi z informacijami

Na Generalni policijski upravi so nam povedali, da kriminalisti izvajajo "obsežne aktivnosti" na področju preiskovanja gospodarskega kriminala na širšem območju države. Pri več osebah tako na podlagi suma zlorabe položaja oziroma pranja denarja opravljajo hišne preiskave.

Po poročanju Sveta gre za preiskavo davčne utaje tako imenovanih slamnatih podjetij. Kot pravijo, so iz krogov blizu policije izvedeli, da gre za davčno utajo v višini več milijonov evrov.

Pri skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pravijo, da se zadeva nahaja v fazi predkazenskega postopka, v okviru katerega se izvajajo preiskovalna dejanja. "Glede na navedeno zaradi interesa preiskave več podatkov ne moremo posredovati," so za 24ur.com zapisali v svojem odzivu.

Pod drobnogledom tudi nekdanji predsednik Darsa?

Kriminalisti so po neuradnih informacijah opravili hišno preiskavo tudi pri nekdanjem predsedniku družbe Dars, ki je zdaj zaposlen v Novi ljubljanski banki (NLB). Šlo naj bi za Rajka Siročiča, ki naj bi ga policija dopoldne tudi pridržala. Po opravljeni preiskavi je bil izpuščen na prostost.

Kot poročajo Finance, je vlada Siročiču, ki je Dars vodil od leta 2005 do oktobra leta 2007, ob njegovem imenovanju za predsednika uprave Darsa v odločbo pozabila vpisati datum začetka mandata. Zato se mu je mandat začel z dnem vladnega sklepa. V tem času je bil Siročič sicer še vedno polno zaposlen kot član uprave CGP Novo mesto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Seba-Base
05. 03. 2010 12.39
kak vidiš, da enega brani čeferin ali senica, je po 2h letih vse ok, pa noben kriv, pol pa mora spet država oz davkoplačevalci odplačati "oškodovanemu" miljone.... hmmmm zakaj žeee???
modrovati
05. 03. 2010 11.56
To je bila akcija za preusmerjanje pozornosti iz Hilde Tovšakove, zato ker familija Južna večino svojega delovanja ni bila pristaš nobene stranke. In nabiranje predvolilnih točk s strani koalicije. Zato da bo javnost mislila kako so aktivni in se borijo proti kriminalu in pranju denarja ipd...
Prassek
05. 03. 2010 09.15
anrol. Preden še enkrat napišeš, da so pred zakonom vsi enaki se malo pozanimaj kakšne okrožnice z navodili krožijo med sodniki. Z našo ustavo je pa tako: NE ZAGOTAVLJA TI NIČESAR KAR TI ZGORAJ OMENJENA OKROŽNICA NE MORE ODVZETI. Kdo piše okrožnice? Mislim, da veš odgovor.
franceljtancelj
05. 03. 2010 08.11
Vse te probleme okrg lastninjenja se da rešiti v eni sami sekundi, če obstajajo čast, poštenje in volja. Mi pa z zakonom policistom zavežemo roke pol mu pa rečemo: Pejt pa jih polovi!
Anri Tomic
05. 03. 2010 07.59
barab in lopovov v Sloveniji ni! Če še nisi pogledal v nov slovenski slovar se po novem reče lopovu - menager (slabšalna verzija tajkun) Po slovnični verziji pa je laž tudi popačena tujka in se mu po novem pravopisu v Sloveniji reče NAPAKA! Torej barab in lopovov ni! So samo ljudje ki sedijo v državnih podjetjih v upravnih odborih ki dajejo delo podjetjem ki so čisto slučaajno v njihovi lasti čist po nesreči žal! Ker pa v teh podjetjih ki vlečejo milijonske davkoplačevalske zaslužke premal zaslužijo rabijo še kak dodatek k plači v obliki plače kakega nadzornika v državni službi! PRED ZAKONOM SMO VSI ENAKI ! TAKO PIŠE V USTAVI ! Pozabil so pripisati paragraf da bodo eliti pomagal dobro izbrani odvetniki in politiki ljudstvu pa bo pomagal Bog po Titovih besedah: POMAGAJ SI SAM PA ŠE BOG TI BO POMAGAL!
Brabus
05. 03. 2010 06.35
Spet nas bodo tajkuni tožili, in bodo še bogatejši. Treba je ukinit to bando sodniško skorumpirano in najdit poštene sodnike, jih zelo dobro plačat in in tudi sodno preganjat, če nimajo jajc obsodit nekoga , ki mu dokažejo , da je baraba in lopov.
Spetsnaz
05. 03. 2010 03.28
Za vse te kriminalne rabote je kriva v prvi vrsti izredno slaba zakonodaja (nemerno?) in seveda banke, ki vse skupaj kontrolirajo in dirigirajo.
IZVAJALEC
04. 03. 2010 23.34
BRAVO NPU, UPAM DA STE KONČNO ZAČELI DELATI RED. N-NAŠE P-PODJETNIŠKO U-UPANJE
IZVAJALEC
04. 03. 2010 23.30
Popolnoma razumljivo da so prali denar in da ga verjetno perejo, sušijo in likajo vsi "ta veliki". Če ga ne dajejo izvajalcem ki jim itak delajo za drobiž in kot vsi vemo še ta drobiž ne dajejo potem so zaslužki 100% in to je seveda treba oprat ker, "razumljivo" drugač ne gre.
komarec
04. 03. 2010 21.53
pajtlerblanka 04.03.2010, 19:34 4 V SLOVENIJI JE OKROG 700 ODVETNIKOV MED NJIMI SO TAKO SLABI KOT DOBRI---RAZLIČNI TOREJ zakaj hočejo po čudnih naključjih vsi tajkuni samo čeferine in senice??? VE KDO Odgovor je enostaven, kjer so tožilci slabi, so odvetniki dobri.
kastelin
04. 03. 2010 20.42
Volilec SI samo toliko da ne boš v prihodnje pisal neumnosti prosim posreduj te slike, ki si jih naredil, ko je Kučan zapuščal banko izven delovnega časa in to večkrat. Hočem pa povedati to: Igor Bavčar se je rodil v tajkuna, takrat ko je vstopil v gospodarstvo - v politiki si je nabiral samo botre, boško šrot je dobil tajkunske lastnosti kakor jih imenuje njegov boter takrat, ko se je delil MERCATOR le tem izbrancem. Dare Južna pa že lep čas v različnih vladah lepokrmili z enimi in drugimi. V prejšni vladi je bil prijatelsko povezan z ministrom Vizjakom, bil je tudi glavni kandidat prejšne vlade za prevzem Term Čatež a je to spodletelo. Na to je po sumljivih poteh prišel do 10% deleža v Petrolu. V času sedanje vlade pa ga je bilo videti tudi že z minister kresakovo. Druga podjetja, ki pa so prišla v javnost, sta zakonca Južna še lastnika kar nekaj podjetij iz Ivančne gorice, Litije in Novega mesta, nekatera pa je že združil in odprodal.
.eu.
04. 03. 2010 19.56
Se norca delajo
loznjak
04. 03. 2010 19.53
tresla se je gora,rodilo se nič NIČ.
VolilecSI
04. 03. 2010 19.46
Če bi v Sloveniji hoteli uloviti tiste prave kriminalce bi morali sprva zamenjati marionetno Pahorjevo vlado z monistrico Kresalovo vred, ker policija pod njenim vodstvom zagotovo ne bo niti slučajno lovila tistih, ki že ves čas preko gradbeništva na veliko perejo tranzicijski denar. Dejanski investitorji nikdar niso bila velika polastninjena gradbena podjetja, temveč banke (t.i. kreditodajalke), treba se je torej vprašati, kdo je tisti, ki upravlja "naše" banke iz ozadja in izvedelli boste kdo silno bogati na naš račun, kdo še zmeraj dejansko v popolnisti upravlja z državo in kdo je za splošno stanje v državi odgovoren. Posvečeni v NKBM recimio vedo povedati, da se vsi pogovori uslužbencev zadevne banke snemajo od Kučanovega obiska pred nekaj leti, naprej in da nobena odločitev ne gre mimo vednosti bivšega predsednika države, ki je banko (v večernih urah-izven časa uradnih ur) tudi večkrat obiskal...
Jinks
04. 03. 2010 19.44
Če ima pralni stroj, pol je kriv! =) Zaplenit barabi premoženje, ga prodati in denar razdeliti med ljudi, davkoplačevalce. Njega pa v zapor, pa potem počasi iskati dokaze in pripraviti dobro tožbo, mu soditi, ga obsoditi, pol pa naj še do konca življenja gnije v zaporu, v vlažni kletni celici brez okna, ob suhem kruhu in smrdljivi vodi! Ne pa da pošteni ljudje, ki jih takšne barabe goljufajo (tudi ko jim ne plačujejo) delajo samomore kot ta zadnji štajerc.
Buena Vita
04. 03. 2010 19.34
V SLOVENIJI JE OKROG 700 ODVETNIKOV MED NJIMI SO TAKO SLABI KOT DOBRI---RAZLIČNI TOREJ zakaj hočejo po čudnih naključjih vsi tajkuni samo čeferine in senice??? VE KDO
Buena Vita
04. 03. 2010 19.31
DARI JUŽNA JE BIL V PREISKAVI,, v devedesetih letih so zahtevale opozicijske stranke--žal je bil premočan ,in navigacijski kučan drnovškov stroj je vse zmlel in imamo bogatega tajkuna--sužnji pa mu garajte,prav vam je
manco-capac
04. 03. 2010 19.31
Ko ob osumljencu ali preiskovancu zagledate Čeferina, potem je vse jasno.
chill
04. 03. 2010 19.19
Slovenija je postala SLAVEnija
Slovenc07
04. 03. 2010 19.13
+1
nič ne bo škoda sploh pisat o tem....prokleta mafija!