Gospodarstvo

Gospodinjstva so se več zadolževala

Ljubljana, 05. 07. 2011 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V svetu Banke Slovenije so ugotovili, da se je nadaljevala stagnacija kreditiranja nebančnega sektorja. Kreditiranje nefinančnih podjetij je nazadovalo, kreditiranje gospodinjstev pa naraslo. Bančni sektor je sicer posloval z dobičkom.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec FOTO: POP TV

Svet banke Slovenije je obravnaval trenutna gospodarska in finančna gibanja in potrdil objavo gradiva Gospodarska in finančna gibanja za junij. Kot so sporočili iz BS, naj bi rast BDP letos znašala okoli dva odstotka, v naslednjih dveh letih pa med dvema in tremi odstotki. H gospodarski rasti naj bi še naprej največ prispevale izvozne dejavnosti, gibanja v gradbeništvu pa so slabša od pričakovanj. Inflacija naj bi se v drugi polovici leta prehodno povišala, predvsem zaradi enkratnih učinkov, v naslednjem letu pa naj bi se približala povprečju evrskega območja. Znašala naj bi okoli dva odstotka.

Na globalni ravni se gospodarska aktivnost v drugem četrtletju umirja, kar se v Sloveniji odraža v zastoju rasti industrijske proizvodnje. Na trgu dela se razmere izboljšujejo počasi, kar se odraža v zmerni rasti zaposlenosti v zadnjih nekaj mesecih. Ob takšnih pogojih na trgu dela tudi ni pričakovati občutnejše okrepitve domačega trošenja, pravijo v Banki Slovenije. Zato se ohranja nizka rast v storitvenih dejavnostih, ki so vezane na domače povpraševanje.

V Banki Slovenije so nadalje zapisali, da se predvsem zaradi javnofinančnih težav v nekaterih državah povečujejo tveganja glede prihodnje rasti v tujini. Poleg tega se povečujejo tudi negotovosti v domačem okolju, med drugim zaradi javnofinančnega primanjkljaja in možnega zastoja pri izvajanju strukturnih reform. Kot pravijo v Banki Slovenije, bo za ohranjanje vzdržne gospodarske rasti ključno izboljšanje cenovne in stroškovne konkurenčnosti in ustrezno izvajanje fiskalne konsolidacije.

V svetu Banke Slovenije sicer podpirajo rebalans proračuna.

Banke so povečale kreditiranje gospodinjstev

Svet Banke Slovenije je obravnaval tudi tekoče poslovanje bank. Kot pravijo, se vsota bančnega sistema v maju ni bistveno povečala, nadaljevala pa se je stagnacija kreditiranja nebančnega sektorja. Kreditiranje "razmeroma močno zadolženega“ sektorja nefinančnih podjetij je nazadovalo, banke pa so nadpovprečno povečale kreditiranje gospodinjstev. Na strani virov se je nadaljeval proces prestrukturiranja s povečanjem vlog gospodinjstev, ker je bilo deloma sezonskega značaja. Banke so tudi nadaljevale proces razdolževanja v tujini. Stroški rezervacij so se sicer povečali, vendar je bančni sistem v prvih petih mesecih letos posloval z dobičkom v višini 63,1 milijona evrov, so še sporočili z Banke Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
10. 07. 2011 19.22
vse skup ni čudno. če pa lahko danes dobiš kredit za dopust. To je najbolj bolna kar sem jih slišal!
Tomaz Skof
07. 07. 2011 16.25
ŠE MALO PA NA DOJČE BANK!
X-XY
06. 07. 2011 13.49
Kranjec, sem šparal 13 let za streho, zadnjh 3-4 leta sem nisem mogel nič dat na stran, tako da sem še sedaj prekratek, da ne bi vzel kredita. Vmes sem kupil 4 rabljene avtomobile - koliko si jih ti oz. tebi podobni. Aja, vi imate službene, pa kartice, ... Vmes mi je že streha začela zamakati.
Komentiranje prepovedano
06. 07. 2011 12.02
Bajukec je definitivno posloval z dobičkom, titovka. Kakor v Argentini, tako v Sloveniji. Vse ostalo je collateral damage. Ampak vedno se bo našel neumnež, ki bo veselo s tropom tulil v luno, pa makar s kolom v ri.i
titovka
06. 07. 2011 11.03
kranjec, preberi si danes v nedeljskem dnevniku kako ste nas vi zadolževali!!!preberi si kaj vse so počeli v banki desničarji in klonirani levičarji!!!!samo kako razuzdano življenje so živeli bančni veljaki na račun banke sploh v lhb v frankfurtu...
z1v2e3z4dica
06. 07. 2011 10.43
hja..logično..banke več NE dajejo posojil gospodarskim družbam,ker so v preteklosti preveč razmetavale z denarjem in dajale posojila nekorektnim tajkunskim strankam..... tako raje povejte...
resslovenka
06. 07. 2011 08.54
Ja, ampak gospodinjstva bodo svojo dolg odplača do zadnjega beliča, tako ali drugače. Zaskrbljajoči so pufi naših "gospodarjev".
SEBASTI
06. 07. 2011 06.47
"Bančni sektor je sicer posloval z dobičkom." Ja, sploh NLB ima čudovito bilanco....
binmister
05. 07. 2011 23.13
Sedaj so kriva gospodinjstva če so si na bankah delili velike plače in regrese
Ofca1A
05. 07. 2011 16.16
vsake tok časa mora tut moja familija dobit finančno inekcijo,...plače dvignte vsaj za 200eura,..pa bo prec bolš
Bosta1
05. 07. 2011 16.04
Kreditov malim ljudem banke ne bodo odpisale kot lopovom in tajkunom...
gozdar1
05. 07. 2011 15.58
Place realno dol...cene gor.....sledi zadolzevanje veckrat tudi za osnovne stvari...
tito-idol
05. 07. 2011 15.58
se opravičujem,sam je šel komentar na "pregled",ker ni bil takoj objavljen...
tito-idol
05. 07. 2011 15.57
Pa ukinte hebene komentarje,če jih brišete non stop.
tito-idol
05. 07. 2011 15.55
Vsak kredit JE TREBA VRNIT!!Dimičeva,Zidar,Tovšak,Bavčar in ostali(jih je več STO!!)Nadzornike v bankah pa lepo v keho za cca 15 let z fizičnim delom od 6-18h!Ta stari je pa dementen in nima pojma o financah.
roaddogg
05. 07. 2011 15.32
TO mi deli, še več pufov, še več zadolževanja.. potem pa jok in stok kako ne morejo živeti od plače, ker jih banke poverejo anuitete obrokov.. PS: Me zanima, če so heroji spet jemali kredite v švicarjih...
saintjozef
05. 07. 2011 15.08
Bančni sektor je sicer posloval z dobičkom. Malo manj norčevanja iz ljudi, prosim.
modelx
05. 07. 2011 14.41
ja, med gospodinjstva sodijo tajkuni. Te so banke kreditirale z zastavo delnic podjetij. Tako je potem zmanjkalo kreditinih možnosti in zmožnosti podjetij, da bi vlagale v razvoj pdojetij. In ne sra... da so se v agregatu zadolževala preveč normalna gospodinjstva. Ta v večini skoraj nimajo denarja za vsakdanje življenje, oziroma koristijo pretekle prihranke. Da pa ni prihrankov, so krivi managerji, ker ne plačajo pošteno zaposlenih, da bi sploh mogli varčevati. Pa še tretja stran potrošnje je in ta je v filozofiji marketinga, ki vsakodnevno buze.... potošnike z potrošniškimi zgodbicami in reklamami. itd, itd. Zato, Kranjec in ostali - nejahte sra.... po nas ljudeh in raje svinjaj... po tistih, ki to zaslužijo. Samo to pa ne, ker se bojite za svoje zadnjice.