Gospodarstvo

Kramar: Odobriti nisem mogel niti limita na šalterju

Ljubljana, 06. 02. 2014 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./V.L./STA
Komentarji
199

"Ne vem, kaj pomeni pojem slab kredit," je med drugim na zagovoru pred preiskovalno komisijo v DZ dejal nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar. Pred komisijo je spet sedel Janko Medja, ki je tudi tokrat potrdil, da so se v NLB dogajale lopovščine.

"Nismo posojali slabih kreditov. Ravno nasprotno, bili so dobri, ustrezno zavarovani," je nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar nadaljeval z odgovori, iz katerih želi komisija ugotoviti, ali so bili nosilci javnih oziroma političnih funkcij vpleteni v sporno kreditiranje po nizkih obrestnih merah in brez ustreznih zavarovanj v bankah v lasti države.

Na očitke sedanje uprave NLB, ki jih je povzel predsednik komisije Marko Pogačnik (SDS), da več kot 40 odstotkov slabih kreditov izvira izpred leta 2006, je Kramar odgovoril, da v tem obdobju niso dajali slabih kreditov.

Glede prakse podeljevanja kreditov je dejal, da sam kot tedanji predsednik uprave ni mogel odobriti niti limita na šalterju, kaj šele kak večji kredit. Kot pravi se kredit odobri na kreditnem odboru, ki da je preoblikovana uprava, a samo pod pogojem, da sta komerciala in odbor za tveganje enotnega mnenja. Na vprašanje glede podeljevanje kredita Binetu Kordežu Kramar ni odgovoril, saj da o konkretnih imenih ne sme govoriti.

Glede sanacije bank pravi, da se bo dejansko stanje vidno šele zdaj, svojo odgovornost pa je ob tem omejil na obdobje med letoma 2004 in 2008.

Marjan Kramar, nekdanji predsednik uprave NLB
Marjan Kramar, nekdanji predsednik uprave NLB FOTO: B.G.

Kramar: Za stanje v bančništvu krivo nereševanje težav

Po njegovi oceni je za stanje v bančništvu poleg zunanjih okoliščin krivo nereševanje težav. "Zelo malo je bank, ki se niso reševale. A večino se je reševalo bistveno prej, hitreje in racionalnejše. Vse banke v Sloveniji so se reševale - tudi tuje, a v centralah," je povzel in članom predlagal pridobitev neodvisnega strokovnega mnenja o tem, kako je Slovenija odreagirala na krizo.

Kramar v odgovorih o konkretnih imenih ni želel govoriti, je pa dejal, da če bi lahko, "bi se vsi začudili, s katerimi subjekti je sistem NLB največ zaslužil". Obžaloval je, da člani komisije ne morejo do vseh originalnih dokumentov, ne le o kreditih, temveč tudi regulaciji, torej o tem, kakšna so bila pravila igre.

Na vprašanja, kdo je odgovoren za šestmilijardno luknjo v slovenskih bankah, so doslej vse zaslišane priče odgovarjale, da so ravnale strokovno in v skladu z zakonodajo. Večinoma so težave bank pripisale finančni in gospodarski krizi, ki je vodila v padec gospodarske aktivnosti in nezmožnost podjetij za odplačevanje kreditov.

Poudaril je, da je bila NLB takrat v obdobju, ko je bila dinamika izredna. Banka je bila prevelika za slovenski trg, zato se je širila. V tem času so se zamenjale tri vlade in zamenjala so se razmerja v lastništvu banke. "V štirih letih smo prevzeli 12 tujih bank, ki smo jih združevali v smiseln sistem," je ponazoril.

Ob tem si po njegovih besedah niso prizadevali za obvladovanje samo kreditnih tveganj, temveč vseh ostalih tveganj. Uprava si je prizadevala, da bi se kreditiranje slovenskih podjetij prek njihove frankfurtske in züriške banke zmanjševalo, je dodal. Z današnjega vidika je bilo kreditiranje v tistem času resda visoko, "a ne tako zelo, da se ga s pametnimi ukrepi ne bi moglo zmenedžirati".

Kramar je spomnil, da je slovensko gospodarstvo izvozno naravnano. To pomeni osvajanje tujih trgov, ne le z izdelki in storitvami, temveč z vlaganji. "Za to pa se potrebuje kapital, ki ga je mogoče dobiti prek kredita," je menil in dejal, da je tja šla večina kreditov, ne za finančne naložbe.

Nagrada v višini milijona evrov se mu zdi upravičena

Na vprašanje člana komisije Franca Pukšiča (SLS), ali se mu danes zdi nagrada v višini enega milijona evrov, ki jo je dobil za uspešnost ob koncu svojega mandata, upravičena, je Kramar odgovoril: "Takrat nič ni bilo zavoženo, ob danih pogojih, resursih in ciljih smo izvlekli tisto optimalno, kar se je dalo."

Ker je Kramar govoril, da je bil v času vodenja banke deležen tudi takšnih in drugačnih oblik najrazličnejših pritiskov, je Jožef Horvat (NSi) želel, da bi sejo za javnost zaprli, da bi Kramar o njih lahko spregovoril. Vendar je Kramar vztrajal, da o konkretnim imenih in podjetjih ne bo govoril.

Draško Veselinovič
Draško Veselinovič FOTO: Reuters

Veselinovič ponudil odstop z možnostjo, da ga ne sprejmejo

Pred komisijo je nastopil še nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič, ki je govoril predvsem o pritiskih na t.i. tajkunske kredite. Pričati bi moral tudi nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič, ki pa na zaslišanje ni prišel.

Poudaril je, da je bil na funkciji le 73 delovnih dni. "Mislil sem, da bo mandat daljši, cilj pa je bil, da se banka prilagodi razmeram na trgu," je orisal. Zaradi pritiskov na t.i. tajkunske kredite je nadzornikom ponudil odstop z možnostjo, da ga ne sprejmejo in mu dajo zaupnico, a se to ni zgodilo.

"Govorim predvsem o medijskih pritiskih," je dejal in pojasnil: "Odnesla me je zgodba Laško, ko smo mu kot uprava podaljšali kredit, nato pa smo morali po zakonski podlagi delnice za zavarovanje tega kredita zaseči. In še danes so tam, kjer so bile leta 2009, ko smo jih zasegli, in še vedno prodajamo Mercator."

Takrat je kriza po njegovih besedah že kazala zobe in ob razmeroma neugodnem razmerju med krediti in depoziti, ki jih je imela banka, so bili pritiski po dajanju kreditov, kot se je to dogajalo v predkriznih časih, veliki. Še bolj pa po njihovem reprogramiranju, je orisal.

Z banke je odšel tudi zato, ker so se pojavljale močne politične ideje, da bi ukinili vse finančne holdinge in zasegli za 2,5 milijarde evrov kreditov. "To bi pomenilo pokop," je ocenil in večkrat dejal, da takrat ni bilo razlogov, da Pivovarni Laško ne bi podaljšali kredita.

Družba je kredite odplačevala, kako pa se je lastninila, pa po njegovih besedah ni stvar banke. "Banka ni policist," je menil. Dejal je, da so nekatere države takšne težave reševale tako, da so izničile kredite, ki so bili zavarovani z lastnimi delnicami. "Pri nas pa smo vse pomešali," je opozoril.

Po njegovem bi morali vsaj eno od velikih bank prodati, saj se je, kot je ponazoril, s prihodom belgijske KBC v NLB korporativno upravljanje precej izboljšalo. "To, da v Slovenijo nismo spustili tujcev, nas bo še močno teplo. Sedaj bomo morali prodajati po bistveni nižji ceni - kdo bo pa odgovarjal za to?" se je vprašal.

Janko Medja, predsednik uprave NLB
Janko Medja, predsednik uprave NLB FOTO: POP TV

Medja za zaprtimi vrati

Popoldne je pred komisijo sedel še zdajšnji prvi mož največje slovenske banke Janko Medja, ki je na njena vprašanja enkrat že odgovarjal. Tokrat so sejo kmalu po začetku zaprli za javnost.

"Veliko dejavnikov je sočasno vplivalo in težko je s prstom pokazati le na enega," je dejal Medja. Ponovno je potrdil, da so se v NLB dogajale tudi lopovščine. Poteka že nekaj preiskav in tudi sami so podali naznanila organom pregona, kjer obstajajo dovolj veliki sumi, da so se nekateri hoteli okoristiti oz. okoristiti nekoga drugega s kreditnimi posli, je povedal.

Na vprašanje, kaj meni o razkritju podatkov o slabih kreditih, ki se prenašajo na Družbo za upravljanje terjatev bank, pa je odgovoril, da se bo s tem naredilo več škode kot koristi.

"Odpraviti bančno tajnost na lahek način bo povzročilo neprimerno večjo škodo," je opozoril. Se mu pa zdi smiselno razkriti, kateri krediti podjetjem so v bankah naredili največje izgube.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

princeska 1
03. 03. 2014 21.34
čudno, javno so pa objavli imena vseh davčnih neplačnikov, pa se nobenemu ni zdelo spirno, ne vem zakaj tokrat takšen skrivalnice
babi jelci
13. 02. 2014 19.59
+4
"Odobriti nisem mogel niti limita na šalterju" le čemu potem taka nagrada
babi jelci
13. 02. 2014 20.00
+3
funkcionalno nepismen, če ne ve kaj je slab kredit.
JE-BI-GA
14. 02. 2014 08.30
+3
Kaj pa, če je bil vratar v NLB, pa ni povedal ???
hondica
13. 02. 2014 14.49
+1
Ni pa dovolj obtožiti bankirje, poiskati je treba tudi vse, ki so najemali takšne kredite, pri katerih se je v naprej vedelo, da jih ne bodo mogli vrniti.
JE-BI-GA
10. 02. 2014 19.07
+6
A Kramar, to je ta ki je z milijonom odkorakal v penzijo, tisti ki so pa verjeli v njega pa za kruh nimajo. Sramota vseh sramot, pa še to, kdo je potem sploh podpisoval dokumente namesto njega, da se danes dela butastega še bolj kot je...................
hrast66
13. 02. 2014 01.54
+1
Demonstranti bi morali iti pred njegovo hišo in ne parlament. In vse ostalo...., če je pravna država odpovedala.
drahnreb
10. 02. 2014 12.15
+2
"Nismo posojali slabih kreditov. Ravno nasprotno, bili so dobri, ustrezno zavarovani," preiskovalna komisija pa se je strinjala in vsi so veseli odšli domov. Zato je Slovenija tam kjer je
proletarec1
09. 02. 2014 23.08
+5
KDO JE BIL TISTI, KI MU JE ODOBRIL 1000000 NAGRADE IN KOLIKO PROVIZIJE, JE DOBIL?
tapunkljast
10. 02. 2014 08.40
+2
kokta1900
09. 02. 2014 13.34
-2
+++++++++++++
HooplaToopla
09. 02. 2014 13.29
+8
Pod komunisti je bilo vse drugače. Pri nas bi takle ptiček ne umoval za medije. Ampak bi doslej prehodil vsaj že tretjino svoje tridesetletne poti, med katero bi ga komunistični miličniki, specializirani za pedagogiko, v Stari gradiški učili dela in poštenja. > Prvih deset let po zmagi l. 45, ko smo oblast še utrjevali, bi bil pa že davno ustreljen. Ker drugega namreč pri takih lumpih ne zaleže nič, če komu slučajno to še ni jasno .... Ne pa pametovanje za televizijo ...
.jest
09. 02. 2014 13.59
+1
Dam plus pa nič. A sedaj grejo že plusi in minusi čez cenzuro?
prefarc
09. 02. 2014 14.59
+4
Medija je odgovarjal za zaprtimi vrati...o NAŠEM DENARJU so se pogovarjali in niti ne smemo vedeti kdo so pokvarjenci in še dokapitalizirati jih MORAMO. *.
kokta1900
09. 02. 2014 13.28
-1
kokta1900
09. 02. 2014 13.27
+6
tota sds komisija hahahahha nima pojma o bancnistvu nepismeni ljudi kaka prasanja postavljajo bankirima hohoohho
hondica
13. 02. 2014 14.41
+1
Saj to, da če jih ti nisi razumel pomeni nekaj drugega, a veš.
babi jelci
13. 02. 2014 19.56
to pa ne že bo res, v teh parlamentarnih komisijah se pa ja na vse spoznajo, to so vendar strokovnjaki in učenjaki. Blagor nam, da jih imamo.
Rav Rudolf
09. 02. 2014 11.07
+3
perverzno sprenevedanje, da jih le ni sram ?
kokta1900
09. 02. 2014 13.36
+3
sds komisija bi tudi mogla kaj znat o bancnistvu kaka prasanja postavljajo kot osnovsolci hohoohoh
I Res
09. 02. 2014 05.47
+5
revčki. kako se jih upajo mediji obsojati. oni niso nič krivi. delali so samo to kar so jim narocili ljudje(strici iz ozadja)ki so jih spravili na tak položaj.
kokta1900
09. 02. 2014 13.29
+4
nikhrast
08. 02. 2014 19.36
+2
Pa prav on bo odobraval kredite, pa kakšna banka je to, direktor uprave odobrava kredite. Banke so bile takrat radodarne, kredit so ponudile skoraj vsem, saj so nas klicale domov in nam ponujale kredit.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 02. 2014 18.36
+10
Odobriti nisem mogel niti limita na šalterju, POTEM VRNI ŠE PLAČO OČITNO NISI DELAL NIČ!!!!
VSEZNALECno1
08. 02. 2014 14.13
+4
cNLB po novem CosaNostraLjubljanskaBanka
VSEZNALECno1
08. 02. 2014 13.37
+4
Normalno da se ni spuščal na tak nivo. Odobril je le Mega Kraje. Ku so se defakto zgodile v njegovi vladavini... pa nej on bla bla kokr hoče....
kokta1900
09. 02. 2014 13.30
+1
04-08 jj vlada in so takrat nastali tajkuni in kraja
VSEZNALECno1
09. 02. 2014 19.51
+1
Ja koji bulsit....pac ni tako tajkuni so nastajali politicno vse od 90.... In ne ti ne jaz ne bi smela biti, kaj pa ma jj s pavcki, rigelniki in pogacniki lepo prosim... Pa nisem jj pristas. .. Ne se slepiti zato smo tam kjer smo
nx56rt28kk290056
08. 02. 2014 13.05
+5
Niti limita na šalteru.. da se ne zjočem! Če NLB funkcionira tako kot vsaka povprečna firma v RS, potem je linija ukazovanja in poveljevanje praktično neizsledljiva. V takem primeru je potrebno pritisniti na prve podpisnike, da pričnejo čivkat za to da bi se rešili. Od teh jih polovica laže, preostalo polovico pa prepoznaš po tem da se ista informacija pojavi vsaj iz dveh ločenih ust enaka. Nekaj takega kot pri mafijskih skesancih.
kolbek460
08. 02. 2014 12.51
+4
Laže, krade in uši ima.
dunc46
08. 02. 2014 12.50
+1
Po moje bi tem laznivim kljukcem moglo res sodit ljudstvo!!ne le v imenu ljudstva pa bi vidli potem kako bi hitro postala slovenija brez taksnih b.a.n.d!!!!!!!!.............potem takem ni nihce dajal ukazov za kredite ker so vsi zdaj neodgovorni!!!!ja dragi sedaj ker ste neodgovorni hoste pa za storjejo odgovarjali saj ste bili vi na teh mestih!!!!over!!!!upam da sodisce ne bo tolerantno tej nesnagi od a do z!!!!
juwel
08. 02. 2014 12.16
+10
P*rasec LAŽNIVI !