Gospodarstvo

Kozmus pravi, da je ovadba neutemeljena

Ljubljana, 17. 03. 2010 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik uprave Prevent Globala Jože Kozmus in njegov sin Matjaž naj bi podjetje oškodovala za 10 milijonov evrov. Novo vodstvo je že vložilo kazensko ovadbo.

Prevent-8
Prevent-8 FOTO: Mateja Klavs

Novo vodstvo Prevent Globala s predsednikom uprave Renatom Kranjcem na čelu je pred dnevi na slovenjgraško okrožno državno tožilstvo vložilo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe pravic in položaja. Nekdanji predsednik uprave Jože Kozmus in njegov sin Matjaž Kozmus naj bi namreč družbo oškodovala za kar deset milijonov evrov, poroča današnji Dnevnik.

Kozmusov sin Matjaž je lastnik podjetja KCI, ki mu je Prevent Global v osmih letih, ko ga je še vodil Kozmus, nakazal 11 milijonov evrov za dobavo in vzdrževanje informacijske opreme, poroča današnji Dnevnik.

Po neuradnih informacijah Dnevnika so v Prevent Globalu prepričani, da je družba podjetju KCI, nekoč imenovanemu Komar, desetkrat preplačala dobavljeno informacijsko opremo in storitve vzdrževanja računalniškega omrežja.

Matjaž Kozmus očitke zanika

A Matjaž Kozmus je vse očitke iz kazenske ovadbe zavrnil kot neutemeljene. Kot zagotavlja, je imel Prevent Global pet- ali večkrat nižje stroške z informacijsko tehnologijo, kot so jih imela primerljiva podjetja v Sloveniji, in pravi, da ni pridobil nikakršne protipravne premoženjske koristi. "Nasprotno pa so me gospodje, ki zdaj širijo laži, izsiljevali z vlaganjem in nevlaganjem ovadb, če bi odstopil od tožbe za račune, ki jih Prevent Global ni plačal KCI.“

V letu 2009, pravi Kozmus, ko KCI ni vzdrževal informacijskega sistema Prevent Globala, je njegova služba za informatiko zaposlila nemškega solastnika Preventa Deva za 1,5 milijona evrov za informatiko na letni ravni. A ti stroški so bo besedah Kozmusa vsaj za 40 odstotkov višji, kot so bili stroški informacijske tehnologije, ko jo je še vzdrževal KCI, piše Dnevnik.

Kot je Kozmus dejal za Dnevnik: "Zdajšnje vodstvo dobro ve, da je ovadba neutemeljena, saj Prevent Global ni podpisal pogodb za vzdrževanje po cenah, ki jih navajajo v ovadbi, temveč po pet- ali večkrat višjih, pa še to za storitve, ki niso enake storitvam, kot jih je ponujal KCI."

Nekdanji predsednik uprave Jože Kozmus
Nekdanji predsednik uprave Jože Kozmus FOTO: POP TV

Že druga kazenska ovadba

To je že druga kazenska ovadba zoper Jožeta Kozmusa. Prejšnja uprava Prevent Globala pod vodstvom Ivana Majcna je maja lani prav tako vložila ovadbo zoper njega in še nekatere zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe pooblastil in uradnega položaja ter goljufij in napeljevanja k goljufijam. Ovadba se je nanašala na neuspeli projekt laserskih kartic, ovadbo pa je slovenjgraško okrožno državno tožilstvo predalo vrhovnemu državnemu tožilstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dre1
25. 03. 2010 18.27
saj swedaj vidimo kam je pripeljal prevent
llsash
21. 03. 2010 08.51
Js prajim da je ovadba utemeljena, so what.........A maš miljon? Vredo je ovadba ni utemeljena, pa tut če je so what!
misli-si
17. 03. 2010 20.33
ja enim je blo pa je fajn delavci pa bodo verjetno ostali brez plače.Joj kam to pelje?Počasi bomo vsi izbrisani
Milan Koleznik
17. 03. 2010 13.55
ali le mirno spi,sedaj dim je.pa poglejmo da se ne bo vžgalo
bernica
17. 03. 2010 12.30
kjer ni dima, ni ognja...
bernica
17. 03. 2010 12.30
kjer ni dima, ni ognja....