Gospodarstvo

'Kot da bi v podjetje prispeli marsovci'

Ljubljana, 14. 02. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
296

Milenijci si ne želijo običajnih in dolgočasnih služb, kjer ne morejo napredovati ali kjer se od njih pričakuje, da bodo pridne mravljice. Ne bojijo se stresa ali obremenitve, temveč dolgčasa v službi. Odraščali so v prepričanju, da so nekaj posebnega in že kmalu, ko dobijo službo, pričakujejo napredovanje. Tako o generaciji Y pripovedujeta strokovnjakinji.

"Na prvi pogled se delodajalcem zdi, kot da so v njihovo podjetje prispeli marsovci. Ali pa morda celo, da jih bo treba 'ukrotiti'," o pripadnikih generacije Y oziroma milenijcih pripoveduje Sara Brezigar, strokovnjakinja s področja strateškega upravljanja s človeškimi viri, raziskovalka in soustanoviteljica Akademije Panta Rei. Ko delodajalci to poskusijo narediti, pa hitro ugotovijo, da ta pristop ne deluje. Zakaj? "Preprosto zato, ker ni dovolj, da razumemo, da so drugačni. Treba je ugotoviti in razumeti, zakaj so drugačni. Šele razumevanje vzrokov te drugačnosti nam omogoča, da prilagodimo svoj slog vodenja in jih uspešno vključimo v delovanje podjetja," pojasnjuje strokovnjakinja.

Milenijci se ne bojijo stresa, temveč da se bodo v službi dolgočasili.
Milenijci se ne bojijo stresa, temveč da se bodo v službi dolgočasili. FOTO: Thinkstock

Nestrpni, egocentrični, razvajeni, a tudi inovativni, učinkoviti in vztrajni

Kateri pridevniki torej najbolje opisujejo to generacijo? Brezigarjeva pravi, da strokovnjaki kot glavne značilnosti omenjajo nestrpnost, prilagodljivost, inovativnost, učinkovitost, neobčutljivost (odklopljenost) in skeptičnost, odpornost in vztrajnost, tolerantnost in ekspresivnost. Sicer pa opozarja, da je treba biti pri predalčkanju lastnosti neke generacije zelo previden, saj je vsak pripadnik generacije različen od drugega. V povprečju pa imajo pripadniki neke generacije neke skupne sociološke značilnosti.

Ob tem naša druga sogovornica Eva Boštjančič, vodja katedre za psihologijo dela in organizacije na Filozofski fakulteti, še dodaja, da milenijce opisujejo kot izmuzljive, egocentrične, nagnjene k eksperimentiranju (na primer z drogami), nemotivirane, razvajene, brez obstanka in nelojalne. Na drugi strani pa naj bi bili uspešni pri delu v timu, samozavestni in fleksibilni.

Informacije so jim dostopne 24 ur na dan, mrežijo na Facebooku in Twitterju

Pisali smo že, da je generacija Y poimenovana tudi net generacija. Kot pojasnjuje Boštjančičeva, so milenijci prva generacija, ki se je rodila z računalnikom v hiši in ki odrašča ob prisotnosti digitalnih medijev.

Za njih je tudi značilno, da so jim informacije dostopne 24 ur na dan, znajo jih najti in tudi uporabiti. Ne cenijo več učenja na pamet, cenijo pa možnosti, ki jim jih svetovni splet omogoča. Na počitnicah pošiljajo sms-sporočila, preverjajo, kaj se dogaja doma, so v stalnem elektronskem stiku z najboljšimi prijatelji. Milenijci so na prehodu v novo stoletje začeli plesti družbene mreže prek svetovnega spleta z uporabo omrežij, kot so My Space, Facebook, Twitter.

Zaradi pogoste in hkrati znakovno omejene uporabe telefona milenijci med pogovorom uporabljajo veliko kratic, simbolov, okrnjenk in okrajšav. Z generacijo Y prihaja drugačen pogovorni jezik, ki se meša z novi slengovskimi izrazi. Včasih smo v stavke vrivali besede kot so super, ok … Danes mlada generacija uporablja izraze občudovanja, na primer hudo, mega, pripoveduje Boštjančičeva.

Starši so milenijce vzgajali v prepričanju, da so nekaj posebnega, zato pričakujejo, da jih bodo tako obravnavali tudi delodajalci.
Starši so milenijce vzgajali v prepričanju, da so nekaj posebnega, zato pričakujejo, da jih bodo tako obravnavali tudi delodajalci. FOTO: Thinkstock

V službi nočejo biti pridne mravljice, ampak zvezde

Tudi Brezigarjeva pojasnjuje, da so kadri generacije Y odraščali v svetu interneta, televizije in videoigric, ki so igralce spremenile v zvezde. Kot pripoveduje naša sogovornica, pa heroji v teh igricah niso pridne mravljice, temveč so prodorne zvezde. Pri videoigricah napredujejo le drzni, pogumni in hitri. In tukaj tudi leži razlog, zakaj milenijci ne zmorejo biti na delovnem mestu, ki je običajno in dolgočasno, kjer se nič ne dogaja, kjer se ne napreduje ali kjer celo pričakujejo, da bodo "pridne mravljice" in ne zvezde.

Če gre kaj narobe, začneš znova

Ena od lastnosti milenijcev je tudi, da je tehnologija, s katero so odraščali, zabrisala pomembnost zaporedja in vzročno-posledične zveze v življenju, poudarja Brezigarjeva. Generaciji Y ta povezava ni samoumevna. Tehnologija, s katero so odraščali, jim namreč omogoča "instantno" rešitev oziroma zadovoljitev potrebe. "Ko igrajo videogrico, lahko s par potezami preskočijo na višji oziroma težji nivo, če želijo. Ko poslušajo glasbo ali gledajo film, lahko v trenutku preskočijo na 115 pesem in 34. sceno. Zaporedje ni več 'pravilo'."

In tako, pravi naša sogovornica, je tudi pri vzročno-posledični zvezi podobno. "Če gre kaj narobe, začneš znova. Če se ti računalnik sesuje, pritisneš CTRL*ALT*DELETE in začneš znova. Določen zvezdnik lahko danes popiva, ima težave z mamili in pristane v zaporu. Jutri ustvari nov hit in se mu vse njegove težave čez noč odpustijo – postane spet oboževana zvezda."

V službi ne želijo biti pridne mravljice, ampak zvezde.
V službi ne želijo biti pridne mravljice, ampak zvezde. FOTO: Thinkstock

Odraščali v prepričanju, da so nekaj posebnega

Otroci generacije Y so otroci generacije baby boom ali generacije X. Kot otroci so lahko igrali kar vlogo staršev, saj so jim starši to dopuščali, hkrati so bili tudi njihovi prijatelji, pripoveduje Boštjančičeva. Kot najstniki so lahko jasno izražali svoje mnenje ter kljub mladosti in pomanjkanju izkušenj pričakovali kredibilen sprejem. Starši so jih celo spodbujali, da so izzivali avtoritete. Večino svoje mladosti so preživeli v blaginji in v obdobju visoke ekonomske rasti. Usmerjeni so k doseganju osebnega uspeha, vzporedno pa jih k temu priganjajo tudi starši, ki danes tudi pomagajo pri pripravah na izpite in otroke spodbujajo, da se vpišejo na najboljše fakultete.

Starši igrajo tudi v obdobju zaposlitve še vedno pomembno vlogo. Delodajalci navajajo, da se vedno več staršev vpleta v proces kadrovanja. Tako za starše kot za njihove odrasle otroke iz generacije Y predstavlja prva zaposlitev "začetek nagrade za vsa načrtovanja, stres in deljene ambicije, pri katerih so leta vztrajali," pravi Boštjančičeva.

Tudi Brezigarjeva pojasnjuje, da moramo razumeti, da so milenijci odraščali v drugačnem okolju in z drugačnimi vrednotami kot prejšnje generacije. Starši so jih vzgajali v prepričanju, da so nekaj posebnega, in tudi družba jih je postavljala v ospredje. Tudi v šoli so učitelji po sili razmer tako ravnali z njimi, saj so sicer imeli težave s starši. In posledično pridejo na delovno mesto s prepričanjem, da so nekaj posebnega in da bo delodajalec z njimi tako tudi ravnal, pripoveduje naša sogovornica.

Milenijcem je tuj koncept, da bodo nekaj časa trdo delali, zato da bi enkrat prišli do boljšega delovnega mesta. Ne razumejo, zakaj ne morejo dobiti vsega že zdaj.
Milenijcem je tuj koncept, da bodo nekaj časa trdo delali, zato da bi enkrat prišli do boljšega delovnega mesta. Ne razumejo, zakaj ne morejo dobiti vsega že zdaj. FOTO: Thinkstock

Že kmalu po prihodu na delovno mesto si želijo vodilne vloge

Boštjančičeva pravi, da so raziskave pokazale, da na delovnem mestu komunicirajo popolnoma drugače kot generacije pred njimi, saj si želijo jasne oziroma odprte komunikacije, iskrenih odnosov, hkrati pa direktno povratno informacijo, ki se nanaša na slabosti njihovega dela, težje prenašajo.

Kot pojasnjuje psihologinja, generacija Y vidi dober odnos z nadrejenim kot temelj za napredovanje in zadovoljstvo na delovnem mestu. "Želijo pa si, da je komuniciranje med vodjo in njimi pogostejše, bolj pozitivno in bolj usmerjeno k potrditvam njihovega dela." Vodje so po besedah naše sogovornice pravzaprav presenečeni, ko vidijo, da milenijci pričakujejo, da bodo z njimi brez zadržkov delili strateške informacije, ki so bile na primer oblikovane na vrhu organizacije. Študije so tudi pokazale, da si milenijci bolj kot baby boom generacija želijo priznanja in napredovanja.

Nezadovoljni s priznanjem nadrejenih

Je pa generacija Y zelo nezadovoljna s priznanjem nadrejenih, poudarja Boštjančičeva. "Postavlja se torej vprašanje, ali je danes stil vodenja drugačen kot je bil včasih? Ali nagrajujemo le izredne rezultate, nekdaj pa so bili vsi nagrajeni za dobro opravljeno delo? Ali generacija Y odrašča v drugačnem družinskem okolju, ko starši izdatno vzpodbujajo in jih hvalijo ne glede na vloženi trud?"

Če pa primerjamo vse generacije, ki so trenutno aktivne na trgu dela, je generacija Y najbolj zadovoljna z razvojem kariere in možnostjo napredovanja, na zadnjem mestu pa je varnost zaposlitve.

Čeprav z varnostjo zaposlitve niso zadovoljni, pa jim je zelo pomembna, tako kot je bila pomembna baby boom generaciji. "Ne glede na to, da so se v času med prvo omenjeno in sedanjo generacijo razmere drastično spremenile, da so včasih delali od 'zibelke do groba' v isti organizaciji, danes pa je že težko dobiti službo, kaj šele v njej ostati, je pogled današnje generacije podoben prvi," še dodaja Boštjančičeva.

Na eni strani nestrpni, egocentrični, razvajeni, a na drugi strani tudi inovativni, učinkoviti in vztrajni. Vse to je generacija Y.
Na eni strani nestrpni, egocentrični, razvajeni, a na drugi strani tudi inovativni, učinkoviti in vztrajni. Vse to je generacija Y. FOTO: Thinkstock

Ne razumejo, zakaj ne morejo dobiti vsega takoj, že v nekaj mesecih pričakujejo napredovanje

Brezigarjeva pravi, da je bilo starejšim generacijam samoumevno, da je treba sadiko najprej vsaditi, potem skrbeti zanjo in jo zalivati, da bo pozneje zrasla in obrodila sadove. Generacija Y pa se s tem konceptom srečuje zelo poredko.

Milenijcem je tuj koncept, da bodo nekaj časa trdo delali, zato da bi enkrat prišli do boljšega delovnega mesta, do bolj zanimivega dela ali do boljše plače. Ne razumejo, zakaj ne morejo dobiti vsega že zdaj. "In zato so delodajalci pogostokrat presenečeni, ko prosijo za povišico že po enem tednu dela ali ko pričakujejo, da bodo v par mesecih napredovali na drugo delovno mesto."

Tudi Boštjančičeva potrjuje, da milenijci zelo zaupajo v svoje sposobnosti ter si prizadevajo dobiti vodilne vloge v timih kmalu po prihodu na delovno mesto. Pri izražanju svojih potreb in pričakovanj na delovnem mestu nimajo težav. Sodelavci jih zato pogosto dojemajo kot preveč samozavestne in neprimerno zahtevne.

Ne bojijo se stresa ali obremenitev. Bojijo se dolgčasa

Če je bila baby boom generacija pripravljena za uspešno kariero žrtvovati skoraj vse, pa to nikakor ne velja za predstavnike generacije Y, pojasnjuje Boštjančičeva. Njihova želja je uspešno usklajevanje dela in prostega časa. Delo jim namreč predstavlja manj pomemben del osebne identitete in stremijo k zaposlitvi, ki jim bo dopuščala dovolj prostega časa, pravi psihologinja. Denar namreč milenijcem ne pomeni toliko, kot je pomenil njihovim staršem. "Nagrado vidijo predvsem v novih izzivih, ki jim omogočajo večjo fleksibilnost in uporabo novih tehnologij," pravi Boštjančičeva.

Brezigarjeva pojasnjuje, da pri generaciji Y ni povezave med tem, kaj počnejo, in tem, kar so. Oziroma če povemo drugače: "Kakovost njihovega dela in njihov položaj v službi jih ne 'definira' kot osebo." Kot pripoveduje naša sogovornica, milenijci delo dojemajo kot nekaj, kar morajo početi zato, da dobijo tisto, kar si želijo. "Če lahko z minimalnim trudom dobijo to, kar želijo, potem je ves dodaten trud odveč. S tega vidika so pripadniki generacije Y zelo praktični, zelo racionalni in maksimalno dobro izkoristijo svoje resurse – torej učinkoviti."

Če je bila generacija X znana kot uporniška generacija oziroma generacija včasih težko vodljivih individualistov, pa je generacija Y predvsem generacija, ki je izredno učinkovita pri delu in znana po tem, da naredi tisti minimum, ki je potreben, da doseže zaželeni cilj, še dodaja Brezigarjeva.

Delo je za generacijo Y sredstvo, s katerim zaslužijo dovolj denarja, da lahko počnejo to, kar jih veseli. Pri tem se ne želijo dolgočasiti oziroma najbolj se bojijo, da bi jim bilo v službi dolgčas. "Ne bojijo se stresa ali obremenitev. Bojijo se dolgčasa," konča Brezigarjeva.

Milenijci
Milenijci FOTO: 24ur.com


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
22. 02. 2017 08.27
+8
Kot da bi članek pisali 24 kurni marsovci!
hondica
16. 02. 2017 10.05
-1
Jaz bi se zamislil nad slovenskim šolskim sistemom, ker je očitno vse skupaj en velik fail, da izšolajo takšne ljudi. Potrebna bo temeljita reforma sistema. Temeljita.
lemur
15. 02. 2017 12.28
+16
Radi bi vnuke, ampak mladim ne bali dovol niti za garsonjero, radi bi stabilne delavce izgasovali pa ste kapitalizem, radi bi poslusnot zelite pa spremembe. radi bi mocne nasledni rod ceprav ga konstantno zalite, radi bi omgocali mladim da prevzamejo pobudo, ne date pa svojih stolckov. Vi ste absolutno totalno zblojena generacija, ki nikoli ne ve kaj bi rada. Vse, kar vam direktno ne koristi in ni po pricakovanjih vas tako moti, da znate ubiti duso v telesu skoraj vsakega mladega. Poglejte drzavo, ki ste jo ustvarili. Edini skupni imenovalec je ne vemo kaj hocemo oz se ne strinjamo drug z drugim.
ONniON
15. 02. 2017 09.16
+0
pravilno podpiram izkoriščanje !
User1063544
15. 02. 2017 08.23
V resnici smo vsi vsak zase posebni v nečem, ampak kaj vam pomaga to spoznanje če je družba naravnana tako da smo vsi zato tukaj da gagamo do smrti. Produktivnost nikoli ne bo spoštovala posameznika kot individuum ampak bo želela avtomatiziran proces, da bo produktivnost čim višja. Torej pod črto, hočete razgibano delo? Odpovejte se visokim zaslužkom, delajte v korist družbe in vse sanje bodo izpolnjene.
BURGA
14. 02. 2017 20.45
+11
Meni se zdi tale prispevek za lase privlečena zgodbica.
yokerxdinterfan
14. 02. 2017 19.56
+15
Če je kdo zaprt naj prebere te članke o milenicijh pa bo potrebo opravil brez problema.....pa spadam v to generacijo ampak se niti sam ne najdem v tem niti ne poznam nobenega ki bi bil tak.....tak da en velik fail
helvecijaner
14. 02. 2017 17.27
-1
Problem vsaj malo zadovoljiti zahteve teh Y sposobnežev se neda z socijalističnim načinom vladanja državnih organov na noben način implementirat v družbo. Za tak sistem je potreben 100% privatni sektor gospodarstva, Kar v Švici že deluje.Tukaj so levi bremzarji razvoja cokla Y intelektualcev in novih sodelavcev v modernem zamahu digitalnega napredka. Pri nas bo velik problem.Najprej je SOCIJALIZEM podjarmil narod s zlagano zgodovino potem so državo prevzeli FOSILI polit proletariata,ki je ves denar ki bi bil potreben za vzdržnost in spremljanje novi tehnologij in miselnost pospravili v za njih idealne finančne oaze. Sedaj nam pa še z še večjo zavoro deluje Ministrica A.M.Kpoač z njenimi davki ,ki ne dopuščajo gospodarstvenikom profitabilno gospodarjenje,kar pa je nujno za plačila idividualnih PLAČ. Pa smo zopet pri PROSTEM TRGU DELA ,kar pa naša družba in sindikati zavračajo a je 100% predpogoj za menjavo delovnih razmer in delovnih mest. Y- psilonarji bodo hočeš-nočeš morali na volišča in izglasovat ZAHODNO demokratičen sistem vlade, ki bo naredila državo FLEKSIBILNO in ne kot je sedaj ENOUMSKO SOCIJALISTIČNO nazadnjaško. Vsi ti misleci,ki dajejo predloge kako zaposlit Y-silonarje pozabljajo povedat,da je naš trenuten družbeno političen sistem krivo-sodja in leve politike nekompatibilen z načeli moderne EU industrializacije skratka en velik NO-GO.
BURGA
14. 02. 2017 20.35
+4
Ko preberem takšenle zmazek slovenskega klerikalca, me navdaja z veseljem dejstvo, da vas je vedno manj in da se svet vedno bolj veti v levo.
helvecijaner
14. 02. 2017 22.12
+1
BURGA.Se ne skrbim niti zate še manj pa tebi podobne. A jas sem svoj luksus že živel in vsak dan dodan je lepši kot bo tvoja prihdnost. Kopiraj si ta post in ga čez 30 let še enkrat preberi.Nebo ti žal samo jasnejši pogled na stvarnost, bo žal grenak.Se vidiva pr hudiču al pa pr bogu mi je čist vseeno nisem pobožen.
xmp125
14. 02. 2017 17.11
+3
resno, a si zeli kdo taksnega zaposliti?
Jožajoža
14. 02. 2017 15.55
+13
ljudje, to so potomci staršev, ki so zaposleni v javnem sektorju. to so ljudje, ki otrok niso naučili ničesar, jim ne morejo biti vzgled, ker tudi sami nič ne veljajo. samo spomnite se, če ste bili kdaj na obisku pri teh nadljudeh,javnih uslužbencih. obnašajo se, kot da so že v vesolju, vas, davkoplačevalce in ostale državljane slovenije pa imajo za bedake,kateri še niste prišli iz kleti in gozdov.
HumanNOTsheep
14. 02. 2017 16.01
-6
spokaj joža v gostilno tam se bodo usi strinjali s tabo ....
Jožajoža
14. 02. 2017 16.17
-2
sem že v gostilnoi, kaj imaš občutek, da sem človek, ki si denar služi z delom. , spadam med javni sektor, ker sem potomec staršev, ki delajo v javnem sektorju ,službo že imam zagotovljeno v javnem sektorju, samo do 26 leta moram še počakat, je rekla mama, da bomo izkoristili vse, kar država daje lenuhom.
Principat
14. 02. 2017 17.43
+1
@joža +++ / tu si zadel v srž ,, oba ista šola , fakultet . letnik ,, le da eden je v JU ,drugi pa pri podjetniku ,, razlika kot noč in dan ,, vehementnežu iz JU ne segamo do kolen ,, a v koraku z razvojem pa je zaostal v tistem grču ob koncu fakultete ,, ker ne potrebuje , le svoje pravice išče iz dneva v dan
lemur
15. 02. 2017 12.12
+4
Jaz sem v gospodarstvu, sosolec je v JS in lahko samo sanja mojo placo. V js je za mlade skoraj nemogoce priti na 1000€ neto, na drugi strani je z izobrazbo v gospodarstvu to dosegljivo. Jaz Sem v gospodarstvu, ker je boljse placano.
EUROSMOOTHIE
14. 02. 2017 15.00
+1
He he, vsak v svoj rog trobi, mnenj je toliko kot zornih kotov, vsi imajo prav in obenem nihče. Konec koncev smo danes tukaj kjer smo in vsak naj dela za dobro vseh. No, ne vem kaj mi je da sem tole napisal.
Bratomil
14. 02. 2017 13.53
+13
Imam občutek, da nas obravnavajo kakor Jude v Veliki Nemčiji ali pa recimo kar pri nas Rome/Cigane. Ventil za sproščanje vaših frustracij in degeneriranega svetovnega nazora. Še ne veste, da so otroci produkt svojih staršev?
Morana7
14. 02. 2017 18.46
-3
Ni dvoma a tudi ti otroci enkrat postanejo pravno fromalno odrasle osebe, brez osebnega truda pa ni nič...
TheSmartHead
14. 02. 2017 13.43
+21
Sam sem rojen leta 88 in se bore malo najdem v tem kar piše. Znam vse osnovno (kuhat, pomivat posodo, prat perilo, si pridelat hrano, vezat elektriko po bajti če je treba) - ni da ni. Ker sem se bil prisiljen naučiti sam na trd način in me ni nobeden ujčkal, tako kot so ujčkali večino vrstnikov in današnje mladine. Starši so mi nudili osnovno, toliko da nisem bil lačen in sem imel kaj za oblečt. Da bi me kdo kdaj zagovarjal pred učitelji ali kje drugje lahko samo sanjam - še dobil sem jih doma. Tudi takrat, ko bi me morali starši zaščititi, pa me niso. Zaradi tega sem dobil tršo kožo in sem se naučil zanesti nase. Ne pa da imamo danes večino ljudi brez hrbtenice in karakterja, ki ne zna stati za tistim kar govori in dela in se še v odrasli dobi njihovi starši mešajo v praktično vse. Pa še ena pozitivna stran - včasih so ljudje delali praktično vse in garali 40 let, pa niso imeli na koncu od tega nič. Morda bo ta nova generacija prinesla s svojo mentaliteto to, da se bo na delo začelo drugače gledati in malo bolj ceniti, tako da bomo imeli od tega korist vsi. Pa lep dan vsem :)
macro
14. 02. 2017 14.35
to pa za-to, ker nisi še službe menjal. Drugače bi bil milenijec :)
Andrej Mihelac As
14. 02. 2017 14.40
Jožajoža
14. 02. 2017 15.56
+0
lemur
15. 02. 2017 12.15
+0
endrej menda na 80+, ko je Babyboom generacija imela otroke.
frang00
14. 02. 2017 13.29
+11
Če sta edina vira informacij FB in Twitter, potem pa je to tatalna bedarija od raziskave in nesposobnost raziskovalk.
Jožajoža
14. 02. 2017 13.28
+0
po domače ,so nesposobni. za delo, so pa dobri za javni sektor, kjer se tako in tako ne dela. zamislite si enega pahorja na kakšnem delavnem mestu, kejr se dodaja dodana vrednost. ne preživimo niti en mesec kot firma. . taki pahorji so danes ti mladi. naduti,nadljudje,nesposobni in veliki lenuhi, ki za te "spsobnosti" dobijo celo veliko plačo. ovce jih pa celo volimo.
obožeobože
14. 02. 2017 13.09
-3
99% Milenijcev dela v javni upravi! zato pa smo kjer smo!
Frane Šajn
14. 02. 2017 13.07
+3
Koliko teh naših komentatorjev komentira vse kar hočeš samo zaposlovanja milenijcev ne, ker jih vsaj 93 % ne ve kaj to pomeni!
blabla33
14. 02. 2017 13.03
+8
Ali kako te cerar in ostala banda ki je nagrabila miljone prepričuje da ni kriva država, krivi so milenijci ki nočejo delat za minimalca.
Frane Šajn
14. 02. 2017 13.09
+1
Pač, lovi se na vse ker je pač politik in eden tistih , ki so na tem področju veliko obljubljali. Nredili pa daleč pod nič!
HeroinHero
14. 02. 2017 12.52
+6
ma kakšne oblekce pa računalnički, pa pisarnice pa telefončki...na njivo pa krompir okopavat...
Frane Šajn
14. 02. 2017 13.13
+8
Ko sem lani prečkal Slovenijo sem videl toliko nasajenih njiv s krompirjem , da bi jih včasih v moji rodni vasi babe kar jih je bilo komot vse oplele v enem tednu! Le kaj ta država dobi od teh megalomanskih subvencij se pa nihče na vpraša samo , da je mir. Pufi se pa večajo , večajo, večajo.......
ONniON
14. 02. 2017 12.51
+9
podpiram izkoriščanje in delo zastonj le tako naprej !
Frane Šajn
14. 02. 2017 13.15
+2
Zakaj pa ne !? dokler sam ali tvoji bližnji ne zidete v to igro in takrat Slovencelj moj dragi ponavadi takoj obrne ploščo!