Gospodarstvo

Korošci zavrnili Ruse

Ravne na Koroškem, 06. 07. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mali delničarji so zavrnili po njihovem mnenju trikrat prenizko ponudbo ruskega Koksa za odkup delnic jeklarske industrije.

Mali delničarji so junija pred vlado opozarjali na krivice, ki naj bi se jim zgodile med privatizacijo
Mali delničarji so junija pred vlado opozarjali na krivice, ki naj bi se jim zgodile med privatizacijo FOTO: Dare Čekeliš

Delničarji Družbe pooblaščenke Ravne so se na skupščini seznanili s ponudbo ruskega Koksa preko družbe Dilon za odkup 11.468 delnic Slovenske industrije jekla (SIJ), za katere kupec ponuja 190,73 evra za delnico. Skupščina ponujene cene ni sprejela, s čimer je podprla predhodni sklep nadzornega sveta.

Koks naj bi za delnico ponudil skoraj trikrat premalo
Koks naj bi za delnico ponudil skoraj trikrat premalo FOTO: Reuters

Ponudbe niso sprejeli zaradi ponujene cene, ki je po mnenju malih delničarjev prenizka in nepoštena, je povedala direktorica pooblaščenke Kristina Slavič. Hkrati je zavrnila oceno ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, da so SIJ prodali po najvišji možni ceni, saj je prepričana, da se je glede na način prodaje brez kakršne koli prevzemne ponudbe zgodilo ravno nasprotno.

Kot je znano, se mali delničarji s Koroške počutijo oškodovane zaradi načina privatizacije SIJ, ki je po njihovem razlog za to, da se je vrednost njihovega vložka v sanacijo železarn, izkazana v ponudbi ruske skupine Koks, več kot prepolovila. Menijo, da je cena za delnico SIJ v višini 190,73 evra, kot jo ponuja skupina Koks, ki je prav toliko plačala državi ob nedavnem odkupu 55,35-odstotnega deleža v SIJ, vsaj 2,8-krat prenizka.

Skupščina delničarjev Družbe pooblaščenke Ravne se je ob tem seznanila še z revidiranim letnim poročilom za leto 2006, mnenjem revizorja in pisnim poročilom nadzornega sveta, upravi in nadzornemu svetu pa podelila razrešnico za preteklo poslovno leto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
09. 07. 2007 11.30
goso že sedaj imajo dosti povpraševanje iz celega sveta.Iz Indije mi pošiljajo povpraševanja za njihovo jeklo,pa ne moram priti v kontakt, ker imajo zaščiteno tržišče.
goso
08. 07. 2007 22.27
V Sloveniji imamo dovolj znanja in predvsem praktičnih železarskih izkušenj, da bi brez težav prodajali proizvode iz Raven tudi v prihodnosti v svetovni konkurenci. Samo organizirati je treba celotno znanje in razvoj v skupni cilj. Pri privatizacijah gre vedno za zbijanje cene nakupa. Že kako leto, dve prej je poslovanje nenormalno, da razvrednoti firmo. Saj to so znane stvari, preizkušene na celi vrsti slovenskih privatizacij. Banda, tudi politična.
Prvo Bore
08. 07. 2007 12.52
tomi.passion TI si butelj. To ni sindikat, ampak Družba pooblaščenka Ravne in Jesenic malih delničarjev. Male delničarje ste žeitak zjebal v Drogi. Tovarno Kos in Srpov ste prodali za 150000 DEM, zraven tega pa je še zraven dobil 3 garsonjere. Ne klati neumnosti in tvoji sindikati. SIJ je zelo spoštovana družba in delajo samo kvalitetne stvari. Prvo naj država poračuna delavce in potem, ko bo vse poplačala, potem šele lahko kaj prodaja. Ker pa je mali Vizjak totalen trot, ker sedaj premišljuje, kje bo dobil vodo za Brestanico in ker ga G.Zagožen jebe z bolgarsko termoelektrarno, smo tam kjer smo bili že vsi enkrat.
tomi.passion@gmail.com
08. 07. 2007 10.39
Sploh se ne gre zato. Gre se zato, da za kvazi malimi delničarji stojijo nekateri sindikati, za sindikati pa nekateri politiki. Potem vemo kam pes taco moli. Sindikati imajo še vedno jugoslovanski način razmišljanja, ki pa vemo kam pelje. Odgnali bodo kapital, podjetja bodo propadla zaradi močne tuje konkurenc, ljudje bodo na cesti, kriva bo pa vlada namesto zaplankani sindikalisti, ki vlečejo nekaj 1000 EUR na mesec, ljudem pa prodajajo delavske pravice. Ukint takšne sindikate pa bo. Ko pa bodo razni Semloiči in Štruklji tako aktivni brezplačno in pod vsako vlado (ne samo pod to), potem se bo pa tem tovarišem dalo verjeti.
Prvo Bore
08. 07. 2007 10.33
PraviSvobodnjak zakaj pa bi prodajali ? SIJ je zelo spoštovana v svetu. Tudi indijci, ki so zelo močni v jeklarstvu, kupujejo pri nas. Pri nas ne delajo slabih jekel, zato jo pa želijo uničiti.
PraviSvobodnjak
07. 07. 2007 23.26
Na koncu bodo mali delničarji izgubili vse. Namesto, da prodali po ceni, po kateri lahko, bodo hoteli nemogoče, pa ne bo nič od tega. Tako je, če se greš "kapitalista", pa to ne znaš biti. Sicer pa, zakaj niso sami ponudili odkupa podjetja po višji ceni?
Prvo Bore
06. 07. 2007 20.24
Ne se dat železarji, ker mi smo pustili, da so nas nategnili.
esfflight
06. 07. 2007 17.07
Ocitno premalo poznamo svet, kjer se dogaja veliko slabih stvari. Nasi sosedje Italijani so mojstri za cenovne zalitve, brez primere. Od njh nikoli ne ves kaj je mozno pricakovati, dalec od fair playa. Tako so Rusi poiskusili, ce gre gre. Pri srecevanju s svetom se bodo podobne stvari se dogajale saj v svetu velja zakon - velike ribe jedo male ribe,......