Gospodarstvo

Koprski občinski svet podprl referendum o drugem tiru: Projekt kot tak uzakonja korupcijo

Koper, 22. 05. 2017 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Koprski občinski svetniki so sprejeli deklaracijo, v kateri podpirajo zahtevo za razpis referenduma o drugem tiru. Župan Boris Popovič je izpostavil škodljivost vladnega načrta za realizacijo projekta. Vladni projekt je sicer zaznamoval tudi začetek majske seje državnega zbora in prinesel burno izmenjavo mnenj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar vse bolj osamljen v borbi za drugi tir
    02:33
    Iz 24UR: Cerar vse bolj osamljen v borbi za drugi tir
  • Iz 24UR: Zbiranje podpisov
    01:58
    Iz 24UR: Zbiranje podpisov

Koprski občinski svetniki so danes na izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo, v kateri izražajo nasprotovanje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpirajo zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu. Župan Boris Popovič je znova izpostavil škodljivost vladnega načrta za realizacijo projekta. Svetniki iz vrst SMC so sejo obstruirali.

Koprski občinski svet odločno nasprotuje uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpira zahtevo za sklic referenduma, pri tem pa občane poziva, da na referendumu glasujejo proti. Občinski svet hkrati poziva župane obalno-kraške regije, da tudi sami podprejo zahtevo za razpis referenduma. S sprejetjem deklaracije pa koprska občina nenazadnje izraža nasprotovanje projektu drugega tira, kot ga določa novo sprejeti zakon, izhaja iz danes sprejete resolucije.

Svetniki SMC so sicer predlagali umik edine točke dnevnega reda današnje izredne seje, ki so jo z 10. ure prestavili na neobičajno zgodnjo uro, saj se je začela ob 8.30. Kot je pred napovedjo obstrukcije seje pojasnila Dragica Vrkič Kozlan, sklic izredne seje pomeni kršitev občinskega statuta, saj občini ne nastaja neposredna škoda, poleg tega je za četrtek predvidena redna seja občinskega sveta. Pri sprejemu deklaracije pa gre po njenem mnenju tudi za preseganje pristojnosti občinskega sveta, da se o referendumu odloča v imenu občanov. V lokalnem odboru SMC sicer podpirajo zakon o drugem tiru in poudarjajo, da je nad projektom zagotovljen ustrezen nadzor.

Glede naglice pri sklicu današnje seje je koprski župan kot razlog navedel naglico pri sprejemanju zakona, ki bo po njegovem imela zelo škodljive posledice tudi za občino. "Zakon je prišel od danes na jutri in narejen je bil tako, da smo imeli pet dni časa za dajanje pripomb," je spomnil.

Župan je ponovil, da je projekt mogoče izpeljati bistveno ceneje, za do 500 milijonov evrov, medtem ko bi nas v skladu z zakonom, ki ga je sprejel DZ, projekt že v izhodišču 3,5 do štiri milijarde evrov.

Drugi tir je nujen, vendar po Popovičevih besedah ne le, da omogoča koruptivna tveganja, ampak jih celo uzakonja. Župan je kritičen do zakona iz več razlogov. "Mislimo, da kot prvo to podjetje 2TDK ni potrebno. Kot drugo ni potrebno, da je to podjetje v polovični lasti Slovenije in polovični lasti Madžarske," je naštel nekatere pripombe.

Prav tako Popovič ne vidi potrebe v dodatnih obdavčitvah Luke Koper in drugih ad hoc dajatvah: "Luka bo morala plačevati letno vsaj deset do 19 milijonov evrov, vsako leto za 45 let, to pomeni vsaj 450 do 850 milijonov evrov. To pomeni, da bo Luka Koper vsaj pet milijonov evrov, če ne več, letno plačevala v žep Madžarski."

Prav tako je po njegovem mnenju sporno, da se načrtuje izgradnjo samo enega dodatnega tira, saj bo ob dokončanju projekta že ne bo več zadostoval povečanemu pretovoru. Sam se zato zavzema za dvotirno progo in hkratno zaprtje obstoječega tira, ki je kritičen zlasti z vidika požarne varnosti.

Koprski občinski svetniki so podprli zahtevo za razpis referenduma o drugem tiru.
Koprski občinski svetniki so podprli zahtevo za razpis referenduma o drugem tiru. FOTO: Aljoša Kravanja

Popovič proti sodelovanju Madžarske pri drugem tiru, za dvotirno progo

Koprski župan se je v Ljubljani sestal s premierjem Mirom Cerarjem in mu predstavil svoje pomisleke glede zakona o drugem tiru. Kot je ocenil po sestanku, je Cerar glede podrobnosti projekta pomanjkljivo informiran. Popovič se sicer zavzema za državno financiranje projekta brez udeležbe tujih držav in gradnjo dvotirne proge.

Kot je po sestanku v izjavi za medije povedal Popovič, je dobil občutek, da so sodelavci Cerarju prikrivali določene informacije. Cerar je sicer po njegovih besedah izrazil zaupanje v svoje službe, a kljub temu napovedal, da bo Popovičeve premisleke preveril. Nato se bodo znova sestali in skušali zbližati stališča.

Popovič je napovedal, da bodo zaenkrat nadaljevali z aktivnostmi v podporo referendumu, upa pa, da si bo Cerar v tem času premislil "in da bo naredil vse, da se ta za našo državo škodljiv zakon prekine in da se gre čim prej na razpis". Na razpisu bi bilo po Popovičevih ocenah jasno razvidno, kakšna bo cena projekta, na njem pa ima država tudi vedno možnost zavrniti določeno ponudbo.

"Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima. Upam, da bo, ko jih bo izvedel, ustrezno reagiral in končal mandat," je poudaril Popovič.

Drugi tir bi moralo po njegovem mnenju graditi državno podjetje, kot so Slovenske železnice. Dodatnih 200 milijonov evrov stroškov za državo po Popovičevih besedah ne bi smelo predstavljati težave, saj bi se vložek med drugim povrnil prek Luke Koper. Cerarju je ob tem očital, da je glede drugega tira prepričan le v to, da ga hočemo narediti čim prej. Kot je izpostavil, sicer razume, da premier zaradi obilice obveznosti ne more biti obveščen o vsem, a se mu zdi prav, da se ustrezno odzove in preveri, ko ga nekdo opozori na dejstva.

Kot je pojasnil Popovič, mu je Cerar sicer dal namig, da razmišljajo o dvotirni progi, a zakon te možnosti kljub vsemu ne predvideva. Zato si želi, da bi bilo pred začetkom gradnje jasno določeno, da bo proga dvotirna. Premier po Popovičevih besedah ni vztrajal niti glede sodelovanja Madžarske v projektu, kar koprski župan pripisuje nasvetom Cerarjevih svetovalcev, ki da so na podlagi aktualnega dogajanja presodili, da bi bilo stališče koristno prilagoditi.

Ob tem je Popovič izpostavil, da niti ne razume, zakaj vztrajati pri Madžarski, ki za Luko Koper ni tako vitalnega pomena. "Vsaka taka kombinacija z neko zaledno državo je popolnoma absurdna in nepotrebna," je poudaril.

Cerar Popoviča sicer ni neposredno pozval k prekinitvi referendumskih aktivnosti, a po Popovičevih besedah "seveda ne more biti zadovoljen s tem mojim načinom razmišljanja in delovanjem, tako kot tudi jaz nisem zadovoljen z njegovim". "Povedal mi je, da sem ga razočaral, jaz pa, da me je razočaral on," je povedal in ob tem poudaril, da ga Cerar ni razočaral osebno, temveč s svojim načinom razmišljanja glede tega konkretnega vprašanja.

Popovič je potegnil tudi vzporednice s projektom Teš 6, pri čemer je izpostavil, da drugi tir že v osnovi stane več. Prepričan je tudi, da je v ozadju projekta drugega tira privatizacija Luke Koper. Ni sicer nujno, da se bo to zgodilo takoj, v 45 letih pa zagotovo, je ocenil.

Koprski župan Boris Popovič je prepričan, da je v ozadju gradnje drugega tira tudi privatizacija Luke Koper.
Koprski župan Boris Popovič je prepričan, da je v ozadju gradnje drugega tira tudi privatizacija Luke Koper. FOTO: iStock

Drugi tir zaznamoval tudi majsko sejo državnega zbora

Burna izmenjava mnenj o drugem tiru je sicer zaznamovala začetek majske seje DZ. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je premierju Miru Cerarju med drugim očital, da se zakonu, ki ga je potrdila vladna koalicija, že na daleč vidi, da daje pravno podlago finančnim mahinacijam na projektu. Cerar je očitke zavrnil in ponovil, da vlada projekt vodi transparentno.

Žnidar je v poslanskem vprašanju premierju uvodoma izpostavil, da vsi razumejo nujnost in potrebo po izgradnji drugega tira, vendar nikakor na način, kot se ga je lotila vladna koalicija.

Kot je naštel, je vlada najprej ustanovila podjetje 2TDK za izgradnjo drugega tira in na račun položila 200 milijonov evrov brez kakršnihkoli osnovnih parametrov, ki bi zasnovali okvir poteka izgradnje. Med drugim je poudaril, da ni bilo sprejetega nobenega investicijskega programa za projekt, prav tako ne potrebna dokumentacija, na podlagi katere bi bilo moč podati ceno projekta.

"Nadalje ste s koalicijsko večino sprejeli zakon, ki družbi 2TDK podeljuje koncesijo za 45 let in jo razbremenjuje kakršnekoli odgovornosti za koncesijski čas. Na daleč se vidi, da zakon daje pravno podlago za finančno mahinacijo na tem projektu," je bil kritičen Žnidar.

Premier Cerar je očitke opozicijskega poslanca zavrnil in spomnil, da projekt uživa podporo mednarodnih institucij, ki imajo za projekte, v katerih sodelujejo, zelo visoke kriterije. Kot je dejal, ga podpirajo Evropska komisija, agencija Jaspers in Evropska investicijska banka. Prav tako projekt podpira pet držav, poleg štirih zalednih tudi Španija. Celotno financiranje projekta pa je po zagotovilih premierja zastavljeno tako, da v najmanjši meri bremeni davkoplačevalce. Tudi Cerar je bil oster do opozicijskega poslanca in dejal, da vsi poudarjajo, da bi drugi tir radi imeli, "zdaj, ko ga hočemo izvesti, pa spet ni dobro in mečete polena pod noge".

"Preseneča me tudi, da se nekateri skrivate za referendumsko pobudo gospoda Vilija Kovačiča kot neke civilne iniciative, zadaj pa se dogaja vse drugo, nek politični scenarij, ki ima samo en namen, drugi tir potegniti v zgodbo politične kampanje," je dejal premier in poudaril, da je projekt preveč pomemben, da bi ga obravnavali kot del politične igre.

Žnidar je po drugi strani vztrajal, da bi morala vlada že pred letom preveriti druge možnosti za izgradnjo projekta, ki so jo pripravili v več iniciativah, tako bi že danes vedeli, ali je katera od možnosti bolj gospodarna. Zdi se mu sicer povsem logično, da se zbirajo podpisi za referendum, saj verjame, da državljani ne bodo več podpirali negospodarnega trošenja javnega denarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
23. 05. 2017 18.45
+2
Me veseli. Vsaj iskreni so.
Postene
23. 05. 2017 16.54
Kaj ni popovic ful bolan ....
ROMELS
23. 05. 2017 16.25
+9
Uzakonjajo si legalno krajo. To so prefinjeni posli naše levice.
Finfer
23. 05. 2017 14.01
+9
Razumljivo da zakon uzakonja korupcijo zakaj pa so vsi birokrati na ministrstvu hiteli odpirati skrite račune v davčnih oazah!!
muci007
23. 05. 2017 11.43
+7
Upam, da že do konca maja 2017 zberemo vse podpise!
ginger 1
22. 05. 2017 22.40
+3
AAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHA nemskih 15-20 let za 50 cerarjevih let za povracilo stroskov...vse povedano !!!
genius2013
22. 05. 2017 22.45
+16
Cerarja niti malo ne zanima kdaj naj bi se projekt povrnil..tu so le osebni interesi po kraji našega denarja..
ginger 1
22. 05. 2017 22.48
+14
Cerar bi si rad zgradil megalomanski spomenik ob tem pa uzakonil korupcijo,kot v Romuniji.
Fifi 24
22. 05. 2017 22.39
+10
REALNA cena tira (NE po tej trasi seveda) je ca pol nižja torej ca 500 mil EUR !! ali manj če ga vlečejo vzporedno z obstoječim kjer NE potrebujejo tunelov ampak par galerij da ponekod vsekajo v skalo prostor kar je POL cene tunela
muci007
23. 05. 2017 11.45
+5
Po cenejši varianti si ne morejo provizij razdeliti. Če referendum uspe, bo marsikdo od glavnih pri koritu ostal brez počitniške hiše v tropskih krajih.
genius2013
22. 05. 2017 22.39
+12
rdečemu podzemlju se podirajo načrti ponovnega ropa države preko 2TDK..55mio+ za 1 km? kako nor moraš biti za podporo, razen če nisi vpleten v načrtovano krajo.. še najbolj zagrizeni levaki bodo uporabili zdravo pamet..
Myroommyrules
22. 05. 2017 22.06
+18
Napisal nekdaj nekoč g. Miro Cerar: Pohlepen človek je odvisnik, bolnik. Njegova bolezen je huda in se širi. Ob tem odvisnik postopno izgublja čut za sočloveka, za skupnost in družbo. Postaja vedno bolj površinski, mentalno in čustveno plitek. Vse meri v denarju in v rečeh, ki jih denar omogoča, in ne uvidi, da je na poti k propadu. Prav tako zaradi odsotnosti sočutja ne opazi, kako s svojim pohlepom škodi drugim. Ja Miro.....Nujno je, in deloma se to že dogaja, da pohlep oziroma odvisnost od pohlepa javno ter jasno in glasno opredelimo kot nesprejemljivo oziroma izredno škodljivo odvisnost.
zek
22. 05. 2017 21.52
+11
V Koprskem občinskem svetu so podprli referendum soglasno SDS,SD,DESUS,ZL Koper je Naš,NSI,SLS edino trije SMC svetniki so sejo bojkotirali, tudi državni svet je SOGLASNO zavrnil zakon o drugem tiru,ki ga je sprejela vlada,torej vsi so KAO PROTI! hmmmmm Edina stranka,ki ima JAJCA in se upa javno napovedati,da bo pomagala zbirat 40,000 podpisov za referendum pa je SDS
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.17
+12
Ta referendum je hkrati nezaupnica naroda tej "etičnomoralni" mafiji.
piljan
22. 05. 2017 19.42
+5
Naj počakajo ,menda bo drugo leto zmagal dohtar ivanček,pa bo poleg popustov ,ki jih bo velikodušno delil,še drugi tir zgradil za 500 miljončkov.No ,mogoče potem z aneksi še toliko za svoj žep.
lilyallen
22. 05. 2017 19.56
-4
SDSu glih tole zamirim ker so sami prišli z to ceno in traso vn, zdj jih pa moti ker niso zraven
ko-pilot
22. 05. 2017 20.32
+0
Kdo je spravil ven ta blesav zakon? SDS ali SMC? Kaj mora res SMC narediti vse kar je zastavila SDS?
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.14
+7
Rdečeriti pajaci znova z lažmi :) SDS nima a tem zakonom in s tem poskusom novega ropa Slovencev popolnoma nič. Znana so vsa imena vpletenih, tako da se zastonj trudite.
sodelujem
22. 05. 2017 19.41
+1
Pa pravjo d je biu sdesou šef slab..... Je še veliko skritih talentov.....
piljan
22. 05. 2017 19.43
+3
Veliko,nobeden pa ga še ni dosegel,kaj šele presegel.
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.15
+4
Cerar ukradel 6 milijonov samo za ograjo. Še kaj ?
piljan
22. 05. 2017 21.37
+7
Marjanović-Colnarić,zadje čase se ti pa bolj malo dogaja,revše ubogo.
mallonge
22. 05. 2017 19.29
+9
Cerar uzakonja korupcijo, Brglez fašizem. V tandemu sta Kapitalofašista ali fašistična kaopitalista.
macek_garfield
22. 05. 2017 19.17
+19
edino pravilno, ceprav popovica lopova ne podpiram, ampak cmerarja in njegove pijavke pa se manj, na koncu bo tako ali tako drugi tir postal novi tes6, predor sentvid, predor markovec in podobni projekti, ampak cmerar rabi eurcke, ker je njegova stranka gotofa, pa si morajo zagotovit prezivetje z racuni v tujini pa to
ayrtonsenna
22. 05. 2017 19.13
+25
To skorumpirano vlado in njihov projekt zlati tir je potrebno ustaviti.Ker z avijona je videti da gre za koruptiven projekt v glavni vlogi pa Metod Dragonja in njegov 2TDK.Ne moreš postaviti kilometra proge za 55 milijonov evrov če pa v tujini primerljivi projekti stanejo 11 milijonov evrov za kilometer proge.Torej v našem primeru gre kar za 4 kratno preplačilo kilometra proge.
muci007
23. 05. 2017 11.54
+6
Metod ne bo niti dvignil telefona, če ne bo zaslužil 5 milijončkov.
290ktober
22. 05. 2017 18.42
+17
Cerar itak samo podpira bogate
prašek
22. 05. 2017 18.34
+7
Kako me je Popovič presenetil, he, he, he.
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.16
+7
Kako zdaj, ne boste zmagali na referendumu s svojo 90% večino ? Vam je 80% pocrkalo?